oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Dlaczego New Age Przeżyje Rozpad Kościoła Katolickiego?
Rokinon
post 21.05.2011 - 02:01
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Witam:]

Temat zakładam, nawiązując do "katolickich wątków", które nijak pasują do tego forum.
Dlaczego nie pasują? O tym w linku.

Dlaczego KK obawia się New Age?
"New Age" wyzwoli świadomość jednostek.
Nie tak, jak religie, które od zawsze tylko obiecywały wolność człowiekowi i o czywiście tylko po śmierci.
Bo tu wolności nikomu nie potrzeba, trza rąk do pracy - utrzymać katolickiego kolosa ktoś musi.
Gdzie znajduje się i pozostanie / w obronie swych dziwacznych dogmatów/ Kościół Katolicki?
Proszę zajrzeć do tego linka i kolejnych.

Rewolucja już trwa!:]

Jak sprawdzić, czy nie jesteś pod wpływem szatana?
To proste. Prawdziwy katolik nie ogląda Gwiezdnych Wojen, nie czyta książek o akupunkturze, nie praktykuje sztuk walki, nie praktykuje OBEE, Feng shui, nie gra w demoniczne gry komputerowe, nie czyta Harry Potera, nie....

http://www.youtube.com/watch?v=XqflhC6JPKA...feature=related

pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Amras84
post 21.05.2011 - 22:20
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Ja osobiście nie opowiadam sie po stronie żadnej religii, po raz kolej piszę że oddzielam religię od wiary i po raz kolejny zaznaczę że będę jednak bronił prawa do poszanowania poglądów każdego wyznawcy obojętnie jakiej religii. Wyłączam tutaj jednostki fanatyków, zaślepionych pomyleńców gotowych zabić by udowodnić swoje "jedynie słuszne racje" będące w rzewczywistości myślowym wytworem kiślu, który kiedyś był mózgiem.

Takiego porypańca widać na przedstawionym w pierwszym poście linku. Muszę przyznać iż wystąpienie tego obłąkańca jest argumentem idealnym dla coraz szerszego grona przeciwników KK. Uważam jednak że to argument który po prawdzie krzywdzi wszystkich Katolików. Jest to wypaczony obraz prawdziwej idei tej religii. Chociaż mnie Katolickie dogmaty nie pasują i odciąłem się od nich już dawno, to uważam że opisane w piśmie świętym nauki Jezusa mogą być tak samo skutecznie wykorzystane w rozwoju duchowym jak i nauki Buddy czy nauki opiekunów w Astralu. Jest to wyłącznie kwestia podejścia jednostki. Bolesne w tym wszystkim jest tylko narzucanie sztucznych ram przez istytucję kościoła, która od zarania dziejów wypacza swoimi działaniami prawdziwą ideę samej religii. I w epoce New Age to właśnie kościół sam sobie zaszkodzić może najbardziej.

Co do samego New Age, odniosłem wrażenie że dyskusja powyżej oparła sie na lekkim nieporozumieniu. Astrologos używając terminu New Age miał chyba na myśli pewną społeczną tendencję, która zaczyna się ujawniać w sferze wiary i religii. Natomiast Mishah mówi o jakimś zamkniętym ruchu, zrzeszającym grupę ludzi wyznających określony rodzaj poglądów. Są to dwa odrębne "zjawiska" nazwane tak samo i dotyczące tego samego problemu. Jeśli jednak chcecie dojść do porozumienia musicie to rozgraniczyć. Chyba że któregoś z Was źle zrozumiałem to wybaczcie i pomińcie mój ostatni akapit ;)
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park