|
|
08.12.2012 - 18:50
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Uczniowie zapytali niegdyś mistrza:
-Mistrzu, uczysz nas już od pół roku. Powiedz, czy to, że do Ciebie trafiliśmy jest dziełem przypadku, czy może wszystkim rządzi jakaś siła wyższa? Odpowiedział im mistrz: -Dlaczego ja mam dawać odpowiedź? Zaprawdę powiadam wam, jeśli chcecie być mi podobnymi, sami dążcie do odpowiedzi. Odpowiedział mu jeden: -Ja uważam, że to przez przypadek trafiłem do Ciebie. Mistrz nic nie powiedział, lecz zaprzeczył. Rzekł drugi: -Mistrzu, uważam, że to Ty nas wybrałeś. -Masz racje, ale tylko po części. Bo zostaliście wybrani, lecz nie przeze mnie. Powiedział mu trzeci: -Mistrzu, ja sądzę, że przeznaczeni zostaliśmy Tobie, ponieważ jesteśmy mądrzejsi od innych. -Ty także masz racje, ale nie przez tą cechę zostaliście mi przeznaczeni. Czwarty odparł: -Więc to dlatego, że jesteśmy w stanie przyjąć twoje nauki. -Ty także masz rację, lecz i nie ta cecha decydowała. Zapytali go więc, kto ich mu przeznaczył. -Powiadam wam, że to nie ja i nie przypadek decydował o waszym losie. Jednak pozostał jeszcze jeden, który nie zabrał głosu w tej sprawie. -To my sami jesteśmy kowalami swego losu. I mimo tego, że o tym nie wiedzieliśmy, to sami wybraliśmy swoja drogę do Ciebie. Jednocześnie to nie my trzymamy młot i kujemy nasze życie, bo to Bóg nasz, który pomimo swej wspaniałości, istnieje w nas i jest z nami jednością. -Ale czy to co powiedziałeś nie zaprzecza samemu sobie?- zapytał mistrz sprawdzając mądrość ucznia -Nie, bo to my jesteśmy Bogiem... Był już temat napisany w tej stylistyce, mam nadzieję, że autor się nie obrazi. |
|
|
|
![]() |
09.12.2012 - 13:08
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Uczniowie zapytali niegdyś mistrza: -Mistrzu, uczysz nas już od pół roku. Powiedz, czy to, że do Ciebie trafiliśmy jest dziełem przypadku, czy może wszystkim rządzi jakaś siła wyższa? Odpowiedział im mistrz: -Dlaczego ja mam dawać odpowiedź? Zaprawdę powiadam wam, jeśli chcecie być mi podobnymi, sami dążcie do odpowiedzi. Odpowiedział mu jeden: -Ja uważam, że to przez przypadek trafiłem do Ciebie. Mistrz nic nie powiedział, lecz zaprzeczył. Rzekł drugi: -Mistrzu, uważam, że to Ty nas wybrałeś. -Masz racje, ale tylko po części. Bo zostaliście wybrani, lecz nie przeze mnie. Powiedział mu trzeci: -Mistrzu, ja sądzę, że przeznaczeni zostaliśmy Tobie, ponieważ jesteśmy mądrzejsi od innych. -Ty także masz racje, ale nie przez tą cechę zostaliście mi przeznaczeni. Czwarty odparł: -Więc to dlatego, że jesteśmy w stanie przyjąć twoje nauki. -Ty także masz rację, lecz i nie ta cecha decydowała. Zapytali go więc, kto ich mu przeznaczył. -Powiadam wam, że to nie ja i nie przypadek decydował o waszym losie. Jednak pozostał jeszcze jeden, który nie zabrał głosu w tej sprawie. -To my sami jesteśmy kowalami swego losu. I mimo tego, że o tym nie wiedzieliśmy, to sami wybraliśmy swoja drogę do Ciebie. Jednocześnie to nie my trzymamy młot i kujemy nasze życie, bo to Bóg nasz, który pomimo swej wspaniałości, istnieje w nas i jest z nami jednością. -Ale czy to co powiedziałeś nie zaprzecza samemu sobie?- zapytał mistrz sprawdzając mądrość ucznia -Nie, bo to my jesteśmy Bogiem... Był już temat napisany w tej stylistyce, mam nadzieję, że autor się nie obrazi. :) Dobrze Ci radzę Bracie, zresztą radziłem i wtedy, i radzę tak samo teraz: Zmień nick na: zupełnieniezielony. No bo po co masz utrzymywać nas w "kłamstwie"? ;) |
|
|
|
09.12.2012 - 13:53
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
:) Dobrze Ci radzę Bracie, zresztą radziłem i wtedy, i radzę tak samo teraz: Zmień nick na: zupełnieniezielony. No bo po co masz utrzymywać nas w "kłamstwie"? ;) Taki byłem, kiedy wstępowałem na forum, a teraz, po długich medytacjach... Nic się nie zmieniło :) |
|
|
|
09.12.2012 - 16:21
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
|
|
|
|
zupełniezielony O Bogu 08.12.2012 - 18:50
zupełniezielony Mimo wszystko masz bardziej dojrzałe podejście d... 09.12.2012 - 17:50
Warrior-Traveler CYTAT(zupełniezielony @ 09.12.2012 - 17... 09.12.2012 - 20:38
bielik110 CYTAT(Warrior-Traveler @ 09.12.2012 ... 09.12.2012 - 20:40

Warrior-Traveler CYTAT(bielik110 @ 09.12.2012 - 20:40... 09.12.2012 - 21:07
Hamdaoui CYTAT(Warrior-Traveler @ 09.12.2012 ... 09.12.2012 - 21:09
Warrior-Traveler CYTAT(Hamdaoui @ 09.12.2012 - 21:09)... 09.12.2012 - 21:18
zankel powiedziałem to kiedyś(skróconą wersje) na poc... 19.12.2012 - 17:22
Zyga Mnie dziś przyszła do głowy taka refleksja. Bó... 19.12.2012 - 21:05
Zyga Mnie dziś przyszła do głowy taka refleksja. Bó... 19.12.2012 - 21:05![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |