oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Zniknięcie Wszechświata
Zielarz Gajowy
post 17.01.2011 - 09:25
Post #1

Dupa Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Świat jaki widzisz, jest złudzeniem świata. Bóg go nie stworzył, bo co On tworzy, musi być wieczne jak On sam. Jednak w świecie, jak widzisz, nie ma niczego, co przetrwa na zawsze.

GARY: A co z energią? Czy to prawda, że energia nie może być zniszczona a jedynie zmieniona?

ARTEN: Energia pozornie nie może być zniszczona na poziomie formy, ponieważ naprawdę nie jest energią, lecz myślą. A dokładniej - myślą niewłaściwą, która w końcu będzie zamieniona na to, co wieczne. A tymczasem Kurs daje ci bardzo proste kryteria odróżnienia tego, co rzeczywiste od nierzeczywistego.

Cokolwiek jest prawdziwe, jest wieczne i nie może się zmieniać ani być zmienione. Duch dlatego jest niezmienny, ponieważ już jest doskonały, lecz umysł może wybierać, czemu postanawia służyć. Jedynym ograniczeniem nałożonym na ten wybór jest to, że nie może służyć dwóm panom.

Zatem fakt, że energia może być zmieniona oznacza, że ze swej natury jest nieprawdziwa. Nie chcemy studzić entuzjazmu twoich przyjaciół z New Age, którzy są tak zafascynowani energią. Jednak energia jest niczym. Jest stratą czasu, trikiem, jeszcze jednym narzędziem do budowania twego domu na piasku zamiast na skale. Jasne, że może być pomocną ideą dla niektórych osób, by interesowały się tym, co nie widziane zamiast tym, co widziane. Lecz my przybyliśmy pomóc ci oszczędzić czas, więc potrzeba, byśmy powiedzieli co mamy do powiedzenia. Dobra wieść to nie ta, że energia może być zmieniona; dobrą wieścią jest, że umysł, który ją wymyślił, może się rozmyślić.

----------

To tylko fragment książki, którą polecam. "Zniknięcie wszechświata" Gary R. Renard. Wiele ciekawych treści jak np. to, że to nie wszechświat stworzył nas a to my jego stworzyliśmy a dokładnie nasz umysł. Ciekawe co na to naukowcy próbujący rozstrzygnąć co było na początku? Wielki wybuch? Może i tak, ale w naszym umyśle raczej:)

Polecam przeczytać całość bo to tylko wybrany fragment nie mający większego znaczenia, ale umieściłem go bo na tym forum energia jest niemal święta:)
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Wulfen
post 23.01.2011 - 03:40
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

wystarczy mi jedno zdanie: "to nie wszechświat stworzył nas a to my jego stworzyliśmy" czyli domyślam się że są to znane już od jakiegoś czasu new ageowe herezje. Ponieważ aktem obserwacji(pomiaru) doprowadzamy do kolapsu funkcji falowej to znaczy że my stworzyliśmy i tworzymy wszechświat, dobrze mówię? czy może jednak coś nowego?:)
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
- Zielarz Gajowy   Zniknięcie Wszechświata   17.01.2011 - 09:25
- - Castiel   Dzięki wielkie, zainteresował mnie ten fragment ...   17.01.2011 - 14:02
- - Aloha   Ksiázka jest wprowadzeniem do nauk "Kursu Cu...   18.01.2011 - 12:39
- - Mildreams   To moj pierwszy kontakt z non-dualizmem, trudno ...   21.01.2011 - 23:51
- - Wulfen   kolejny filozofek co wymyslil sobie teoryjke by co...   22.01.2011 - 17:01
- - Zielarz Gajowy   A mi Ciebie Wulfen troszkę żal jest i nie dlateg...   22.01.2011 - 21:51
- - Polepiony   Mówiąc że to herezje, jak możesz wierzyć w co...   23.01.2011 - 00:50
- - Wulfen   wystarczy mi jedno zdanie: "to nie wszechświ...   23.01.2011 - 03:40
- - Polepiony   offtop: zostałem zagięty.   23.01.2011 - 12:26
- - Zielarz Gajowy   Wulfen, ale na jakiej podstawie stwierdzasz, że t...   23.01.2011 - 14:09
- - Wulfen   CYTATPonadto ludzie na co się wg Ciebie nabieraj�...   25.01.2011 - 20:38
- - Gray   Każdy ma prawo do robienia sobie papki z mózgu.   25.01.2011 - 21:49
- - Sign   Matko nic nie rozumiem z teego co wy tu piszecie :...   25.01.2011 - 22:24
- - Zielarz Gajowy   Gray...cóż za błyskotliwy post. Wulfen, ale m...   25.01.2011 - 22:51
- - Castiel   KODŚwiat jaki widzisz, jest złudzeniem świata. ...   26.01.2011 - 10:11
- - Zielarz Gajowy   Pewnie, że książka to gówno, kartki, trzeba cz...   26.01.2011 - 14:19
- - Castiel   Czytałem, ogólnie czytam często więc z tym, �...   26.01.2011 - 15:55
- - Zielarz Gajowy   To napisz mi kilka argumentów dlaczego uważasz, ...   26.01.2011 - 16:58
- - Aloha   "Rzeczywistość jest tylko złudzeniem, aczk...   26.01.2011 - 19:14
- - Freddy K   "Muzyka jest wyższym objawieniem niż wszyst...   26.01.2011 - 19:54
5 Stron V   1 2 3 > » 

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park