CYTAT(effree @ 12.11.2006 - 17:15)

Witam!
Mogła to być wizja.. tak jak Songo twierdzi...
ale mogła to też być zwykła hipnagogia.. szczególnie ze tak jak pisałeś, byłes w transie i mialeś oczyszczony umysł i zważywszy na to, ze pierwsze co zobaczyłeś było to słońce..
A może to była wzizja podczas hipnagogji.. to w takim razie czy hipnagogi są istotne??
Ciekawy temat!
Pozdrawiam!
Mają znaczenie hipnagogi, ale nie jesli chodzi o wizje. Są to luźne kreacje stworzone przez nasz umysł. Mogą być to sceny, które przeżyliśmy, nasze pragnienia oraz sceny tak szalone poskładane z wolno wirujących myśli. Dosłownie każda myśl tworz hipnagog. Owszem może się stać, że te samowolnie wykreowane myśli "przypadkowo" ułożą się w scenę, która się sprawdzi ale to wtedy czysty przypadek a nie wizja.
Fakt faktem mimo iż stałeś przodem do zachodu Słońca nie jesteś w stanie stwierdzić jego biegu, czy zachodziło po właściwej stronie czy nie... Rozrysuj sobie to na kartce wraz z biegunami Ziemi a zrozumiesz o co mi chodzi. Niewiedząc gdzie jest północ a gdzie południe nikt niestwierdzi czy Słońce Zachodzi na Zachodzie czy na Wschodzie. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. Pozdrawiam