|
|
02.04.2012 - 22:46
|
|
|
Przyjaciel Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Witam,
ostatnio usłyszałem o archetypach i symbolach w naszej podświadomości, przekazywanych nie wiem jaką drogą (nie usłyszałem, wybaczcie) do naszego umysłu, wyrytych głęboko w naszych umysłach. Od lat niezmiennych jako przeżywane przez naszych przodków i praprzodków przyjemności i boleści (bodajże z Junga to o ile pamiętam). Co o tym sądzicie? Jest to nawet naukowo udowodnione, przykładem było częste śnienie o tęczy przez dzieci, które w dorosłych latach okazywały się chorować na schizofrenię. I jeżeli chodzi o te wszechobecne poradniki senne w internecie to są czyste bzdury - to nie są żadne archetypy. Chodzi mi o konkretne, niezmienne symbole a nie skojarzeniowe, wymyślone przez kogośtam, żeby nabijać na ludziach pieniądze. Co o tym sądzicie i przede wszystkim, jeżeli ktoś jakimś cudem zrozumiał o co mi chodzi to czy może podsunąc coś więcej na ten temat, może tytuł książki albo link do czegoś wiarygodnego? Sam zajmę sie tym jutro, dziś dopiero usiadlem w spokoju na tyłku, ale postanowiłem podzielić się tutaj tą wiedzą. E: wiem, że było jeszcze coś o ogniu, wężach i czarownicy, jej osoba we śnie miałaby oznaczać specjalną (może tajemną, wyjątkową, niespotykaną) wiedzę, którą moglibyśmy posiąść podchodząc do niej. I to nie tak, że planujemy się uczyć albo czeka nas egzamin, tylko najpierw sen, potem rzeczywistość. |
|
|
|
![]() |
03.04.2012 - 18:23
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
To teoria Gustawa Junga, psychologia się kłania :) Poszukaj czegoś na jego temat w internecie, ja znalazłam dla ciebie taką stronę http://www.kulturaswiecka.pl/node/288
Teoria, jak teoria, z czasów 20lecia międzywojennego. Wielu było wtedy 'psychologów' i doktorów, z przeróżnymi pomysłami na życie. Może to tylko mój uraz, ale ja na twoim miejscu nie przyswajałabym sobie pomysłów myślicieli akurat tego okresu. Pomijając tło historyczno-społeczne; ta epoka wychowała takich ludzi jak dr Freeman (i jego prześwietna swoich czasów lobotomia, która doczekała się nawet nagrody Nobla), twórców koncepcji eugeniki (którym pomysłu gratulował sam Hitler) no i oczywiście znany wszystkim Adolf. |
|
|
|
03.04.2012 - 22:50
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
To teoria Gustawa Junga, psychologia się kłania :) Poszukaj czegoś na jego temat w internecie, ja znalazłam dla ciebie taką stronę http://www.kulturaswiecka.pl/node/288 Teoria, jak teoria, z czasów 20lecia międzywojennego. Wielu było wtedy 'psychologów' i doktorów, z przeróżnymi pomysłami na życie. Może to tylko mój uraz, ale ja na twoim miejscu nie przyswajałabym sobie pomysłów myślicieli akurat tego okresu. Teoria archetypów należąca do psychologii głębi to według mnie bardzo odważne podejście do psychologii. I nie wierzyłem w to... aż u psychologa nie wykonałem testu drzewa Kocha opartego na jungowskich archetypach. Skuteczność testu mnie powaliła.... Naprawdę :). |
|
|
|
JAtoJA Archetypy I Symbole 02.04.2012 - 22:46
Dex Interesujące... Z tą teczą to ja miałem podobn... 03.04.2012 - 11:58
Sallys Ciekawe. Zjawisko podobne chyba trochę do regresj... 03.04.2012 - 17:12
KMA CYTAT(Kalyna @ 03.04.2012 - 18:23) T... 03.04.2012 - 21:32
JAtoJA Właśnie KMA! Psyche, jaźń, libido... dawno... 03.04.2012 - 23:08
Kalyna KMA - zupełnie się nie zrozumieliśmy :)
Tak si�... 04.04.2012 - 11:36
masa Kma już sie na mnie nie gniewaj zgoda:) Fajnie wo... 04.04.2012 - 19:51
KMA W poście o psychologii Junga właściwie tylko za... 04.04.2012 - 21:29
masa Wlaśnie tak to widze że przez całe zycie zbliż... 05.04.2012 - 16:50![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |