oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Paraliż Senny-film
chemiq12
post 17.10.2010 - 20:45
Post #1

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Polecam film w całości wrzucony na GoogleVideos - http://video.google.pl/videoplay?docid=-4404415361043892859#

Mimo że troche zbajerowany śmieszącymi mnie wstawkami mającymi wywołać momenty grozy jak np kosmici przy łóżku "ofiary" to i tak jest warty polecenia.

Film jest o paraliży sennym przedstawianym w niektórych kulturach. Chodzi o to że podczas paraliżu sennego "ofiary" "demonów" mają wrażenie i są pewne że wtedy nie śnią że ktoś ściska im klatkę piersiową. Nazywają to zmorą nocną, a ryciny przedstawiające diabła ściskającego/duszącego śniącego pojawiały się już wiele setek lat temu. Np:http://gwiazdy.com.pl/images/46_00/6zmora.jpg

Zajebiście uderza fakt że opisy osób które doświadczyły atak zmory nocnej są bardzo podobne. Więc ciężko podejrzewać że jest to zwykły sen. Swoją droga zastanawia mnie fakt że w dwóch w życiu sytuacjach kiedy doświadczyłem praliżu sennego nic takiego nie miało miejsca...

Pozdrawiam, chemiczny !
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Majster
post 19.10.2010 - 14:05
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Wszyscy Ci podróżnicy deklarujący chęć wyjścia z ciała i płaczący czemu im to nie wychodzi w pewnym momencie natrafiają na to czego sami tak bardzo chcieli i nagle okazuję się, że nie są już tak zdeterminowani jak przedtem. Strach przed nieznanym to wspaniała pożywka dla wyobraźni, która w stanie paraliżu (i nie tylko) nie ma granic i staję się rzeczywistością. Mi się zdaję, że to taki test przed, przed wychodzeniem, takie małe demo tego co możemy spotkać poza. Dla ludzi niezdecydowanych, nie dość zmotywowanych itp. okazuję się ostateczną granicą, przez którą pewnie nigdy świadomie nie przebrną.

@Astralna Pietruszka
Fakt, że najlepiej samemu stwarzać okazję, jednak noc jest długa i nie wykorzystywać tego co samo przychodzi jest po prostu marnotrawstwem, pomijając już sam fakt, że świadome wyjście od początku do końca jest 1000x trudniejsze niż wyskoczenie z ciała za pomocą spontanicznego paraliżu.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park