oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Deja Vu
Mero
post 11.07.2012 - 13:39
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Ostatnio para badaczy, Akira O?Connor i Chris Moulin z University of Leeds, zaproponowała nowe wytłumaczenie tego zjawiska. To właśnie oni dwa lata temu obalili najbardziej rozpowszechnioną teorię, która zakładała, że jest ono powodowane przez nierównoczesne przekazywanie obrazu z oczu do mózgu. Sądzono, że jedno oko robi to wcześniej niż drugie, a opóźnienie ? przypuszczano ? trwa zaledwie kilka milisekund. To wystarczy, aby mózg zarejestrował informację, która dotarła do niego pierwsza. Kiedy więc otrzymuje spóźniony obraz z drugiego oka, błyskawicznie porównuje go z wcześniejszym i wyciąga wniosek, że to już było.

http://nauka.newsweek.pl/skad-sie-bierze-u...,39199,1,1.html

Jak dalej wyjaśniono może być również dotyczące słuchu węchu.. lub nawet smaku.
Według mnie jest to bujda z tym że odkryli i wiedzą co to jest i tego typu historie banały które wprowadzają w teorie na wyjaśnienie tego typu zjawiska , gdyż dejavu możemy doświadczyć nie widząc dokładnie co sie dzieje a powiedzieć ze szczegółami co się następnie stanie,szczegóły czasem mogą się różnić według mnie troche nawiązuje to do podróży mentalnych gdyż działa to na tej samej zasadzie w dejavu w pogłębieniu się podróżą mentalną do dejavu lub jakoś tak.

Czemu ten temat? przyszło mi to do głowy i hop piszcie co myślicie.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
TyHu
post 11.07.2012 - 15:06
Post #2

Coprobo
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Bo najczęściej określenia Deja vu używają osoby którym się wydaje że to już było po fakcie a nie przed a natomiast to co ty piszesz to już podchodzi pod jasnowidzenie.

Ja mam taką teorię, że ktoś coś przeżył jakieś doświadczenie poza zmysłowo a po pewnym czasie się to zmanifestowało w percepcji.

Mi się wydaje że nie ma na to doznanie jednej przyczyny a jest ich wiele i jedno z nich jest właśnie tym opóżnieniem drugie może być spowodowane jakimiś mistycznymi mocami albo na wikipedii pisze że "zauważono występowanie déj? vu krótko przed rozpoczęciem się ataku padaczki"

To jest tylko doświadczenie np. jak kaszel

Mając kaszel możesz mieć podrażnione gardło , HIV, przeziębienie albo się zadławiłeś.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park