Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Pytanko Do Komputerowych Obemaniaków, temperatura procka w laptopie.
plantator
post 27.11.2007 - 02:27
Post #1

Guests

Z góry dzięks za help, bo teraz to już pojęcia nie mam, czy kompa walnąć do reklamacji, czy jest oki...

Procesor Celeron 420 M 1,6Gh
laptop: asus a6
reszta chyba zbędna...

Zainstalowałem sobie NHC w celu potestowania pewnych ustawień, ale już na początku zaskoczyła mnie temperatura CPU: 88 stopni C. Komp nie był szczególnie aktywny. Wyłączyłem go, ostygł i włączyłem - po ok. 30minutach znowu było 85-90C. Odpaliłem pewną grę i po 10 minutach grania wyskoczył alarm - 95 stopni, przy czym wszystko śmigało pięknie i bez zawiech, czy innych dziwnych zakłóceń.

Zainstalowałem więc Sandrę i sprawdziłem temperatury:

NHC:

hdd-42C
cpu-78C

Sandra:
hdd-42C
cpu-64C

Sprawdziłem jeszcze SpeedFanem:

cpu: 82C (??Sandra pokazuje właśnie teraz 66C)

Każdy podaje mi inną temperaturę, przy czym Sandra najniższą...?

Sprawdziłem jeszcze w Mobile Meter (jeśli nazwy nie pomyliłem) i temp. procka była jak w NHC - zatem, który program się myli?? Sandra czy NHC?? Tak jak pisałem, komp się nie wyłącza, nie "kombinuje"...
---
W teście sandry wyświetliły się m.in. takie warny (czy to normalne na lapach, może power4gear tu coś napisuje/zmienia):

Warning W2542 - Memory bus speed exceeds chipset rated memory bus speed. . If you’re over clocking the system just be aware that it may not be as stable as you may think. Also you may be over clocking the memory modules themselves.

Error E1200: PCI/AGP initialisation failed.

Warning W3103 - Acoustic Management enabled. While this reduces the noise the drive generates, the performance is almost always impaired. Most of the time fans generate more noise than the drive itself. If the drive does generate a lot of noise, it may be faulty. You could also consider swapping the drive for another model that generates less noise.
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic