CYTAT(someguy19 @ 20.01.2008 - 20:17)

4. Ostatnie pytanie..ale wątpie czy ktoś zrozumie o co mi biega:).....Gdy obudze się po 4 godzinach snu na początku fazy rem(która trwa ok 15-30min)..to czy w trakcie rozbudzania (dajmny na to 15 min) będzie się ona utrzymywać ..czy poprostu po ponownym powrocie do "wyra" cykl snu rozpocznie sie od początku ..czyli od fazy NREM..
To jest bardzo ciekawe pytanie i od niego uzależniałbym odpowiedz na reszte. Ja bym jednak chciał znać odpowiedz także przy dłuższym rozbudzaniu (pow. 30 min). Jeśli ktoś czuje się wystarczająco
kompetentny lub ma wiarygodne źródła na necie chętnie posłucham co ma do powiedzenia.
Rozważając problem według moich dotychczasowych przekonać powiedziałbym, (Ad.1)że faza REM nie ma wielkiego znaczenia dla OBE. Wiele razy zdążyłem wyjść i wrócić do ciała w mniej niż 30min, więc do REM nawet nie dochodziłem.
Ad.2 Nie wiem, na czym polega "magiczność metody" przerywanego snu(4+1) oprócz tego, że dużo łatwiej wchodzi się w trans dzięki niej.
Ad.3 Według badać naukowych - tak. Jak to jednak bywa w życiu, prawdopodobnie są wyjątki. :)
EditNoble dobrze pisze, najlepiej jego posłuchaj. :)