|
|
| nerhaa |
11.07.2007 - 22:36
|
|
Guests |
Tak sobie pomyślałem, że czas wreszcie się na ten kurs mailowy zapisać, chociaż niezbyt jestem do niego przekonany:)
Ale... pomyślałem coś sobie, bo gdzieś tu widziałem propozycje kursów w realu za kasiorkę. Może podpadnę niektórym - trudno. Od ogólników, do konkretów - nie wierzę w takie kursy - rozumiem 50zł za kurs, ale jak dla mnie to i tak jest nic nie warte - człowiek wydaje ciężko zarobioną kasę na kurs, na którym powiedzą mu to samo co może przez muła ściągnąć w jeden dzień i wcale nie ma gwarancji, że po kursie wyjdę z ciała :) Jak tylko przy jakimś temacie zacznie się zbierać więcej osób - zaraz się robi kursy, szkolenia, etc - płatne oczywiście. Oczywiście - zarabiać można i w ten sposób, można też tłumaczyć to kosztami wynajmu pomieszczenia, itd. itp. A mi się bardzo podoba, fakt, że oobe daje ludziom taką super prawdziwą wolność i dlaczego tą wolność rujnować faktem, że trzeba by płacić za nią (tak, tak wiem - nikt nie zmusza do kursów, jednakowoż kurs daje złudzenie, że się więcej tam osiągnie, co wcale już zgodne z prawdą nie jest). Znalazłem ogólnie dwa rozwiązania. Po pierwsze, jest kurs online z wykorzystaniem przekazu wideo - wykłady online, lub offline. Jak to zorganizować - stworzyć z trzy grupy kursantów, którymi kierowała będzie jedna, góra dwie osoby, które już wychodzą bez problemów. Kurs robić na spokojnie - np. w ciągu tygodnia emaile z zadaniami, a w weekendy wykład (jak zaoczne studia:P). Wykład online może być prowadzony w jakimś programie do wideokonferencji, skype, czy coś innego. To da możliwość zadawania pytań wykładowcy i odpowiedzi online, wykładowca może również sprawdzić, jak wyglądają postępy w nauce zadając odpowiednie pytania uczestnikom. Wydaje mi się pomysł warty uwagi i nie generujący kosztów :) Takie wykłady można ograniczyć tylko do fonii - też nieźle. Drugą rzeczą wartą uwagi byłoby założenie stowarzyszenia lub organizacji - formalnie i prawnie. Możnaby utworzyć struktury lokalne np. w większych miastach polski, by każdy miał stosunkowo blisko. Wówczas można prowadzić kursy za free w odpowiednich miejscach - w każdym mieście mieszka ktoś, kto ma opanowane OBE, więc jak zorganizować? Pomijając już fakt, że mnie poniosło ze stowarzyszeniem (chociaż wówczas by nas może poważniej traktowano i zrobiło by się głośniej - może pan Darek się odważy:D), przez cały okres od późnej wiosny do jesieni można kursy robić na świeżym powietrzu - w weekendy co by każdemu pasowało - nie codziennie, bo nikt się nie zjawi. Ważne jest, aby kursy prowadziły osoby które faktycznie coś potrafią i nie miały lat 15 (bez urazy młodsi obenauci) :) Czy to nierealne? Czy trzeba zaraz mieszać w to fizyczną kasę? Dajmy ludziom wolność za free! Nie dokonamy cudu za kasę. A nikt normalny nie zgłosi się na kurs OBE za 300zł + dojazd i wyżywienie wiedząc, że może osiągnąć to samo bez kursu. A może właśnie wszelkie kursy są tu zbyteczne - nic nowego nikt nie powie w tej kwestii - przecież już na tym forum jest wystarczająco dużo informacji i wskazówek - google daje resztę, nie wspominając o książkach. Ale wielcy Polscy Obemaniacy niech rozważą projekt OBE-stowarzyszenia:) I tym optymistycznym akcentem spadam przygotowywać się do kolejnej próby :D |
|
|
|
![]() |
12.07.2007 - 19:13
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
ehh.. zboże...
"Jak mamy być OBEmaniakami, skoro nikt nikomu za darmo już pomóc nie chce?" --> czy pomaganie to tylko tworzenie kursów za free? chyba raczej nie... ja staram sie pomagać jak mogę, ale nie przez internet (chociaż tutaj też) ale w realu. Kilka osób wkręciło się w oobe dzięki mnie. To im pomagam jak potrzebują pomocy :P W realu więcej informacji trafia do ludzi. Są bardziej uważni i skoncentrowani na tym co sie do nich mówi. A kursy? hmm... o jaki kurs Ci chodzi? tak tak, wiem że za free, ale co dokładnie chciałbyś w nim widzieć? Przecież są kursy za free w internecie, na tej stronce też jest jeden. Sprecyzuj bardziej o co Ci chodzi. Pozdrawiam :) |
|
|
|
nerhaa Kursy Obe 11.07.2007 - 22:36
luzak067 Ja uważam ze płatne kursy są dobre. Masz pewne ... 11.07.2007 - 23:12
dino Dentysta musiał przez kilka dobrych lat się uczy... 11.07.2007 - 23:16
luzak067 CYTAT(dino @ 12.07.2007 - 00:16) Den... 12.07.2007 - 09:11
nerhaa Idąc do dentysty wiesz, że wyjdziesz z plombą -... 12.07.2007 - 03:48
Dominikoobe Jak dla mnie pomysł z kursem online video jest za... 12.07.2007 - 10:17
luzak067 Przecież do wszystko dzieje się w głowie. Jak w... 12.07.2007 - 10:39
nerhaa Przekaz wideło daje możliwość zamieszczenia ch... 12.07.2007 - 11:18
Hubert:) heh... no niezłe posty tu piszecie. Mam mieszane ... 12.07.2007 - 11:51
noizz Ja również jestem zdania, że kurs na żywo powi... 12.07.2007 - 13:20
nerhaa Wiedziałem, że prędzej czy później pojawi si�... 12.07.2007 - 13:51
Ketrab Ludziska kolejne kursy ? Zaczyna mnie zbierać wie... 12.07.2007 - 17:23
nerhaa Nie powiedziałem, że Darek nie jest osobą kompe... 12.07.2007 - 17:51
nerhaa Chodzi mi o kurs z większym udziałem żywej osob... 12.07.2007 - 19:52
luzak067 E tam gadki-szmatki. kazdy niech robi jak mu się ... 12.07.2007 - 21:30
Hubert:) Jak masz pytania to pisz je gdzieś, na forum czy ... 12.07.2007 - 21:21
nerhaa Replikę ASG za 500zł - poczekaj aż siana przyb�... 12.07.2007 - 21:55
Kronopio AleśCieSieRozpisali! To forum + stronka Darka... 12.07.2007 - 22:12![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |