oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Cierpienie, i jego sens, lub brak jego sensu...
Pavveł
post 08.02.2012 - 16:32
Post #1

Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Zakładam nowy temat, gdyż pewna rozmowa na temat cierpienia została zamknięta - nie rozumiem czemu, skoro było widać, że parę osób było zainteresowanych rozmową w tym kierunku, co więcej założyciel tamtego tematu sam poprosił o nie zamykanie, pomimo offtopu, tematu przez moderatorów, ale mniejsza z tym...
Temat ten jest kontynuacją dialogu, który prowadzony był w temacie, pt. "Dziwne Dźwięki Pojawiające Się Na Całym świecie" w Hide Parku w Hyde Parku.

Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
lordini
post 08.02.2012 - 20:05
Post #2

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Pavveł:
A czym jest sprawiedliwość? Często mówimy, że coś nas niesprawiedliwie spotkało, ale wszystkie byty znajdują się w zamkniętym kole powiązań przyczynowo-skutkowych, i jeśli powiem, że ktoś niesprawiedliwie mnie skrzywdził, ten ktoś tłumaczy sobie, że to jego ktoś inny niesprawiedliwie potraktował, a jego działanie jest tylko reakcją... jeżeli chcemy nieść zemstę, na wieczność będziemy toczyć się po tym 'kole niesprawiedliwości' i będziemy przekazywać niesprawiedliwe działanie z jednych na drugich... dopiero prawdziwe całkowite bezwarunkowe wybaczenie jest w stanie wybić nas poza to koło, decyzja taka daje nam na tyle energii, że jesteśmy w stanie przezwyciężyć przyciąganie dośrodkowe zemsty, nienawiści, niesprawiedliwośći itp. i dopiero wtedy możemy w sposób wolny i świadomy podążać własną wybraną przez nas drogą, i żadne niesprzyjające czynniki zewnętrzne, żadna niesprawiedliwość nie jest nas w stanie z tej drogi zawrócić... no chyba, że zdecydujemy inaczej i dalej będziemy krążyć po 'orbicie niesprawiedliwości'...

dopiero wtedy możemy w sposób wolny i świadomy podążać własną wybraną przez nas drogą

Szerzenie zemsty też jest drogą.

Poza tym zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Przedstawiłeś tylko inny punkt widzenia, bez negowania mojego punktu widzenia, co oznacza, że obaj mamy rację.

Pavveł:
żadne niesprzyjające czynniki zewnętrzne, żadna niesprawiedliwość nie jest nas w stanie z tej drogi zawrócić

Zależy z jakiej drogi, własnej wybranej drogi, to dosyć ogólnie. Myślę, że droga może przybierać różne kształty. A co do przebaczenia to nie jest na nikim wymuszone.

Pavveł:
Zielarz, to co piszę, to wszystko to światopogląd, jaki podzielam... może coś z tego wyciągniesz albo kto inny, może nie, ale nie oczekuję że ktokolwiek uwierzy mi na słowo... polecam sprawdzić na sobie i gdy ktoś komuś z Was zrobi jakąś krzywdę, nie próbujcie, ale zróbcie to - po prostu wybaczcie całkowicie bez względu na wszystko, tak jakby to się nigdy nie wydarzyło, puśćcie to w niepamięć, a sprawcę krzywdy traktujcie jakby jej nie wyrządził (ewentualnie tylko uważajcie na niego w przyszłości :p)... to uczucie wolności kiedy się odpuści, ahh ^^ naprawdę polecam każdemu z Was... kiedy wybaczysz i odpuścisz wszystkim wszystko, czujesz się jakby nikt nigdy w życiu nie zrobił Ci nic złego, jakby żadne zło Ci się nie stało, a to samo przez się brzmi zajebiście :)

Ja mam trochę problem z przebaczaniem, bo jeszcze nie zdarzyło mi się na kogoś gniewać, mimo wszystko co ktoś mi uczynił ; )

Pavveł:
Właśnie. Kiedy ja sam popełnię coś nie tak, zawsze sobie wybaczam i staram się to poprawić, bo tylko tak można to poprawić.

Ktoś powiedział kiedyś mądre słowa na czacie: Nie użalaj się nad grzechami, lecz idź dalej i już ich nie popełniaj <czy coś takiego>

Poza tym twoje posty są zbyt idealne, żebym je negował.

+Quote Post
Pavveł
post 08.02.2012 - 21:17
Post #3

Notatnik

Szerzenie zemsty też jest drogą.
Tak, ale jeśli wybierzemy szerzenie zemsty, po wybaczeniu to wtedy to szerzenie zemsty będzie wolnym i świadomym wyborem, a nie bezmyślną reakcją na jakiś czynnik... poza tym raczej wybranie drogi szerzenia zemsty, gdy już się wybaczy, nie występuje, bo po wybaczeniu rozumie się, że zemsta nie da nam satysfakcji, gdyż już wybaczenie nam ją dało :) to nienawiść powoduje kroczenie drogą obfitą w nienawiść, lecz gdy się wybaczy, samo przez się rozumie się, że wybranie drogi nienawiści nie wchodzi w grę, bo właśnie wybaczenie niweluje nienawiść :3

Zależy z jakiej drogi, własnej wybranej drogi, to dosyć ogólnie. Myślę, że droga może przybierać różne kształty. A co do przebaczenia to nie jest na nikim wymuszone.
Nic nie jest na nikim wymuszone. Ale jeżeli odpuścimy komuś jego winy i dzięki temu uwolnimy się od nienawiści i przestanie ona kierować naszymi poczynaniami, wtedy jesteśmy w stanie sami wybierać własną drogę wolną od nienawiści i czynników zewnętrznych... czynniki zewnętrzne już tak nie zmieniają jej kształtu - świat mniej zaczyna oddziaływać na nas, a my bardziej zaczynamy oddziaływać na świat ;3 ... jedynym czynnikiem, który jest wstanie nas z takiej drogi zawrócić, nie są z pewnością trudności losu, ani niegodziwość innych, lecz my sami i nasz wolny wybór... jednak gdy już się kroczy ścieżką wolną od gniewu i nienawiści, nie widzę powodu, by wybierać inną, gdyż widzę, że ona jest dobra :))

Ja mam trochę problem z przebaczaniem, bo jeszcze nie zdarzyło mi się na kogoś gniewać, mimo wszystko co ktoś mi uczynił ; )
Bo wybaczasz tak szybko, zanim jeszcze zdążysz się pogniewać, i o to chodzi w bezwarunkowym wybaczaniu! ;)

Ktoś powiedział kiedyś mądre słowa na czacie: Nie użalaj się nad grzechami, lecz idź dalej i już ich nie popełniaj <czy coś takiego>
Mądre słowa, racja, dzięki :)
Dodam od siebie też pewne mądre słowa, tylko nie wiem/ nie pamiętam kto je wypowiedział... chodziło o to, żeby być pokornym jak trawa i tolerancyjnym jak drzewo :P :)

Poza tym twoje posty są zbyt idealne, żebym je negował.
hihi :p

+Quote Post

Posty w temacie
- Pavveł   Cierpienie   08.02.2012 - 16:32
- - bielik110   Witajcie:) prawo przyciągania działa tak samo dl...   08.02.2012 - 16:50
|- - Sensei Noni   CYTAT(bielik110 @ 08.02.2012 - 16:50...   08.02.2012 - 21:34
- - Mero   Mhm sam myślałem nad załóżeniem tego tematu.....   08.02.2012 - 17:02
- - puppy   Cierpienie to szkoła naszych błędów :P   08.02.2012 - 17:33
- - bielik110   Cierpienie jest stanem postrzegania .......,przez ...   08.02.2012 - 18:12
- - lordini   CYTAT(Zielarz Gajowy)Lordini dla mnie wyższą szk...   08.02.2012 - 18:23
- - TyHu   Gdy postrzegasz w dualiźmie będziesz mówił że...   08.02.2012 - 18:38
- - Pavveł   CYTAT(lordini @ 08.02.2012 - 08:23) ...   08.02.2012 - 18:38
- - Mero   "Swego nie widzicie a cudze wytkniecie"-...   08.02.2012 - 19:31
- - lordini   Pavveł: A czym jest sprawiedliwość? Często mó...   08.02.2012 - 20:05
|- - Pavveł   Szerzenie zemsty też jest drogą. Tak, ale jeśli...   08.02.2012 - 21:17
- - Deimond   Tak, ale jeśli wybierzemy szerzenie zemsty, po wy...   08.02.2012 - 22:35
|- - Pavveł   Deimond: Tu sobie pozwolę na dyskusję - jest ter...   08.02.2012 - 23:37
- - Deimond   Tak - no to się zgadzamy. A co do off-topu - rob...   08.02.2012 - 23:44
- - Pavveł   możnaby, ale to jest we władzy moderatora ^^   08.02.2012 - 23:46
- - Deimond   Choc dalej uważam że nienawiść i miłość nie...   08.02.2012 - 23:58
|- - Pavveł   CYTAT(Deimond @ 08.02.2012 - 23:58) ...   09.02.2012 - 00:25
- - danEG   Głęboka rozkmina   09.02.2012 - 00:03
- - Deimond   CYTAT(danEG @ 09.02.2012 - 00:03) G�...   09.02.2012 - 00:25
6 Stron V   1 2 3 > » 

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park