CYTAT
Idź sobie na ulicę, powiedz że wychodzisz z ciała i zobacz jak ludzie zareagują :)
Ależ właśnie pisałem o tym że można mieć wątpliwości co do realności OBE.
CYTAT
Są tacy co niedoświadczyli i negują
W taki razie oświadczam że istnienie Ameryki północnej wraz z USA,Meksykiem i Kanadą uznaje za jedno wielkie oszustwo i mistyfikację!
CYTAT
Dodatkowo kościół straszy ludzi eksterioryzacją i świadomym śnieniem.
Eksterioryzacją owszem, ale o ŚŚ nic nie słyszałem.s
Może istnieją takie niedowiarki, ale negowanie istnienia świadomych snów tylko dlatego że się ich nie doświadczyło podpada pod ciemnogród.
"Sny, w których śniący zdaje sobie sprawę ze swojego stanu, pojawiają się w listach św. Augustyna oraz u Arystotelesa.."
"LD praktykowali i praktykują niektóre autochtoniczne narody Ameryki (plemię Yaqui na północy Meksyku), Azji (senońska kultura w Malezji, mieszkańcy Tybetu, Indii – Joga świadomego śnienia)"
Istnienie świadomych snów może potwierdzić mnóstwo ludzi, w tym ja. Motyw przewijał się niezależnie w wielu kulturach, naukowcy również nie mają przeciwwskazań. Negowanie LD jest niemal równie nonsensowne jak negowanie istnienia normalnych snów, no chyba że uznamy że po przebudzeniu mamy fałszywą pamięć, przez którą tylko wydaje nam się że byliśmy świadomi, ale w takim razie skąd wiemy czy świat nie został stworzony w 2010 roku, wraz z naszą fałszywą pamięcią, poprzednich wspomnień ? Kto wie, a może świat powstał wczoraj ? Na te pytania nie da się odpowiedzieć ;)
Pozdrawiam