oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Książki Na Temat Wizualizacji, książki bądź DOBRE strony internetowe na ten temat
3pac
post 16.07.2011 - 15:08
Post #1

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Tak jak w temacie. Od jakiegoś czasu poszukuję książki na temat wizualizacji, chodzi mi o jakieś tytuły. Chciałbym się nauczyć tak wizualizować sobie obraz przed oczami zamkniętymi (bądź otwartymi, sam nie wiem jak jest lepiej) by widzieć baardzo wyraźnie wyobrażony obraz. Chciałbym też nauczyć się pobudzać swoją wyobraźnię i stać się bardziej kreatywny. Chciałbym także nauczyć się lepiej widzieć i wyobrażać sobie przeczytane treści w książkach. Kiedy czytam, nie umiem zbytnio wyobrażać sobie na bieżąco tego co czytam, a chciałbym naprawdę to wszystko "widzieć". Np. kiedy czytam powieść i jest opis walki bohaterów, opis przyrody etc, to chciałbym mieć ten obraz przed oczami (wiadomo, że widzę litery, ale nie chce się skupiać na literach tylko ma być to przyrząd do czytania, głównym elementem w czytaniu ma być mózg i wyobraźnia, czytanie jest automatyczne).

Bardzo mi na tym wszystkim zależy, chciałbym też nauczyć się rysować z wyobraźni, czego nie potrafię, wiąże z tym swoją przyszłość.

Tak więc bardzo proszę, wpiszcie tytuły książek traktujących o technikach wizualizacji, polepszenia wyobraźni, kreatywności (mogą to być też link do stron)

Dziękuję za każdy wpis (myślę że innym też się przyda) :)

Ps. jeśli znacie jakieś pozycje na temat mentalki bądź podróży mentalnej to też wpiszcie ;)

Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
makyo
post 16.07.2011 - 15:25
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Wizualizacja to to samo co wyobraźnia i tego nie za bardzo da się nauczyć. Jedni to maja, a inni nie i to est tak samo jak z talentem do śpiewania, czy ze słuchem muzycznym :) W skali od 1 do 10 jedni mają 1 , inni 5 a jeszcze inni 10.
Na pewno można ćwiczyć i poprawić swoje zdolności. Rozwinięcie czakr też pewnie pomaga.

Na początek zamknij oczy i wyobraź sobie np. kulę:) potem inne bardziej skomplikowane bryły, przedmioty.
Stopniowo dodajesz do ćwiczeń kolory, smaki (np cytryna - ble ), potem także zapachy. Zaczynasz tworzyć miejsca, postaci i inne cuda.

Jeśli chodzi o książkę to polecam "Pomóż sobie metodą Silvy", jest tam fajnie opisany kurs medytacji i wizualizacji
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park