Rzecz O Medytacji . |
|
|
SORROW
|
07.08.2009 - 18:03
|
Guests

|
Sprawa medytacji intrygowała mnie od wielu lat . Nie ukrywam ,że jakieś dwa lata temu , kiedy zaczynałem - szło ciężko . Co prawda ćwiczenia wejścia w trans poprzedzające wyjścia sprzyjały uspokojeniu umysłu, zatrzymaniu pędu i nawału myśli , ale do medytacji właściwej było daleko.Kolejne próby na przełomie miesięcy były bardziej, lub mniej udane . Te udane można łatwo rozpoznać : umysł oczyszcza się i wchodzi w pewien ''tor'' uniemożliwiając w ten sposób rozproszenie . Po wyjściu z takiej medytacji reszta dnia jest poukładana i zbieżna, a nawet największe problemy stają się mało istotne. Nie oznacza to ,że je olewasz- wręcz przeciwnie: podchodzisz do nich na świeżo - z odpowiednim dystansem i na spokojnie w pełni rozwiązujesz .Umysł pracuje wtedy na innych obrotach, a Ty masz pozytywne nastawienie . Jak napisałem -długo nie mogłem " zaiskrzyć " ,aż do pewnego momentu. Któregoś dnia ,kiedy zacząłem wyciszać się , wcześniej usiadłem po turecku , dostrzegłem zarys kamiennego przejścia .To było jakby przejście pomiędzy skałami , takie kamienne wrota odsuwane w górę i dół . Od chwili zobaczenia ich wiedziałem ,że na nich spoczywa cały ciężar. Wstępnie koncentrowałem się na nich zdając sobie sprawę,że jeżeli moje myśli krążą wokół tego synbolu-reszta umysłu jest całkowicie wolna. Po jakimś czasie symbol ustępuje , a umysł jest naprowadzony i wyciszony . Od tego momentu zaczynam raz za razem na nowo rozumieć sens medytacji . Czasami po przedpołudniowej sesji medytacyjnej - po wielu godzinach w nocy otrzymuję po zaśnięciu obraz medytacyjny , spokój i uporządkowanie są tak widoczne,że aż w pewnym sensie dotkliwe . Przywracając świadomość powodują przebudzenie . Jeszcze jedno: moment w którym masz zamiar zaprzestać ''bo nic mi dzisiaj z tej medytacji nie wyjdzie" jest najwłaściwszym ,żeby rozpoznać ,iż zbliża się pozytywne .Jak przetrwacie ten moment zwątpienia , dalej pójdzie już dobrze .
W tym temacie wrzucajcie sugestie i konkretne przykłady(jakie by one nie były :negatywy-czy pozytywy .
Zapraszam do ćwiczeń , bo warto.
sorrow--->adrian
|
|
|
|
|
|
r_m
|
07.08.2009 - 22:07
|
Dusza Towarzystwa
Grupa: OOBE VIP

Nr użytkownika: 11

|
Napiszę tylko tutaj, że medytacja którą stosuję od ponad dwóch lat daje mi codziennie niezłego kopa energetycznego i świeżość umysłu. Nieraz miałem stan takiego otępienia i zniechęcenia wręcz musiałem się zmuszać do medytacji ale jak już siadłem i po półgodzinie otworzyłem oczy wiedziałem, że dobrze zrobiłem bo całe to rozleniwienie zniknęło i wróciła świeżość umysłu. Najlepsza jest pozycja siedząca wyprostowana wtedy jakoś najwięcej się z medytacji wynosi. Testowałem na leżąco zdecydowanie nie polecam dużo się przez to traci bardziej to się nadaje do mentalek czy hemi-synców. Ta technika co w tym filmiku (ja medytować) z innego tematu to tradycyjne seshin wywodzące się z Zen ( Opis medytacji Zen ). Osobiście tej medytacji nie stosuję (mimo że działa) wolę po swojemu kombinować. Droga do wyłączenia dialogu wewnętrznego u każdego jest inna trzeba testować to co najlepiej działa - z obserwacji samego siebie i z książek.
|
|
|
|
|
|
Aloha
|
08.08.2009 - 11:31
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 2007

|
"8. Bądź w pełni obecny, przytomny i uważny, tak uważny jak tylko możliwe, jakbyś szedł po linie nad przepaścią."
Jedná z najskuteczniejszych technik na mentalny balast jest dla mnie chodzenie ze skupieniem na podbrzusze (pierwsze tan tien). Spaceruje sié z uwaznosciá i skupieniem niczym po tafli zamarzniétego jeziora, które w kazdej chwili moze sie zalamac pod stopami...zdumiewajáce jak szybko umysl staje sié pustká, zmysly wyostrzajá i cialo zaczyna samo myslec:)
|
|
|
|
|
|
SORROW
|
09.08.2009 - 17:00
|
Guests

|
CYTAT(doloreska @ 09.08.2009 - 14:06)  Dzięki raz jeszcze Powodzenia ! Polecam się na przyszłość ;)
|
|
|
|
|
|
SORROW
|
12.08.2009 - 19:11
|
Guests

|
Dzisiaj pierwsza prawie dwugodzinna medytacja ... uff, w głowie tak jakoś dziwnie :) Nadszedł po dłuższej ''walce'' z myślami i 15 minutowej przerwie moment ''uderzenia'' Przestałem odczuwać ciało fizyczne . Pojawiłem się jakby w innym wymiarze - z czerni wyłoniły się obrazy (przekierowało mnie do księgarni -podejrzewam tu wskazówkę , wcześniej wyrażałem intencję odnalezienia pewnej książki ) .Dostroiłem się także do Przewodnika , z którym nawiązałem krótką rozmowę . Generalnie nazwał bym to Totalną Magią .Z przyzwyczajenia zacząłem odbywać mentalkę - uczucie niefizycznego dotyku niewyobrażalne .Teraz już wiem ,że podróż mentalną , (a może z czasem i oobe) najlepiej rozpoczynać od medytacji .
I to wszystko w przeciągu niecałych 2 godzin z przerwą - dacie radę wycisnąć z życia więcej ? :) :) :)
|
|
|
|
|
|
SORROW
|
12.08.2009 - 22:17
|
Guests

|
CYTAT(wisnia_16 @ 12.08.2009 - 23:01)  Sorrow, medytujesz na leżąco czy na siedząco? :) Siedzę po turecku , na Lotos za słabo rozciagniety jestem . Na leżąco ZAWSZE zasypiam.
|
|
|
|
|
|
SORROW
|
14.08.2009 - 01:41
|
Guests

|
CYTAT(dreamer_the_one @ 12.08.2009 - 23:59)  Jednak nigdy nie udało mi sie medytować dłużej niż 10 minut. Może to przez te okulary i kapelusz ... Zdejmujesz je ? :) :) :) :) :) :) PS Mnie na początku ,kilka miesiecy temu też wydawało sie nudnawo . Ale uwierz mi ,że kiedy zaczynasz ""jarzyć "" ten subtelny stan umysłu przestajesz odczuwać jakiekolwiek negatywne bodźce . Bramka się otwiera .
|
|
|
|
|
|
Kronopio
|
14.08.2009 - 10:12
|
zdrogi.blogspot.com

Nr użytkownika: 444

|
medytowanie tylko z pozoru jest nudne. W rzeczywistości dzieje się tyle subtelnych rzeczy że głowa odpada. Kiedy dziś rano medytowałem udało mi się "wskoczyć" na pewien czas do stanu "bez myśli" - czysta obserwacja. siedzę sobie siedzę a tu nagle "pstryk" całkiem inny odbiór taki pierwotny i zwyczajny a jednak niezwykły. CYTAT(dreamer_the_one @ 14.08.2009 - 10:00)  nie wiem o co chodzi z okularami i kapeluszem. reszte kapuje :) Nie dosć ze ciągle w tym kapeluchu i brylach to jeszcze jara na okrągło jakiś good shit. Myślę że w tym rzeczy. hue hue hue :)
|
|
|
|
|
|
SORROW
|
17.08.2009 - 17:47
|
Guests

|
CYTAT(Kris_BD_1992 @ 17.08.2009 - 17:25)  Ja medytuje swoim własnym ukochanym sposobem:P Siadam po turecku i krzyżuje ręce gdy wchodzę w stan odpływają negatywne uczucia a zarazem czuje wielką energie przepływającą przez moje ciało a głownie miedzy brwiami naprawde przyjemne uczucie:P Kiedy już dochodzę do stanu bezmyślności słysze ukajający dzwięk bębnów wczoraj nawet słyszałem słonia haha :P I jestem w tak jakby swoim świecie gdzie jest mnóstwo przebłysków kolorów zawsze budzę sie po około 1 godzinie medytacji robie to trzy razy dziennie:P Tylko pozazdrościć ... Zarówno zdolności , jak i ilości wolnego czasu.
|
|
|
|
|
|
set.h
|
17.08.2009 - 21:44
|
instytutnoble.pl

Nr użytkownika: 1224

|
Dawniej bardzo dużo medytowałem. Mój rekord to ponad 5 godz. W zasadzie zacząłem medytować by wyjść. I praktycznie każda medytacja była temu poświęcona :D.
|
|
|
|
|
|
Freddy K
|
17.08.2009 - 23:01
|
Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 2547

|
Medytacja w życiu jest bardzo użyteczna, jak to mówią: jest dobra na wszytko, a już na pewno na zdrowie (potwierdzone naukowo). Dzięki medytacji moje sny stały się świadome, poprawiła się koncentracja i pamięć, umysł stał się jasny, wszystko wydało się proste, zniknął stres. Z medytacji czerpałem energię i optymizm, a wszystko to dzięki codziennej 1-godzinnej medytacji. Raporty z badań nad wpływem medytacji http://www.samadi.republika.pl/rart156.htmMoże w jakimś stopniu sens medytacji, która ma tak pozytywny wpływ na nasze życie, oddadzą poniższe słowa: "Medytowanie jest jak podróż samolotem. Przez okienko uważności, widzimy poza kabiną umysłu rozgwieżdżoną noc, i słońce wstające z morza chmur. Medytowanie to obserwowanie samego siebie, to widzenie obejmujące jednym spojrzeniem bez otwarcia oczu i ciało, i duszę. Jest to wydeptywanie ścieżki do samego siebie. Jest odkrywaniem podświadomości, później Boskości, a w końcu — Świadomości. Medytowanie to ścieżka życia wiodąca do końca dni, której celem jest jakiś stan poza wszystkim. To wiązanie się z Duchem w swej duszy, z Duchem nie różnym od Ducha wszystkich dusz".
|
|
|
|
|
|
starr
|
20.08.2009 - 22:50
|
Guests

|
Dobrze jest się przygotować przed medytacją. Poczynając od ciała : lekki stretching, rozgrzewka, rozluźnienie mięśni plus ewentualnie prysznic.Znika wtedy napięcie w mięśniach i ciało może lepiej się wyciszyć. Następnie dobrze jest rozładować emocje. Może to być np taniec, który również jest formą medytacji. Po prostu pozwólcie ciału by wyraziło siebie bez żadnych blokad. Czujesz jakies napięcie to wyraź je bez zastanowienia. Zrobienie czegoś szalonego, wyjście poza codzienny schemat dnia sprawi, że człowiek się wyzwala. Czasem wyjeżdżam poza miasto by trochę się wyciszyć.Jest wiele pięknych miejsc nie uczeszczanych zbytnio przez ludzi jak np pewna nieduża polanka pośrodku duzego lasu. Z dala od cywilizacji mogę sobie usiąść na pniu w swietle słońca i poczuc sie naprawde zjednoczony z naturą. W takim miejscu pozwalam sobie nawet na wyzwolenie emocji poprzez glosny spiew czy nawet krzyk.Jezeli czlowiek codzienie żyje w napieciu to taki stan bedzie dla niego czyms naturalnym. To naprawde oczyszcza, mozna byc zdziwionym jak nagle spokojnie i swobodnie mozna sie poczuc. Wtedy zwyklę przechodzę do medytacji. Najwazniejsze jest y sie nie napinac, nie irytowac jezeli umysl bedzie błądził. W razie rozkojarzenia powinno sie spokojnie wracac na poprzedni tor. Jezeli cos sie pojawia: mysl czy jakis bodziec zewnetrzny to nie walczyc z nim , nie podazac za nim ale pozwolic mu odejść.
|
|
|
|
|
|

3 Stron
1 2 3 >
|
 |
|