Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Pytanko Do Komputerowych Obemaniaków, temperatura procka w laptopie.
plantator
post 27.11.2007 - 02:27
Post #1

Guests

Z góry dzięks za help, bo teraz to już pojęcia nie mam, czy kompa walnąć do reklamacji, czy jest oki...

Procesor Celeron 420 M 1,6Gh
laptop: asus a6
reszta chyba zbędna...

Zainstalowałem sobie NHC w celu potestowania pewnych ustawień, ale już na początku zaskoczyła mnie temperatura CPU: 88 stopni C. Komp nie był szczególnie aktywny. Wyłączyłem go, ostygł i włączyłem - po ok. 30minutach znowu było 85-90C. Odpaliłem pewną grę i po 10 minutach grania wyskoczył alarm - 95 stopni, przy czym wszystko śmigało pięknie i bez zawiech, czy innych dziwnych zakłóceń.

Zainstalowałem więc Sandrę i sprawdziłem temperatury:

NHC:

hdd-42C
cpu-78C

Sandra:
hdd-42C
cpu-64C

Sprawdziłem jeszcze SpeedFanem:

cpu: 82C (??Sandra pokazuje właśnie teraz 66C)

Każdy podaje mi inną temperaturę, przy czym Sandra najniższą...?

Sprawdziłem jeszcze w Mobile Meter (jeśli nazwy nie pomyliłem) i temp. procka była jak w NHC - zatem, który program się myli?? Sandra czy NHC?? Tak jak pisałem, komp się nie wyłącza, nie "kombinuje"...
---
W teście sandry wyświetliły się m.in. takie warny (czy to normalne na lapach, może power4gear tu coś napisuje/zmienia):

Warning W2542 - Memory bus speed exceeds chipset rated memory bus speed. . If you’re over clocking the system just be aware that it may not be as stable as you may think. Also you may be over clocking the memory modules themselves.

Error E1200: PCI/AGP initialisation failed.

Warning W3103 - Acoustic Management enabled. While this reduces the noise the drive generates, the performance is almost always impaired. Most of the time fans generate more noise than the drive itself. If the drive does generate a lot of noise, it may be faulty. You could also consider swapping the drive for another model that generates less noise.
+Quote Post
MadLuki
post 27.11.2007 - 09:57
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2503

Spróbuj sprawdzić odczyty bezpośrednio z bios, tam nie będzie żadnych przekłamań "programowych" :-)
Nie wie m jak w biosie asusa nazywa sie ta zakładka..szukaj czegoś jak "PC Heath Status"... zreszta pewnie to wiesz :-)

Pozdrawiam

PS.
95* jest normalne ..gdy chcesz ugotować jajka na twardo :-)
Profile CardPM
+Quote Post
plantator
post 27.11.2007 - 12:59
Post #3

Guests

bios asusa to gniot, tu nie ma niczego o temperaturach, czy jakichkolwiek zaawansowanych rzeczy...

no i mobilne procki wytrzymują temperaturkę nawet do 110 stopni pana Celsjusza, ale zastanawia mnie czym mogę rzetelnie sprawdzić tą temperaturkę, bo wg Sandry jest wszystko wporządalu, ale wg trzech innych programów już mu gorąco, ale z badania nagrzania obudowy od spodu, to on jest może i nawet bardzo ciepły, ale parzyć nie parzy, a przecież przy 95-100 stopniach chyba bym poczuł już pewne gorąco w łapie bo chyba by mi się plastik nagrzał??
+Quote Post
twistoid
post 27.11.2007 - 14:37
Post #4

http://demotywatory.pl/762
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 1525

Plantator będziesz musiał siedzieć w lodówce jak bedziesz chciał coś pisać:)
Profile CardPM
+Quote Post
plantator
post 27.11.2007 - 15:26
Post #5

Guests

No nie - Twistoid, komp chodzi gites obecnie, tylko ta temperatura mnie zaintrygowała, jak bym nie spojrzał na nią, to bym dalej żył spokojnie w nieświadomości... to zagadka dla sherlocka holmesa...
+Quote Post
salvinia
post 27.11.2007 - 15:30
Post #6

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2112

CYTAT(plantator @ 27.11.2007 - 03:27) *

Wybierz model procesora i zobacz specyfikacje:
http://processorfinder.intel.com/Default.aspx
Profile CardPM
+Quote Post
Iska
post 27.11.2007 - 16:47
Post #7

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 2508

Oddaj do pierwszego lepszego servisu komputerowego i poprosc o przeczysczenie elementow chlodzacych ;]
Powinno pomoc . A co do tej temperatury to bedzie wzrastala wraz ze zwiekszaniem sie ilosci kurzu miedzy zeberkami radiatora ;]
Profile CardPM
+Quote Post
plantator
post 27.11.2007 - 17:29
Post #8

Guests

Jest po czyszczeniu i przed i po nie ma różnicy, poza tym, że przed czyszczeniem nie mogłem w nic pograć, bo się ciął jak głupi, teraz mogę grać spokojnie, ale temperatury te same...

--edit--

Dzięks Iska - wychodzi mi 100C jako temp. maksymalna dla tego procka, w zasadzie powyżej tych 96-97C nie widziałem przy graniu, więc nawet jeśli tempy są pokazywane poprawnie, to się mieszczę na styk :D

Przy czym o Celeronkach mobilnych już czytałem, że i przy 110 stopniach dają radę przez długi czas... ale kto to wie - niech się dzieje wola boża, jak się spiecze, to wtedy będę się martwił, narazie i tak nie mogę oddać do serwisu, bo mi nie oddadzą na drugi dzień - najpierw kupię drugiego, potem zaniosę do naprawy...

...jak ja nie lubię komputerów!! Grrrr!
+Quote Post
luchessi
post 27.11.2007 - 18:36
Post #9

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1370

mialem 2 asusy i 2 sie grzaly nie wiem dla czego. Nigdy wiecej nie kupuj asusow. Jak cos to hp polecam.
Profile CardPM
+Quote Post
plantator
post 27.11.2007 - 18:59
Post #10

Guests

też tak myślę :/ też odradzam asusy - może droższe modele są lepsze, ale te za 3500 do dupy - co prawda przez rok był eksploatowany maksymalnie i w miejscu gdzie spoczywają nadgarstki wytarła się srebrna farba :D, zeszły naklejki i coś dziwnego stało się z obudową monitora - tak jakby się zaczęła odklejać od ekranu... eh, dziadostwo - czy HP, to zobaczę, ja się zraziłem do hp, po tym jak kupiłem drukarkę za 1500zł, która jest maksymalnie do dupy, co chwilę połyka papier, co chwila coś się pier*oli, a zdjęć nie mogę drukować, bo się rozmazuje przy marginesie - oddać do serwisu też narazie nie mogę, eh, masakra, albo mam pecha :]
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic