|
W naszym codziennym świecie co rusz odbieramy czyjes emocji i mysli nie zdajac sobie z tego prawie sprawy. Jednak coraz bardziej zaczynamy byc tego swiaodmi i to juz jest jakis sukces. Odbieranie emcji moze byc naturalne (empatia) lub moze byc nabyte, ale to nie znaczy wcale ze sposob nabyty jest gorszy. Odkad pamietam odbieralam cudze emocje , tak dokladnie ze jak sie np ktos cos do mnie cuzł to myslalam ze to moje emocje a nie emocje tej osoby. I odbieralam je jako swoje. Postanowilam się temu blizej przyjrzec zjawiskowi i odkrylam z ebardzo latwo mozna "podlaczyć" się pod dana osobe nie zabierajac mu energii a psrawdzajac np na odleglosc jak ma sie ta osoba i sprawdzenie co u niej slychac. Czesto robie tak, ze patrze np na opisy gadu gadu i wiem jak dana osob sie czuje. Jednak problem jest w tym z tego co zauwazylam, ze jak sie odiera czyjes emocje by w tym czasie nie myslec o innej osobie bo zaczniemy odbierac rozne emocje i nie edziemy wiedziec czyje, sa czyje, a nasze to juz wogole jedna wielka szopka. No ale wracajac do tematu. Odkrylam, ze swietnym pososbem jest wlasnie koncentracja na danej osobie. Im dluzej myslimy tym bardziej zaczynamy sie wczuwac w ta osobe , dlatego też jak sie kocentrujemy to potem warto skoncentrowac sie na sobie, by sprawdzić czy mamy swoje emocje. Kolejna metoda dobra, jest wyczuwanie przestrzeni obok. To poglebia wyczucie czyis emocji. Najlepiej experymentować, gdy pisze sie np z jedna osoba na gg bo np na forum to juz zamieszka jest, bo ciezko wyczuć pierwotna energie czyjegos posta, gdyz po przeczytaniu posta tego autora kazdy z nas zostawia slad wlasnej energii, a z tym samym emocje. Dlatego tak ciezko bylo mi kiedys powiedziec, co ktos czuje i robilam bledy. Przeraszam oczko.gif ale znowu wracajac do teatu ostatnia metoda dobra jest sprawdzenie jak ktos oddycha. Przygladasz sie uwaznie bliskiej osobie i wtedy patrzysz jak ona oddycha np ile robi wdechow, to bardzo latwo sprawdzic przy bliskiej osobie w real, wtedy łatwo wychodzi, ktore emocje sa czyje.
Teraz podam krotka metode by wwrocic do swoich emocji, gdyz wazne jest to bysmy zaczeli je rozrozniac. Zacznij oddychac w swoim rytmie, to uspokoi Twoje mysli i dzieki temu ze zaczinesz oddychać po sowjemu nie podlaczasz się pod innych.
Prosze sie o nieczepianie slowa "podlaczasz" gdyz nie wiedzialam jakiego innego uzyć. I nalezy jeszcze pamietać, ze osoba pod ktora sie podlaczasz nie traci na tym energii, tak samo jak i osoba ktora robi experyment. oczko.gif pozdr!! i udanych experymentow
|