|
|
20.03.2008 - 16:05
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Od 2 lat mam zdolność do przewidywania różnych sytuacji. Dziwne jest to, że potrafię przewidywać tylko dwie rzeczy. Są tą bardzo nieprzyjemne sytuacje. Zawsze gdy śni mi się, że nauczyciel do matematyki ze mną rozmawia to jestem brany do odpowiedzi i dostaje 1(wiele razy się zaklądałem z kolegami że pójdę do odpowiedzi i wygrywałem po 10zł). Drugim snem jest to, że biję się z kimś. Nie jest to zwykla bijatyka tylko ostre walka. Ten sen zawsze mówi mi, że się z kimś pokłócę...Po tych snach zawsze budzę się z bólem brzucha.
Wiele razy starałem się ze wszystkich sił uniknąć tych sytuacji i nigdy się nie udało... Jak to się dzieje ? Też tak macie ? Czy przeznaczenie można oszukać ? |
|
|
|
![]() |
04.12.2010 - 21:35
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Natknąłem się na ten temat pisząc licencjat. Zdaniem niejakiego Isaiaha Berlina (filozof, historyk idei, nie żaden podróżnik astralny) jest albo tak, że istnieje wolna wola, albo determinizm (bez wchodzenia w szczegóły, jakiego rodzaju, bo wg niego każdy determinizm przeczy występowaniu wolnej woli). Choć Berlin sam skłania się raczej do wiary w wolną wolę niż determinizm, nie przesądza jednak, które z tych dwu występuje.
Warto jednak wspomnieć o jego przemyśleniach czy wnioskach, które wyciąga. Berlin sądzi, że jeśliby uznać determinizm za prawdziwy, należałoby przewartościować większość sądów i ocen, które wykorzystujemy np do oceniania kogoś za jego złe lub dobre uczynki. Bo jeśli wszystko, co miało miejsce, musiało się stać, bo taka jest kolej rzeczy; każda nasza czynność musiała się wydarzyć, bo wynika z wcześniejszych zdarzeń w naszym życiu, (np, wg teorii determinizmu ja pisze ten post tu i teraz bo: znam to forum; dopiero teraz mam trochę więcej czasu, żeby nadrobić zaległości na forum; zainteresował mnie ten temat pisząc licencjat; byłem ciekawy, czy poruszył go ktoś na forum; pisałem licencjat bo .... itd) i analogicznie: ktoś coś ukradł bo ... I teraz wg Berlina, skoro do kradzieży dojść musiało, to należy przestać oceniać ten czyn jako nagany, ponieważ on musiał się wydarzyć; człowiek musiał go popełnić, nie można zatem uznawać go za złodzieja. Podobnie nie należy kogoś uznawać za człowieka dobroczynnego, czy uczynnego, jeśli pomaga innym, ponieważ każde jego działanie wynika z poprzednich, które miały miejsce. No i teraz, jeżeli ktoś zna z jakichś powodów przyszłość, oznacza to, że to co się wydarzy musi się wydarzyć, bo taka jest kolej rzeczy, a więc potwierdza to teorię determinizmu, a to (zdaniem Berlina) przeczy temu, że posiadamy wolną wolę .. |
|
|
|
05.12.2010 - 10:30
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
I teraz wg Berlina, skoro do kradzieży dojść musiało, to należy przestać oceniać ten czyn jako nagany, ponieważ on musiał się wydarzyć; człowiek musiał go popełnić, nie można zatem uznawać go za złodzieja. Podobnie nie należy kogoś uznawać za człowieka dobroczynnego, czy uczynnego, jeśli pomaga innym, ponieważ każde jego działanie wynika z poprzednich, które miały miejsce. No i teraz, jeżeli ktoś zna z jakichś powodów przyszłość, oznacza to, że to co się wydarzy musi się wydarzyć, bo taka jest kolej rzeczy, a więc potwierdza to teorię determinizmu, a to (zdaniem Berlina) przeczy temu, że posiadamy wolną wolę .. Załóżmy przez chwilę, że ma rację. Nie mamy wolnej woli, a każda następna czynność jest wynikiem poprzedniej. Dojdziemy więc do takiej sytuacji czy to w tym życiu, czy w naszym 1 wcieleniu, że będziemy musieli podjąć jakąś pierwszą decyzję etc. To czego ona będzie wynikiem?. Działań naszych rodziców?. Jeśli nie to mamy sprzeczność i cały determinizm jest bezsensu,jeśli tak to idziemy dalej. Cofamy się do pierwszych ludzi, do pierwszych ssaków, pierwszych organizmów wielokomórkowych i wcześniej i wcześniej(jak tutaj). Jeżeli tak samo postąpimy z kosmosem no to w końcu dojdziemy do tak zwanej "osobliwości". Czy jest ona Bogiem czy nie,to nie ważne, chodzi o to ,że i ona ma przed sobą sytuacje pierwszego wyboru. Eksplodować czy nie. Piszę tu o całkowicie pierwszej decyzji, więc nie ma działań poprzedzających. Tak więc osobliwość musiała mieć wolną wolę, co znowu podważa determinizm. Bo skoro jesteśmy jej częścią, to my także mamy wolną wolę, trochę mniejsza ale też ma odzwierciedlenie na całość. Dlatego złodzieja ,gwałciciela, morderce etc trzeba tępić, bo działa na niekorzyść własnego rozwoju. Nie mówię tu o jakiś przykazaniach bożych. Każdy z nas powinien się kierować dobrem rozwoju ogółu i nie patrzeć na siebie, a na całe życie. |
|
|
|
mto Przeznaczenie ? 20.03.2008 - 16:05
grzee miałeś przed tym jakiś wypadek? jakąś wyjątk... 20.03.2008 - 16:10
ja:) Mnie sie zdarza, że mam przeświadczenie, że spo... 20.03.2008 - 18:48
mto denerwuje mnie to, bo nie potrafię temu zapobiec ... 20.03.2008 - 22:26
Noobek A ja po obejrzeniu filmu The Secret zastanawiam si... 22.03.2008 - 00:10
Drahel Problem przeznaczenia jest głębokim problemem. J... 22.03.2008 - 01:13
MetaVirus Przeznaczenie nie musi się kłócić z wolną wol... 22.03.2008 - 03:43
Silverka hej te przeswiadczenia wewnetrzne o ktorych wspomn... 22.03.2008 - 09:33
Zielarz Gajowy Dziesięć lat temu na działce sąsiadka podrzuci... 05.06.2014 - 22:20
Vamdou CYTAT(mto @ 20.03.2008 - 17:05) Wiel... 06.06.2014 - 08:47
Shagy (...)a więc myślisz że 'tworzysz swoje życ... 08.06.2014 - 22:18
Twisted_Sister Myślę, że to nie jest tak, że te wydarzenia s�... 09.06.2014 - 01:33
BigMag CYTAT(Zielarz Gajowy @ 05.06.2014 - 23... 09.06.2014 - 17:03
Zielarz Gajowy Nikt Ci nie karze ich jeść. 09.06.2014 - 17:29
BigMag Raczej bym nie zjadł kota.
Nie lubie ich bo uwa�... 09.06.2014 - 17:35
Zielarz Gajowy A Ty jak robisz kupę? Na siebie? :)
Ile miałeś... 09.06.2014 - 18:18
BigMag nie miałem żadnego właśnie, bo sierść wypada... 09.06.2014 - 19:47
Mavic. Steve Mavic. Mi raz się śniło, że kolega ze szkoły który ... 09.06.2014 - 20:34![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |