|
Pierwsze i drugie przykazanie w oryginale: 1. Nie będziesz czcił innych bogów poza Mną. 2. Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój (...) Przykazania te, zawarte w Starym Testamencie nie zezwalają na kult pomniejszych bogów i ich wizerunków w cieniu Jedynego, nieosobowego Boga.
Moje pierwsze pytanie brzmi: Dlaczego Twoim zdaniem kościół katolicki wyeliminował przykazanie drugie, i zaczął czcić Jezusa jako boga, jak również jego święte podobizny skoro jest to niezgodne z Dekalogiem w oryginale? Czym się Twoim zdaniem różni kult Jezusa, Maryji, aniołów i świętych od bałwochwalstwa?
Pytanie drugie brzmi: Jak godzisz swój prywatny kult i oddwanie czci istocie, którą nazywasz Jezus (piszę istocie, bo nie ma gwarancji, ze to prawdziwy Jezus) z pierwszym i drugim przykazaniem w oryginale, które tego zabraniają?
Pytanie trzecie brzmi: Jak godzisz nadawanie wizerunku i formy Bogu Jedynemu w swojej książce z przykazaniem nr 2, które tego kategorycznie zabrania?
Dodam jeszcze, że sam Jezus potwierdził przykazanie nr 1 i 2 mówiąc: "Ty będziesz składał hołdy Panu, Bogu twemu, i tylko Jemu będziesz cześć oddawał." (Mt. 4:10)
Będę wdzięczna za odpowiedź, dziękuję i pozdrawiam Vesanya
|