oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Czyzby Swiat « Zywego » Wymykal Sie Prawom Fizyki ?
Krisss
post 20.02.2013 - 19:36
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Mam do was pewna prosbe, powiedzialem sobie ze jak wiecej niz 3 osoby (na 7 miliardow) wypowiedza sie w tym topiku to kupie sobie waniliowe lody z orzeszkami. A tak sie sklada ze uwielbiam waniliowe lody z orzeszkami. Wiec prosze sie nie krepowac. ..

Platon: - O co chodzi, Krisss?

Krisss: - Widzisz Platusiu, pewna mysl mnie nurtuje, juz od dluzszego czasu, wydaje mi sie ze swiat ‘zywego’, czlowiek i cala fauna, a byc moze takze i flora, czasem podlega prawom fizyki, ale czasem zachowuje sie w sposob zupelnie niezalezny i nawet sprzeczny z tymi prawami.
Wyglada tez na to ze nikt dotad nie zwrocil na to uwagi, wiec moze ten problem istnieje tylko w mojej chorej glowie? Albo tez dlatego ze jestesmy tak bardzo przyzwyczajeni do pewnych sytuacji, ze nie widzimy w nich nic szczegolnego, bo mamy za malo dystansu?

Platon : - Wal !

Krisss: - Bo kiedy podlegamy prawom fizyki to wszyscy wiemy : skocze wzwyz, moje cialo wzniesie sie i nastepnie opadnie na podloge, bo wiadomo – masa, przyciaganie, itd…
Ale pomysl o takiej sytuacji, niestety dosc banalnej : przyszedl chlopak, oswiadczyl dziewczynie ze zrywa z nia, dziewczyna zaczyna plakac podczas kiedy chlopak odchodzi ; chlopak wrocil do domu, a dziewczyna wciaz placze.

Platon : - Boze, Boze, Krisss…

Krisss : - Poczekaj! Popatrz na to z punktu widzenia fizyka, zapomnij ze jestes (byles) czlowiekiem, zaloz ze istnieje tylko i wylacznie materia i nic innego : 72 kilowy kawalek materii (chlopak) zbliza sie do 48 kilowego kawalka materii (dziewczyna) i nastepnie ten mniejszy kawalek materii zaczyna tracic na wadze (lzy).

Jest oczywiste ze to ten duzy kawalek wplywa na mniejszy, ale na zasadzie jakiego prawa fizyki? Czy to duzy kawalek materii przyciaga ten plyn (lzy) ? czy to oddzialywanie magnetyczne? Chyba nie, poniewaz duzy kawalek wciaz sie oddala a plyn wciaz wycieka w tej samej ilosci. A nawet kiedy duzy kawalek zatrzymal sie, maly kawalek wciaz ten plyn wydziela : jak to jest mozliwe?

Platon : - A dlaczego az trzy ’s’ w ‘Krisss’?

Krisss : - Nie zmieniaj tematu!
Albo w ogole sam fakt ze duzy kawalek zblizyl sie do malego – na jakiej zasadzie? Gdzie w Kosmosie takie ‘cos’ moze sie przytrafic, ze kawalki materii zaczynaja samoczynnie sie przemieszczac, bez zadnego wplywu jakiejkolwiek sily zewnetrzej?

Czy mozesz podac jakas sytuacje analogiczna?

Na jakiej planecie, gwiezdzie, na zasadzie jakiego prawa fizycznego? Czy mozna to rozlozyc na drobniejsze elementy? Moze kazdy z tych elementow da sie wytlumaczyc i wowczas calosc rowniez mozna bedzie zrozumiec? Tylko ze mi nawet to sie nie udalo.

Platon : - Przypomina syczenie weza..!

Krisss : - Ooo daj juz z tym spokoj! jak pierwszy raz chcialem sie zalogowac to powiedziano mi ze Kris z jednym ‘s’ juz istnieje i z dwoma tez ; cale szczescie ze z trzema bylo wolne bo uparlem sie i moglem tak dojsc az do 15-stu.
Ale mniejsza z tym! Przeciez cala materia podlega tym samym prawom, wszedzie, nawet w najdalszych zakatkach Wszechswiata.
Oczywiscie czastki a nawet cale bloki materii poruszaja sie, zmieniaja i ewoluuja, ale ZAWSZE I WSZEDZIE na zasadzie praw fizyki.

Mowi sie o silach, o ‘oddzialywaniach’ : grawitacyjnym, slabym, silnym i elektromagnetycznym…Jakim silom, jakim prawom fizycznym podlegaja te banalne czasem sytuacje z zycia swiata “zywego”….?
Co sie dzieje z twoja broda, Platek?

Platon : - Nie nic, zawsze tak robie jak sie zastanawiam. Powiedz czy moj glos tez bedzie sie liczyl do twoich lodow?

Krisss : - Oczywiscie!

Platon : - Bo oto co sobie mysle - potraktuje sprawe na odwrot : gdzie w Kosmosie moze przydarzyc sie taka sytuacja, ze setki kawalkow materii zaczynaja nagle gromadzic sie w jednym miejscu, bez zadnej przyczyny fizycznej czy chemicznej.
Ruszaja sie one w sposob dosc synchronizowany.
A nastepnie – tylko na zasadzie jakiego prawa fizycznego czy innego ‘oddzialywania’? – ten zbior kawalkow materii zaczyna sie rozpadac, po ok. 2-ch godzinach?

Krisss : - Jestes pewny ze nie poddane zostaly zadnej sile zewnetrznej, radioaktywnosci, sile magnetycznej itp? Albo od srodka cos sie tam w nich nie zagotowalo pod wplywem promieniowania gwiazdy?
Hmm, faktycznie nie bardzo wiem jak to wytlumaczyc…
Dziwna sprawa.
Ale, ale…Chyba ze chodzi ci o koncert rockowy!?! Tak, 2 godzinny koncert rockowy!!!
A to lobuz z ciebie, skad znasz rocka?

Platon : - W Astralu tylko tego sluchaja.
Idz kup sobie lody.

Krisss : - Amen! Tak sie mowi w Astralu- amen?

Platon : - Mozna ale nie trzeba. Teraz wyloguj sie, wloz buty i idz po lody.

Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Krisss
post 22.02.2013 - 21:13
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Raczej tak.

Ale zanim to nastapi wracam do mojej kochanej dziwnej materii : wygladaloby na to ze kiedy zycie manipuluje materia (-om) zaczyna ona wowczas zachowywac sie bardzo dziwnie. Tak jak marionetka poruszana poprzez niteczki.

Zaczyna wowczas przemieszczac sie samodzielnie, zaczyna sie rozmnazac, a takze usiluje zawziecie uchronic sie od zniszczenia, albo wrecz przeciwnie – sama poddaje sie uszkodzeniu lub nawet zniszczeniu po to, aby uchronic inny kawalek materii przed uszkodzeniem lub zniszczeniem.

Dziwne zachowanie jak na materie, ktora znamy z podrecznikow fizyki, matematyki, chemii, nie?

Jesli to materia tak dziwnie sie zachowuje to klops, bo fizycy nic o niej nie wiedza. A jesli to nie materia tylko cos co na nia oddzialywuje - to takze klops, bo to dowod na istnienie rzeczy niematerialnych. Podwojny klops, obojetnie z ktorej strony na to nie spojrzec.

Tu mala dygresja : okreslenie ‘materia ozywiona’ jest moim zdaniem nieporozumieniem. Tak jak marionetka nie staje sie ‘zywa’ kiedy zaczyna byc poruszana niteczkami. Atom w naszych komorkach jest identyczny z atomem w kamieniu z ogrodka, niczym sie nie rozni, jest rownie martwy, nigdy nie zostal ‘ozywiony’...

‘Materia manipulowana przez zycie’ , mimo ze dlugie do napisania, ale chyba lepiej oddaje stan rzeczy.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
- Krisss   Czyzby Swiat « Zywego » Wymykal Sie Prawom Fizyki ?   20.02.2013 - 19:36
- - Deimond   Chyba nie odróżniasz materii ożywionej od nieo�...   20.02.2013 - 19:47
- - twistoid   co ty gadasz sam ze sobą?   20.02.2013 - 19:47
- - marcinoo   Hej, Sokratesie, pomożemy Platusiowi I Krisowi pr...   20.02.2013 - 19:59
- - masa   Ja też czasto gadam sam ze sobą, a kto wogóle n...   20.02.2013 - 20:02
- - Zielarz Gajowy   Każdy gada z myślami swymi. Każdy. Różnica je...   20.02.2013 - 20:31
- - Krisss   No to super, wiedzialem ze moge na was liczyc ...   20.02.2013 - 21:37
|- - Deimond   CYTAT(Krisss @ 20.02.2013 - 21:37) N...   20.02.2013 - 21:45
- - Krisss   Deimond (a tak w ogole to zazdroszcze ci poczucia ...   20.02.2013 - 22:14
- - TyHu   jeśli rozłożymy rzecz na czynniki pierwsze zauw...   20.02.2013 - 22:23
- - Hashal   Zobacz Również Krisss jak waniliowe lody wpłyn�...   21.02.2013 - 00:35
- - makyo   :) A po co tak dzielić i rozdrabniać? nie lepiej...   21.02.2013 - 03:30
|- - stray.ghost   CYTAT(makyo @ 21.02.2013 - 03:30) Re...   21.02.2013 - 12:04
- - Krisss   Platon : - Krisss poszedl sie polozyc, boli go b...   21.02.2013 - 13:39
- - Natasza   Podążam za słowami stray.ghost'a To wszyst...   21.02.2013 - 14:17
- - Krisss   Krisss : - Czy ktos widzial tu grubego brodatego...   21.02.2013 - 14:46
- - Natasza   I choćbys umarł, zawsze będziesz...   21.02.2013 - 15:51
|- - Krisss   CYTAT(Natasza @ 21.02.2013 - 15:51) ...   21.02.2013 - 18:30
|- - Natasza   CYTAT(Krisss @ 21.02.2013 - 18:30) ....   22.02.2013 - 13:35
- - Krisss   Raczej tak. Ale zanim to nastapi wracam do mojej ...   22.02.2013 - 21:13
2 Stron V   1 2 >

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park