|
|
![]() ![]() |
28.11.2012 - 21:46
|
|
|
Dupa Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Stąd wniosek, że Budda miłośc odrzuca bo miłośc to iluzja?:) Życie to iluzja i czy Budda również nauczał, aby życie odrzucić?:) Nie musisz się wysilać z prowokacjami bo do nich potrzebny jest talent i wdzięk i talentu trochę masz, ale nad wdziękiem popracuj bo póki co kicha:)
Pracy mam tyle, że byś się zdziwił stary. Ogród wielki i od 10 lat zaniedbany a po czterech miesiącach zaczyna lśnić:) Jeszcze dosłownie kilka dni ostrej roboty i zacznie się luzik a praca trwa 8h jakbyś nie wiedział a wtedy odpoczywam od internetu i poluję na karpie, ale nie biorą bestie. |
|
|
|
28.11.2012 - 22:54
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
I dzięki Jumbo oficjalny hejter tego forum może w spokoju po przebiegnięciu 8 kilosów w deszczu otworzyć sobie piwko i podziwiać jak inni niszczą światopogląd DS :D.
|
|
|
|
29.11.2012 - 00:31
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
|
|
|
|
29.11.2012 - 07:53
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Darek dostał stygmatów, a mi na moich własnych oczach zaczęto zmieniać DNA, więc ten Jezus Darka musi być strasznie tępy, że robi nam takie rzeczy i na dodatek daje nam inne informacje i dzięki temu nas skłóca...
Hamdaoui przestań czytać te książki, bo po twoich postach widzę, że nieodwracalnie zgłupiałeś. Ktoś ci coś powiedział i na tej podstawie, zacząłeś udawać tego kogoś i jednocześnie całą wiedzę zaczerpujesz z książek i własnego widzimisie zamiast z doświadczenia. Być może to skutek długotrwałego przebywania w kościele, bo już gadasz jak ksiądz. A Darek zapewne już przestał chodzić do kościoła, mu bym to doradzał, te jego demony mogą tego nie lubić |
|
|
|
29.11.2012 - 08:40
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Nie dziwne,że Zielarz siedzi ciągle na forum bo zima idzie i pracy mało w ogrodzie taki fach. Wiedziałem,że to skomentujesz ;) No tak Zielarz twoja wiedza jest ograniczona muszę cie ja prosty człowiek nauczać, ehhh trochę szkoda mi czasu. Otóż na wschodzie Budda mówi,że miłość jest iluzją którą należy wyeeliminować tak samo jak nienawiść . Wiem to od kogoś kto wychowywał się na buddyzmie całe życie, i doświadczał takich stanów o jakich nie masz pojęcia nawet ;) Na ile znam Buddę, to chodziło mu pewnie o dualne pojęcie miłości, jakie funkcjonuje w naszej cywilizacji. Jest to po prostu obiekt stworzony przez ludzi, w którego ramy zamknęli trochę Miłości i jeszcze parę innych rzeczy. Miłość w umysłach ma wiele znaczeń, jedynie w sercach u każdego brzmi podobnie. Bo miłość to tylko słowo. To, co pod nim rozumiesz, to mogą być różne rzeczy. Dlatego patrząc tylko umysłem, a nie mając zbytnio własnych doświadczeń z dużą dawką energii serca, nie ma szans - przeinaczymy prawdziwy sens Miłości (nie zrozumiemy ani tego, co pisze Bielik o Miłości, ani Ja, ani wielu innych tutaj, także ani tego, co miał na myśli Budda w przytoczonym przez Ciebie przykładzie). Także Buddzie sądzę, że chodziło właśnie o pozbycie się dotychczasowego poglądu na miłość, aby móc bez przeszkód umysłu zaznać już prawdziwej Miłości :) Tak niemiło uncommon zwróciłeś się do Zielarza, a wygląda na to, że Ty bezkrytycznie przyjmujesz to, co rzekł Budda. A właśnie Budda także rzekł: "Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swym autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez Boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego co przynosi powodzenie wam i innym." Pozdrawiam ^^ |
|
|
|
29.11.2012 - 15:14
|
|
|
Darek dostał stygmatów, a mi na moich własnych oczach zaczęto zmieniać DNA, więc ten Jezus Darka musi być strasznie tępy, że robi nam takie rzeczy i na dodatek daje nam inne informacje i dzięki temu nas skłóca... Hamdaoui przestań czytać te książki, bo po twoich postach widzę, że nieodwracalnie zgłupiałeś. Ktoś ci coś powiedział i na tej podstawie, zacząłeś udawać tego kogoś i jednocześnie całą wiedzę zaczerpujesz z książek i własnego widzimisie zamiast z doświadczenia. Być może to skutek długotrwałego przebywania w kościele, bo już gadasz jak ksiądz. A Darek zapewne już przestał chodzić do kościoła, mu bym to doradzał, te jego demony mogą tego nie lubić nie znasz mnie ani troche i mnie oceniasz ale to nic, ja juz napisałem skąd to wiem,ale moje posty zostały skasowane ale to nic ,prawda jest jedna i nie ich w tych co xle czynią a mówią ze dobrzy są ale prawda jest w tych co ich postepowanie jest dobre dla Boga, Bóg zna ich serca i prawde im ukazuje.... Ty piszesz od siebie ja od siebie niczego nie czynię, kto wierzy w słowo które psize nie we mnie wierzy ale w tego który kazał mi to napsiac wy go nie znacie wy tylko piszecie onim że znacie go.... |
|
|
|
29.11.2012 - 15:32
|
|
|
MIłość w moim przypadku to styl,życia:) .Staram się życ świadomie,to jakie uczucia ode mnie wychodzi,to uczucie pózniej wróci jak bumerang:)
Więc staram się nie oceniać,każdy z nas jest códem:) i mało wiem o życiu:) i wiem że wszystko jest w jak najlepszym pożądku:) Mój Boże tak bardzo pragne aby to sie skończyło,i zaczeło nowe:) Wzniesmy sie ponad podziały,bo to jest nasza droga:) nasze zadanie,bądzmy jednością:) pozdrawiam nie znasz mnie ani troche i mnie oceniasz ale to nic, ja juz napisałem skąd to wiem,ale moje posty zostały skasowane ale to nic ,prawda jest jedna i nie ich w tych co xle czynią a mówią ze dobrzy są ale prawda jest w tych co ich postepowanie jest dobre dla Boga, Bóg zna ich serca i prawde im ukazuje.... Ty piszesz od siebie ja od siebie niczego nie czynię, kto wierzy w słowo które psize nie we mnie wierzy ale w tego który kazał mi to napsiac wy go nie znacie wy tylko piszecie onim że znacie go.... Witaj:) czy chcesz powiedziec że ja nie znam Boga,mojego kumpla:) Ja znam innego Stwórcę niżeli ty:)mój tylko kocha,nie nakazuje,nie straszy:) jest jak najlepszy kompan,doradza,jak wołam pomocy wyciąga dłoń,do kazdego który zawoła:) Jest największym jajcarzem jakiego znam:) bo zaczynam się z siebie smiać,nauczył mnie tego:) |
|
|
|
29.11.2012 - 15:55
|
|
|
CYTAT Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swym autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez Boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego co przynosi powodzenie wam i innym. I za to lubię Buddę A Jezus sam w sobie, czyli obdarty z wszelkich chrześcijańskich koncepcji i dogmatów też kojarzy mi się pozytywnie. Od KK i religii odcięłam się już dawno. Nie znoszę tych ludzkich bzdur. Staram się być po prostu dobrym człowiekiem, choć może nie zawsze mi to wychodzi jak trzeba. Stygmaty Darka są jak plamy na murze - ktoś zobaczy w tym postać matki boskiej, a potem biedna ściana nie może opędzić się od pielgrzymek hahaha. Na szczęście, myślę, że w tym przypadku nam to nie grozi... |
|
|
|
29.11.2012 - 16:55
|
|
|
nie znasz mnie ani troche i mnie oceniasz ale to nic, ja juz napisałem skąd to wiem,ale moje posty zostały skasowane ale to nic ,prawda jest jedna i nie ich w tych co xle czynią a mówią ze dobrzy są ale prawda jest w tych co ich postepowanie jest dobre dla Boga, Bóg zna ich serca i prawde im ukazuje....
Ty piszesz od siebie ja od siebie niczego nie czynię, kto wierzy w słowo które psize nie we mnie wierzy ale w tego który kazał mi to napsiac wy go nie znacie wy tylko piszecie onim że znacie go.... nie znasz mnie ani troche i mnie oceniasz ale to nic, Nie znam cię? Po tym co wypisujesz, to nie trudno cię nie poznać. Strzelasz gafy duchowe i nie trafiają do ciebie sensowne argumenty. CYTAT prawda jest jedna i nie ich w tych co xle czynią a mówią ze dobrzy są ale prawda jest w tych co ich postepowanie jest dobre dla Boga, Bóg zna ich serca i prawde im ukazuje.... Masz wogóle pomieszane pojęcia dobra i zła. Idź poczytaj więcej Biblii, żeby wiedzieć, co jest dobre dla Boga. Ty piszesz od siebie ja od siebie niczego nie czynię, Mam rozumieć, że przez cały czas mówi do ciebie głos Boga? Jak na człowieka, który gada z Bogiem spodziewałbym się, że zacznie robić coś sensownego, a jak na razie nie zrobiłeś nic oprócz użerania się i wygłaszania swoich widzimisie i wiedzy z biblii. Pewnie naoglądałeś się filmów o Jezusie i gadasz jak on. Ja przede wszystkim interweniuje w sprawie twojego prania ludziom w głowach. Skoro nie piszesz tego od siebie, to zapewne od pana imieniem Bezsens, nie powiedziałeś i nie potwierdziłeś niczego co ludziom mogłoby się przydać, a zamiast tego bez przerwy strzelasz gafy duchowe i ogólnie gadasz bez sensu. CYTAT kto wierzy w słowo które psize nie we mnie wierzy ale w tego który kazał mi to napsiac Więc nikt nie wierzy ani tobie, ani temu, który ci kazał to napisać, więc dobrze by było jakbyś skończył to na tym poście, bo tylko zrażasz ludzi do siebie, więc zabłysnąć ci się tu nie uda. wy go nie znacie wy tylko piszecie onim że znacie go Ja bym powiedział raczej, że wszyscy go znają oprócz ciebie, jesteś za bardzo fałszem zaślepiony i oszukujesz siebie. Powiedz mi kim byłeś przed tym, gdy powiedziano ci kim jesteś? Czy zawsze gadałeś tak jak ksiądz w kościele? Chcesz czynić dobrze, ale zbytnio nasłuchałeś się wszystkiego i przez to zacząłeś oszukiwać siebie. To smutne, że niektórzy ludzie są pozbawieni nawet godności. Na podstawie tej wiedzy można by stwierdzić, że nie potrzebujesz wolności, więc można by cię jeszcze bardziej zmanipulować. Mówisz o robieniu tego, co jest dobre dla Boga, skąd wiesz, co jest dobre dla Boga? Zapewne zacytowałbyś mi tutaj zaraz 10 przykazań. Ale skoro tak, to poco Bóg dał nam wolną wolę i uczucia ? Gdyby było najlepiej abyśmy czynili, to co on chce, to nie stworzyłby nas jako bezmózgie istoty, które mają zaprogramowane, żeby robili to, co on chce? No właśnie mylisz tutaj pojęcia dobra i zła. Każdy kto czyni źle jest wg Ciebie potępiony, ale gdybyś miał chciaż podstawy wiedzy duchowej, to wiedziałbyś, że zło wynika z niewiedzy, więc masz zamiar innych skazywać na wieczne potępienie z powodu ich niewiedzy? Za dużo biblii człowieku. Zło, na jakie człowiek sam się skazuje z powodu niewiedzy służy przede wszystkim doświadczeniu i rozwojowi. |
|
|
|
29.11.2012 - 16:59
|
|
|
Zielarz niezamierzam spamować jak ty więc cię olewam :).
Pavweł poczytać musisz trochę więcej niż cytaty z wikipedii. Powinniście znać postawe Buddy jakie miał nauki dotyczące człowieka, źródła i życia. Widzę,że nie znacie więc nie bede odpowiadał bo ten temat jest o czym innym. Jedynie dodam,że według Buddy miłość jak nienawiść podtrzymuje iluzje istnienia drugiej osoby. Budda umarł samotnie można powiedzieć egoistycznie według mnie, a co do Jezusa kimkolwiek był umarł w wielkim stylu i szlachetnością ale w tej sprawie przemilcze i wypowiem się jak będe znać szerszą prawde. |
|
|
|
29.11.2012 - 17:05
|
|
|
Ty piszesz od siebie ja od siebie niczego nie czynię, kto wierzy w słowo które psize nie we mnie wierzy ale w tego który kazał mi to napsiac wy go nie znacie wy tylko piszecie onim że znacie go.... Co Ty masz w glowie? Od siebie niczego nie czynisz, znaczy jestes bezwolny? jesli nie kierujesz swoim postepowaniem, i twierdzisz ze ktos przez Ciebie przemawia to jest to juz skrajny przypadek robienia na sile z siebie kogos "wybranego", lub zaburzenia psychiczne. My tylko piszemy ze go znamy? czlowieku, wez sie ogarnij, bo nie wiesz co mowisz :p Twierdzisz, ze tylko Ty go znasz? I przestan robic z siebie niewiadomo kogo, bo robisz sie śmieszny :D |
|
|
|
29.11.2012 - 17:14
|
|
|
Hamdaoui nie uda ci się na nikogo wpłynąć, przede wszystkim dlatego, że większość tutaj czyta z siebie jak z otwartej księgi i dzięki temu znają prawdę, a ich prawda w przeciwieństwie do twojej się sprawdza. Ty wiecznie chcesz coś udowodnić i nie do końca wiadomo co, a nawet jeśli bardziej się przyjrzeć twoim wypowiedziom, to okazuje się, że są nielogiczne.
|
|
|
|
29.11.2012 - 17:22
|
|
|
Hamdaoui nie uda ci się na nikogo wpłynąć, przede wszystkim dlatego, że większość tutaj czyta z siebie jak z otwartej księgi i dzięki temu znają prawdę, a ich prawda w przeciwieństwie do twojej się sprawdza. Coś w tym jest:) bardzo mądre słowa:) Lordziu kochany:) Darek ma swój świat,jak dał ciała to jego sprawa:) całym sercem jestem z nim i tym co robi bo to jego doświadczenie:) czasami jest potrzeba dotknąć,aby poczuć czy jest gorące czy zimne:) A tak w ogóle to jesteście wszyscy zajebiści:) to wielki zaszczyt pstrykać z wami pstryczkami:) pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
29.11.2012 - 18:03
|
|
nie znasz mnie ani troche i mnie oceniasz ale to nic, ja juz napisałem skąd to wiem,ale moje posty zostały skasowane ale to nic ,prawda jest jedna i nie ich w tych co xle czynią a mówią ze dobrzy są ale prawda jest w tych co ich postepowanie jest dobre dla Boga, Bóg zna ich serca i prawde im ukazuje.... Ty piszesz od siebie ja od siebie niczego nie czynię, kto wierzy w słowo które psize nie we mnie wierzy ale w tego który kazał mi to napsiac wy go nie znacie wy tylko piszecie onim że znacie go.... O człowieku! Na pewno nie znamy wszystkich faktów o Tobie, czy tego, co doświadczyłeś, jednak trochę znamy, właśnie po tym, co wypisujesz. Może lepiej byłoby napisać, że nie oceniamy Ciebie, ale Twoje czyny tu na forum, a w nie mamy pełny wgląd przecież. Nie osądzamy, a oceniamy, a to jest różnica. Nie osądzamy, że to jest złe, ale oceniamy, że to jest głupie. Przejrzyj wreszcie... Stosuj poprawnie interpunkcję! To, że zdecydowałeś się pisać archaicznym stylem, co wcale nie czyni Cię fajniejszym, nie znaczy, że nie obowiązują Cię współczesne prawa składni logicznej i gramatycznej. Przez ten styl Twoje wypowiedzi mają mniej sensu. Skoro nie piszesz od siebie, to ktoś Cię kontroluje? Piszę więc z narzędziem, a nie istotą? Tzn. że piszę z tym, co pisze przez Ciebie? To ten ktoś chyba się zaciął, bo powtarza w koło to samo -.-' Co dla Ciebie jest prawdą? Co dla ciebie znaczy dobre? Jak dla Ciebie wygląda Bóg? Podaj proszę tak ogólnikowo mniej więcej z siedem Jego cech charakterystycznych... Bzdura to, co piszesz. Bóg ukazuje prawdę tym, co chcą ją znać. Kto szuka, ten znajduje. Bóg nie rozróżnia postępowania ludzi jako dobre i złe, dla Boga postępowanie po prostu jest i jest, jakie jest i przynosi takie, a takie skutki. Nie ma zła, zło to tylko iluzja. Napisałeś też: "Ty piszesz od siebie ja od siebie niczego nie czynię, kto wierzy w słowo które psize nie we mnie wierzy ale w tego który kazał mi to napsiac wy go nie znacie wy tylko piszecie onim że znacie go...." Czymże wyróżniasz się tak człowieku? Sądzisz, że Bóg tylko do Ciebie mówi? Jakaż musi być Twoja pycha! Jeśli chodziłoby Ci o względności/różne spojrzenia na sprawę, można powiedzieć, że Bóg pisze przez każdego, oraz że każdy pisze od siebie, ale to dotyczy wszystkich, a nie wybranych jednostek. Zatonąłeś w iluzji dualności, nadymając swoje ego, aby iluzorycznie podwyższyć swoją wartość, obniżając wartość innych. Tak się nie da, nie na dłuższą metę. Niedługo się z tego obudzisz, ale do Ciebie należy wybór czy łagodnie, czy z hukiem. Bóg niczego nie każe. I niczego nie wymaga. Każdy zna Boga. Chyba Ty zapomniałeś o tym, jaki On jest, skoro twierdzisz, że znajomość z Bogiem zależy od ludzkich czynów, czy "wiedzy". Zaprawdę mówię Ci, że wiedza zasłyszana czy przeczytana jest niczym w porównaniu z własną szczerą obserwacją. Tam w środku każdego kryje się Bóg. Na zewnątrz masz tylko iluzje. Ty zaś najprawdopodobniej opierasz się na doświadczeniach zasłyszanych, bądź/i wyczytanych. Jakże ograniczonym medium są słowa. Napiszę przypowieść: Było sobie dziecko, przy którym cały czas była pewna istota, która się nim opiekowała i dotrzymywała mu towarzystwa. Była jego przyjacielem. Dziecko nie znało jej imienia, ale spędziło z nią bardzo dużo czasu. Gdy dorosło, razem z tą istotą byli świadomymi starymi przyjaciółmi. Natomiast spotkał się raz czy kilka z tą istotą pewien gość, dowiedział się jak istota ma na imię. Może dodał nawet ją do znajomych na fejsbuku ;p Potem spotkało się dziecko z gościem i gość tłumaczy dziecku, że poznał istotę, ale dziecko nie wie jak ma ona na imię (i ma to w nosie, bo dawno nadało jemu własną ksywkę), dlatego gość nie wierzy dziecku i wmawia jemu, że on ją zna, a dziecko nie. Widać, że Ty znasz Boga jak ten gość i próbujesz wmówić nam jak dziecku, że Go nie zna. Niestety tak to wygląda. Czemu o czymkolwiek nie piszesz, ciągle dodajesz to samo, tylko troszkę zmienianymi słowami: "Ty piszesz od siebie ja od siebie niczego nie czynię, kto wierzy w słowo które psize nie we mnie wierzy ale w tego który kazał mi to napsiac wy go nie znacie wy tylko piszecie onim że znacie go...."? W ogóle sposób, w jaki piszesz, wskazuje na to, że nie piszesz od siebie, ani nikt nie pisze przez Ciebie, jedynie podjarałeś się jakimś nowym doświadczeniem, które zrobiło na Tobie wrażenie, w porównaniu z tym, co doświadczałeś wcześniej, gdzie to doświadczenie jest związane z Biblią. Potem naczytałeś się Biblii i kopiujesz z niej nagminnie sposób wyrażania się, bezkrytycznie, słowo w słowo. Jeśli po prostu popierasz to, co w niej jest napisane, wyraź to własnym językiem. Nikomu nie chce się czytać tego samego w kółko, tym bardziej, że zaczynasz na wygłoszeniu pewnej tezy, a nie kończysz jej argumentując. Równie dobrze możemy się pobawić tak, że ja również napisałbym, że niczego nie czynię od siebie i kto wierzy w słowo, które piszę, nie wierzy we mnie, a w tego, który kazał mi to napisać, i że Ty go nie znasz, tylko piszesz o nim, że go znasz... Hę i co? Fikasz? Kto w tym wypadku miałby rację? I tak w ogóle, ile Ty masz lat? Albo lepiej, ile czasu interesujesz się rozwojem duchowym? A ile czasu ezoteryką? I jak długo chodziłeś/chodzisz do kościoła? Zawsze byłeś katolikiem (takim wierzącym i praktykującym)? Czy może byłeś katolikiem, a potem przestałeś i znów się nim stałeś? Albo w ogóle nim nie byłeś, a potem się nim stałeś? Oczekuję odpowiedzi na wszystkie postawione w tym tekście pytania i prośby. Jeżeli chcesz się wymigać jakimś pokrętnym postem z archaiczną mową, proszę daruj sobie i nam. Pozdrawiam. |
|
|
|
29.11.2012 - 18:28
|
|
|
a ja się jeszcze zabawię w rzucanie cytatami:
"Wpierw powinno się samemu ugruntować w tym, co jest właściwe; dopiero potem należy pouczać innych. W ten sposób mądry człowiek nigdy nie dozna nagany." kto zgadnie skąd to? |
|
|
|
29.11.2012 - 18:31
|
|
|
Ludzie zostawcie tego dzieciaka w spokoju, tym bardziej, że jak czytam to każdy uważa sie za madrzejszego, bardziej doświadczonego od niego, więc okażcie mu serce.
Wszelkie granice sa umowne, jak granica między mną a toba, między toba a drzewem, słońcem niebem, nie ma ansolutnie zadnej różnicy między tobą i innymi. Mówicie że Darek was poróżnił, ale gdy Darek milczy wszyscy szukają kolejnej ofiary, zostawcie go sobie samemu, jeśli chcecie mu cos pokazać czy przekonać o czymś zróbcie to z miłością na pewno rezultaty bedą dużo lepsze. Hamdaoui trzymaj sie się :) |
|
|
|
29.11.2012 - 18:36
|
|
|
Lelaja ja też cię kocham :D ale w przeciwieństwie do nich mam argumenty...
|
|
|
|
29.11.2012 - 18:51
|
|
Pavweł poczytać musisz trochę więcej niż cytaty z wikipedii. Powinniście znać postawe Buddy jakie miał nauki dotyczące człowieka, źródła i życia. Widzę,że nie znacie więc nie bede odpowiadał bo ten temat jest o czym innym. Jedynie dodam,że według Buddy miłość jak nienawiść podtrzymuje iluzje istnienia drugiej osoby. Budda umarł samotnie można powiedzieć egoistycznie według mnie, a co do Jezusa kimkolwiek był umarł oddając siebie za ludźkość, można powiedzieć w wielkim stylu i szlachetnością ale w tej sprawie przemilcze i wypowiem się jak będe znać prawde. Nic nie muszę :P Odnoszę wrażenie, że próbujesz Buddę zrozumieć w sposób wyłącznie analityczny. Sam mówił, żeby tego nie robić. To, że dużo o nim przeczytałeś, nie znaczy wcale, że dużo o nim wiesz, napisałem to już wyżej Hamdouiowi, w innych słowach. Podobnie, że oczytałeś się jego nauk, wcale nie znaczy, że je prawidłowo rozumiesz. Już napisałem, o jaką miłość mu najprawdopodobniej chodziło. Nawet to, że porównuje miłość do nienawiści w działaniu, o jakim piszesz, to potwierdza. Ja nie widzę w tym egoizmu. Chciał pobyć sam w ciszy, to pobył sam. Zresztą w pewnym sensie nikt nigdy nie jest sam. Gdyby Budda umarł wśród ludzi to by mu zawracali 4 litery, a on chciał te ostatnie chwile w ciele skoncentrować na medytację, by świadomie przejść w tamten drugi stan. Widzisz, wpadasz tutaj w pułapkę, tego, co mówią inni. W kościele 2 tysiąclecia bębnią, że Jezus umarł za ludzkość. To chyba największa głupota i nieświadome przeinaczenie stanu rzeczy, jaki możemy znaleźć w naszej historii. Czemu ludzie myślą, że Jezus umarł za ludzkość, a nie że żył za ludzkość? Czemu zwracają uwagę bardziej na to, że został ukrzyżowany, a mniej na to, czego nauczał? I co, niby sam ochoczo wlazł na ten krzyż, czy może ludzie go ukrzyżowali, a on się im poddał, żeby dać im kolejną naukę? Zastanówcie się chwilę nad tym... Gdyby ludzie byli bardziej uduchowieni i nie chcieli go ukrzyżować, to Jezus nie umarłby na krzyżu, a normalnie odszedł z tego świata, kiedy stwierdziłby, że wykonał swoją misję. Wg. Ciebie ja powinienem czytać mniej cytatów z wikipedii, a ja Ci poradzę, żebyś więcej samodzielnie myślał. :) |
|
|
|
29.11.2012 - 18:51
|
|
|
Ludzie zostawcie tego dzieciaka w spokoju, tym bardziej, że jak czytam to każdy uważa sie za madrzejszego, bardziej doświadczonego od niego, więc okażcie mu serce. Wszelkie granice sa umowne, jak granica między mną a toba, między toba a drzewem, słońcem niebem, nie ma ansolutnie zadnej różnicy między tobą i innymi. Mówicie że Darek was poróżnił, ale gdy Darek milczy wszyscy szukają kolejnej ofiary, zostawcie go sobie samemu, jeśli chcecie mu cos pokazać czy przekonać o czymś zróbcie to z miłością na pewno rezultaty bedą dużo lepsze. Hamdaoui trzymaj sie się :) Jesteś uosobieniem piękna w całej okrasie:) |
|
|
|
29.11.2012 - 21:36
|
|
|
Ależ miałem myśl niczym przekaz. Napłyneła znikąd, czasem tak mam zauważyłem
Jeszcze bardziej będą mnie nie lubić niektórzy np. Zielarz <---(pzdr) Otóż hejtowanie, odrzucanie Darka jest strasznie głupie. Dlatego gdyż, to tak jakbyśmy nieakceptowali np. araba że jest arabem, albo co najgorzej żyda,że jest żydem bo w coś tam sobie wierzą i tu pojawia mi się motyw Hitlera. Musiałem to powiedzieć, trzeba każdego akceptować ze względu na cokolwiek robi, jest, czy pisze. Zaakceptować to,że ma takie zdanie. Nie można go odrzucać. Akceptujmy się,a wtedy pojawia się faktycznie miłość o której wielu pisze ale nie wdraża. |
|
|
|
29.11.2012 - 21:56
|
|
Uncommon, a jak uczeń przy tablicy odpowiada na pałę, to mu piątkę postawić, bo "akceptujmy się"? Nikt tu nikogo nie odrzuca. Wręcz przeciwnie, gdyby nam nie zależało na Darku, to byśmy mieli to gdzieś i nic mu nie pisali, nie argumentowali tyle, nie rozpisywali się tak. Naprawdę myślisz, że karmiąc się nienawiścią spędzałbym tyle czasu i wysiłku, aby hejtować dla samego hejtowania? o.O' Lol.
Jeszcze bardziej będą mnie nie lubić niektórzy np. Zielarz <---(pzdr) I właśnie dlatego, że gadasz takie głupoty, Zielarz jeszcze bardziej będzie Cię nie lubić ;P Dlatego gdyż, to tak jakbyśmy nieakceptowali np. araba że jest arabem, albo co najgorzej żyda,że jest żydem bo w coś tam sobie wierzą i tu pojawia mi się motyw Hitlera. Co najgorzej?! A to co, żydzi to jakiś naród wybrany? :D x) I Ty popadasz w dualność. Albo akceptacja, albo nieakceptacja. Wyjrzyj poza to i zobacz całą skalę zależności. Dla pomocy przykład: (IMG:http://i52.tinypic.com/105tvgx.jpg) a z drugiej strony (IMG:http://img574.imageshack.us/img574/8904/biust1.jpg) z czego wynika, że akceptacja czasem jest dobra, czasem nie :) Pozdrawiam ^^ |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |