Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Ram Bahadur Bomjon, Dharma Sangha's speech on May 20, 2011
Drag0n
post 30.12.2011 - 14:48
Post #1

Świadomie Śniący
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1691

7 maja 2005 roku 16-letni chłopiec Ram Bahadur Bomjon usiadł nieruchomo pod drzewem i rozpoczął medytację. Wszystko zaczęło się od wycieczki Bomjona do Lumbini, gdzie urodził się Budda i gdzie znajduje się klasztor w Pokara w Nepalu i Dehradun w Indiach. Po powrocie z Lumbini właśnie 17 maja 2005 niedaleko wioski Ratanapuri w okręgu Bara ten niezwykły chłopiec usiadł pod drzewem i przyjął postawę medytacyjną. Jest to tradycyjna pozycja Buddy ze skrzyżowanymi nogami. Oczy Bomjon”a były zamknięte, a jego ciało opasane chustą. Drzewo, pod którym medytował chłopiec, znajduje się w lesie w okolicy Ratanapuri.

Przez 9 miesięcy (!) chłopiec był nieruchomy jak skała. Nie jadł, nie pił, praktycznie się nie poruszał. Jego medytacja stała się sensacją w regionie Azji, a materiały o nim ukazały się w kanale BBC. Każdy mógł na własne oczy przekonać się, że ten człowiek jest zdolny miesiącami nie przyjmować wody i pożywienia i w jakiś niezwykły sposób funkcjonować. Chłopiec nie był ani wychudzony, ani nie przejawiał objawów osoby wyczerpanej. Do miejsca jego medytacji ściągały tysiące ciekawskich, którzy obserwowali chłopca dzień i noc. Upadły wszelkie teorie o „tajnych rurkach” doprowadzających mu pożywienie lub wodę – wyraźnie działo się tam coś, co wykraczało poza ludzką wyobraźnię.

Jedynym człowiekiem, który miał bezpośredni dostęp do medytującego chłopca, był jego wujek i jednocześnie mnich, Prem Lama. Zapewnia on, że przez wszystkie miesiące medytacji chłopiec nie przyjął nawet kropli wody. Medytację zaczynał z krótkimi włosami, które z tygodnia na tydzień były dłuższe. Prem Lama sam był zdumiony faktem, że przeraźliwe zimno nie wpłynęło w żaden sposób na medytację chłopca. Nie widać było także na nim żadnych śladów odmrożeń. Przebywający na miejscu lekarze z Nepalu bylu zgodni, że gdyby nie nadzwyczajna „boska moc” którą posiadł chłopiec, już dawno by nie umarł z wyziębienia organizmu.

Na miejsce przybywały tysiące ludzi, niektórzy wyposażeni są w najnowszy sprzęt służący m.in. do termowizji. Dzięki temu mogli obserwować go także w nocy. Upadły podejrzenia, że nocą jest dokarmiany przez innych ludzi – wszystko wskazywało na to, że był to autentyczny fenomem pokazujący nieznane oblicze sił drzemiących w człowieku.

11 marca 2006 roku chłopiec wstał z miejsca medytacji i odszedł w inne miejsce. Po pewnym czasie pojawiły się informacje o tym, że udał się do lasu wraz z grupą osób ze specjalnego komitetu, który miał za zadanie chronić chłopca przez tysiącami ciekawskich pielgrzymów. Chłopiec miał wtedy poprosić, aby nie nazywać go reinkarnacją Buddy, gdyż on nie posiada jego energii. On może być jedynie Bodhisattva, osobą na ścieżce do poznania prawdy. Powiedział także (miało to miejsce 8 listopada 2006), że po kolejnych 6 latach osiągnie on właściwy stan, który pozwoli mu dalej prowadzić jego misję. Jego przemiana dokona się w roku 2012.

Bomjom przebywa w tej chwili w dżungli Hallori w rejonie Bara na północy Nepalu. Ma długie włosy, nadal nie spożywa jedzenia, ale tym razem medytuje tylko od czasu do czasu. Na miejscu funkcjonuje specjalny komitet, który stara się dbać o bezpieczeństwo chłopca. Jego nowe miejsce pobytu stało się już na tyle znane, że do dżungli przybywają kolejni pielgrzymi. Ram Bahadur Bomjom udziela błogosławieństwa przybyłym, a także zdarza mu się wygłaszać nauki. Nadal medytuje, choć tym razem nie robi tego non-stop.

Mówi o tym, że świat jest na złej drodze upadku człowieczeństwa, zatracenie się w żądzy posiadania i władzy. Jedyną drogą ratunku dla świata ma być „dharma”, czyli odrodzenie się poprzez zwrócenie się ludzkości w stronę duchowości, czyli najważniejsze części ludzkiej istoty.

Tutaj filmik z 2011 roku,

Polecam obejrzeć. Filmik posiada polskie napisy
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 30.12.2011 - 19:50
Post #2

Nr użytkownika: 3901

od 7 maja 2005 do 11 marca 2006 minęło ok. 10 miesięcy, a nie 9! tekst jest nierzetelny! skąd mam wiedzieć czy inne informacje w nim zawarte są tak samo nierzetelne? :] ... może i jestem tutaj trochę wścibski, ale zbytniej empatii czy emocji to ten Bomjon nie przejawia, trochę tak jakby śniadania nie jadł :P ... trochę gość owija w bawełnę... jaka jest bowiem różnica pomiędzy tym: "nadszedł czas, kiedy zasiew winien być zebrany i przemieniony w ciało, niczym oświecony sierp księżyca, wypełnione boskim promieniem poświęcenia zwierzęcia, istoty Madraketsihovigabaramtiklevisatwy (chodzi o zwykłego wieprza, o czym i tak nikt nie wie), po czym obdarzony niebiańskim nasieniem smaku, podany przed olśnione oblicze słońca do skonsumowania i obdarzenia całego świata łaską spełnienia", i tym: "wpier*oliłbym sobie hot-doga", oceńcie sami, ehh -.- :p ... może i gość jest oświecony, i może się mylę w tym, co zaraz napiszę, ale wydaje mi się osobiście, że pod względem spełnienia roli nauczyciela (jaką w teorii ma spełniać bodhisattwa) lepiej radzą sobie takie osoby jak Mooji czy Eckhart Tolle, bo one mają jakby większą empatię do ludzi i mówią o rzeczach istotniejszych... nauczają naprawdę, a nie opowiadają o swojej przeszłości i nie straszą, że świat jest zacofany i na skraju upadku, więcej się uśmiechają i przekazują ludziom zasadniczą wiedzę, tyle.
Profile CardPM
+Quote Post
TyHu
post 31.12.2011 - 00:34
Post #3

Coprobo
Nr użytkownika: 7098

sztuka mistrzów

Każdy śni własny sen
Profile CardPM
+Quote Post
Drag0n
post 06.01.2012 - 15:01
Post #4

Świadomie Śniący

Być może tłumaczenie nie jest zbyt dokładne, nie spinaj się tak Pavveł :]
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 06.01.2012 - 15:56
Post #5

może i tak :) ...spin spin :p
ej, po prostu chciałem wyrazić swoją lekką frustrację tym, że wystarczy że gość nie je i już traktują go jak jakiegoś guru/boga - i ani dobre to (względnie) dla ludzi, i nie wiem co ten gość od*ie**ala... stanowczo uważam, że dużo lepszym nauczycielem duchowym dla ludzi jest ktoś, kto nawet zwyczajnie je, ale chociaż przekazuje wartościową wiedzę... nie tak jak, wydaje mi się, robi ten gość - czyli trochę efekciarskich sztuczek (nawet jeśli rzeczywiście nie je, a niechby nawet na serio lewitował) coby przyciągnąć ludzi i zastraszanie armageddonem... co on, chce stworzyć wokół siebie nową naiwną religię? ;|
Profile CardPM
+Quote Post
BobBlunt
post 06.01.2012 - 16:44
Post #6

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 8445

To obczaj tego gościa. http://energiazdrowia.pl/pl/p/Odzywiaj_sie...oslinnoscia/101
Zjedź niżej i przeczytaj artykuł: Odżywianie słońcem
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 06.01.2012 - 18:48
Post #7

ja wierzę, że niejedzenie jest możliwe, ale sądziłem że jak ktoś zrobi "czary mary" :] to nie jest to właściwy sposób nauczania duchowego, że taki pokaz jedynie przewraca ludziom w głowach...
ale już zrozumiałem, że potrzebni są i tacy i tacy nauczyciele :3 dziękuję
Profile CardPM
+Quote Post
TrzyxSzesc
post 06.01.2012 - 21:02
Post #8

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 8647

Ja przynajmniej juz wiem,ze w 2012 nie bede sam :D
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 07.01.2012 - 03:48
Post #9

sam z czym?
Profile CardPM
+Quote Post
Drag0n
post 07.01.2012 - 13:54
Post #10

Świadomie Śniący

2012, heh ciekawe jakie zmiany przyniesie, swoją drogą ten Ram Bahadur to nieźle mąci w tych swoich wypowiedziach.
Profile CardPM
+Quote Post
bielik110
post 07.01.2012 - 14:49
Post #11

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8602

CYTAT(Drag0n @ 07.01.2012 - 14:54) *
2012, heh ciekawe jakie zmiany przyniesie, swoją drogą ten Ram Bahadur to nieźle mąci w tych swoich wypowiedziach.

Twje życie jest twoją drogą,twoje bycie tu i teraz,ta chwila o której teraz myślisz:)ty wybierasz kim i czym chcesz być:).Szukałem mondrości nauk,przekazów,chanelingów,i na ten moment doszedłem do wniosku,że najważniejsza jest wiara w siebie i w moc miłości:)
Profile CardPM
+Quote Post
Drag0n
post 07.01.2012 - 15:02
Post #12

Świadomie Śniący

CYTAT(BobBlunt @ 06.01.2012 - 16:44) *
To obczaj tego gościa. http://energiazdrowia.pl/pl/p/Odzywiaj_sie...oslinnoscia/101
Zjedź niżej i przeczytaj artykuł: Odżywianie słońcem

Gdyby pił samą wodę to ciekawe ile by pożył...
Profile CardPM
+Quote Post
Mero
post 07.01.2012 - 15:31
Post #13

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8529

Też myśle że można zatracić się tak w medytacji jak on to właśnie zrobił przenieść się gdzieś.. uzyskać spokój równowage i miłość jak napisal bielik :D
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 07.01.2012 - 16:00
Post #14

a ja ciekaw jestem jakby sobie poradził ten Bomjon w miejskiej dżungli :)
Profile CardPM
+Quote Post
Drag0n
post 13.01.2012 - 19:28
Post #15

Świadomie Śniący

CYTAT(Pavveł @ 07.01.2012 - 16:00) *
a ja ciekaw jestem jakby sobie poradził ten Bomjon w miejskiej dżungli :)

Nie dałby rady, szczególnie w Polsce. hehe
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 13.01.2012 - 21:30
Post #16

a może jednak... może jednak by nas zaskoczył ;)
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic