Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Ingerencja W Dyskusję
Mishah
post 15.05.2011 - 12:12
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1704

Uczestniczyłem w życiu tego forum mniej więcej do odejścia Darka. Od tamtego czasu zaglądam tu, ale raczej się nie udzielam.
Zanim napisałem tego posta wpisałem w opcji szukania: "Zamykanie tematów": efekt:
http://www.oobe.pl/park/Drodzy-Admini-t5956.html
http://www.oobe.pl/park/Zamykanie-TematOw-t3820.html
Wszystkie tematy zamknięte :) więc nie ma się gdzie wypowiedzieć :). Ale tak czy siak chcę poruszyć nieco więcej spraw niż tylko samo "zamykanie".

Dawniej było tu całkiem sporo dziwaków różnej maści. Część z nich pisała o new age'owych różowych wibracjach, o magnesach, o spiskowych teoriach dziejów, o religiach. Forum tętniło życiem. Pamiętam, że ktoś przytaczał jakieś miejskie legendy bazujące na książkach Kinga. Czytelnicy forum wychwycili to i napisali w tym samym temacie. W ogóle dyskusje długo się toczyły i umierały same z siebie.

Obecnie tematy są zamykane i wszelka dyskusja umiera młodo. Przytoczę przykład laickiej Francji. Tam tolerancja jest rozumiana jako zakazanie noszenia symboli religijnych. Podczas kiedy to nie jest tak. Tolerancja to "tolerowanie się nawzajem" pomimo różnic w poglądach. Ten sam problem mamy tu. Wszystko polega na niezrozumieniu roli moderatora, czy admina. Z początku zamykanie tematów służyło kasacji dublujących się wątków. Obecnie grupa osób ustanawia, czy temat ma sens, czy nie i zamyka go.

Przestaje być potrzebne forum. Po co dyskutować? Coś jest do bani i się tego pozbywamy. Nie ma osób, które dają argumenty za i przeciw. Mamy mędrca, wielkiego brata, który wydaje osąd za uczestników forum. Przetrawia on temat za dyskutujących, bo oni są za głupi i po stwierdzeniu jak powinno się na dany temat myśleć zamyka go.

Admin powinien:
dbać żeby ludzie się nie obrażali, pilnować kultury dyskusji, pilnować żeby nie było spamerów, pilnować żeby nie było treści antysemickich, rasistowskich, czy takich które łamią prawo.

U nas admin:
Wtrąca się w dyskusję wypierając uczestników forum. Zamiast samemu wziąć udział w dyskusji, używa argumentu siły i zamyka rozmowę.

Przemyślcie to po raz enty. A w ogóle coś tu jest nie tak, bo powinienem mieć możliwość odgrzebania starego tematu "zamykanie tematów",a tak muszę tworzyć nowy. Przez tą modę na zamykanie tworzycie burdel nazywając go porządkiem. Powstaje już trzeci temat bo poprzednie są pozamykane i trudno się wypowiedzieć. A tak byłby jeden temat i więcej porządku. Tak, że to co robicie jest szkodliwe dla porządku na forum oraz dla jego przetrwania- zanik rozmów.

AMEN
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Majster
post 16.05.2011 - 23:36
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2298

Od osobistych porachunków jest PW. Moderator! Ten temat do zamknięcia!
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic