CYTAT(VoxDei @ 19.04.2012 - 08:31)

Zdawalem Polski rok temu, myslalem - wybiore cos z lektur szkolnych bedzie proste, znam je mniej wiecej i tu tkwil moj blad ;) , bierz ksiazki spoza kanonu lektur ktorych nikt z komisji nie bedzie znal, dostaniesz proste i przyjemne pytania ;)
Proste i przyjemne pytania? Niekoniecznie, a może się okazać, że wręcz przeciwnie. Komisja jak nie będzie miała się na czymś oprzeć na czymś co zna może zadać jakieś trudne pytania. Ty sam znając lektury na podstawie których będziesz prezentował będziesz się na nich opierał. Sam wybierz książki które pasują do tematu i które ci odpowiadają. Nie wiem czy jest wymóg czy musi być przynajmniej jedna lektura, więc stosuj się według zasad jak jest faktycznie. Wybierz książki, które ci się podobają na temat których możesz coś opowiedzieć w temacie i jesteś w stanie odpowiedzieć na ewentualne pytania z nimi związane. Wiadomo lektury, które "musimy" przeczytać przez te kilka lat trochę nas ograniczają, ale niektóre ci się mogły akurat spodobać. Sam od czasu do czasu czytam i lubię przeczytać dobrą książka czytałem wiele poza lekturami, ale muszę przyznać, że były lektury na poziomie szkoły średniej, które mi się podobały :)