oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

92 Stron V  « < 35 36 37 38 39 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Wielka Piramida - Wielka Energia
Deimond
post 27.07.2013 - 19:25
Post #757

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 27.07.2013 - 20:20) *
To pdnieś z Anderem 100 tonowe bloki z granitu i ustaw na sobie:) Sznurkiem? Pokarz filmik jak ktoś podnosi 100 tonowy blok granitowy:) Rozłupać to nie problem...zbudowac owszem..a uzyć jako myśl technologiczna to juz dla Ciebie nie do ogarnięcia.

Czakramy Ziemi...smieszne tak samo jak czakry człowieka:) Oobe to dopiero polewka...:) Wszystko można wyśmiać a najlepiej wysmiać naszą cywilizację co wycina lasy, płóca ziemi, zanieczyszcza w cholerę a podbój kosmosu to chyba dlatego, aby ratować dupska jak na ziemi nie da się zyć:)

Czy doczekam się odpowiedzi na moje pytania? Co zniszczyło Puma punku? Czym było? Kto zbudował?

Obejrzyj jak można podnosić takie bloki - popatrz - rozkładając siłę potrzebną do uniesienia na małe etapy - to czysta fizyka :) i nie za pomocą sznurka - jesteś cyniczny:D obejrzyj ostatnią minutę - proszę - zrób mi tą przyjemność.
Go to the top of the page

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 27.07.2013 - 19:30
Post #758

Dupa Towarzystwa

Obejrzałem i jestem zarzenowany:) Co to ma być? Jakby ustawił kilkadziesiąt takich bloków na sobie i stworzył jakąś konstrukcję to by o czyms swiadczyło a tak to lipa i śmiech na sali:)

Puma Punku jak wpomniałem jest na wysokości 4000 m n.pm. ciekawe jak je tam dociagnęli:) Na tym filmiku jakos tego nie widzę:)

+Quote Post
Deimond
post 27.07.2013 - 19:31
Post #759

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 27.07.2013 - 20:30) *
Obejrzałem i jestem zarzenowany:) Co to ma być? Jakby ustawił kilkadziesiąt takich bloków na sobie i stworzył jakąś konstrukcję to by o czyms swiadczyło a tak to lipa i śmiech na sali:)

Puma Punku jak wpomniałem jest na wysokości 4000 m n.pm. ciekawe jak je tam dociagnęli:)

W pojedynkę :D W jedno ppopołudnie:D Śmiech na sali:)

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 27.07.2013 - 19:34
Post #760

Dupa Towarzystwa

I co stworzył? Nic:) Nawet nie pokazał jak transportować taki blok i ja je ustawiać na sobie z prezyzją:) Porażka:)

Skąd ten jego blok tam się wziął? Pewnie przywieźli mu go cieżarówką:)

(IMG:http://kopalniawiedzy.pl/media/lib/21/1201085974_416857-5d7f8b36244cd464c7f3337965482ef0.jpeg)

Młotek i sznurek:)

+Quote Post
Deimond
post 27.07.2013 - 19:35
Post #761

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 27.07.2013 - 20:34) *
I co stworzył? Nic:) Nawet nie pokazał jak transportować taki blok i ja je ustawiać na sobie z prezyzją:) Porażka:)

Pokazał jak transportować - wystarczą dwa kamyczki i dźwignia oraz obracanie - nie oglądasz uważnie:D Wiem że to działa bo kiedyś dźwigałem wielkie kolumny w firmie nagłośnieniowej- tępe osiłki nie dawały rady - a tu chodziło o technikę:D

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 27.07.2013 - 19:55
Post #762

Dupa Towarzystwa

Dzisiaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Frez

Kiedyś...młotek i dłuto:) Deimond ja wiem, ze dyskutujesz ze mną bo masz rozrywkę, ale dlaczego zakładasz, ze dzisiaj frezyjumy technologiaą dość skomplikowaną a kiedyś młotkiem i dłutem?:)

Dlaaczeo uważasz, że kiedyś frezów nie robiono podobnie lub przy użyciu jeszcze lepszej technologii?

Udowodnij mi na filmiku jakimś jak ktoś robi frezy we frezach w andezycie młotkiem i dłutem.

Te filmiki co wrzucasz w ogóle mnie nie przekonuja.

Wysmiałeś czakramy ziemi a czakry człowieka to tez smiech na sali?

+Quote Post
Deimond
post 27.07.2013 - 20:01
Post #763

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 27.07.2013 - 20:55) *
Dzisiaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Frez

Kiedyś...młotek i dłuto:) Deimond ja wiem, ze dyskutujesz ze mną bo masz rozrywkę, ale dlaczego zakładasz, ze dzisiaj frezyjumy technologiaą dość skomplikowaną a kiedyś młotkiem i dłutem?:)

Dlaaczeo uważasz, że kiedyś frezów nie robiono podobnie lub przy użyciu jeszcze lepszej technologii?

Udowodnij mi na filmiku jakimś jak ktoś robi frezy we frezach w andezycie młotkiem i dłutem.

Te filmiki co wrzucasz w ogóle mnie nie przekonuja.

Wysmiałeś czakramy ziemi a czakry człowieka to tez smiech na sali?

Dlatego że nie mieli takiej technologii - dziś to możliwe więc wydajniejsze i możemy zrobić to szybciej. Nie ma powodów twierdzić że do wznoszenia budynków do ponad wieku temu używano zaawansowanych narzędzi elektrycznych - co Ci już pokazałem. Dzis mamy te narzędzia - i budujemy efektowniej - choć muszę przyznać z mniejszym rozmachem i artyzmem.

Ja Cię pytam jak budowano wcześniej? Skąd te wszystkie arcydzieła historii?

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 27.07.2013 - 20:05
Post #764

Dupa Towarzystwa

Skąd pewność, że nie mieli lepszej technologii niż my teraz czyli obróbka np. dźwiękiem?

+Quote Post
Deimond
post 27.07.2013 - 20:12
Post #765

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 27.07.2013 - 21:05) *
Skąd pewność, że nie mieli lepszej technologii niż my teraz czyli obróbka np. dźwiękiem?

Bo nie ma na to dowodów innych jak narzędzi znajdywanych na miejscu tychże budowli jak i malowideł - ikonografii. Stosowano podobne dużo również później jak i wcześniej w egipcie.
Oczywiście można wyobrazić sobie że stosowano obróbkę dźwiękiem - tylko co to da - to takie odbieganie od dowodów. Wiem że zaraz powiesz że je spreparowano - ale nic na to nie poradzę.

+Quote Post
Ender
post 27.07.2013 - 21:36
Post #766

Członek Rodziny

"Zastanmawia mnie czemu nie napiszecie jaka siła mumifikowała w Wielkiej Piramidzie?
"

Żadna siła nie mumifikowała.

"Ender ja sie nie obrażam, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie wykluczam, że w ciagu kilku miliardów lat jakie liczy ziemia nie przybyły tu żadne cywilizacje"
Znowu wkładasz mi w moje usta nie moje zdanie. I starasz się manipulować wypowiedziami.
Przecież wspomniałem nie raz, że nie wykluczam tej możliwości.

"Dla mnie nie logiczne jest przekonanie, że naszym przodkiem jest małpa"
Poważnie, rzadko kiedy to robię, bo nie każdy musi wszystko wiedzieć i na wszystkim się znać. Zdarza się również często że komuś może się coś pomylić, albo zapomnieć.
Ale pisząc to któryś raz z rzędu, gdzie za każdym razem zwracam ci na to uwagę, że człowiek nie pochodzi od małpy, tylko mamy wspólnego przodka.
Tak więc oficjalnie ogłaszam cię: IDIOTĄ. Jak ci to pochlebi możesz się nazwać trollem, ale to w mojej opinii to samo, gdyż taka osoba, nie potrafi prowadzić normalnej dyskusji ze względu na swoją głupotę.

To tyle w temacie ode mnie na razie. Skończ powtarzać głupoty to pogadamy. A na razie panie artysto, ignoruj dalej dowody w postaci rzetelnych filmików, pokazujących jak można to zrobić.

+Quote Post
Krukos
post 28.07.2013 - 07:48
Post #767

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Notatnik

CYTAT(Deimond @ 27.07.2013 - 14:11) *
a tu jakie idealne kąty proste i identyczne wymiary - cóż za precyzja:
(IMG:http://i753.photobucket.com/albums/xx171/naf09_2010/puma%20punka/7_Puma_Punku.jpg)

Zielarz spójrz na te kamyki? Nie wyglądają na młode? Spójrz na krzyże w środku czy są takie idealne i takie same na obu kamieniach? Spójrz w oddali na te kamienie i na wgłębienia, czy są takie same?
Udowodniłeś tylko ze twoja wiedza jest nikła na temat piramid i puma punku

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 27.07.2013 - 19:41) *
Suchowiec to co widxiałem to nie był obłok. Nie bądz taki pewniaczek bo może zaraz powiesz, że człowiek nie ma planów kolonizacyjnych i nie ma ochoty rozwijać programów kosmicznych? Wiem co widziałem a Ty jesteś ignorantem.

Zielarz powiedz mi jaki ze mnie ignorant, jak nie widziałeś jak z tego twojego niby statku kosmicznego wychodził zielony ludzik?

+Quote Post
twistoid
post 28.07.2013 - 14:50
Post #768

http://demotywatory.pl/762
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Problem w tym Zielarz że ty nie wiesz co widziałeś. Wszystko w świetle tego to jedynie domysły.Tak samo z piramidą, nie wiesz nic, dlatego to co snujesz to jedynie domysły, zresztą kompletnie nielogiczne zachowujesz się tak jakbyś pomijał logikę a gloryfikował fantazjowanie.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 28.07.2013 - 20:43
Post #769

Dupa Towarzystwa

Twist. Wiesz co Ci powiem? Aha:) Ender Tobie powiem coś więcej. Aha, aha:)

Deimond z Tobą wiesz, że mogę dyskutować bo bez względu na wszystko nie wykazujesz cech gbura:) Jesteś spoko gość...Ender też, ale on zaczyna ostro sączyć pianę zatem u mnie ma już ignora:) Jak to się mówi?..nie karmić trola?:)

Deimond zatem pytanko jeśli pozwolisz:) Twoje przykłady akweduktów, mostów są dość powszechne...sam przyznaj, że drugiej takiej budowli jak Puma Puku nie znajdziesz na świecie. Tego typu frezy we frezach i te kształty bloków są tylko widoczne w Puma Punku. Zastanawiałeś się dlaczego? Piramidy są na wszystkich kontynentach a takie coś jak Puma Punku to wyjątek.

Wyjątkiem też jest Wielka piramida...inne są podobne owszem, ale podobne...tylko Wielka Piramida ma te tunele wychodzące na zewnątrz. To też zastanawiające dlaczego dziesiątki podobnych piramid w Afryce nie ma tych tuneli. Jak myślisz dlaczego?

Dowody na obróbkę dźwiękiem? Może cala Wielka piramida to taki dowód? Może Puma Punku to taki dowód?

Wiadomo, że to teoria. Generalnie nasza cywilizacja bazuje na teoriach. Teoria pochodzenia...teoria powstania wszechświata. Nawet Bóg istnieje tylko teoretycznie:) Bogini też teoretycznie...

Zatem nie widzę powodów dla których nie mógłbym wierzyć w teorię obróbki dźwiękiem. Wiesz co mi się wydaje, że starożytni nie męczyli się przy wznoszeniu tych budowli. Nie używali mięśni i narzędzi typu piła...używali zaawansowanej technologii tak jak my teraz. Teraz człowiek steruje maszynami i to maszyna się "męczy". Wg mnie starożytni przenosili te wielotonowe bloki bez wysiłku.

Szkoda, że nie potrafisz odnieść się do mojego pytania...jak dostarczono budulec Puma Punku na wysokość 4000 m n.p.m. Brama słońca waży 15 ton...jak ją tam dostarczono?

Możesz też uważać mnie za idiotę, ale brak odpowiedzi na te pytania sprawia, że uważam, że dysponowali technologią dzięki której było to po prostu łatwe.

Zastanawiałeś się jak wyglądały projekty Puma Punku i Wielkiej Piramidy? My teraz budując nawet domek jednorodzinny potrzebujemy projektu.

Powiedz mi dlaczego nie zachowały się projekty tysięcy piramid? Przecież nie mogli ich wznosić na pałę. Jak wyglądały te projekty? Jak myślisz?

Co do mumifikacji...Ender (wiesz ten cham;) napisał, że nic nie mumifikuje...jednak odnalezione zwłoki w Wielkiej Piramidzie zwierzątek były zmumifikowane. Nie zgniły. Czy ten proces mumifikacji to teoria spiskowa?:)

Dziękuję Ci Ender za wszystkie wypowiedzi. Cieszę się, że skończyłeś w tym temacie. Wniosłeś głownie jedno...błoto...ale nie przejmuj się...posprzątam:)

+Quote Post
Ender
post 28.07.2013 - 22:32
Post #770

Członek Rodziny

Nie sączę piany z ust tylko się irytuje. Nic dziwnego skoro po raz kolejny piszesz tą samą głupotę mimo tego że zwracałem ci na to uwagę. A skoro coś tak łatwego do ciebie nie dociera to jesteś albo ograniczony umysłowo, albo jesteś trollem, co wychodzi na to samo. Logiczne i proste.
Masz rację nie będę ciebie już karmił.

PS: W dodatku też nie wiesz kto to troll.
PS2: Nie możesz mieć do mnie pretensji, że mówię prawdę o tobie.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 28.07.2013 - 22:37
Post #771

Dupa Towarzystwa

Uf:) Masz rację...my i małpa mamy wspólnego przodka. Jest nim Istnienie. Jakby powiedział Zbyszek....je je:)

Prawda o mnie jest Ci obca:) Ty sam nie znasz prawdy o sobie a co dopiero o kimś:)

Ludzie lękają się czasu a czas lęka się Piramid:)

+Quote Post
Ender
post 01.08.2013 - 22:20
Post #772

Członek Rodziny

@Zielu taka ciekawostka. 18 ludzi przenosi 5 tonowy odlew twarzy Moai za pomocć lin.

Ciągną sznurek!

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 02.08.2013 - 05:34
Post #773

Dupa Towarzystwa

Obejrzyj cały film jak dźwig stawia im do pionu tą twarz:) Wtedy też mieli dźwigi? Ten odlew ma tylko 5 ton...inne twarze warzą 15 ton. Jak dla mnie eksperyment trochę śmieszny:) Pokazali, że w jakiś taki sposób możliwe jest przemieszczanie, ale pewnie sposobów takich wymyślono by jeszcze kilka i czego to dowodzi? Skąd wiadomo, że takiej techniki używano?

Aby eksperyment był wiarygodny od początku do końca powinni trzymać się pewnych zasad...czyli sami powinni wykonać rzeźbę. Sami powinni ją podnieść do pionu a tu co mamy? Odlew, dźwig i współczesne liny:) Mogli użyć helikoptera...łatwiej i szybciej:)

Nie twierdzę, że w każdym przypadku używano technologii, ale jak pomyślę sobie o wykonaniu Puma Punku młotkiem i dłutek i w zestawieniu z tymi wszystkimi kątami prostymi, frezami we frezach, otworami to sobie myślę, że w prymitywny sposób nigdy by tego nie zrobiono. Po prostu technicznie by nie podołali.

+Quote Post
Ender
post 02.08.2013 - 07:20
Post #774

Członek Rodziny

Przecież w eksperymencie nie chodzi o wykonanie rzeźby bo tych ludzie zrobili tysiące. Ani nie chodzi o podnoszenie tego, tylko o transport. Skoro chodzi o to jak przenieść 5 tonowy kamień, to nie ma znaczenia czy jest on odlany czy wyrzeźbiony oO Na dobrą sprawę mogliby taszczyć w tym filmiku nie obrobiony prostokątny kamień i byłoby to samo.
I skoro chodzi o przeniesienie kamienia, to co do tego ma dźwig podnoszący? Przecież widziałeś nie raz na filmach w jaki sposób można podnosić kamienie.

Twoje argumenty nie pasują.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 02.08.2013 - 11:37
Post #775

Dupa Towarzystwa

Czyli sugerujesz, że bramę słońca w Puma Punku wykonaną z jednego kawałka andezytu ważącą 15 ton w podobny sposób wciągnęli na wysokość 4000m n.p.m.?

Szaleństwo:)

Te twarze dadzą się tak prowadzić bo były odpowiednio wyprofilowane i można było nadać im ruch. To tylko pewnie jedna z możliwości. Pewnie równie dobrze dało by rade go ciągnąć na chama w 100 osób na jakiś pseudo saniach:)

Na filmikach podnoszą kamienie, ale nie ważące po 100 ton i nie układają ich na sobie:) Pokarz mi filmik gdzie podnosi ktoś 100 tonowy kamyk i układa je na sobie.

Jak dla mnie ten filmik i ta technika pasuje tylko do tych głów. Nie wyobrażam sobie, aby dano radę ciągnąć po ziemi, piasku pod górę wielotonowe bloki z andezytu.

Albo niech takiego klocuszka se odleją i postawią, transportują:

Menhiry

Menhirami nazywamy pionowo wkopane w ziemię słupy kamienne. Jeden z największych znajduje się w Bretanii (miejscowość Lockmariaquer). Obecnie rozbity i obalony, miał kiedyś 21-23 m wysokości, prawie 5 m grubości i ważył 350 ton. Menhirami zwieńczano czasem szczyty kurhanów. W okolicy miasta Carnac we Francji znajduje się "aleja" wyznaczona menhirami.

----

Gadałem wczoraj z kumplem. Wiesz dlaczego każdy kamyk jest inny? Ano klinowanie a tym samym wytrzymałość potężna na trzęsienia ziemi itd. Nic tego nie ruszy praktycznie. Sugerowanie, że ciosali je dłutami to dla mnie absurdalne podejście.

(IMG:http://img.national-geographic.pl/images/1204/pics/LAN4127_d0be92de8c.jpg)

(IMG:http://www.tajne.org/zdjecia/00/02/230_t.jpg)

"Nadal pozostaje tajemnicą, jak Inkowie, niekiedy wiele kilometrów, transportowali olbrzymie bloki kamienne.

Jean-Pierre Protzen obliczył, że do wciągnięcia największego bloku w górę rampy w Ollantaytambo niezbędnych było 2400 mężczyzn. Blok ten waży około 138 ton. Nigdy chyba nie dowiemy się, w jaki sposób mogli go wcisnąć ludzie stłoczeni na niewielkiej przestrzeni.

Na południe od Cuzco znajdują się kamieniołomy Rumiqolqa, gdzie obciosywano kamienie, z których czꜶć pozostała tam do dzisiaj. Nie ma żadnych dowodów na to, że na miejsce budowy kamienie ciągnięto. Nie zachowały się też śœlady œświadczące o użyciu w tym celu drewnianych rolek i płóz."

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 02.08.2013 - 15:59
Post #776

Dupa Towarzystwa

(IMG:http://images5.alphacoders.com/422/422025.jpg)

Niedługo poznamy kosmos...zbudujemy piramidy i puma punku! A co...

+Quote Post
Deimond
post 02.08.2013 - 18:11
Post #777

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 02.08.2013 - 12:37) *
Jean-Pierre Protzen obliczył, że do wciągnięcia największego bloku w górę rampy w Ollantaytambo niezbędnych było 2400 mężczyzn. Blok ten waży około 138 ton. Nigdy chyba nie dowiemy się, w jaki sposób mogli go wcisnąć ludzie stłoczeni na niewielkiej przestrzeni.

Jak bezpośrednio to tak - tylko że ten tłumok nie skumał że można obniżyć tarcie za pomocą dwóch kamyczków i stosować ruch obrotowy do przemieszczania - :) Patrz - tamci to jednak byli mądrzy:D

Poza tym - bardzo bym powątpiewał czy znajduje się tam jakaiś blok skalny o takiej wadze. A jeśli się znajdwał to zbadał bym czy nie był on już na miejscu - jako naturalny twór. Ale czemu Ci to nawet do głowy nie przyjdzie?

+Quote Post

92 Stron V  « < 35 36 37 38 39 > » 
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park