Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Biofeedback - Różne Urządzenia
Woytas74
post 30.12.2012 - 23:49
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 9279

Witajcie,
Chciałem rozpocząć temat o różnych urządzeniach dostępnych na rynku do Biofeedbacku. Uważam, iż urządzenia typu Biofeedback mogą być znakomitymi urządzeniami do ćwiczenia koncentracji, medytacji, relaksacji. Przez parę lat medytowałem regularnie ale mimo wszystko zawsze miałem wątpliwości czy robię to dobrze i nigdy nie mogłem się przekonać czy nawet idę w dobrym kierunku. Było przyczyną mojej frustracji i w rezultacie porzuciłem regularne medytacje. Z perspektywy czasu wiem, że nie robiłem źle a rezultaty odczułem po tym jak dopiero minęły. Perfekcjonizm wygrał a ja porzuciłem to co było cenne. Chcę powrócić do medytowania i relaksacji ale chcę tym razem zrobić to jeszcze lepiej i wspomóc się urządzeniami Biofeedback.

Zakupiłem 1 moje urządzenie za niewielką cenę 15 funtów a nazywa się: Noumic Device

(IMG:http://www.noumic.com/images/design/ima2.jpg)

http://www.noumic.com/thedevice.html
https://www.youtube.com/watch?v=Lif2Mu-uc_A

Na razie testowałem 1 dzień i muszę powiedzieć, że mam pewne wątpliwości choć na pewno zrobię pełną recenzje po kilku tygodniach. Co o tym myślicie? Małe pudełeczko zgrabne ale ograniczone możliwości. A może się mylę?
Mam w planie zakup jednego z 2uch urządzeń ale wciąż się waham może chcielibyście mi pomóc w wyborze?

Pozdrawiam
Wojtek
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
turysta49
post 01.01.2013 - 22:09
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8000

Ogółem biofeedback to raczej raczkujący/niszowy i niestety dość kosztowny temat. Kosztowny nieproporcjonalnie do wartości - rzeczywistość jest bowiem taka, że wiele gadżetów tego typu można wykonać dosłownie za grosze. Płacisz w zasadzie za niewiedzę i lenistwo; formalnie to się nazywa "certyfikat jakości" ;-)
Profile CardPM
+Quote Post
Woytas74
post 01.01.2013 - 23:08
Post #3

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 9279

CYTAT(turysta49 @ 01.01.2013 - 22:09) *
Ogółem biofeedback to raczej raczkujący/niszowy i niestety dość kosztowny temat. Kosztowny nieproporcjonalnie do wartości - rzeczywistość jest bowiem taka, że wiele gadżetów tego typu można wykonać dosłownie za grosze. Płacisz w zasadzie za niewiedzę i lenistwo; formalnie to się nazywa "certyfikat jakości" ;-)

Wiesz my Polacy mamy taką mentalność jeszcze pokutującą komunizm, żeby wszystko robić samemu. Kiedyś mój wujek z Kanady mi powiedział, że tak naprawdę to głupie i on po 15 latach pobytu w Kanadzie ma wszystko w nosie - przebije oponę to dzwoni po autopomoc, wymienia olej i wszelkie płyny w warsztacie itd. Myślałem, że to jest głupie, że tak robi. Teraz gdy sam mieszkam już 10 lat poza krajem zupełnie go rozumiem i sam robię podobnie :) Zarabiam kasę po to by ją wydawać ;) Papierosów nie pale, po pubach się nie włóczę, żyje skromnie ale wydaje sobie od czasu do czasu pieniądze na gadżety. Czy to źle? Wg mnie nie, zwłaszcza, że chcę wydać na coś co potencjalnie wpłynie na poprawę mojego relaxu, medytacji itd.
Nie jestem elektronikiem, a ostatnio lutowałem kabelki słuchawek ponad 2 godziny i wyszło kiepsko :P
Mogę kupić ardrunio i coś tam pokombinować z tym ale będę miał z tym dużo zachodu i samo audrunio i inne części też nie są za darmo. To co tu widziałem na forum można kupić w Polsce a ja mieszkam poza, więc koszty zakupu i przesyłki wyniosły by mnie pewnie tyle co takie gotowe urządzenie.
Dochodzi jeszcze kwestia proporcji - w Polsce na takie urządzenie musiałbym wydać pewnie z pół pensji, natomiast tu gdzie mieszkam stanowi to dla mnie dzień pracy :P
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic