Pierwsze trzy bomby atomowe zostały wyprodukowane w połowie 1945 r. w Laboratorium Los Alamos (stan Nowy Meksyk w USA). Jedna z nich, zawierająca materiał rozszczepialny -pluton, została wypróbowana 16 lipca 1945 r. na powierzchni ziemi, na pustyni leżącej około 90 km na północny zachód od miasteczka Alamogordo, dwie pozostałe zrzucono na Hiroszimę i Nagasaki.
Jaki zatem problem te bomby produkować skoro ponad 60 lat temu zostały wyprodukowane i użyte.
Co do opłacalności rozpieprzenia połowy świata...nikt nie twierdzi, że jedna strona rozwali świat. Ktoś użyje "pierwszy" a później już pójdzie...co za problem zamówić w dzisiejszych czasach atomówke? Masz kasę masz bombę. Przecież te bomby nie są produkowane po to, aby przyozdabiać choinki a w całkowite rozbrojenie trudno mi uwierzyć.
Arsenał nuklearny państw w 2009 r.
* od 1945 - USA - 10.000 głowic (w dniu 04.05.2010 r. amerykańskie Ministerstwo Obrony ogłosiło, że posiada 5113 głowic nuklearnych)
* od 1949 - Rosja - 16.000
* od 1952 - Wielka Brytania - 160
* od 1960 - Francja - 350
* od 1964 - Chiny - 200
* od 1974 - Indie - 160
* od 1979 - Izrael - 150
* od 1998 - Pakistan - 50
* od 2006 - Korea Północna - 15
Oficjalnie a nieoficjalnie?:)
Uważam tak. Jeżeli amerykanie "odważą" się wejść z konflikt np. a Koreą Północną to tylko wtedy kiedy będą mieli pewność, że szybko pokonają przeciwnika bez użycia starych technologi jak bomba atomowa. Dlatego powstał projekt HAARP. Jest duże prawdopodobieństwo, że trzęsienie ziemi na Haiti to wynik testu użycia tej broni. Gdzie lepiej użyć taką broń jak nie biedocie? Amerykanie szybko zaproponowali swoją pomoc itd, ale dla mnie to jest jak działanie strażaka, który najpierw podpala a potem pierwszy gasi.
W teoriach spiskowych wlepiałem link do filmu o projekcie HAARP i jak ktoś chce i nie miał okazji bliżej przyjrzeć się tej najnowszej technologii to polecam. Bomby to niebezpieczna technologia, ale bardzo prymitywna.
http://teoriekonspiracyjne.blox.pl/2008/08...jekt-HAARP.htmlKontrola myśli, kontrola pogody itp. to współczesne zaawansowane technologie militarne, które przecież też są tworzone, aby kiedyś ich użyć, ale wcześniej muszą przejść fazy testowe...Haiti?