|
|
25.10.2012 - 17:40
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Wklejam do poczytania.
Jak ktoś ma linka do źródła, to poproszę. Najlepiej takiego, że sobie można ściągnąć na kompa. Miłej lekturki Gdy Zbawca siedział w świątyni, we wnętrzu` budowli, odpowiednio` przy dziesiątej kolumnie i` gdy spoczywał na zebraniu` nieskalanej wielkości , która jest żywa , wówczas powiedział do mnie: „Piotrze! Błogosławieni należący do` Ojca jako wybrańcy` tego, który jest ponad niebiosami`, tego, który objawił życie` pochodzącym z żywota` (objawił się im) przeze mnie. Gdyż przypomniałem im`, że są tym, co zbudowano` na tym, co trwałe.` To oni mają usłyszeć moją naukę` i będą (w stanie) rozróżniać słowa` nieprawości i bezprawia od` (słów) prawa` i sprawiedliwości, gdyż one to właśnie pochodzą z wysokości` wszelkiego pouczenia, z Pełni` prawdy. Zostali przecież` łaskawie oświeceni przez tego, którego poszukują` moce i nie` mogą (go) znaleźć, ani go` nie może zwiastować żaden potomek` proroków, gdyż objawił się teraz wśród tych właśnie , w tym, który jest objawiony`, (on) Syn Człowieczy`, wyniesiony nad niebiosa w mnogości tych ludzi, którzy są z nim współistotni. Ty zaś, Piotrze` stań się doskonałym` razem ze mną` ze względu na twe imię, gdyż to ja cię wybrałem .` Przez ciebie stworzyłem początek dla pozostałych`, których zaprosiłem do wiedzy`, aby (byli mocni). I ty bądź mocny`, aż (przyjdzie) Naśladowca` sprawiedliwości tego, który cię jako pierwszy powołał. A powołał` cię, abyś mógł go poznać w sposób` jego godny, mając na uwadze` odrzucenie , które przyjdzie na niego z więzami` na jego ręce i jego nogi, z wieńcem (cierniowym ?), (odrzucenie) dokonane przez tych ze środka, wobec jego ciała` świetlistego; gdy prowadzili go` w nadziei (wyświadczenia dobrej) posługi, dla czci` godnej zapłaty. Jak to on chce` cię upominać trzy razy` owej nocy”. Gdy wypowiedział te słowa , zobaczyłem kapłanów biegnących z ludem` w naszym kierunku z kamieniami`, aby nas zabić`. Ja zaś przestraszyłem się`, że mamy umrzeć. On zaś rzekł do mnie: „Piotrze! Mówiłem` ci wiele razy, że ślepymi są ci, którzy nie` mają przywódcy. Jeśli chcesz` rozpoznać ich ślepotę, połóż swe ręce przed oczy` twego (ciała-) ubrania i powiedz` co widzisz ?” Ja` zaś, gdy to uczyniłem, nie zobaczyłem` niczego i rzekłem, że niczego nie widać. Ponownie rzekł mi:` „Uczyń to jeszcze raz i (wtedy) przypadł ` na mnie przestrach` radosny, bo oto zobaczyłem` nową światłość, większą od światła dnia, a` potem zstąpiła na` Zbawcę i powiedziałem mu o tym`, co zobaczyłem. Wtedy` rzekł do mnie: „opuść` twe ręce i` słuchaj (teraz) tego, co mówią kapłani i ludzie”.` I usłyszałem kapłanów siedzących` razem z uczonymi (na naradzie), gdy tłumy` wykrzykiwały głośno. Gdy to usłyszał ode mnie, rzekł` mi: „Wytęż uszy twej głowy i` słuchaj, co tam mówią`” I usłyszałem znów (i powiedziałem mu): „gdy Ty zasiadasz (na tronie?) oni cię chwalą” I` gdy to powiedziałem, odezwał się` Zbawca: „Powiedziałem ci: oni` są ślepi i` głusi. Posłuchaj więc teraz ty o tych rzeczach, które zostały ci powiedziane` w tajemnicy i strzeż` je. Nie mów o nich` synom tego eonu. Przebywając` bowiem tu, będziesz przez nich wyklęty w tych pokoleniach`, ale oni nie mają (prawdziwej) wiedzy o tobie, bo chwalić cię będą w (eonie) gnozy`, bo wielu` przyjmie wyzwolenie na początku naszego nauczania, ale powrócą` do swoich (błędów), zgodnie z wolą` Ojca, (zgodę) na ich błąd`, ponieważ uczynili to, co on chce. `A on chce ich objawić w swym sądzie (nad nimi), to jest (w sądzie)` sług nauczania. Ci zaś, którzy popadli w zmieszanie z nimi, staną się` ich niewolnikami` nie mającymi zmysłu pojmowania. Bo czystego`, bez zakłamania i dobrego pędzą ku wykonawcy śmierci` i do królestwa` tych, co wychwalają Chrystusa` w apokatastazie ; a będą chwalić ludzi` wykładających kłamstwo`. To oni nastąpią po tobie.` I będą przyłączać się do imienia Zmarłego, sądząc , że stają się czystymi`, a (tymczasem) staną się bardziej nieczyści.` Wydani będą pod imię błędu` (wydani) w ręce przebiegłego uwodziciela ` (wydani) nauce o wielu ujęciach . Zapanują` wśród nich podziały.` Niektórzy z nich` będą przeklinać` prawdę i będą wygłaszać złą naukę`, będą wypowiadać złe rzeczy` o sobie nawzajem; niektórzy` otrzymają nazwy z tego tytułu, że` oddadzą się w moc archontów, (w moc) człowieka` związanego z nagą kobietą`, (kobietą) o wielu postaciach i wydaną na wiele` cierpień. A staną się takimi ci, którzy (taką naukę) głoszą`. Będą szukać (pouczeń) w snach.` I nawet jeśli powiedzą, że to` sen – od demona, który oczywiście godny jest ich błędu – `to przypadnie im zniszczenie` zamiast nieśmiertelności. Gdyż zło` nie może przynosić dobrego owocu`, gdyż każdy, który z tego miejsca pochodzi, przynosi` to, co odpowiada temu miejscu. Nie każda bowiem dusza pochodzi` z prawdy czy` z niezniszczalności. Każda bowiem dusza tych eonów` w naszych oczach przeznaczona jest na śmierć`. Jest bowiem zawsze niewolnicą` stworzoną w swych` namiętnościach , a zniszczenie wieczne jest jej przeznaczeniem. Taki jest (stan)`, w którym powstali i z którego` pochodzą, ponieważ` kochają tych, którzy powstali z materii, która z nimi` powstała. Ale w tym nie są im` podobne nieśmiertelne dusze. Piotrze`, jak długo ta godzina nie nadeszła, są oni (wprawdzie) podobni do tej (duszy), która jest` śmiertelna, mimo to nie objawi się` (jej) natura, nawet jeśli tylko ona jest nieśmiertelna`, a tylko ona jako (jedyna) nieśmiertelna zastanawia się` nad nieśmiertelnością. Wierzy` i pragnie, aby tę (śmiertelną duszę) opuścić`. Bowiem nie zbiera się fig z ostów albo z` cierni, jeśli jest się` mądrym, ani winogron` z cierni. Dana (rzecz)` bowiem wyprowadza swe istnienie zawsze z tej, z której` powstaje: powstaje z tej`, która nie jest dobra`, przeznaczona jest na zniszczenie i` śmierć. Ta zaś (dusza) powstaje z tej, która jest wieczna, z tej, w której jest` życie, nieśmiertelność` żywot, do którego jest podobna.` To wszystko bowiem, co nie powstaje (z żywota)`, będzie rozwiązane w tym, co nie istnieje. Ci, którzy są` głusi i ślepi, przebywają` zwykle z podobnymi do` siebie. Inni zaś zwrócą się (ku martwym) z powodu złych pouczeń` i tajemnic, które zwodzą lud. Jedni, ci`, którzy nie znają tajemnic`, będą mówić do tych, którzy ich także nie znają.` Nawet będą dumni` z tego, że u nich samych` jest tajemnica` prawdy i` w pysze (swego serca) będą usiłować (zwieść dusze). Dla pychy (ich serca) jest potrzebna zazdrość o` nieśmiertelną duszę, która stała się (dla nich) zastawem.` Wszelkie bowiem moce, władze i siły tego eonu` pragną przebywać z` nimi (to jest: nieśmiertelnymi duszami), od stworzenia` świata, aby ci, którzy` nie są (nieśmiertelni), byli chwaleni przez te (dusze) , które są (nieśmiertelne), gdy tylko` zapomniały o sobie.` Nie mogą być wprawdzie uratowani ani` wprowadzeni na drogę (ratunku) przez nie, pragną jednak cały czas móc stać się sami` niezniszczalnymi. Jeśli` tylko nieśmiertelna dusza` otrzyma moc ze strony` ducha rozumnego, natychmiast dostosowują się do jednego spośród` tych, którzy ich także zwiedli . `Liczni są także inni`, którzy przeciwstawiają się` prawdzie . To posłańcy błędu. Ci będą` zastawiać pułapkę przez swój błąd i` swe prawo przeciw` moim czystym myślom` . Gdyż wychodząc z jednego (punktu widzenie), myślą` że dobro i zło` wywodzą się z jednego (i tego samego),` a przecież uprawiają handel moją nauką. Zostaną wydani` na okrutny los, a zechcą uciec od niego` daremnie, do pokolenia dusz nieśmiertelnych` aż do (czasu) mego przybycia. Powinni` pozostać wśród nich.` I moje przebaczenie` ich wykroczeń, w które wpadli przez` przeciwników (winno trwać).` Podjąłem ich wybawienie` od niewoli, w której` się znaleźli, aby im dać wolność. Ale (dla nich) też tworzą` szczątek podobieństwa (wolności)` w imię Martwego` – jest nim Hermas,` pierworodny z nieprawości – po to, by w (prawdziwie) istniejącą światłość` nie uwierzyli` Mali. (Ludzie)` tego rodzaju są jak robotnicy` którzy zostaną wyrzuceni w ciemność zewnętrzną, z dala od dzieci` światłości. Bo ani` sami nie chcą wchodzić` ani nie pozwalają (wchodzić)` tym, którzy zgadzają się ze swoim uwolnieniem`. Zaś ci inni` spośród nich, którym` przypadło cierpienie, sądzą`, że mogą udoskonalić mądrość braterstwa` prawdziwego, które jest` współuczestniczeniem w Duchu, razem` z towarzyszami wspólnego pochodzenia. Dzięki niemu` objawią się` zaślubiny niezniszczalności`, objawi się jednak (tylko)` podobieństwo pokolenia siostrzanego, na zasadzie naśladownictwa.` To są ci, którzy` dręczą swych braci mówiąc` im „przez to` lituje się nasz Bóg, jeśli zbawienie stanie` się naszym udziałem w nim (właśnie)”. Nie` znają kary dla tych, którzy cieszą się nad tymi (sposobami)`, na jakie skazali Małych, gdy ich wyśledzili` i gdy ich uwięzili`. Wystąpią też inni` z tych, którzy są poza naszą` liczbą . Nadają sobie imię „biskup” albo` „diakon”, jakby otrzymali` moc od Boga`, poddając pod swój` sąd jako (pod sąd) pierwszych (zasiadających) na katedrach. To` kanały bez wody”. Ja` zaś rzekłem: „Boję się z powodu` tych (słów), które mi powiedziałeś. Gdyż niewielu jest wśród nas`, jeśli chodzi o znak (rozpoznawczy), podczas` gdy wielu jest tych, którzy mogą zwodzić` wielu żyjących, gdy rozproszą się wśród` nich, a ponieważ wymawiają` twoje imię, uznają ich za godnych wiary”. Odrzekł zbawca:` „Określony czas został im dany na ich liczne błędy, gdy mogą` panować nad Małymi, ale` potem skończy się (czas) błędu, a odnowi się` nie starzejąca się (nigdy) myśl nieśmiertelna. I będą panować na tymi, którzy (teraz) nad nimi panują, `a ich błędowi zostanie` wyrwany korzeń i stanie` się przedmiotem wstydu i objawi się we wszelkiej zuchwałości`, jaką dla siebie zgotował. Lecz` (ludzie) takiego pokroju staną` się nie do odmiany. Piotrze! chodź`, idźmy ku doskonałości w zgodzie z Ojcem` nieskalanym. Oto` bowiem nadchodzą ci,` którzy przynoszą na siebie wyrok` i uczynią z siebie przedmiot wstydu. Ale nie są w stanie mnie dotknąć. Ty zaś, Piotrze, winieneś` stanąć pośrodku nich i nie lękaj się` z powodu twojej bojaźliwości , gdyż zamknięty będzie ich` umysł, gdyż stanął przed nimi` Niewidzialny”. Gdy to` powiedział, zobaczyłem go, wyglądał jakby został` pochwycony przez nich i` rzekłem: „Cóż to ja widzę` o Panie, czy to ciebie samego` ujęto? a ty (jednocześnie) ująłeś mnie? , albo kim jest` ten nad drzewem (krzyża) i` jest pogodny, a kim jest ten drugi, któremu przybijają` jego nogi` i jego ręce?” Powiedział mi Zbawca: „ Ten, którego widzisz` nad drzewem (krzyża), który jest pogodny` i śmieje się, to właśnie` żyjący Jezus. Ten zaś`, któremu przybijają gwoźdźmi ręce i nogi, to owa Cielesność` należąca do niego, to znaczy to, co podmieniano.` Czynią z niego przedmiot zawstydzenia, z tego,` który powstał według jego obrazu`. Popatrz na niego i na mnie”. Ja zaś, gdy spojrzałem, powiedziałem:` „Panie, nikt nie widzi` ciebie, uciekajmy z tego` miejsca”. On zaś mi powiedział:` „Powiedziałem ci przecież, to ślepcy, zostaw ich`, a sam popatrz, jak` nie rozumieją tego, co mówią. Bo syna` ich chwały w miejsce mojego` sługi ustanowili za przedmiot zawstydzenia” Ja` jednak widziałem jednego, jak chciał się zbliżyć do nas, a był podobny do tego,` który się śmiał nad drzewem (krzyża)`, był napełniony` Duchem świętym i był to` Zbawca. Była to wielka światłość, która ich otaczała` (światłość) nieopisana, i mnóstwo` aniołów nie do opisania` i nie do zobaczenia`, błogosławiących ich. I to ja go zobaczyłem`, gdy objawili się z nim i` oddawali mu cześć. On jednak rzekł do mnie:` „Bądź silny! Tobie bowiem zostały` przekazane tajemnice, abyś je poznał dzięki objawieniu, że ten, który został przybity gwoźdźmi`, to Pierworodny, mieszkanie` demonów i naczynie` kamienne, w którym one czatują, należąc do Elohim, należąc do krzyża, który jest ustanowiony pod prawem. Ten` zaś, który stoi obok, blisko niego`, to Zbawca żyjący.` Jego pierwszego pochwycono`, a następnie wypuszczono.` Stoi tu radosny.` I widzi, że ci, którzy go pochwycili` przemocą (sami), są podzieleni między sobą. Dlatego wyśmiewa` ich brak rozeznania` wiedząc, że zostali urodzeni w ślepocie.` W skutek tego jednak on jest tym, który przyjął cierpienia dla ciała,` które podmieniano. Ten zaś, którego` uwolniono, jest moim ciałem` niecielesnym. Ja zaś jestem rozumnym` duchem, tym, który jest pełen promieniującej światłości. Ten` którego zobaczyłeś, jak się zbliża do` mnie, to nasza Pełnia` duchowa, to ona łączy` doskonałą światłość z Duchem świętym we mnie. To,` co zobaczyłeś, winieneś` powierzyć obcym`, którzy nie są z tego eonu.` Ci bowiem nie mieli żadnego uznania wśród tych wszystkich ludzi`, którzy nie byli nieśmiertelni, tylko` u tych, którzy zostali wybrani` z racji nieśmiertelnej istoty.` A ta objawiała się, gdyż jest mocą, aby przyjąć do siebie` tego, z którym dzieli się (swym) nadmiarem.` Dlatego powiedziałem: „każdemu` kto ma, temu dodadzą – a` czy ktoś będzie miał więcej od niego? – Ten zaś, który nic nie ma” – a takim` jest człowiek z tego świata`, jest całkowicie martwy –` będąc zmieniony przez związek` ze stworzeniem i rodzeniem i tak, jeśli ktoś` objawi się z bytu` nieśmiertelnego, to myślą, że` go pochwycą; „temu będzie zabrane i będzie` dane temu, który jest”. Ty` zaś bądź mężny i nie` lękaj się nikogo, gdyż ja będę` z tobą, aby nikt z twoich wrogów nie miał przewagi nad tobą.` Pokój z tobą; bądź silny”. Gdy` to (zbawca) powiedział, (Piotr) przyszedł do` siebie.` Apokalipsa Piotra. http://pl.wikipedia.org/wiki/Apokalipsa_Piotra DS Darek Sugier "Dzienniki Jessego" 2011-2012 e-book drukarski Darek Sugier "Reportaże św. Piotra" 2011 e-book drukarski Darek Sugier "MIŁOŚĆ i WOLNOŚĆ Poza Ciałem" 2002 e-book drukarski archiwalna strona Darka Sugiera 2007-2009 porady Darka Sugiera na oobe.pl 2002 |
|
|
|
![]() |
25.10.2012 - 19:36
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Ile końców świata już przeżyliśmy to nie zliczę. Wybacz Darku, ale według mnie opowiadasz pseudooświecone pierdoły (klaun hi-hi przy tym to pikuś).
Amen |
|
|
|
Darek Sugier Apokalipsa św. Piotra 25.10.2012 - 17:40
zx12 Zaczynasz już teraz kombinować. Rozumiem, że za... 25.10.2012 - 17:57
masa Darek ale co z tego ze nas słyszysz i widzisz sko... 25.10.2012 - 18:01
Messanger Co za beton.... 25.10.2012 - 18:24
masa Najlepsze jest to że teraz odpowiesz lecz ja cie ... 25.10.2012 - 18:32
Zielarz Gajowy Czytaliście? Bo mi się średnio chce kuźwa a mo... 25.10.2012 - 18:34
masa Wiem że jesteś niesamowicie dojrzały, mysli, ja... 25.10.2012 - 18:40
Leinad Zawsze lubiłem Darka...przeczytałem obie książ... 25.10.2012 - 18:42
masa CYTAT(Leinad @ 25.10.2012 - 19:42) Z... 25.10.2012 - 18:45
Leinad CYTAT(masa @ 25.10.2012 - 18:45) Nie... 25.10.2012 - 18:48
Zielarz Gajowy Leinad dla niego astral jest prawdziwy a na ziemi ... 25.10.2012 - 18:48
Zielarz Gajowy To ja przytoczę. Gdyby świat był prawdziwy to c... 25.10.2012 - 18:53
masa Jeszcze pamietasz ze sie przyczepiałem za Osho, j... 25.10.2012 - 18:59
marcinoo A ja poproszę wersje po polsku i skróconą, tak,... 25.10.2012 - 19:41
Freddy K Reportaże św. Piotra - współczesny apokryf pra... 25.10.2012 - 20:51
Zbyszek http://www.wtl.us.edu.pl/e107_plugins/wtl_...amp;s... 25.10.2012 - 21:49
Deimond CYTAT(Zbyszek @ 25.10.2012 - 21:49) ... 25.10.2012 - 21:51![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |