Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Energia
zupełniezielony
post 19.11.2012 - 01:42
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 9006

Czym jest Energia?
Wszystkim i niczym. Możesz ją sobie wyobrazić, możesz ją stworzyć. Ale czy potrafisz wyobrazić sobie nic?
Spróbuj już teraz. Co widzisz? Zapewne pustkę. Czerń. Ale czy to nic?
Zastanów się nad tym.
Dla mnie pustka nie jest niczym. Pustka, nawet w wikipedii podawana jako rzeczownik (kto? co?).
Dobrze, ale co właściwie znajduje się w pustce? Chyba znasz już odpowiedź. Energia. Czyli jak określisz zatem nicość? Brakiem materii? Brakiem energii?
Dlaczego właściwie nie możemy sobie wyobrazić braku energii? To proste. Ty jesteś energią. Nawet nauka mówi, że atomy zbudowane są z cząstek pozytywnych, negatywnych i neutralnych. Z tych samych cząstek złożona jest np. elektryczność, z której korzystasz.
Jak wiemy, istnieją różne rodzaje energii, zależne od wymiaru. Wymienimy kilka z nich:
-Elektryczność (fizyczny)
-Myśli (mentalny)
-Energia życiowa (eteryczny)
-Emocje (astralny)
etc.
Oczywistym jest, że przechodząc na inny wymiar, możemy korzystać z energii jemu przyporządkowanej. Jak rozpalić ogień w astralu?
Możemy zauważyć, że energia na wyższych poziomach jest coraz subtelniejsza.
A skąd bierze się energia?
Energia wypływa z najwyższego wymiaru, skąd po kolei przepływa przez kolejne wymiary, tracąc przy tym na subtelności, a zyskując coraz to prymitywniejszą postać. Można to porównać do rzeki. Na początku jest to malutki strumyczek, który daje ochłodę, orzeźwienie w upalny dzień. Wraz z kolejnymi, większymi dorzeczami staje się coraz brutalniejszy, aż w końcu jest ro ogromna rzeka, rwąca mury i tamy. Ale nie należy myśleć, że jest to forma lepsza, silniejsza. Ile trzeba siły, aby wykorzystać energię rzeki do swoich celów? A teraz porównajcie do tego strumyczek. Łatwo jest zaczerpnąć wody. Tak samo jest z energią. Ale możliwe, że użyłem złego porównania. Może lepiej przedstawić energię jako glinę.
Energia fizyczna jaka jest każdy widzi. Jak skała, jeśli ją formować, to tylko jej kosztem (np. rzeźba wykuta w skale musi jest wykonana kosztem innych kawałków skały odłupanych dłutem rzeźbiarza). Eteryczna może być przedstawiona jako twarda glina, astralna jako miękka etc.
Wibracje
Energia wibruje. Ciągle zmienia swoją częstotliwość. A jeśli złapiesz swoją , nawiążesz kontakt z energią wibrującą tak samo. Cytując Sekret "Jesteś największą wieżą transmisyjną we wszechświecie!". A co to znaczy? Jak już wcześniej powiedziałem, energia tworzy materię. Więc jeśli myślisz o czymś, przyciągasz to do swojego życia. Na tym polega m.in. dostrajanie. Możesz sobie pomyśleć: ok, ale skoro myślę o 6 w totka to czemu jej nie mam? Proste. Masz wątpliwości. Odsyłam do obepedii pod hasło dysonans poznawczy. Już wiesz? Nie mówię, że masz się natychmiast pozbyć wątpliwości.Gdybyś tak zrobił, to uwierzyłbyś byle komu w byle co. Musisz jedynie otworzyć umysł, brać wszystko pod uwagę. Spróbuj, na pewno coś z tego wyjdzie.

To by było na tyle.
Dzięki, że wytrwaliście do końca.
Pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pavveł
post 19.11.2012 - 15:58
Post #2

Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 3901

Oczywiście. Przecież żeby umeblować pokój, musi być on najpierw pusty, a nie zagracony. W nicości jest wszystko. Nicość jest polem nieskończonego potencjału. Nicość jest wszystkim. Jednak cokolwiek by wziąć z tego wszystkiego, jest to możliwe tylko poprzez zignorowanie wszystkiego innego. Dlatego, aby poznać cokolwiek w tym bezkresie wszystkiego, trzeba to wszystko ograniczyć. Dlatego wszystko, co widzimy, doświadczamy, dzieje się przez ograniczenia, i tak np. działają prawa fizyki (gdzie naginamy działanie rzeczywistości do danych zasad). Podobnie nasze ograniczone spojrzenie na nas samych, jako odrębne jednostki, osoby - przychodzi mi na myśl porównanie, gdy patrzymy na kartkę z dziurką w środku: my myślimy, że ta ciemna dziurka w środku to osobny byt na tle wielkiej kartki, a w rzeczywistości ten byt nie istnieje, "powstał" przez celowe ograniczenie jedynego bytu w tym układzie, czyli tej kartki, ta dziurka jest iluzją. Tak samo nasza odrębność jest iluzją, patrzymy na coś co samo w sobie nie istnieje, a tylko we względnym odniesieniu do innych rzeczy, zdaje się być realne. Tak naprawdę istnieje tylko wszystko, jako jedność. A że to wszystko będąc wszystkim i jednym zarazem, jest tak "gładkie", "smukłe", że wydaje się nic nie ważyć, nie zajmować, żadnego miejsca, ani czasu, zdaje się być "pustką". Dlatego przyjęło się w języku ludzkim nazywać To pustką, bo jest to chyba najlepsze słowo, oddające ten stan bycia, bowiem koncentrując się na pustce/ na niczym, nie koncentrujemy się na wybiórczych rzeczach, ograniczając w ten sposób wszystko, co jest. Dzięki temu możemy to wszystko doświadczać ^^ Pozdrawiam : *

CYTAT(bielik110 @ 19.11.2012 - 16:15) *
Witaj:) taki zupełnie zielony to nie jesteś:)

No nie jest :) Pewnie chodziło mu o Proekologiczny :P :)
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic