Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Intuicja, instynkt podświadomość czy?
White Tiger
post 16.04.2010 - 02:37
Post #1

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 7845

Według psychologii jest ona procesem myślowym działającym na wyższym poziomie abstrakcji niż myślenie logiczne i polega na dopasowaniu jakiegoś problemu, pomysłu do szablonów znajdujących się już w naszej podświadomości. Jest procesem którego nie można kontrolować, możemy skorzystać lub nie z rozwiązań podsuwanych nam przez intuicję. I że często mylona jest z przeczuciem o podłożu emocjonalnym. - Kobieca intuicja "Jedna z teorii głosi, że obie płci mają taką samą zdolność do rozwijania intuicji, ale w przypadku płci męskiej, ze względów kulturowych, wywyższane jest myślenie logiczne nad intuicję. Stąd też intuicja przypisywana jest stereotypowo tylko kobietom." Dla psychoanalityka C. G. Junga jest ona rodzajem instynktowego pojmowania, co oznacza, że rozumiemy coś całkowicie, bez wyjaśniania, jak i dlaczego coś się dzieje. Niektórzy ludzie twierdzą jednak, że coś takiego jak intuicja nie istnieje. Ja uważam że intuicja istnieje i nie raz się o tym przekonałem. Najgorsze w tym jest dla mnie to, że nie zawsze korzystam z podpowiedzi, są one tak ciche że trudno je dostrzec w natłoku różnych myśli i kombinacji w czasie rozwiązywania jakiegoś problemu. Po jakimś czasie kiedy coś nie tak pójdzie - myślę - czemu nie zrobiłem właśnie tak jak przez chwilkę pomyślałem. Myślę że intuicja to nie jest jakiś zapis w podświadomości czy instynkt jak u Junga. Według mnie mogą to być podpowiedzi naszego duchowego opiekuna lub innych naszych przyjaciół duchowych. A może jakiś rodzaj jasnowidzenia ( ale i jasnowidzenie jest przecież jakimś przekazem). A co wy o tym myślicie?. Z chęcią przeczytamy i inne wypowiedzi OOBEnautów.
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic