|
|
11.06.2007 - 01:54
|
|
|
Gość Rodziny ![]() Grupa: Podróżnicy |
Witam,
od jakiegos czasu doswiadczam bardzo nieprzyjemnego stanu jakim jest paraliz senny, czy jak kto woli zmora senna (opisana np tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Świadomy_sen#Parali.C5.BC_senny ). CYTAT Zwykle nie zdajemy sobie sprawy z jego istnienia. Jest to pewnego rodzaju klatka, nakładana przez mózg na ciało podczas snu. Powoduje on, że gdy w śnie np. biegniemy, nie wykonujemy ruchów w rzeczywistości. Gdy zasypiamy, nie zdajemy sobie sprawy z jego obecności - rozpoczyna się on, gdy mózg jest pewien, że straciliśmy świadomość. Jeżeli natomiast zachowamy świadomość podczas zasypiania, i dotrwamy wystarczająco długo, aby w niego wejść, możliwe są halucynacje. Od kolorów i prostych kształtów do osób i miejsc. Osoby mające długotrwałe problemy z zasypianiem, mogą niechcący wejść w ten stan. Paraliż senny jest najczęściej bardzo nieprzyjemny. Występuje uczucie duszenia się i czasami czyjejś obecności. Paraliż senny był źródłem wielu przesądów, nazywano go dusiołkiem, zmorą senną itp. Jest to dosc naukowo opisane, ale zauwazylem pewne podobienstwo do stanu wibracji z oobe - bo odczuwa sie bardzo silne mrowienie (obok uczucia duszenia i niemocy poruszenia cialem , nie wspominajac juz o strachu). czy oobe ma cos wspolnego z tym zjawiskiem? A jesli nie to moze ktos z Was doswiadczyl czegos podobnego i wie jak pozbyc sie tego nieprzyjemnego stanu?? |
|
|
|
![]() |
15.06.2007 - 14:25
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Też mam to wzdryganie, a towarzyszą temu nagłe obrazy, np. już powoli zasypiam, coś sobie cały czas wyobrażam, staję się to coraz bardziej realne np. że jade samochodem i w pewnym momencie w coś uderzam. Wtedy też mną szarpie ze strachu przed poturbowaniem.
Ja często odczuwam paraliż podczas snu (nie jestem pewien, czy o to wam chodzi)- mam dokładnie takie same uczucie pisku, jak po próbach 4 + 1. Wtedy od razu odzyskuję świadomość i mam LD. Spoko, bo mam to prawie każdej noce. W takich sytuacjach zawsze próbuję OOBE. Np. dzisiaj poraz kolejny śniło mi się, że budzę się w łożku po jakimś śnie i słyszę ten "musujący szum" (tak to określam). Zaczynam próbować OOBE. Oczywiście po pewnym czasie już niby wyszedłem (tym razem wszystko było bardzo realne, aż prawie uwierzyłem, że to OOBE), jestem poza i trochę ogarnia mnie strach przed spotkaniem jakichś złych istot, czy wygenerowaniem takich przez mój umysł. Mam tak, że wtedy od razu "odlatuje z miejsca, w którym stoje, aby jak najszybciej znaleźć się gdzieś, gdzie mogę bacznie czuwać na to co mnie otacza. Zazwyczaj jak już odlatuje tarce świadomość i nie wiem co się dzieje. Zaczynam domyślać się, że nie mogę przeteleportować się z LD do OOBE z powodu strachu. Oczywiście chce to zrobić mimo małego lęku, ale coś mnie blokuje. Być może nie jestem gotowy umysłowo/duchowo/psychicznie i istote z tamtego świata wręcz nie pozwalają mi na to :/. Czy bariera strachu polega po prostu na stracie chęci wyjścia w pewnym momencie? Czy na tym co tutaj opisałem? Mały Off Top. |
|
|
|
15.06.2007 - 15:31
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Czy bariera strachu polega po prostu na stracie chęci wyjścia w pewnym momencie? Czy na tym co tutaj opisałem? Mały Off Top. Bariera strachu jest najmocniejsza krok od wyjścia, wtedy robisz wszystko aby nie wyjść ,kiedyś obudziłem się w paraliżu czuje że zaczynam się odrywać niestety nie byłem gotowy emocjonalnie niechęć wyjścia była tak wielka ,że ze strachu podniosłem rękę w paraliżu (fizyczną) miesnie były napięte do granic bólu myślałem że rozsadzi mi rękę , teraz zadaję sobie pytanie ....Na co mi to było ): tyle straconych wyjść .Na szczęście ma już to za sobą, chociaż czasami przychodzą pewne obawy .pozdr p.s Bariera strachu to bariera wokół twojego ciała złożona z przeświadczeń stereotypów i strachu przed nieznanym wystarczy rozpie*dolić ją w pizdu potem jest tylko łatwiej (: |
|
|
|
joer Paraliz Senny A Oobe 11.06.2007 - 01:54
Govicz Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie, al... 11.06.2007 - 09:41
joer no tak masz racje, paraliz senny musi towarzyszyc ... 11.06.2007 - 10:31
amaru24 Moze bys sporobowal pierw bardziej poznac swiat tw... 11.06.2007 - 14:33
Ketrab CYTAT(joer @ 11.06.2007 - 11:31) no ... 11.06.2007 - 18:26
Govicz Przed OOBE musisz by? ?wiadom, musisz by? skoncetr... 11.06.2007 - 12:52
joer ok dziekuje za rady, z pewnoscia je wykorzystam. W... 11.06.2007 - 19:00
Govicz Prosze bardzo. Teraz jednak ja mam pytanie x)
CYT... 11.06.2007 - 19:56
joer CYTAT(Govicz @ 11.06.2007 - 20:56) P... 11.06.2007 - 21:43
daywalker Jezeli masz juz paraliz, to znaczy ze za sekund be... 12.06.2007 - 02:45
Ketrab CYTAT(daywalker @ 12.06.2007 - 03:45... 15.06.2007 - 06:07
Govicz No to czekam na wyniki eksperymentów. Szczeze Ci ... 12.06.2007 - 09:28
daywalker CYTAT(Govicz @ 12.06.2007 - 10:28) N... 15.06.2007 - 02:19
SORROW CYTAT(daywalker @ 15.06.2007 - 03:19... 17.06.2007 - 10:25
SORROW Lekki offtop: Fajne są sytuacje tuż przy zasypi... 14.06.2007 - 19:18
daywalker Przytocze wypowiedz z innego tematu, na ktora nikt... 17.06.2007 - 10:33
SORROW Nie, u mnie to trochę inaczej wygląda : wrażen... 18.06.2007 - 10:49
daywalker Ok, wytlumaczylem to sobie w ten sposob. Mozliwe z... 19.06.2007 - 02:13![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |