|
Panie Darku, co do pierwszego wiersza Ja naprawdę wiele zniosę, ale Polska Chrystusem Narodów...niech ktos mnie podniesie... Darku, czy ty naprawdę nie bierzesz pod uwagę tego, że każda twoja proklamacja wchlaniana jest bez filtracji przez 90 procent gimnazjalnej społeczności odwiedzającej to forum? A czym za młodu skorupka nasiąknie... Pozwól że w miejsce swojej odpowiedzi na ten 'wiersz'(bo chyba po to wstawiłeś go na forum dyskusyjne? żeby miec mozliwosc przekonac sie co ludzie o nim myślą) wstawię odpowiedz pewnego Julka, sprzed niemal 2 wieków (bo jak dla mnie temat sie skonczyl 2 wieki temu, a jak sie skonczyl wiemy z podrecznikow od historii). Także w kilku slowach o mesjanizmie:
DOKTOR -Dwóch widzisz, za lud cierpią oba; A jak cierpią, powiedzą, abyś sam ocenił… … //do wariata z podniesioną ręką// -A ty czemuś tak ręką w niebo wygórował?… DRUGI WARYJAT -Ciszej mów! Nieba sufit lazurowy Trzymając na tej dłoni, zasłaniam świat cały. Niebo, słońce, księżyc biały Chcą upaść ludziom na głowy; Lecz ja stoję pod nieba nachylonym stropem, Znużony, tęskny, bezsenny. Módlcie się do mnie, jam zbawca codzienny, Zasłaniam ludy przed nieba potopem… Śpijcie, ludzie! dobrej nocy! DOKTOR A cóż? to wielki człowiek! za lud się poświęcił! KORDIAN To waryjat!…
|