oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> czym sie rozni OBE od LD
flyer
post 22.01.2007 - 14:44
Post #1

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

zadaje to pytanie kolejny raz bo do tej pory nikt mie nie odpowiedzial. jaka jest roznica miedzy OBE i LD? niekturzy twierdza ze to jest to samo. moim zdaniem OBE to prawdziwy swiat astralny a LD to tylko wyobraznia i twory umuslu.

mialem dzisiaj w nocy takie przezycie: wstalem we snie na moim lozku pomyslalem ze mam OBE. w moich OBE nic nie widze i tu tez nic nie widzialem. ktos na tym forum mowil ze trzeba patrzyc na rece i popatrzylem. zobaczylem swoje rece i potem caly pokoj ale nagle obraz mie sie rozjechal jedno oko nie nakladalo sie na drugie i potem caly obraz podzielim sie na ramki i w kazdej ramce widizalem cos innego. nagle sie obudzile i sie zdziwilem bo wcale nie spalem w swoim pokuju. spalem dzisiaj w nocy dzie indziej a w moim snie bylem w moim pokoju.
czy to byl LD czy OBE? moim zdaniem LD.

ja sam widze takie roznice miedzy moim OBE a LD:
OBE zaczyna sie wyraznie wibracjami albo piskiem a LD zaczyna sie nie wiadomo kiedy
w OBE mam bardzo jasny umysl a w LD taki zamroczony
OBE jest bardzo stabilne i muze chciec sie ubudzic a z LD budze sie po kilku sekundach
swiat w LD jest wyrazny ale bardzo zmienny a w OBE niewyrazny ale stabilny
w LD dzieje sie to co chce a w OBE nie
w LD dzieje sie to o czym pomysle zanim jeszcze o tym pomysle a w OBE najpierw cos musze chciec a dopiero potem to sie udaje
w OBE bardzo wyrazne sa dzwieki i dotyk a w LD nie
w LD wszysto wyglada tak jak sobie wyobrazam a w OBE taka jak wyglada naprawde

dla mnie OBE to taki realny swiat ktory jest pioza moim umyslem. w OBE nic sie nie dzieje tylko dlatego ze tak chce. jak w LD chce przeniknac przez drzwi to od razu przenikam a w OBE najpierw drzwi sa twarde ale jak pomysle ze chce przeniknac to po chwili mi sie to udaje.
Go to the top of the page

+Quote Post
Drusilla
post 22.01.2007 - 15:25
Post #2

Znajomy Rodziny

Notatnik

Moim zdaniem bardzo łatwo nieświadomie przejść z OOBE do LD. Wystarczy choć na sekundę stracić świadomość, a jest się już w LD, które jest o OOBE. Dlatego czasami można się pomylić. Dajmy na to, że wyszliśmy z ciała i znajdujemy się w swoim pokoju, nagle tracimy świadomość i przechodzimy niepostrzeżenie do LD, o czym nie wiemy, ponieważ granica tego jest bardzo mała i chyba się nie pomylę jeśli powiem, że nawet niewidoczna. Więc nadal jesteśmy w swoim pokoju, ale dopiero po pewnym czasie orientujemy się, że to już jest sen, a nie OOBE.

+Quote Post
Kazarossi
post 22.01.2007 - 16:54
Post #3

Członek Rodziny

Dzisiaj sie obudziłem rano - obróciłem na drugi bok żeby zasnąć - po paru sekundach stwierdziłem ze sie obracam.Niestety nic nie widziałem - nawet nie wiem kiedy zaczął się normalny sen. Granicy faktycznie nie widać.Może gdy podczas oobe sami zechcemy zasnąć to wtedy będzie ona dostrzegalna.

+Quote Post
Discoverer
post 22.01.2007 - 21:03
Post #4

OBE Maniak 41
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

Pytania tego typu tez sobie nieraz zadawałem.
Na początku doświadczałem LD, które z krótkich migawek aktywności świadomości z praktyką stawały się one coraz bardziej wyraźne i coraz dłuższe, następnie przeskakiwałem z LD do OBE i sa różnice np., które wymieniłeś flyer, tez mogą być one mocno zatarte w jakości, gdy porównamy wysoce świadomy sen ze słabym dostrojeniem w "poza" Jednak LD i OBE to nie to samo.
Przyjmuje się ze OBE jest wtedy, gdy zachodzi, kiedy mamy świadomość oddzielania się od ciała a LD, kiedy odzyskujemy ją podczas snu.

flyer cyt.. "miąłem dzisiaj w nocy takie przezycie: wstalem we snie na moim lozku pomyslalem ze mam OBE. w moich OBE nic nie widze i tu tez nic nie widzialem. ktos na tym forum mowil ze trzeba patrzyc na rece i popatrzylem. zobaczylem swoje rece i potem caly pokoj ale nagle obraz mie sie rozjechal jedno oko nie nakladalo sie na drugie i potem caly obraz podzielim sie na ramki i w kazdej ramce widizalem cos innego. nagle sie obudzile i sie zdziwilem bo wcale nie spalem w swoim pokuju. spalem dzisiaj w nocy dzie indziej a w moim snie bylem w moim pokoju.
czy to byl LD czy OBE? moim zdaniem LD."

Jeśli w tej sytuacji nie miałeś świadomego procesu opuszczania ciała to zgodzę się z twoim zdaniem ze to LD

U mnie jak przechodzę z LD do OBE, kiedy myśl jest wyrażona (Chce opuścić ciało, lub, której chce mieć OBE)
Wówczas zawsze obraz znika, lecz nie świadomość czuje przemieszczanie się do ciała tyle ze jestem na etapie CF uśpione umysł nie.
Świadomość jest nadal na wyższym poziomie wtedy bardzo łatwo jest się mi oderwać czasem czuje wibracje, ale zawsze jestem świadomy "odklejania" wrazenie tak jak bym się przesiadał z CF do ciała astralnego.

Później dostrajam obraz zazwyczaj zawsze ukazuje mi się swój pokuj i tu jest różnie czasem niby wszystko tak samo wygląda, ale zawsze jest jakieś, ale np. ten mebel już dawno wyzuciem, dla czego jeszcze jest otóż stary mebel jest myślokształtem astral składa się z wielu płaszczyzn im dalej wylądujesz tym więcej będzie niezgodności z rzeczywistością.
Bardzo trudno jest osiągnąć OBE czasu rzeczywistego zgodny z czasem swiata fizycznego gdy nam się uda wtedy praktycznie niezgodności się nie pojawiają wówczas mamy okres przejściowy do świata astralnego i jesteśmy najbliżej świata fizycznego.

Jak na razie projekcje astralne u nie występują najczęściej.
Lecz myślę ze jak ogniska energetyczne rozwinę bardziej (czakry) to OBE czasu rzeczywistego będzie w moim zasięgu. Bo jak wiemy jest to możliwe.

flyer cyt.."świat w LD jest wyraźny, ale bardzo zmienny a w OBE niewyraźny, ale stabilny"

W OBE jest stabilne natomiast jakość jest w dużym stopniu od tego jak się dostroisz a przede wszystkim od energii w czakrach.

Masz bardzo trafne spostrzeżenia widać ze masz za sobą tez praktykę rozwijaj czakry mi to pomaga projekcje stają się bardziej realistyczne i dłuższe.
Ostatnio, czyli dziś miałem okazje zobaczyć jak się topi astralna ręka dziwne uczucie.

Bardzo sobie cenie wiadomości, które zgromadził Robert Bruce doświadczonego podróżnika astralnego polecam do przeczytania Traktat o projekcji astralnej
Bardzo mi pomógł z poukładaniem w głowie tego, czym jest OBE, czym się różni od LD pisze jak stymulować czakry itp.
http://www.astraldynamics.pl/dzial-29,,,.html

+Quote Post
LightRevan
post 22.01.2007 - 21:23
Post #5

Członek Rodziny

Notatnik

Ja miałem kilka razy, że podczas snu zorientowałem się, że to jest sen i pomyślałem wtedy, że jest to doskonała okazja, bo jestem świadomy tego co się dzieje. Pomyślałem sobie podczas snu, że chcę wejść w OOBE. Zaczęły się wibracje i kilka sekund późnej znalazłem się w OOBE.

Albo inny przykład.
Położyłem się spać. Spałem kilkadziesiąt minut. Następnie niespodziewanie odzyskałem przytomność, w moim pokoju ciałem astralnym byłem w ciele fizycznym. Nie pamiętałem nic, żebym oddzielał się od CF. Dziwne uczucie. Trochę nie wiedziałem, o co chodzi. Zorientowałem się, że kiedy chcę poruszyć ręką nic nie czuję. Czułem taką lekkość. Nagle obudziłem się i wszystko wyglądało tak samo jak w oobe:D

Łatwo odróżnić OOBE od LD. Podam jeden z wielu powodów, kiedy się budzę, czuję przez jakiś czas wibrację i paraliż.

Ten post edytował LightRevan 22.01.2007 - 21:27

+Quote Post
flyer
post 22.01.2007 - 23:04
Post #6

Członek Rodziny

Notatnik

to wedlug mnie LD to taki jeden wielki mysloksztalt. OBE to prawdziwy swiat a LD to tylko wizualizacja.

CYTAT
gdy porównamy wysoce świadomy sen ze słabym dostrojeniem w "poza" Jednak LD i OBE to nie to samo.

LD i slabo dostrojony OBE to zupelnie co innego

+Quote Post
Discoverer
post 23.01.2007 - 00:52
Post #7

OBE Maniak 41
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

Zgadza się LD, czyli świadomy sen, to nic innego jak wytwór twojej podświadomości, obrazujące twoje marzenia, troski itd.
Kiedyś ktoś ciekawie przyrównał sen do bezpiecznego domu. Natomiast, kiedy wyskoczymy poza ramy snu, czyli do astrala to jest różnie tam panuje zasada podobne przyciąga podobne, czyli jak ktoś ma zjechaną psychikę to niech sobie odpuści podróże poza ciałem.

Jestem zdania ze wymiar astralny zawiera wszystkie myśli, wspomnienia, fantazje i sny każdej żywej istoty jest to ocean umysłowej materii i owszem są tam byty astralne (ponoć w tym wymiarze rzadko spotykane) bardziej lub mniej rozwinięte od człowieka jest i tzw. dzicz astralna - ponoć pijawki energetyczne,jeszcze nie spotkałem.
Myślę ze każdy ma swoją teorie, lecz najlepiej czyjaś teorie korygować bądź nie z własnym doświadczeniem.

+Quote Post
mariusz231
post 10.02.2007 - 14:36
Post #8

Znajomy Rodziny
Grupa: Guests

Notatnik

WEDŁUG MNIE w LD mozna zobaczyc cos zanim cos sie wypowie w mysli np ze chce to i to a w OOBE to trzeba sobie w mysli powiedziec

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park