|
|
08.03.2012 - 21:55
|
|
|
Przyjaciel Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Do napisania tego postu zainspirowały mnie posty użytkownika Zyga. Czytając je wyczułem w nich sporo lęków (słusznie lub nie). Ponieważ sam je miałem i mam nadal i pewnie zawsze będę miał napiszę o sposobach radzenia sobie z tym - nie mylić ze zwalczaniem. Napiszę w miarę zwięźle i rzeczowo. Cały czas czytam różne książki, które są poniekąd moją drogą do ogarnięcia obe i nie tylko. Ogarnąć życie to ogarnąć obe. tak uważam. Choć nie zakłądam, że jest to moje ostateczne zdanie. Życie pokazało mi, że rzeczy na pozór niezmienialne, mogą się zmienić w nieoczekiwane.
Przede wszystkim lęk to jedna z ludzkich emocji. Nie starajmy się z nią walczyć. Bo przegramy. jak można walczyć z czymś co jest na stałe zapisane w naszych umysłach. Lęk to czerwone światełko, które powinno nas alarmować, że coś jest nie tak. Jeśli widzimy alarm to zróbmy coś z tym. Tylko nie dajmy się "zwariować". Mam nadzieję, że zwariować w cudzysłowie. Bo pewnie są osoby, które sfiksowały przez różnego rodzaju doświadczenia związane z obe. Jak nie walczyć to co ? Zaprzyjaźnić się z lękiem :) Tak, dokładnie. Uznać to za nieodłączny element naszego życia. Przez rozpatrywanie lęku nadajemy mu moc. Puszczając go swobodnie by przechodził przez nasz umysł po krótkim czasie przestajemy go odczuwać, a tak naprawdę przestajemy się bać lęku :) To brzmi jak paradoks ale działa. Pewnych opisywanych spraw nie da się niestety od razu zrozumieć. To co przed chwilą napisałem jest zaczerpnięte z "Czakry od podstaw" Davida Ponda. Czytałem tę książkę dwa razy, niektóre fragmenty częściej i za każdym razem znajdywałem coraz to głębszy sens interesujących mnie kwestii. Forum, które czytasz jest ok. Ale główną bazą wiedzy jesteś TY sam ! Odpowiedzi na dręczące cię pytania często możesz dostrzec w życiu codziennym lub właśnie czytając. Moją następną książką była Tao Te ching, którą też kilkakrotnie przeczytałem. I znowu po jej przeczytaniu znaczenie niektórych aspektów z Czakr od podstaw troszkę się zmodyfikowało. Tao to ideologia a jedną z jej "praw" jest "Rób nic nie robiąc", "Puszczając zatrzymuj, zatrzymując puszczaj". Interpretacji tego dzieła jest ponoć więcej niż samych czytelników. Moje zdanie jest takie, by interpretacji szukać w samym sobie. Ja przy okazji lęków postanowiłem je "zwalczyć" nie zwalczając, robić nic nie robiąc. Jeśli postanowisz zamówić tę książkę, to zdecyduj sam którą wersję zakupisz. Niech to będzie twoja własna inspiracja, intuicja, która zdecyduje za ciebie. Natomiast wspomnę jeszcze na temat przygotowania do obe. Mało się o tym pisze. 7 czakr, które muszą ze sobą współgrać. Nie ważne czy wierzysz tylko w samą ideologię czy w coś więcej, z czym czakry są powiązane. Czakry to nic innego jak harmonia w każdym aspekcie życia. Nie doświadczałbym obe jeśli: 1. Posiadasz jakiekolwiek obawy czy lęki związane ze sprawami finansowymi, pracą ogólnie z poczuciem bezpieczeństwa materialnego, rodzinnego. 2. Nie układa ci się w życiu. 3. Nie posiadasz silnej woli, jesteś np. cichy, skryty, zamknięty w sobie. Obe jeszcze bardziej może to pogłębić. Moim zdaniem obe to nie ucieczka od problemów życia codziennego. To jeden z jego aspektów. 4. Nie kochasz ludzi, nie akceptujesz ich, nie darzysz ich zaufaniem, nie potrafisz się przystosować do środowiska w którym żyjesz. 5. Wstyd, blokada przed wyrażaniem swoich poglądów (również na temat obe), brak autentyczności, kłamiesz. 6. Nie wierzysz w coś więcej, niż świat materialny. Najlepiej dodać do tego wszystkiego osobę, z którą swobodnie możesz o tym pogadać. W moim przypadku jest to moja dziewczyna. Nawet rozmowa nie jest potrzebna. Czasem wystarczy wyrzucenie z siebie pewnych rzeczy, o których chciałbyś pogadać. Właśnie w tej sekundzie uświadomiłem sobie dlaczego miałem ulgę jak opowiadałem coś swojej Sylwii a nie usłyszałem od niej nawet komentarza do mojej wypowiedzi. Wyrzucić to z siebie czyli powiedzieć i faktycznie wyrzucić z siebie energię, która ci przeszkadza. Bez tego co napisałem wyżej, mogą pojawić się problemy psychiczne, większe lub mniejsze. Ja sobie z tym poradziłem, bo mniej więcej wszystko miałem zharmonizowane. U mnie było tak że zrobiłem sobie przerwę do momentu jak nie doprowadziłem mojego życia do stanu opisanego wyżej w punktach. Mniej więcej. Trzeba twardo stąpać po ziemi, żyć normalnie, spotykać się ze znajomymi, rodziną, pracować, zarabiać, cieszyć się życiem, kochać wszystko co nas otacza. Dobrze jest mieć drogowskaz w postaci dobrej lektury. Wtedy bezpiecznie można doświadczać obe, bez lęków i obaw. Nad tym wszystkim należy oczywiście pracować. Bo jeśli dasz z siebie wszystko, to wszystko otrzymasz. Miłość to największa siła we wszechświecie a budda mawiał: "Jeśli masz do wyboru wiele dróg, wybierz najtrudniejszą z nich". Kiedy zmierzysz się z tym, czego najbardziej się obawiasz, zyskasz moc o jakiej nigdy nie myślałeś. |
|
|
|
![]() |
08.03.2012 - 23:36
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Nie jestem ascetą po prostu jak cos robie to po prostu to robie. Bez celu. Poswiecam sie temu. Nie bładze w przyszlosci. Tu i teraz. To nie jest zrezygnowanie z zycia ale z nieutozsamianiem sie z iluzją. Muzyka to bardzo dobra medytacja. Kontemplacja sluzy tylko po to zeby obalic iluzje. Nie trzeba temu poswiecac duzo czasu jedynie sobie uswiadomic. Po prostu pusc to.
|
|
|
|
Mały_Krzyś Opanowanie Lęku 08.03.2012 - 21:55
Deimond i masz u mnie wielkie dzięki za to że napisałe�... 08.03.2012 - 23:08
ReCaLL Czasem warto kontemplować nad bezsensownością m... 08.03.2012 - 23:10
Deimond następny który chce rezygnować z zycia :/ po to... 08.03.2012 - 23:13
Deimond CYTAT(ReCaLL @ 08.03.2012 - 23:36) N... 09.03.2012 - 00:22
ReCaLL Ego jest iluzją. Umysł przyczyną problemów. 09.03.2012 - 00:29
Deimond CYTAT(ReCaLL @ 09.03.2012 - 00:29) E... 09.03.2012 - 00:31
set.h CYTAT(Deimond @ 09.03.2012 - 00:31) ... 09.03.2012 - 14:26
ReCaLL Nie opowiadam, nie ma takiej potrzeby. Tożsamoś�... 09.03.2012 - 00:34
Mero Posiadając świadomość nie wyrzekaj się swojej... 09.03.2012 - 07:34
Mały_Krzyś Dla mnie teraz świat materialny te wszystkie iluz... 09.03.2012 - 07:49
Zielarz Gajowy Ponoć Bóg jest wszędzie. Skoro jest wszędzie t... 09.03.2012 - 08:30
Mały_Krzyś CYTAT(Zielarz Gajowy @ 09.03.2012 - 08... 09.03.2012 - 09:00
Mefik CYTAT(Mały_Krzyś @ 09.03.2012 - 09... 09.03.2012 - 10:39
makyo A skąd pomysł, że ego jest skutkiem ubcznym?
:)... 09.03.2012 - 12:51
Zyga CYTAT(Mały_Krzyś @ 08.03.2012 - 21... 09.03.2012 - 14:46
bielik110 Witajcie:)co innego czuć to co się opisuje,a co ... 09.03.2012 - 14:55
makyo Są rzeczy, których nigdy nie zaakceptuje i na pe... 09.03.2012 - 17:44
bielik110 CYTAT(makyo @ 09.03.2012 - 18:44) S�... 09.03.2012 - 17:53![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |