|
|
![]() ![]() |
18.04.2008 - 20:36
|
|
|
Przyjaciel Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Witam.
W mentalce jestem nowy i za bardzo nie wiem o co w tym chodzi. Tutaj wystarczy sobie wyobrażać, że na przykład gdzieś idę czy to jest jakoś bardziej złożone? Prosiłbym o wyjaśnienie. Jeśli był już taki temat to sorki ale szukałem i nie znalazłem... Pozdrawiam |
|
|
|
18.04.2008 - 21:38
|
|
|
Dziadek do ożehuf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Kurs za jakiś czas będzie, to zaspokoi głód mentalmaniaków :D
A póki co, to mogę powiedzieć tyle - startuje się w wyobraźni a ląduje w takim samym Poza jak w oobe. Wystarczy się zrelaksować chwilę, odprężyć umysł, wejść w lekki trans. Jeżeli odczuwasz taką potrzebę, to doenergetyzuj się w sposób przez ciebie preferowany (Moen uczy specjalnej techniki "fontanny", którą można znaleźć w necie i książkach), ale sądzę, że każdy sposób, który na ciebie działa jest doskonały. Następnie zgodnie z przekazem Moena przywołaj uczucie miłości (miłe wspomnienie, osoba, rzecz, która wiąże się z uczuciem miłości - po kilkunastu razach, będziesz już wiedział o jakie uczucie chodzi bez przypominania sobie zdarzeń) - ja tego nie stosuję, bo niezbyt jestem uczuciowy, ale jak najbardziej polecam - pozytywne uczucia wzmagają na pewno doznania i dają "dobre" wibracje. Kiedy już jesteś odprężony i przepełniony pozytywną energią - zacznij wizualizować widok ze swoich oczu - czyli widok z perspektywy pierwszej osoby - najpierw spójrz na ręce, spróbuj się poruszyć naturalnie (nie myśl nad tym, żeby poruszyć np. ręką, tylko porusz) - zwizualizuj również swój pokój - znasz go dobrze, na pierwsze kilka razy, to doskonałe miejsce do startów, bo znamy każdy kąt - ja bardzo często startuje z mojego domu, bo to najlepsze miejsce do dostrojenia się. Podejdź do lustra, przypatrz się sobie i udaj się w stworzone przez siebie miejsce w focusie 27. Miejsce w focusie 27, to twój azyl, skrawek twojej intymnej ziemi - jak będzie wyglądać, co to będzie - zależy od ciebie. Zwyczajnie sobie wyobraź takie miejsce, gdzie będzie ci dobrze - wyobrażaj je jak tylko chcesz - byle było ci w nim dobrze. Będzie ci służyło jako dostrajacz i miejsce wytchnienia - to może być miejsce w realu, albo zupełnie fantastyczne - wola twoja. Reszta to już podróże i przygody - książki Moena dadzą ci pogląd na sytuacje w Poza i samą mentalkę. Grunt to nie bać się metody, nie osądzać, że to tylko wyobraźnia a po dłuższej podróży sam zobaczysz, że całość nabiera realnych kształtów, kolorów, smaków, zapachów, etc - kiedy będziesz tam w pełni dostrojony zrozumiesz o co chodzi i już nie pomyślisz sobie - to tylko wyobraźnia. Świat, który tam wówczas zobaczysz, będzie żył własnym życiem. Spotkasz ludzi, zwierzęta, rośliny - większość to atrapy, ale jak sam dopiero niedawno odkryłem i atrapy są fajne - bo atrapa to część naszej podświadomości i ciekawych rzeczy o sobie można się dowiedzieć. Jeśli nie idzie ci wizualizacja, to się nie przejmuj - kilka dni ćwiczeń (znajdziesz w necie pod hasłami wizualizacja, ćwiczenia wyobraźni, itd) i będziesz latał wysoko. Uuuu ale się cieszę, że ktoś się zainteresował tematem :D Jak coś pomyliłem, to niech inni podróżnicy mnie poprawią - podałem przepis i tak dosyć znany, ale pewne rzeczy robię po swojemu, co nie znaczy, że to dobrze (czy źle) - tu jak i w oobe, grunt to dobra zabawa, techniki są na drugim planie. |
|
|
|
18.04.2008 - 21:54
|
|
|
Wielkie dzięki za odpowiedź :D Będę próbował :)
Pozdrawiam |
|
|
|
19.04.2008 - 00:18
|
|
|
Dziadek do ożehuf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Życzę powodzenia i dalekich wypraw - polecam też zabawę w planowane wyprawy - tryb zabawy - nie ważne czy to będzie w charakterze podróży mentalnej, czy też czystej wyobraźni - dobre ćwiczenie na wizualizację a przy okazji może się sami czymś zaskoczymy - jak uzbiera się więcej chętnych, to zaczniemy myśleć nad ciekawymi miejscami.
|
|
|
|
19.04.2008 - 03:30
|
|
|
http://demotywatory.pl/762 Grupa: OOBE VIP |
Mentalna ekspansja jest przystepniejsza i całym sercem popieram jej ekspansje jako narzedzia.Łatwiej sie dostrajc do roznych obszarów jest to cos pieknego szybko łatwo i przystepnie :)Ćiwczta ludziska kochane co wam wpadnie w łapeczki az do skutku.
|
|
|
|
27.02.2009 - 09:18
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Czy dobrze zrozumiałem, że mentalka różni się od OOBE i LD tylko tym, że wchodzimy przez wizualizację?
PS. sorry za temat "co to mentalka", mogłem się bardziej postarać to się więcej nie powtórzy.. |
|
|
|
27.02.2009 - 14:39
|
|
|
Dusza Towarzystwa Grupa: Moderator Notatnik |
Podczas podróży mentalnej działasz wyobraźnią... a to że czasem bywa że w czasie podróży sie nawet nie kapniesz a wywali Cie na głębsze dostrojenie to inna sprawa ;-)
|
|
|
|
28.02.2009 - 12:43
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Ja po wielu miesiącach dopiero zacząłem rozumieć o co chodzi w tej mentalce :)
Odkąd to pojąłem to zrozumiałem, że nie trzeba wychodzić z ciała. :) To polega na zasadzie by sobie coś wyobrażać. Na przykład, że się jest w jakimś mieście w którym nigdy się nie było. Przez parę miesięcy myślałem i myślałem, aż w końcu coś tu zrozumiałem hehe :) |
|
|
|
16.05.2009 - 00:02
|
|
|
Przyjaciel Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Fajna sprawa, do tej pory bawiłem się tylko w oobe i LD. Wiec tego też spróbuje.
|
|
|
|
16.05.2009 - 11:55
|
|
|
cialka.net Grupa: OOBE VIP Notatnik |
Gdy sobie mentalkuje to się coś dzieje już w pierwszej minucie. W czasie odczytywaniu mysloksztaltow z pamięci, trafia mi się chwilowe dostrojenia do obrazów astralnych. Przez chwilke, zobaczę je roztaczające się przed moja twarzą a czasami widzę je w rożnych oddalonych gdzieś miejscach, przez oczy tego czegoś, co gdzieś tam ze mnie wyleciało i doleciało w czasie wspominania. Jeśli przetrzymam akcje wymuszając ziewanie ( koniecznie na siedząco) i trochę odczekam, godzinę to mnie potrafi wysunąć w ciele mentalnym świadomie. Głowę styropianem podpieram, by nie wyrznęła o ścianę albo przywiązuje na prędko szczotkę do pleców, gdy spada zatrzyma na kiju.
Gdy się chce dostroić do obrazu to tez się mi udaje. Cos się we mnie dziwnie kotłuje i jestem już w ciele astralnym całkiem świadomy. Pewnie je sobie wytwarzam z stąd ta percepcja w astralu. Gdy siedzę parę dni w ten sposób mentalkowy, z małymi przerwami to mam rzeźnie. Nosi mnie godzinami świadomie poza ciałem i tylko się przyglądam jak mnie przepycha z miejsca w miejsce. Nie robię takich maratonów więcej, bo ciężko dochodzę potem do siebie i przez następny tydzień nie chce się niczego robić. Najlepsze są spotkania ze znajomymi co maja nadmiar energii, są świadomi . Smyk ,sekunda i w metalce, jesteśmy świadomi z potwierdzeniem, no może nie za długo to trwa , ale za to mamy potwierdzenie spotkania.. W mentalkach z ograniczona świadomością dajemy latać i decydować hm, - no tej , no samej podświadomości. Cialko śpiące , bez swiadomosci dolatuje bezbłędnie w każde miejsce a nie tak jak ten świadomy co zaraz schrzani nawigacje, bo mu się coś nie podoba. Herbina zmyśliła sobie jakieś pomieszczenie lekarskie z maszynkami na odzyskiwanie swiadomosci. tez dobre. http://cherubinka-herbinka.blogspot.com/search?q= I TUTAJ UWAGA to nie ŻARTY !!!!!! o szkodliwości mentalek, Gdy stają się niebezpieczne ostatni tekst w temacie: http://www.oobe.pl/park/Odmienne-Stany-Swi...osci-t2922.html |
|
|
|
14.07.2009 - 10:27
|
|
|
6umerang w jaki sposób zacierać różnice pomiędzy samym wyobrażaniem a odrębnym "światem". Kiedy zanika same wyobrażanie a pojawia sie coś co samo sie kreuje a nie my? Jakie czynniki wpływają na szybkość tej zmiany ?
|
|
|
|
14.07.2009 - 14:32
|
|
|
Pozwole sobie odpowiedzieć ;) różnice same sie zacierają jak już wprawisz te pompe fantazji w ruch a potem sama leci i czujesz że już nie Ty ją napędzasz (Moena poczyta) :) Czynniki? WIARA, samozaparcie, trening, trening, trening, optymizm. Odczuwanie Miłości wiele daje, bardziej otwiera Cie na ten świat i napędza... jak zawsze i wszędzie ;p Miłość pomaga :) a konkrety, jak, kiedy i co poczujesz ... to sam sie dowiesz, ćwicz :) wspieramy
ALOHA |
|
|
|
15.07.2009 - 09:13
|
|
|
to znaczy ja narazie sobie to odpuszczam, oddam sie OOBE i LD do końca nie można mieć wszystkiego na raz :) ale byłem ciekawy o co tu chodzi.
Jaką wam to daje przyjemność ? Dobrze rozumiem że podczas "mentalki" niczego nie opuszczamy i nigdzie świadomości nie przenosimy, po prostu wszystko jest w wyobraźni i to wszystko ? |
|
|
|
15.07.2009 - 10:06
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Jaką daje przyjemność? Taką jaką sobie tylko wyobrazisz, przecież po to jest wyobraźnia ;)
|
|
|
|
15.07.2009 - 10:16
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
opuszczasz ciałem mentalnym ciałka astralne i fizyczne i jest gitara.
|
|
|
|
15.07.2009 - 12:21
|
|
|
może nie rozumiem ale mi to wygląda na zwykłe wyobrażanie a nie opuszczanie ciała czymkolwiek. Gdy wyobrażasz sobie dość długo to już ruszy machina i nic nie zatrzyma. Nie wiem. Moze innym razem.
pozdro |
|
|
|
15.07.2009 - 12:23
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
tobie tak wygląda ,mi inaczej ,tymbardziej ze wiem co mówie
|
|
|
|
15.07.2009 - 15:05
|
|
|
Z początku może i wygląda to na jakieś zwykłe "wyobrażanie sobie" :) z czasem zdarzało mi sie mnóstwo przejść w świadomy sen. Robiłem swoje świadomie, ale zajęty sprawami... a skończyłem... i? ... ciała nie czuje, po chwili sie budze ;-)
aloha |
|
|
|
15.07.2009 - 22:12
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
|
|
|
|
15.07.2009 - 22:47
|
|
|
cialka.net Grupa: OOBE VIP Notatnik |
To fakt, wyobrażanie sobie to nie byle co, choć niby takie psinco.
|
|
|
|
15.07.2009 - 22:55
|
|
|
ale kto tu mówi że nie doceniam wyobraźni i traktuje to jak coś tam. Jeśli chce osiągnąć pewną rzecz muszę w pełni na niej się skoncentrować a nie zaczynać z czymś innym a cel teraz mam. Może dopiero gdy go osiągnę :}
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |