Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Technika 4+1, Trochę dokładniej :P
Puchacz
post 17.01.2008 - 21:00
Post #1

Gość Rodziny
Grupa: Podróżnicy
*
Nr użytkownika: 3249

Witam :) Nazywam się Jakub, lat:14 jakby kotś chciał wiedzieć :P Trochę poczytałem o OOBE ale i tak jestem nowy w temacie dlatego mam kilka pytań :P
No o więc chodzi o to czy w technice 4+1 trzeba się przebudzić kompletnie i potem znowu się położyć? Czy doprowadzić się tylko do stanu trzeźwego myślenia? No i ile ma być tego przebudzania? Równo jedna godzina? Aaa i jeszcze jedno... po jakim czasie (tak mniej więcej) występują wibracje, paraliż lub hipnagogi?
Thx za wszystkie odpowiedzi :)
Profile CardPM
+Quote Post
Szopen
post 17.01.2008 - 21:33
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2905

Na początek, jeśli jesteś początkujący, odwołam ciebie do książek. To bezsensu dokładnie odpowiadać (pytanie-odpowiedź), ale pomogę Ci :). Wejdź sobie na www.oobe.pl i na dole zapisz się na 10 dniowy kurs (wiele Ci wyjaśni), a o technice 4+1 będziesz miał w bodajże 3 zadaniu. Możesz zakupić sobie książkę Darka Sugiera (naprawdę super książka, gorąco polecam :D) lub TUTAJ ściągnąć darmową wersję e-book. na tej stronce poczytaj sobie o poradach Darka, a na TEJ porady Roberta Monroe'a. Miłego czytania. Inaczej się nie da... :(. Najpierw wiedza, potem próbuj (takie jest przynajmniej moje zdanie). I co z tego ze odpowiem Ci na pytania, zadasz kolejne, bądź spróbujesz. Nie wyjdzie Ci, sfrustrujesz się i będziesz spamować tematami typu: "4+1, dlaczego nie wychodzi :[" (notabene taj jak ja na początku :D, bądź mądrzejszy :P). Miłego czytania i powodzenia.

I duuużo cierpliwości (to było dla mnie najważniejsze)
Profile CardPM
+Quote Post
Deashay
post 17.01.2008 - 21:54
Post #3

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 3098

Puchacz, probuj najlepiej sam ile czasu potrzebujesz na pelne przebudzenie sie ;) Ja stwierdzilem raz ze wcale nie potrzebuje 45 min na przebudzenie i poszedlem do lozka po 10 minutach. Przyjemnie mi sie spalo az do rana ;D Ale Tobie moze byc potrzebne jedynie 5 min, albo moze w ogole nie potrzebujesz przebudzania tylko od razu mozesz wyjsc? Wszystko od czlowieka zalezy, bedziesz wiedzial czy wystarczajaco sie rozbudziles, poznasz to raczej po tym jak czesto bedziesz gubil watek i czul ze zasypiasz i wymyka Ci sie to zbytnio spod kontroli ;)
Profile CardPM
+Quote Post
Angello
post 17.01.2008 - 22:31
Post #4

Guests

Dodam tylko, że lepiej rozbudzić się troche za mocno i potem dłużej poleżeć niż za słabo i od razu zasnąć. Przynajmniej takie jest moje zdanie. :)
+Quote Post
Noobek
post 17.01.2008 - 23:09
Post #5

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 454

Zobaczymy co mi teraz wyjdzie :D spałem dziś w nocy 3 godziny i "rozbudzałem się" przez kolejne 18 (znaczy aż do teraz). Czy takie cos też podchodzi pod metodę 4+1 ?
Profile CardPM
+Quote Post
Puchacz
post 17.01.2008 - 23:10
Post #6

Gość Rodziny
*

Szopen ja nie chce tak chop siup do tego OOBE wejść :D narazie tylko zbieram informację ^^ a tobie Deashay i Angello thx za rady :D
Profile CardPM
+Quote Post
Majster
post 18.01.2008 - 00:51
Post #7

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2298

Angello, to ja powiem inaczej lepiej rozbudzać się krócej i szybciej wejść w ten stan niż nie móc później w ogóle zasnąć. Konkluzja: wszystko zależy od Ciebie samego. Musisz sprawdzić co bardziej Ci odpowiada. 4+1 jest umowne, ja np. śpie 6-7 godzin, rozbudzam się przez 1-5 minut i wtedy wychodzę. CO do wibracji to nie oczekuj ich, bo możesz ich w ogóle nie zaznać, jak na przykład ja. Powodzenia.
Profile CardPM
+Quote Post
Puchacz
post 18.01.2008 - 10:03
Post #8

Gość Rodziny
*

Thx a le jeszcze jedno pytanko :P Mówisz majster że niekoniecznie moga pojawić się wibracje. A co z paraliżem sennym i hipnagogami? Zawsze się je odczuwa? A propo paraliżu :P On (paraliż) działa tak że paraliżuje odrazu całe ciało czy poszczególne częsci ciała?
Profile CardPM
+Quote Post
Majster
post 18.01.2008 - 13:23
Post #9

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2298

Już mnie nachodzi chęć odesłania Cie do opcji szukaj... :P
Hipnagogi są praktycznie zawsze, ale z moich obserwacji wynika, że najbardziej odczuwalne są gdy jest się zmęczonym, gdy np chcesz wyjść wieczorem kładąc się spać. Nad ranem są praktycznie niezauważalne, a to jakaś cicha muzyczka, jakieś obrazy itp. Czasami mogą być bardzo upierdliwe lub przerażające, moje najciekawsze to płacz/śmiech małego dziecka, ujadanie stada psów, czyjeś kroki dookoła wyra. Jak już je masz to nie daj się im zwieść i leż dalej cierpliwie czekając. Co do paraliżu to masz go zawsze podczas snu (co z lunatykami? :P ), a ponieważ ciało śpi gdy wychodzimy to sam se dokończ. Paraliż z otwartymi oczami (czy też nie są one otwrte, w każdym razie widzimy tak jak byśmy leżeli na wyrze z otwartymi oczami) to nieco mniej ciekawa sprawa gdyż nie możemy się poruszyć :P. Przez to można spanikować... do tego możesz zobaczyć nieciekawe hipnagogi :P Nie, że strasze tylko mówie byś wiedział czego się można spodziewać, byś był na to przygotowany i nie zaprzestał próby wyjścia. No chyba dość wyczerpująco. Powodzenia i pamiętaj o opcji Szukaj ;) Pozdro
Profile CardPM
+Quote Post
Angello
post 18.01.2008 - 18:22
Post #10

Guests

CYTAT(Majster @ 18.01.2008 - 00:51) *
Angello, to ja powiem inaczej lepiej rozbudzać się krócej i szybciej wejść w ten stan niż nie móc później w ogóle zasnąć. Konkluzja: wszystko zależy od Ciebie samego.

I tu trafiasz w samo sedno. Dlatego też napisałem, że takie jest moje zdanie. Ja, dla przykładu nie doświadczyłem jeszcze nigdy hipnagogów, a paraliż może z 2 razy na kilkadziesiąt wyjść.

Przytocze zdanie jednego ze zdolniejszych OBE Maniaków, których znam: "OBE to nie przepis na pierogi".
+Quote Post
chacken
post 18.01.2008 - 19:22
Post #11

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 3019

Według mnie dobrym sposobem rozbudzania po 4 h snu jest rozbudzanie "fizyczne" czyli wstań i rób przysiady pompki itp.

Mi to pomaga
Profile CardPM
+Quote Post
Puchacz
post 18.01.2008 - 21:59
Post #12

Gość Rodziny
*

ok thx wszystkim za podpowiedzi i porady ^^
Profile CardPM