oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Tarot
MarcinM
post 26.02.2013 - 21:55
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Tarot w naszym polskim społeczeństwie posiada skrajnie różniące się od siebie opinie. Jedni uważają , że karty te powiązane są różnego rodzaju złymi duchami demonami itp. , które żerując na wróżbicie , doprowadzają w rezultacie do opętania i zniewolenia człowieka. Ludzie ci obawiają się także złego wpływu domniemanych złych mocy na rezultat wróżb. Twierdzą oni jakoby ciemne moce w ten sposób realizowały swój plan nakierowania nas na przyszłe cierpienie. Na szczęście istnieje również całkiem odmienne zdanie na temat kart Tarota. Pogląd ten głosi całkowite bezpieczeństwo podczas stawiania kart zarówno dla osoby pytającej jak i tej , która udziela odpowiedzi. Odrzuca on bowiem ingerencję diabelskich sił na rzecz przewodnictwa sił wyższych(istoty uduchowione) , mocy intuicji , a także umiejętności interpretowania skomplikowanej symboliki kart przez wróżącego. Opinia ta reprezentowana jest również poprzez moją osobę. Nie spotkałem się nigdy z przykrymi konsekwencjami uprawiania tej wspaniałej sztuki przepowiadania przyszłości. Przejdę więc może do opisu tego jak w ogóle cały ten proces przechodzi. Talia tarota składa się na Arkana Małe (56 kart: 10 kart liczbowych – od asa do 0) , oraz Arkana Wielkie(22 karty przestawiające pojedyncze symbole obejmujące całe spektrum od Głupca poprzez Papieża i Cesarzową do Eremity i od koła Fortuny poprzez Śmierć i Diabła do Słońca, Księżyca i gwiazdy. Talie tasujemy wedle własnego uznania. Następnie rozkładamy je w formie wachlarza(karty muszą być zakryte). Następną czynnością jaką musimy wykonać jest wylosowanie danych kart , których liczba jest zależna od typu rozkładu , który z kolei zależny jest od typu zadanego pytania. Wylosowane karty
[/left]kładziemy na kupkę a następnie rozkładamy je zaczynając od tej będącej na samym dole. Na samym końcu przechodzimy do interpretacji i postawienia diagnozy. Ludzie zgłaszają się do mnie z najróżniejszymi problemami i bolączkami. Moja skuteczność wacha się w przedziale 85%-90%. Doradzam w dosłownie każdej sprawie. Nie ma różnicy czy jest to kwestia związana z przeprowadzką , zmianą pracy czy też z problemami sercowymi.
Pewnego razu wróżyłem dobremu znajomemu na temat tego jak mu pójdzie z pracą w Austrii. Karty pokazały liczne problemy i niedogodności związane z zatrudnieniem w nowym państwie. Niestety okazało się , że miałem rację. Kolega nie znalazł pracy i zmuszony był wrócić do domu. Po krótkim czasie postanowił wybrać się tym razem do Anglii. Ponownie zostałem poproszony o to by postawić Tarota. Po raz drugi wróżba okazała się być pesymistyczna. Tym razem forma postawionego pytania była bardziej ogólna. Przyjaciel chciał się po prostu dowiedzieć tego czy będzie szczęśliwy. Gdy przedstawiłem mu negatywną treść kart , był zły. Powiedział mi , że Tarot musi się mylić , ponieważ Anglicy są milsi i bardziej otwarci od Austriaków, przez co życie tam jest ciekawsze i mniej stresujące. Dodatkowym atutem Wielkiej Brytanii była dość duża szansa znalezienia w krótkim czasie jakiegoś stałego zatrudnienia. Ze wszystkimi tymi argumentami zgadzałem się w stu procentach. Mimo wszystko wierzyłem bardziej w to co widziałem w kartach. Miałem zaufanie do swoich wróżb , więc twardo obstawiałem przy swoim. Po paru miesiącach naszła mnie jednak chwila zwątpienia. Dostałem wiadomość od znajomego. Okazało się , że znalazł pracę , oraz tani pokój do wynajęcia. Wszystko to mocno przeczyło mojej karcianej prognozie. Byłem zły. Nie wiedziałem co odpowiada za moje nie trafienie. Bardzo mocno zastanawiałem się nad poziomem swoich umiejętności. Była to moja pierwsza porażka. Bałem się tego , że przerodzi się ona w serię kolejnych porażek. Z biegiem czasu mój strach okazał się być zbędny. Po paru miesiącach dowiedziałem się o narastającej depresji przyjaciela. Choroba okazała się być w na tyle zaawansowanym stadium , że postanowił wrócić do Polski. Zastanawiałem się co mogło być powodem jego problemów. Na nowo pozytywnie nastawio ny do wróżb zrobiłem rozkład na zródło problemu. Diagnoza była dość prosta. X nie był w stanie prawidłowo funkcjonować w społeczeństwie. Za dużo wymagał od życia , nie potrafił przystosować się do monotonni , był marzycielem. To blokowało go do odczuwania szczęścia w życiu. Nie potrafił czerpać satysfakcji z tego co oferuje nam nasza ziemska egzystencja. Wiadomym było , że jeżeli nie zmieni nastawienia to nigdy sytuacja jego się nie poprawi. Z tego co wiem siedzi teraz w Polsce z tym samym nastawieniem i ciągle nie może wyrwać się depresji. Jest to tylko jeden z wielu przykładów mówiąc o tych , że nasza przyszłość zależy głównie od naszej osobowości.
[left]
[center][/center][left][/left]
Go to the top of the page

+Quote Post
Messanger
post 26.02.2013 - 22:05
Post #2

Dusza Towarzystwa

Postawisz mi tarota za FRI?

+Quote Post
TyHu
post 26.02.2013 - 22:09
Post #3

Coprobo

Notatnik

4 asy tzw. kareta lub as ,król dama, jopek ,dycha tzw. duży strit te karty rzeczywiście mogą coś znaczyć i zadecydować o losie jakiś ludzi :)

W tarot nie wierze jest to dla mnie tandeta i kicz

http://www.youtube.com/watch?v=jSmkVOtVYVQ

+Quote Post
rab
post 26.02.2013 - 22:33
Post #4

Dusza Towarzystwa

Żeby przekonać się, że to zwykła głupota postaw sobie na temat LOTTO tarota:D.

+Quote Post
MarcinM
post 26.02.2013 - 22:33
Post #5

Dusza Towarzystwa

Notatnik

tarot bazuje w dużej mierze na psychologii , to wystarcza już do dużej skuteczności. Sądze też , że za tym się kryje coś więcej.

+Quote Post
Messanger
post 26.02.2013 - 23:13
Post #6

Dusza Towarzystwa

DŻEJSON, TO JAK TO BĘDZIE Z TYM TAROTEM?

Nie znasz mnie ani mojego profilu osobowości, więc sprawdzisz przy okazji na ile jest to psychologia na na ile prawdziwa wiedza z kart :).

+Quote Post
Jago
post 26.02.2013 - 23:27
Post #7

Znajomy Rodziny

Ja uważam, że symbole otaczają nas w takim stopniu, że bezsensowne jest tworzenie nowych, w dodatku uproszczonych w tej postaci. Wydaje mi się, że powinniśmy się skupiać na innych rzeczach, niż tych stworzonych przez człowieka, a poza tym, istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że może nieść o za sobą jakieś konsekwencje.

+Quote Post
Krukos
post 13.03.2013 - 10:32
Post #8

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Notatnik

tarot jest tak ułożony ze będzie pasował nawet do nieznajomego, każdemu można wróżyć i się spełni, zresztą zaczynasz o tym myśleć i dlatego się spełnia; D

+Quote Post
MarcinM
post 13.03.2013 - 11:46
Post #9

Dusza Towarzystwa

Notatnik

to nie jest tak że zaczynasz o tym myśleć , bo przy stawianiu tarota wychodzą np sprawy z przeszłości albo teraźniejszości.

+Quote Post
Pavveł
post 13.03.2013 - 12:51
Post #10

Notatnik

A skąd pewność, że nie jest tak, że jak pytający usłyszy i uwierzy w jakąś wersję swojej przyszłości, to trafia mu to do podświadomości, przez co sam nieświadomie czyni tak, że ta wersja się sprawdza?

I tak a propos coś dla humoru :D

+Quote Post
MarcinM
post 13.03.2013 - 15:30
Post #11

Dusza Towarzystwa

Notatnik

bo rzeczy z przeszłości też odgadywałem.

+Quote Post
Pavveł
post 13.03.2013 - 15:49
Post #12

Notatnik

jak bardzo szczegółowe to rzeczy były? wiesz zapewne, że można zadać tak ogólne stwierdzenia, że jest b. duża szansa, że można do nich dopasować wydarzenia z przeszłości niejednej osoby...

+Quote Post
Messanger
post 13.03.2013 - 18:56
Post #13

Dusza Towarzystwa

Marcin postawił mi tarota, ale tak raczej średnio tam z konkretami było... :)

Wiem, że jestem wymagający. Ale wiedza o tym, czy nowa dziewczyna będzie cycata jest naprawdę... frapująca :D. A na takie pytania odpowiedzi właśnie nie uzyskałem :[.

+Quote Post
MarcinM
post 13.03.2013 - 21:20
Post #14

Dusza Towarzystwa

Notatnik

no tam na kartach baby majo takie same cycki wszystkie albo praktycznie takie same

+Quote Post
Krukos
post 14.03.2013 - 15:40
Post #15

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Notatnik

co to za różnica czy to przeszłość czy przyszłość, każdy człowiek ma podobną więc nie trudno było komuś wymyślić tarota

+Quote Post
MarcinM
post 14.03.2013 - 16:00
Post #16

Dusza Towarzystwa

Notatnik

chodzi o najblizsze miesiące

+Quote Post
niewiarygodne11
post 14.03.2013 - 20:20
Post #17

Znajomy Rodziny

Jak za pomocą kawałków papieru pomalowanych farbą można cokolwiek stwierdzić. Tym bardziej mówić o przewidywaniu przyszłości. Komputer aby mógł prognozować pogodę potrzebuje jakichś danych, na podstawie których to zrobi. A i tak trafność pogody drastycznie maleje zaraz po kilku dniach. Więc nie ma mowy o tym by "makulatura" była w stanie przewidzieć cokolwiek nie mówiąc o odległych w czasie przewidywaniach.

+Quote Post
MarcinM
post 14.03.2013 - 22:08
Post #18

Dusza Towarzystwa

Notatnik

karty so tylko narzędziem

+Quote Post
pigsonwings
post 14.03.2013 - 22:16
Post #19

haereticus

Notatnik

CYTAT(MarcinM @ 14.03.2013 - 22:08) *
karty so tylko narzędziem

skoro karty to tylko narzedzie? to rownie dobrze moge wziac karty kubus puchatek? poprosić jakiś byt o wizje i mi sie ukaze? czy to true story?

+Quote Post
MarcinM
post 14.03.2013 - 22:26
Post #20

Dusza Towarzystwa

Notatnik

nie no bo to cos co tym kieruje musi chyba w jakis sposób mi pokazać to co chce mi przekazać do tego są te obrazki , które sie biorą ze symboliki uniwersalnej

+Quote Post
pigsonwings
post 14.03.2013 - 22:35
Post #21

haereticus

Notatnik

można też uznać że to siła autosugestii, ale zbyt mocna by musiała być. A jak sie uwarunkować to tarociarzy którzy potem krzyczą w mediach, jakie tarot to zło, bo ich opetało i głosy słyszeli etc etc, oni tez sie tym przeżarli tak jak super OKUltysci i szerza zbawienie, czy to byl skutek ich głupoty i niewiedzy jak to jest w przypadku tych co nie wiedza z kim igraja, nie postepuja z miłosci, tylko z buńczucznej samolubności? Jak jest z tym tarotem, ciekawe...

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park