Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Iii WŚ Wh Nostradamusa, ciekawy temat na forum GazetaPrawna
thias
post 22.07.2010 - 22:57
Post #1

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 7996

Witam.
Jakiś już czas temu w sieci natrafiłem na arcyciekawy temat. Na forum Gazety Prawnej ukazał się temat, w którym osoba podpisana nickiem Arteuza - rzekomy badacz twórczości Nostradamusa - w bardzo czytelny i jednocześnie prosty sposób interpretuje cztero- i sześciowiersze jasnowidza z Salon. Z jego interpretacji wyłania się bardzo nieprzyjemny obraz nadchodzących kilkunastu, czy kilkudziesięciu lat.

Sam temat wywołał dyskusję, jest wiele argumentów za, ale i równie wiele przeciw. Jednak temat serdecznie polecam, jest na prawdę w arcyciekawy sposób poprowadzony. Dodam, że interpretator ma rzekomo 78 lat. Warto się z tym tematem zapoznać. Ja obecnie doszedłem do 43 strony. Czyta się jednym tchem ;)

Oto link do tematu: http://www.gazetaprawna.pl/forum/viewtopic...7e9e07212f37f2f

Szczerze mówiąc muszę przyznać, że jak nigdy nie interesowałem się zbytnio przepowiedniami Nostradamusa, tak ten temat zrobił na mnie wrażenie i niezmiernie zaciekawił. :)
Polecam.
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thias
post 26.07.2010 - 14:12
Post #2

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 7996

Tylko wiecie, to nasze gdybanie tak de facto nie ma większego sensu, dlatego, że i tak nikt z nas nie wie jak to wszystko się potoczy. Z naszej perspektywy wygląda to tak, jak opisuje braciakmatrix, ale żeby na prawdę wiedzieć, przewidywać myślenie i kryteria "najważniejszych" (czyt. najwyżej postawionych) tego świata, przydałby się bezpośredni dostęp do owych osób, konkretne wtyki itp., a czegoś takiego nie ma.

CYTAT
(...) Thias masz racje walka prowadzona w obszarze informacji czyli np różne działania w sieci to jedna z metod, a dokładnie nazywa się to działaniem asymetrycznym bo teraz istnieją wyłącznie konflikty asymetryczne czy inne działania asymetryczne. Śmieszne jest też "przepowiadanie" o klęsce sił sprzymierzonych w Afganistanie bo każdy kto się chociaż troszkę tym interesuje wie , że taka klęska jest nieunikniona , żadnych przepowiedni nie potrzeba wystarczy trochę info na ten temat. Ten rejon jest nie do opanowania przy tym sposobie prowadzenia konfliktów. Ciekawe jest też "przepowiadanie" o roli samego internetu , przecież oczywiste jest, że zajebiście newralgicznym punktem jest sieć i możliwości z tym związane np atak na giełdę i inne takie cuda rujnujące gospodarki państw. Tak więc przepowiadam klęskę państw sojuszniczych, ataku jądrowego nie będzie jeszcze długo długo ( zajebiście trudno to cudo wyprodukować i się nikomu nie opłaca rozpieprzać połowy świata , garstka fanatyków się nie liczy bo oni nigdy sami tego nie wyprodukują a taki Iran wbrew pozorom cały do Mahometa nie popędzi po zbiorowym samobójstwie :) ) Nie irytuje Was fakt , że przepowiednie są zawsze dopasowywane? Ps. przed wyborami w Tv był nasz polski prorok ( ten od wyszukiwania ciał) żadna z jego przepowiedni się nie sprawdziła :D chociaż widać , że się interesował tematem bo prorokował komuś spoza wielkiej dwójki dobry wynik , ja tez obstawiałem że Napieralski dostanie tyle ,ale z proroctwem to miało niewiele wspólnego :D Yo

Co do mówienia o roli internetu - braciakmatrix, tutaj jest mowa o człowieku który żył całe pięć wieków wcześniej, więc skąd ten człowiek mógł wiedzieć (o ile przedstawione wizje są oczywiście prawdziwe) o "niszczycielskich grzybach", "metalowych ptakach", "TORRENTACH" itp.... o roli internetu 500 lat temu raczej nikt nie mógł mówić, hehehe. Właśnie to w tych opisach wydaje mi się najbardziej intrygujące, tym bardziej, że interpretował to rzekomo starszy człowiek, który twierdzi, że o nowinkach wie mało (ale i tak dosyć dużo jak na swój wiek) i całe swoje życie poświęcił na badania twórczości Nostradamusa.
Co do Afganistanu zgadzam się całkowicie - to jedna wielka klęska, w ogóle po cholerę utrzymywana wojna - kasa w błoto i nic więcej.
Tutaj można dyskutować. Oczywiście wybitnie można tutaj mówić o dopasowywaniu co do wizji dotyczących już zaistniałych wydarzeń, ale nie możesz powiedzieć, że ktoś coś dopasowuje, jeśli jest mowa o wydarzeniach, które mają się dopiero rozegrać za kilka lub kilkadziesiąt lat, bo tych wydarzeń jeszcze nie znamy i trudno o dopasowanie do czegoś, co jeszcze się nie wydarzyło. To takie moje luźne spostrzeżenie co do jednego Twoich (braciakmatrix) postów. :)

Co do Korei.. wydaje mi się, że z tamtej strony są to tylko groźby, mające na celu pokaz siły. Nie wydaje mi się, żeby to państewko mogło wywołać globalny konflikt militarny - z Koreą Płn sprawa jest trochę nadmuchana przez media.

Poza tym wg mnie coś takiego jak przyszłość jako coś konkretnego, z góry określonego po prostu nie istnieje. Nasza przyszłość zależy wyłącznie od nas - sami ją kreujemy. Można określić tylko te najbardziej prawdopodobne scenariusze - to jest główne kryterium, dla którego staram się traktować wszelkie przepowiednie z przymrożeniem oka, jednak tamta podana konkretna dyskusja (i scenariusz) mnie zaintrygowała.
Profile CardPM
+Quote Post

Posty w temacie
- thias   Iii WŚ Wh Nostradamusa   22.07.2010 - 22:57
- - Zielarz Gajowy   Spodobała mi się taka odpowiedź Arteuza: Tylko...   23.07.2010 - 03:19
- - VitiDeii   Zamiast artykułu otworzyło mi się forum :C   23.07.2010 - 10:07
- - Zielarz Gajowy   I bardzo dobrze...na tym forum czytaj Arteuza i b�...   23.07.2010 - 16:52
- - dreamer_the_one   trzecia już od paru lat odbywa się na bliskim ws...   24.07.2010 - 08:57
- - Zielarz Gajowy   Mówisz...? Światowa wojna czy regionalna obecnie...   24.07.2010 - 09:27
- - Future   I będzie buuum!   24.07.2010 - 13:39
- - Castiel   CYTAT(thias @ 22.07.2010 - 23:57) Wi...   25.07.2010 - 07:53
- - thias   Ale tutaj nigdzie o kosmitach nie ma mowy. ;) Co d...   25.07.2010 - 16:14
- - Future   Ale się zdziwiłem jak w TV coś gadali o tym, ż...   25.07.2010 - 21:05
- - braciakmatrix   To Korea Północna od zawsze grozi :) Południowa...   25.07.2010 - 22:21
- - TyHu   co bedzie to bedzie po co taka przepowiednia komu ...   26.07.2010 - 00:21
- - Zielarz Gajowy   Pierwsze trzy bomby atomowe zostały wyprodukowane...   26.07.2010 - 05:00
|- - Zbyszek   Często pytam NP-ka wielkiego i muskularnego, co b...   26.07.2010 - 08:09
- - braciakmatrix   "co za problem zamówić w dzisiejszych czasa...   26.07.2010 - 11:23
- - Zielarz Gajowy   Interpretacja słów "nic nie będzie" m...   26.07.2010 - 12:26
|- - Zbyszek   haha, dobre   26.07.2010 - 13:55
- - braciakmatrix   Thias jeśli masz dostęp do tej "przepowiedn...   26.07.2010 - 15:53
- - thias   http://www.gazetaprawna.pl/forum/viewtopic...a...   26.07.2010 - 17:20
2 Stron V   1 2 >

Go to the top of the page
Start new topic