oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> ''medytacja''
ReCaLL
post 31.12.2012 - 02:14
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Chciałbym was spytac jakie mieliscie doświadczenia związane z tzw medytacja jakbym to ujął obcowaniem z samym sobą.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
RamTamTam
post 01.01.2013 - 18:17
Post #2

Częsty Gość Rodziny
**
Grupa: Podróżnicy

CYTAT(ReCaLL @ 31.12.2012 - 02:14) *
Chciałbym was spytac jakie mieliscie doświadczenia związane z tzw medytacja jakbym to ujął obcowaniem z samym sobą.

Cześć,
Są trzy drogi prowadzące do doświadczenia kompletności do której koniec końców ma doprowadzić medytacja. Są to:
1. modlitwa
2. medytacja
3. kontemplacja
Wszystkie inne wydają się mieszaniną powyższych.

Nie jest też tak, że droga 1 góruje nad kolejnymi. Ta, która jest odpowiednia dla Ciebie jest najlepsza.
Modlitwa wiesz czym jest zapewne :) Medytacja od kontemplacji różni się tym, że medytujesz nad czymś, np. używając jakiś wspomagaczy w postaci symboli, muzyki itp. itd. Ale gdy np. kontemplujesz to po prostu pozostajesz w ciszy. Sam z ... ??? no właśnie :) po prostu w przestrzeni. Lub jak wolisz w boskiej obecności... ale nie osobowej. Po prostu w świetlistej (świadomej) przestrzeni (otwartości). Z tych wszystkich dróg mnie osobiscie najlepiej odpowiada kontemplacja bo po prostu najszybciej pozwala mi się wyciszyć i odprężyć. Znaleść swój wewnęrzny punkt równowagi oraz uzyskać większość klarowność (nie kontrolę, po prostu zwiększa się świadomość... taka nie wymuszona... no i zazwyczaj gdy zapanuje wewnętrzny spokój to pojawia się odczucie radości, albo błogości, albo szczęśćia i wewnętrznej pewności ponad wszystkie przeszkody jakie spotykam w życiu).

Zatem odpowiadając na Twoje pytanie - to po prostu zawsze znajduję ostatecznie swój punkt równowagi.
A doświadczenia (fajerwerki) są różne - jeśli medytuję używając danej praktyki (np. z buddyzmu tybetańskiego) to doświadczenia są inne w zależności od danej praktyki. Bo dana praktyka medytacyjna kładzie nacisk na różne aspekty. Możesz położyć nacisk w szczególności na doświadczenia w ciele, na poziomie energetycznym/emocjonalnym czy umysłowym (również i psychcznym). Zależy jak leży. Gdzie zdiagnozujesz, że powinieneś popracować by usunąć daną przeszkodę. Gdzie jest cierń co uwiera.

Fajerwerki są różne, ale cel (dla mnie) jest jeden -znaleźć w danym momencie punkt równowagi, swoją kompletność i przekroczyć/przezwyciężyć daną przeszkodę.

Takie jest moje doświadcznie.

peace
RTT
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park