Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Sny A Wspomnienia Senne
Bilu
post 14.02.2011 - 20:45
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 8147

Witam, chciałbym przedstawić zagadnienie dotyczące stanów śnienia.

Chodzi tu konkretnie o różnice pomiędzy stanem w którym wszystko widzimy oczami (wizualnie) oraz słyszymy, a stanem w którym jedynie mamy wspomnienia dotyczące danego wydarzenia lub sytuacji.

Istnieje także stan, w którym wydaje nam się, że nic się nie działo (śniło).

O tym trzecim nie będę tu pisał, natomiast chce przedstawić zasadnicze różnice między stanem pierwszym, który jest zwany snem, a stanem drugim który jest przeze mnie nazwany wspomnieniem sennym.

Stan snu charakteryzuje się tym, że widzimy i słyszymy wszystko w taki sposób, jakby to naprawdę się działo na jawie. Co się tyczy stanu wspomnień sennych - jest to stan, który charakteryzuje się tym, że jedynie posiadamy pamięć (wspomnienie) danego zdarzenia, lecz nie potrafimy stwierdzić czy się to nam śniło czy skąd to się bierze.

Spowodowane jest to brakiem wrażeń wizualnych i dźwiękowych, które towarzyszą snom.

Powyższa argumentacja jednoznacznie pokazuje, że istnieje zasadnicza różnica dzieląca sny (marzenia senne), a wspomnienia senne. Dlatego, gdy ktoś będzie twierdził, że nie ma snów to możecie mu zaproponować jakąś metodę, która spowoduje, że te sny się pojawią.

Jeśli jednak i to nie pomoże, a będzie doświadczał jedynie stanów wspomnień sennych, to trzeba przyznać otwarcie ze nie ma snów a jedynie wspomnienia senne.

Ja osobiście miewam sny i wspomnienia senne.

Dziękuję za uwagę.
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
FerdekKiepski
post 15.02.2011 - 21:41
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 7456

Dzięki Bilu i wreszcie dowiedziałem się więcej bez szukania :) a'propo we śnie jesteśmy, myślimy, czujemy tylko nie możemy sie skapnąć, że to sen, ponieważ jesteśmy za bardzo wciągnięci w jego scenariusz.
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic