CYTAT(Coro @ 27.09.2012 - 14:43)

Różnica pomiędzy plikiem mp3 a FLAC jest znacząca...
Dla przykładu podam:
Zestaw nagrań od Monroe Institute "The Gateway Experience"
Wave 1 - Discovery 1 - Orientation
plik mp3 - 30,3 MB
plik FLAC - 156,2 MB
Wnioski wysuńcie sami.
Dodam iż różnicę w jakości zobaczycie dopiero wtedy kiedy posiadacie 3 warunki...
- Dobre słuchawki
- Dobry sprzęt audio, tudzież karta dźwiękowa
- Nagranie w dobrym bezstratnym formacie (FLAC, WAV)
Dlaczego? Ponieważ jeżeli posiadacie dobre słuchawki z szerokim pasmem przenoszenia oraz nagranie w pliku FLAC lub WAV a Wasza karta dźwiękowa nie posiada pasma przenoszenia takiego jak słuchawki to nie uzyskacie dźwięków bo po prostu karta ich nie wygeneruje z pliku lub jeśli macie dobrą kartę a słabe słuchawki to analogicznie karta wygeneruje dźwięk ale słuchawki ich nie odtworzą :)
To tyle wiedzy podstawowej o audio.
Ale nikt na tym forum nie przekona mnie że aby wycisnąć wszystkie soki z nagrania wystarczy mp3 na pchełkach dołączonych do pudełka z telefonem.
Tego mi właśnie brakowało - Dzięki! Ściągnąłem GE we FLAC'u i przerobiłem na .M4A (Apple Lossless, bezstratny odpowiednik FLAC mac'a). Teraz pytanie czy ipod jest "odpowiednim sprzętem" który mi to obsłuży?
Słuchawki zamówiłem te twoje, już do mnie idą :) Poczytałem sobie o nich komentarze użytkowników i na prawdę ludzie sobie chwalą. Przyjdą to i ja ocenię :)