Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Łapacz Snów, indiańskie śnienie
Karamoon
post 12.04.2013 - 00:28
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 6470

Szamańskie klimaty są równie ciekawe co tybetańskie. Śledząc indian znalazłem ciekawy rekwizyt śniącego indianina, można samemu wykonać taki gadżet, nie potrzeba wiele by cieszyć się własnym rękodziełem.

opis:
http://www.dressy.pl/jak-zrobic-lapacz-snow/

filmik:
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-lapacz-snow

opis metody szamańskiej (śnienie):
opisał: Dragon

Metoda Szamańska
Charakterystyczny dla szamanizmu jest podział doświadczenie ludzkiego na dwie całkowicie przeciwstawne sobie sfery. Zwyczajna rzeczywistość to rzeczywistość naszego codziennego życia, doświadczana zmysłami i podlegająca prawom, które znamy jako prawa fizyki. Szamańska rzeczywistość to rzeczywistość wyobraźni, wizji i snów, dostępna jedynie nielicznym, tym, którym wrażliwość pozwala dostrzegać rzeczy ukryte przed doœświadczeniem ogółu. W tym szczególnym stanie świadomości szamani mogą przewidywać przyszłość, leczyć nieuleczalne choroby, wpływać na zjawiska i wydarzenia zewnętrzne.
Mogą chodzić po ogniu, sprowadzać deszcz, oddalać choroby i nieszczęścia. Pierwszym krokiem na drodze do takiego stanu jest umiejętność kontrolowania swoich snów.

Aby kontrolować swoje sny, należy spać z głową zwróconą na północ lub północny zachód. Pod głową umieszczamy małą poduszkę wypełnioną ziołami sprowadzającymi lustrzane sny. Poduszkę tę umieszczamy na ogół pod większą poduszką na której śpimy. Podstawowe zioła używane tutaj to szałwia, cedr (tuja) i lawenda. Można także oprócz tego dodać mięty, koniczynę, dziewannę, chmiel. Poza ziołami w poduszce powinien się znajdować kryształ kwarcu i niebieski turkus. Zioła powinny być świeże i dokładnie zmieszane w równych proporcjach. Kiedy stracą zapach, powinny być wymienione na świeże. Indiański szaman zaleca także umieścić u wezgłowia pióropusz z dwóch piór sowich i jednego jastrzębiego, przewiązany czerwoną przędzą. Pióra sowie sprowadzają sny, zaś jastrzębie symbolizuje dialog pomiędzy wyższą i niższą jaźnią. Do przędzy przywiązany jest diament Herkimer i turkusowy niedźwiedź. Niedźwiedź jest stróżem świętych snów.

Przed snem leżąc na plecach przypominamy sobie wszystkie zdarzenia z minionego dnia, od momentu przebudzenia do chwili położenia się do łóżka. Następnie szybko przelatujemy te zdarzenia w wyobraźni w porządku odwrotnym, tj. Od wieczora do rana, starając się nie zatrzymywać dłużej na poszczególnych wydarzeniach, nie komentować ich, nie analizować, ani nie poprawiać. To ćwiczenie ma na celu oczyszczenie świadomości z wrażeń codziennych, tak, aby nie musiały pojawiać się we śnie. Oddychając wolno przez nos, sprowadzamy powietrze do dolnych części płuc, do podbrzusza, tak nisko jak to możliwe. Na chwilę zatrzymujemy tam oddech, a następnie wydychamy powoli przez usta. Jednocześnie sprowadzamy swą uwagę do stóp i koncentrujemy się na nich. Stopy muszą poczuć, że umysł jest świadomy. Wówczas tonem rozkazującym każemy swym stopom zasnąć i przestać się ruszać. To samo czynimy, posuwając się w górę ciała z kolanami, udami, brzuchem, klatką piersiową, plecami, ramionami, rękami. Szczególnie wiele uwagi należy poświęcić ramionom, barkom i rękom. Następnie przechodzimy do szyi i głowy, którym również należy poświęcić wiele czasu. Potem przechodzimy do twarzy i oczu. Kiedy jesteśmy przy oczach, staramy się skierować wzrok na czubek głowy, tak dalece jak to jest możliwe. Nazywa się to szukaniem spiątego oka, czyli oka lustrzanych snów. Zamykamy oczy i stale patrząc do tyłu, liczymy w myśli do trzech, skupiając całą swą uwagę na oku lustrzanych snów. Rozkazującym tonem mówimy do siebie: Moje oko snów jest otwarte, a zwykłe oczy są zapieczętowane. Od tego momentu oczy powinny pozostać zamknięte.
Liczymy w myśli od 10 do 1 i relaksujemy się. Kiedy dojdziemy do 1, mówimy do siebie z mocnym postanowieniem: Tej nocy jestem zjednoczony z moją wyższą jaźnią. Będę kontrolował swoje sny. Moje śniące ciało będzie świadome tego, że śni i będzie pamiętać swoje sny. W tym stanie czekamy, aż się pojawi sen.

Dalsza część praktyki jest możliwa tylko wtedy, jeśli podczas snu zachowamy świadomość tego, że właśnie śnimy. Należy wówczas poszukać swego odbicia w lustrze. Mówimy do siebie rozkazującym tonem: Spójrz na swe odbicie. Muszę zobaczyć swe odbicie. Jeśli to się uda, trzeba następnie przenieść swą świadomość w odbicie lustrzane i stamtąd spojrzeć na swoje niższe ja. W ten sposób wchodząc w lustro, wchodzimy w lustrzany sen, wchodzimy w świat szamański.
Indiański szaman powiada, że w takim stanie nasz fizyczny sobowtór pojawia się jakby w tamtym świecie. Odbieramy wszystkie wrażenia zmysłowe: dźwięki, zapachy, dotyk itp. Jest to faza całkowicie kontrolowanego snu. W tym stanie szaman dokonuje cudów, ma zdolność telepatii, telekinezy, jasnowidzenia. Jest w stanie materializować się w dowolnym miejscu i fruwać w powietrzu. Może także wejść w bezpośredni kontakt z oświeconymi istotami i duchowymi nauczycielami. Jeśli poprosi o spotkanie z Nauczycielem Snów, ten z pewnością pojawi się, gdy czas odpowiedni dojrzeje. Kiedy ktoś nauczy się przechodzić płynnie z naszej trójwymiarowej rzeczywistości do świata wizji i z powrotem, zachowując pamięć tamtych doświadczeń, te dwa światy staną się w końcu czymś jednym. On sam stanie się Tęczowym Wojownikiem.

Jeśli zasypiając udaje mi sie osiagnac odpowiedni stan umysłu to jestem niemal pewien ld, a udaje sie to tylko wtedy kiedy jestem gleboko naturalnie zrelaksowany - z tych wlasnie wzgledow uważam, że najdoskonalszą metodš osiagania ld jest metoda szamanska -rożniaca się od innych (nie licząc tybetańskiej Jogi Snu) jak mercedes od roweru;-))))
Ponieważ jest to jedyna w miarę znana metoda, która nie tylko służy wyzwalaniu ld jak pozostale, ale jako jedyna w pelni rozwija zdolność do osiagania ld - to znaczy, że jeśli ja stosujemy regularnie to nawet jeśli nie udaje ci się wywołać nią ld to z każdą probą nasza zdolność do doświadczania ld wzrasta. Poza tym czyni ona nasz sen zdrowszym, pozwala regenerować siły i polepsza nasze funkcjonowanie na jawie - czego nie daje żadna z innych popularnych metod.

Jeśli chcemy ją skutecznie opanować to najlepiej przećwiczyć ją na sucho za dnia, aby później nie mieć problemow z jej zastosowaniem kiedy bedziemy zasypiali.

Przykładem skuteczności tej metody może być mail XemeX wysłany na "oneiro":
>Wczoraj w nocy dzięki metodzie szamańskiej miałem 2 świadome sny (THX Dragon!), do których po prostu wszedłem i od początku byłem świadomy!
>I to już po drugim dniu prób!

Dlatego szczerze wszystkim polecam tę metodę. Jej opis pochodzi z książeczki M.Hasa pt "Medytacje szamańskie"

Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Deimond
post 12.04.2013 - 23:38
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 8460

Nie no dla mnie spoko - póki nie spojrzysz na książkę z tą techniką jako produkt wciskanego ludziom.

Ubierz owczarka w brązowe futerko i mów że to bizon a na pewno znajdą się amatorzy:)

Swoją drogą to przedziwne u ludzi że Teorie Spiskowe potrafią węszyć wszędzie ale nie widzą fałszu wciskanego im pod nos:)
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic