|
|
02.04.2012 - 22:46
|
|
|
Przyjaciel Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Witam,
ostatnio usłyszałem o archetypach i symbolach w naszej podświadomości, przekazywanych nie wiem jaką drogą (nie usłyszałem, wybaczcie) do naszego umysłu, wyrytych głęboko w naszych umysłach. Od lat niezmiennych jako przeżywane przez naszych przodków i praprzodków przyjemności i boleści (bodajże z Junga to o ile pamiętam). Co o tym sądzicie? Jest to nawet naukowo udowodnione, przykładem było częste śnienie o tęczy przez dzieci, które w dorosłych latach okazywały się chorować na schizofrenię. I jeżeli chodzi o te wszechobecne poradniki senne w internecie to są czyste bzdury - to nie są żadne archetypy. Chodzi mi o konkretne, niezmienne symbole a nie skojarzeniowe, wymyślone przez kogośtam, żeby nabijać na ludziach pieniądze. Co o tym sądzicie i przede wszystkim, jeżeli ktoś jakimś cudem zrozumiał o co mi chodzi to czy może podsunąc coś więcej na ten temat, może tytuł książki albo link do czegoś wiarygodnego? Sam zajmę sie tym jutro, dziś dopiero usiadlem w spokoju na tyłku, ale postanowiłem podzielić się tutaj tą wiedzą. E: wiem, że było jeszcze coś o ogniu, wężach i czarownicy, jej osoba we śnie miałaby oznaczać specjalną (może tajemną, wyjątkową, niespotykaną) wiedzę, którą moglibyśmy posiąść podchodząc do niej. I to nie tak, że planujemy się uczyć albo czeka nas egzamin, tylko najpierw sen, potem rzeczywistość. |
|
|
|
![]() |
03.04.2012 - 18:23
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
To teoria Gustawa Junga, psychologia się kłania :) Poszukaj czegoś na jego temat w internecie, ja znalazłam dla ciebie taką stronę http://www.kulturaswiecka.pl/node/288
Teoria, jak teoria, z czasów 20lecia międzywojennego. Wielu było wtedy 'psychologów' i doktorów, z przeróżnymi pomysłami na życie. Może to tylko mój uraz, ale ja na twoim miejscu nie przyswajałabym sobie pomysłów myślicieli akurat tego okresu. Pomijając tło historyczno-społeczne; ta epoka wychowała takich ludzi jak dr Freeman (i jego prześwietna swoich czasów lobotomia, która doczekała się nawet nagrody Nobla), twórców koncepcji eugeniki (którym pomysłu gratulował sam Hitler) no i oczywiście znany wszystkim Adolf. |
|
|
|
03.04.2012 - 21:32
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Adept OOBE Kurs: 05-19.10.2006 Notatnik |
To teoria Gustawa Junga(...) Teoria, jak teoria, z czasów 20lecia międzywojennego. Wielu było wtedy 'psychologów' i doktorów, z przeróżnymi pomysłami na życie. Może to tylko mój uraz, ale ja na twoim miejscu nie przyswajałabym sobie pomysłów myślicieli akurat tego okresu. Pomijając tło historyczno-społeczne; ta epoka wychowała takich ludzi jak dr Freeman (i jego prześwietna swoich czasów lobotomia, która doczekała się nawet nagrody Nobla), twórców koncepcji eugeniki (którym pomysłu gratulował sam Hitler) no i oczywiście znany wszystkim Adolf. Myślę, że to bardzo niesprawiedliwe podejście. Najpierw dowiedz się czegoś o psychologii Junga, a dopiero później ją oceniaj. Twierdzenie, że koncepcje Junga pewnie są do kitu bo Jung żył w podobnym czasie co twórcy eugeniki albo Hitler to nieporozunienie. Ok, można trochę podpierać się określeniem "ducha czasu", ale bez przesady. JAtoJa proponuję, żebyś dotarł do książek samego Junga i do artykułów o jego psychologii, też do tekstów streszczających jego psychologię, jak np. "Psychologia C.G.Junga" J. Jacobi. C.G.Jung napisał między innymi właśnie dzieło "Archetypy i symbole". Myślę, że jego psychologia jest niezwykle ciekawa i zrobiła na mnie duże wrażenie. Facet miał niezłą intuicję. Nie mówię, że jestem ekspertem od jego koncepcji, ale mam o niej pewne pojęcie. Archetypy to dośc złożona kwestia i nie wyjaśnię jej teraz, ale tak pokrótce - Jung twierdzi, że archetypy mają swoje miejsce w zbiorowej nieświadomości ludzkości i są trochę jak instynkt, tylko że należą do wyższej płaszczyzny i nie tyczą się niskich popędów. Są wzorcami zachowań. I mają dwojaką naturę - tzn. wytwarzają w człowieku uczucia ambiwalentne - jednocześnie mogą wyzwalać strach i radość(czy inne sprzeczne uczucia). Łączą w sobie różne sprzeczne cechy. Archetypy nie są jednoznaczne i nie da się ich w całości zgłębić i opisać. Można tylko poznawać ich aktualizacje(które odnajduje się we współczesnej człowiekowi kulturze) - wyodrębnia się różne archetypy, główne to - anima, animus, wielka matka, stary mędrzec, jaźń, cień, jest też mit personalny(czyli nasze indywidualne postrzeganie nas samych i tego kim jesteśmy), archetypy wewnętrznego bohatera(czyli to jakie postawy przyjmujemy wobec świata i z czym walczymy). Bardzo ważne pojęcie u Junga to proces indywiduacji(czyli dochodzenia do Jaźni). Według psychologii Junga opisuje się np. sny, baśnie. Jung rozszerza określenia introwertyzmu i ekstrawertyzmu i różnych innych postaw psychicznych, mówi o strukturze psyche, energii psychicznej, którą nazywa libido(bierze termin od Freuda, ale go przekształca, dla niego libido to nie jest energia seksualna, tylko ogólnie energia psychiczna). Ciekawy jest artykuł D. Chmielewskiej-Łuczak "Oddziaływanie filmów określanych jako kultowe w świetle psychologii analitycznej C. G. Junga". Artykuł znajduje się w większej książce o tytule: "Myśl C. G. Junga w analizach teoretycznych, w praktyce i badaniach empirycznych". - Ten artykuł mówi o tym, dlaczego filmy kultowe są kultowe i co tak ludzi przyciąga do tych filmów - okazuje się, że jest to ukazanie pewnego archetypu(np. archetypu drogi, archetypu walki dobra ze złem itp.). Człowiek potrzebuje kontaktu z archetypem. Kiedyś ten kontakt zapewniały mu rytuały, teraz kiedy ich nie ma, ludzie zwracają się do filmów, które zaczynają spełniać podobne funkcje, co rytuały przejścia. Jeśli będziesz zainteresowany zgłębieniem wiedzy o psychologii Junga, to mogę przesłać Ci na maila zdjęcie listy lektur, jakie miałam na wykładzie o nim. |
|
|
|
JAtoJA Archetypy I Symbole 02.04.2012 - 22:46
Dex Interesujące... Z tą teczą to ja miałem podobn... 03.04.2012 - 11:58
Sallys Ciekawe. Zjawisko podobne chyba trochę do regresj... 03.04.2012 - 17:12
Messanger CYTAT(Kalyna @ 03.04.2012 - 19:23) T... 03.04.2012 - 22:50
JAtoJA Właśnie KMA! Psyche, jaźń, libido... dawno... 03.04.2012 - 23:08
Kalyna KMA - zupełnie się nie zrozumieliśmy :)
Tak si�... 04.04.2012 - 11:36
masa Kma już sie na mnie nie gniewaj zgoda:) Fajnie wo... 04.04.2012 - 19:51
KMA W poście o psychologii Junga właściwie tylko za... 04.04.2012 - 21:29
masa Wlaśnie tak to widze że przez całe zycie zbliż... 05.04.2012 - 16:50![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |