Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
7 Stron V   1 2 3 > »   
Closed TopicStart new topic
> Zmiany W Forum, wóz albo przewóz...
starr
post 25.02.2008 - 17:14
Post #1

Guests

Źle się dzieje ostatnio. Przyznacie chyba mi rację gdy powiem ,że to nie dzieje sie bez przyczyny. Dlaczego starzy userzy odchodzą a na forum robi sie coraz wiekszy syf ? Kiedys paciorek (tez juz go nie wdać : /) zrobil taki temat w ktorym napisał

"Wchodzę na forum i nic nie czuje.
Gówno!
Klimat i magia tego forum zniknęły.
Coś się rozwaliło,
Coś straciło sens."

Wtedy to pisał tak dla żartu dla przekoru jednak obecnie te słowa nabierają innego znaczenia.
Ta obeforumowa łajba juz sie mocno chwieje i mowie wam- lico blade jesli sie to nie zmieni !
Powiem wam , że troche sentymentalny czasami jestem a w tym forum spedzilem dosyc sporo czasu i nie chciałbym go opuszczac jak wiele osob to robi. To ma taki potencjal- ok 3,500 zarejestrowanych ludzi. Tyle osób włożyło w to swoje sily i nagle mamy to zostawic -niech sie rudera zawala, lepiej budowac nową chatke ???

To można naprawic - naoliwic ta wytwornie swiadomych i mądrych ludzi , razem do czegos dojsc, odkrywac i badac nowe rzeczy.
Potrzebna jest tylko lepsza moderacja i sprawniejsze zoraganizowanie forum- wiecej subfor etc
Moderacja jest zbyt słaba, nie ma ostrzezen,banowania - trolle czuja sie bezkarni a wsrod tego całego zametu naprawde trudno znalezc cos sensownego. Tyle spamu jest , ze łapy opadają. Co z tego, ze w zakladce forum jest ponad 50 stron ??
Wiecej subfor, zakladek to rzecz konieczna- wszystko jest pomieszane, nie przejrzyste i niedopracowane.
Jezeli czegos sie nie zrobi to gdy odwiedze kiedys znowu te same forum to pewnie zobacze komunikat "adres nie istnieje" albo zobacze coś po czym nie bede mial ochote wiecej tu wchodzic

Jednak to samo sie nie zrobi- oprocz mnie potrzebne sa osoby ktore poswieca dziennie troche czasu by to forum wrocilo do swej dawnej swiatlosci.
Spojrzcie na stare tematy- gdy liczba zarejestrowanych userow miescila sie w 3 cyfrach. Wtedy tam ludzie dochodzili do jakis wnioskow , rozwijali sie wszystko bylo przejrzyste a teraz ...
To co robimy : naprawiamy czy zatapiamy łajbę ?

ps.Specjalnie nie stworzylem tego tematu w dziale "technicze"
+Quote Post
mind trainee
post 25.02.2008 - 18:05
Post #2

Guests

To jest właśnie odpowiedz na pytanie "Po co znowu nowe forum?" zadane przez użytkownika, którego nicka tutaj nie przytoczę w temacie przeniesionym już do kosza. Trolle, spam, brak profesjonalizmu, posty typu "Ja też, ale fajnie, spróbuj 4+1, na mnie nie działa, na mnie działa itd. Po **** komu 50 jednozdaniowych wypowiedzi? Lepsza 1 profesionalna i z sensem. Regulamin wisi wszystkim, kur*ami można rzucać bez opamiętania, obsmarowywać wszystkich po kolei też można. Ci co chcą do czegoś konkretnego dojść zaraz są stłamszani przez jakiś troli-negatorów, którzy tylko negują, że aż rzygać się chce. Były osoby, które chciały porządek zrobić, ale władzy im nie dano niewiadomo dlaczego. W hyde-parku pisze się więcej niż na głównym forum, a ortografia i przecinki to już chyba miliard lat temu wyginęły śmiercią tragiczną.
Albo podzielicie jakoś konkretnie to forum i wprowadzicie jakiś rygor albo możecie zmienić nazwę na dzieci_neostrady.pl

Popatrzcie sobie na poziom for zagranicznych o tej tematyce. Po kilkanaście moderatorów, a posty długie na pół ekranu pisane piękną angielszczyzną. Chlew robicie z tego fajnego miejsca i tyle. Popatrzcie sobie jak wyglądały tematy sprzed powiedzmy 8 miesięcy i zobaczcie w jakim kierunku zmierzacie. Wpiszcie sobie k***, ch*** w wyszukiwarce i zastanówcie się trochę...
+Quote Post
Kronopio
post 25.02.2008 - 19:03
Post #3

zdrogi.blogspot.com
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 444

Sam nosiłem się z założeniem podobnego tematu, dlatego całym sobą jestem za!
Zgadzam się że rządy twardej ręki są potrzebne, przynajmniej na pewien czas. Ceną potrzebną do uratowania forum jest oddanie części swobód.
Jestem w moderacji i kilka razy próbowałem zrobić jaki taki porządek, ale to syzyfowa praca. Poza tym po usunięciu jednego posta skrzynka zawala mi się skargami.

Trzeba obmyslic i wdrożyć plan działania. Potrzebni są do tego Admini Noble, Pieczywo, Karakan. Fioletowy już chyba całkowicie przespał sytuację.

Zastanówmy się co można zrobić?
A) Wyspecjalizować forum. Mówimy o obe i odmiennych stanach świadomości.
B) Kosmitów i wszelkie tematy nie związane z tematem do kosza.
C) Likwidujemy hyde park (jest przecież onet)
D) Banujemy użytkowników nie poważnych.
E) Ustanawiamy nowych modów którzy będa o to wszystko dbać.
i wreszcie
F) Staramy się pisać rzeczowe, fachowe posty

proszę zastanowić się nad postulatami i dodać inne pomysły

pozdrawiam

-----------edit
G) Nie wiem czy AP juz otwarte, ale przydało by się to zrobić
Profile CardPM
+Quote Post
grzee
post 25.02.2008 - 19:22
Post #4

break the rules.
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2963

...
i jeszcze błagam, zróbcie coś z tą ortografia, rozumiem że można zrobić błędy, literówki itp- też je robię, no ale ludzie... myślę, że nie tylko mi przeszkadza rozszyfrowywanie niektórych postów na forum. Już jeden temat był założony o kaleczeniu języka i w sumie nic z tego nie wynikło.
Profile CardPM
+Quote Post
Spyro
post 25.02.2008 - 19:37
Post #5

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1375

Popieram pomysl lamata oprocz punktu C. Hyde park to dobry sposob na pozbycie sie spamu w powaznych tematach
Profile CardPM
+Quote Post
Dziubas
post 25.02.2008 - 19:54
Post #6

Guests

Szczerze jestem za ratowaniem forum i podniesieniem trochę wartości merytorycznej.

Sam nie podwyższam poziomu, ale wiecie - jeśli od miesięcy nie pojawił się sensowny temat, to po kiego w zasadzie się wysilać...

Więc proponowałbym następujące kroki:

1. Autocenzura wulgaryzmów - każdy będzie mógł kurwić do woli bo i tak się zamieni na kwiatki samo.

2. Zwiększyć liczbę moderatorów 2-3 krotnie! Moderatorzy powinni być surowi, ale obiektywni - wzór do naśladowania -- modzi obecni.

3. Pociąć obecne działy - nie na 100 innych, ale chociaż na dwa poddziały, to tylko wprowadzi więcej ładu, ludzie nie będą się więc gubić i pisać milion niepotrzebnych postów.

4. Regulamin poprzyczepiać wszędzie gdzie się da - poprawić na czerwoną czcionkę 18px wyboldowaną.

5. Nad polem z dodaniem nowego wątku dodać wytłuszczony tekst: Zanim napiszesz nowy temat sprawdź trzy razy w wyszukiwarce forum i raz w google.

6. Wątki z rodzącymi się kłótniami automatycznie kasować bez informacji. Kłótnie nie mogą powstawać - konwersacja ze sprzecznymi zdaniami już tak - grunt to nie ulegać emocjom (i tu wiadomo, że sam często im ulegam).

7. Moja prywatna prośba -- dział "Obiektywne dyskusje o OOBE" gdzie będę mógł sobie walnąć obszerne tematy pisane językiem poważnym i bez subiektywności o tym co przemawia za oobe, a co za nim nie przemawia - trzeba się uwolnić wreszcie od subiektywnego spojrzenia i wiecznego spojrzenia na oobe jako prawdę absolutną - tylko taką ścieżką dojdziemy do wiedzy.

8. Ja osobiście hydeparki bym zamknął na dobre - o ezoteryce ogólnie jest wiele for i stron gdzie można pogadać o ufo, religiach, etc.

9. Mimo wszystko wciąż nalegam (i nie tylko ja) by kochany PurpleCat utworzył podforum Podróże Mentalne i Świadome śnienie - jako zjawiska bliskie OBE i jednocześnie do niego prowadzące. To kolejny krok, który pozwoli ludziom takim jak ja - nie wierzącym w oobe, ale traktującym je jako LD swobodnie się wypowiadać bez urażania uczuć innych.

10. Przestać gadać o dupie maryni i zakładać kolejne nudne fora i zająć się faktycznymi (ale luźnymi) konwersacjami, dysputami, eksperymentami, badaniami, etc.

11. Wzorem do naśladowania powinno być forum o ld www.dreamviews.com gdzie moderatorzy co miesiąc dają ludziom problemy do rozwiązania i eksperymenty do przeprowadzenia a ich wykonanie kilkukrotne pozwala uzyskać nową rangę i dostęp do bardziej poważnej części forum, gdzie prowadzone są dyskusje bardziej zaawansowane. Tam się sprawdza, tematów jest mnóstwo, średnia ilość działów. Jest też dział z dziennikami oneironautów - nie blogi, ale każdy tam może zamieścić temat z prywatnym doświadczeniem - nie jak tutaj, że w notatnikach nikt nie pisze, bo nikt ich nie czyta, tylko wali na głównym forum jakie to fajne miał oobe :)

12. Działajmy i przestańmy się pluć.
+Quote Post
Niko_
post 25.02.2008 - 19:56
Post #7

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 3431

Jak dla mnie, to:

a) U Darka na forum podfora są ściśle nazwane np. Spotkania z MTJ (czy jakoś tak), takie coś zmusza do napisania czegoś o MTJ. Ktoś kto piętrzy jakiś teorie a nigdy nie wyszedł z ciała, ani nie miał nawet LD nie napisze w takim temacie, bo żeby spotkać się z MTJ najczęściej trzeba właśnie opuścić ciało. Więc więcej tematycznych podforów, a nie taki bajzel co się "forum" nazywa i tam jest istny misz-masz.

b) co do Hyde-Park to badziewne tematy to jeszcze, ale tam odchodzi taka wiara we wszystko co paranormalne, że hej. Jakieś dzieci indygo, czarnoocy, UFO, kręgi w zbożu. Jeszcze jak ktoś napisze coś filozoficznego to pół biedy. Może zrobić podfora: UFO, Orbsy, New Age, Jasnowidzenie, Rzeczy niewyjaśnione, opowieści dziwnej treści, filozofia. Może warto zrobić część działów o zjawiskach paranormalnych. W zlikwidowanie Hyde-Parku nie wierzę, bo tam całe forum praktycznie siedzi.

W skrócie zrobiłbym bardziej sprecyzowane podfora. Na początku rozdzieliłbym forum na podfora:
1. Świadome śnienie
2. OOBE
3. Podróże mentalne
4. Paranormalne
5. Filozofia
6. Hyde Park

Może OBE i LD być w jednym podforum, bo to się miesza czasem.

Następnie porobiłbym precyzyjne zakładki w obrębie powyższych podforów ( nie wiem czy tak się da, ale ja bym tak zrobił)

Można to rozdzielić np.
a) focusami- (tak proponowałbym rozdzielić podforum "Podróże Mentalne", bo w OOBE ciężko dojść do terytoriów przekonań, Parku itd, więc mało kto by cokolwiek napisał, a podróżników mentalnych, którzy osiągnęli te rejony jest sporo)
b) sytuacyjnie ( czyli jak u Darka: Spotkania z MTJ, Wizyta w Parku, Zgromadzenie itd. , w taki sposób podzieliłbym podforum LD/OBE)
c) zjawiskami ( sposób na podzielenie podforum "paranormalne" np. UFO, Orbsy, Kręgi w zbożu, moc kryształów, Tarot...)
d) podforum filozofia nie dzieliłbym, ale można np. religie i bóg, życie, państwo, kosmologia...)

No i oczywiście w każdym z tych podforów dział dla początkujących i Faq

Żeby nie odgapiać od Darkowego forum, dałbym właśnie jeszcze "podróże mentalne" i "Zjawiska Paranormalne" i "Filozofię", bo tego tam za bardzo nie ma.

Następna sprawa do sprawniejsza administracja i skuteczniejsi admini, bany.

Można jak na LD4all.com robić jakieś zadania do wykonania w LD, Mentalnie, w OOBE, z czasem na wykonanie miesiąc. I wtedy ktoś kto się rejestruje mógłby pisać np. tylko w działach dla początkujących i dopiero po wykonaniu jednego takiego zadania zyskiwałby prawo do pisania w bardziej zaawansowanych tematach. Ale w realność takiego czegoś wątpię, bo na tym forum coś niewiele jest osób, które stale odwiedzają astral i jak Ci uzyskaliby prawo do pisania w bardziej zaawansowanych działach, to tamte świeciłyby pustkami, a to że mało osób, a to, że nie chciałoby się pisać o relacjach z wyjść, czymś poważnym i tak czy siak siedzieliby tacy w Hyde Parku. Ale pomysł podałem, bo może go ktoś jakoś twórczo rozwinie, udoskonali i jednak wyjdzie coś mądrego.
Profile CardPM
+Quote Post
Aloha
post 25.02.2008 - 19:58
Post #8

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 2007

Polecialy slowa krytyki co do nowego forum,ze jakas konkurencja i kolejny gwódz do trumny dla tego forum kiedy tak naprawde cel jest ten sam tylko inny poziom dazenia do niego.Nowe forum powstalo poniewaz bylo na nie zapotrzebowanie i dzieki za nie twórcom i Darkowi.
Zawsze bylem za wolnoscia i swoboda ale w równowadze...tutaj na dzien dzisiejszy spamu jest wiecej niz obe-nauki czy rozwoju wogóle...i dobrze niech tak bedzie skoro nikt nic z tym nie robi widac wiekszosc jest za.Jest takie powiedzenie "Zycie znajdzie sposób" i tak to co bylo zywe i piekne tutaj kiedys zakwita na nowym forum...Moze oobe.pl przespalo swoja szanse odrodzenia a moze najpiekniejszy czas dopiero nadejdzie czego szczerze zycze temu miejscu,gdzie poznalem tylu cudownych ludzi...

Profile CardPM
+Quote Post
LightRevan
post 25.02.2008 - 20:28
Post #9

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 227

To forum można uratować. Na taką liczbę użytkowników korzystających z forum potrzeba kilkunastu, albo i nawet ponad dwudziestu moderatorów. Konta nieaktywne powinny być usuwane (np. ktoś raz czy dwa zalogował się na forum, albo loguje się raz na pół roku). Funkcja szukaj powinna być bardziej widoczna.

Jak powyżej - wszyscy mają rację. Jest tutaj sporo niepotrzebnych, powtarzających się tematów. Co najmniej w kilkudziesięciu tematach można przeczytać o metodzie 4+1.
Podobają mi się wasze pomysły na dodanie podfor.
Ostatnio rzadko odwiedzałem forum. Nie mogłem się nigdzie połapać kilka tematów wałkowanych w kółko, potem zobaczyłem stronę dalej. Jakieś nowe... ehh...

Co do konkurencji, może na niektórych forach jest mało postów, ale są bardziej przemyślane kategorie. Tu już nie tylko chodzi o magię czy klimat, ale i estetykę. I to tyle. Nie chcę się powtarzać.
Liczę na zmiany.

Pozdrowienia :)
Profile CardPM
+Quote Post
Ketrab
post 25.02.2008 - 20:41
Post #10

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 496

Przypomniała się reklama z Wc-pikerem ,mniejsza z tym

-Nie zachowujmy się jak niewidomi patrzmy na fakty a nie patrzmy emocjonalnie
tu też kiedyś było miło i przyjemnie.4000 us. to nie 100 jak by nie patrzeć
prawie mały stadion
-po drugie : po co kurwić skoro wyskoczy kwiatek czy inny chujek ?
-po trzecie : Każdy broni to co ma, i dąży do tego by nic nie stracić
-po czwarte: Tam też kiedyś będzie tak samo,nazwy użytkowników mówią
same za siebie
-po coś tam : to co było,było złe więc wstawiam EDIT
-jak Darek skończył z bluźnierstwem choć klął jak szewc to wszyscy nagle złagodnieli,
szkoda że gdy wskoczy w ogień nikt za nim nie pójdzie

Teraz przejdę do rzeczy:

-precz z hyde, homo i wesoło, Marzenia Senne i inne typy spraw które nabiją
niepotrzebne profity dla użytkownika a i tak nikogo to nie obchodzi
-precz z userami którzy na długi na sto ch.. postów odpowiadają "tak ja też bym chciał
pomóc ale jeszcze nie wyszedłem" "tak ,dobrze" "jestem z wami" i inne określenia
wybaczalno-maniakalno-depresyjne nie chodzi w całości o piękną filologie tylko
trzymanie i szanowanie pracy drugiej osoby,bo przyjdą szydercy ze swym szyderstwem
i będzie klops
-Czytać po dwa razy niż ma się jebnąć babola i oskarżyć kogoś -- " on chce mnie zgwałcić"
"on mnie obraził"
- I proszę jeszcze o jedno nie zabraniajcie mi łaciny podwórkowej bo zacznę się jąkać

dziękuje i pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post
SORROW
post 25.02.2008 - 20:52
Post #11

Guests

Hehe, Starze drogi ludziska podłapali Twą odezwę i jest Okej . To prawda , jako moderatorzy jesteśmy zbyt łagodni .Ja na przykład przez kilka miesięcy pomimo ''lekkich'' sporów z userami nie dałem żadnego ostrzeżenia, żadnego bana . Przestawiam, zamykam tematy , ale myślę,że też nie można przesadzać . Nie trzeba cenzurować wulgaryzmów.Niektórzy muszą w ten sposób się wypowiadać , inaczej nie są w stanie wyrazić swoich uczuć:) . Nie można z byle powodu banować ludzi, bo pouciekaja. Dużym plusem naszego Forum jest właśnie swoboda wypowiedzi . Niech sobie istnieje forum Darka (licencjonowane :):):):):) ,ale my dalej twórzmy TO forum.Owszem ,możemy się tam rejestrować ,pisać , ale TU jest nasz DOM .Podejrzewam ,że jest najlepsze w Polsce . Ja dzięki temu forum zacząłem ''latać'' .Tu przeżyłem swój pierwszy raz, a wchodząc TU byłem żółtodziobem pytającym co to jest eksterioryzacja. Pozdrawiam wszystkich wiernych użytkowników www.oobe.pl i proszę o dalszą współpracę .

Co do moich wyobrażeń zmiany forum powinny wyglądać następująco:
Działy : ogólny:
w nim: oobe, oobe mentalne, LD,
szkoła oobe: kursy, faq ,porady, pytania
hyde park: pozostałe
kosz : wywalone z pozostałych działów i ''znikające ''po 7 dniach

NAPRAWMY NASZĄ ŁAJBĘ ,ŻEBY INNI MOGLI POŻEGLOWAĆ !!!!!
kochający życie
sorrow
+Quote Post
Marcin181
post 25.02.2008 - 21:01
Post #12

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1152

Ale sie czepiliście Darka... Darek stworzył coś czego na tym forum nie ma... czyli
"Astralne centrum wymiany doświadczeń"
ja osobiście długo na takie coś czekałem.... to Forum jest zadziwiająco poukładane...
Ludziska kochani naszym głównym celem jest OOBE i jego dalsze badanie... a ja jestem pewny że nowe Darka forum przyśpieszy cały ten proces...
Profile CardPM
+Quote Post
Karakan
post 25.02.2008 - 21:57
Post #13

Listek
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 22

Przepraszam, że się wtrącę. Dość już porównywania tego forum do forum Darka. Darka szanuję, był dla mnie od jakiegoś czasu pewnym autorytetem, ale to nie znaczy, że jest bez wad. Temat ten jednak dotyczy zmian na OOBE.PL !! Więc nie podgrzewajmy już i tak gorącej sytuacji, tylko kontynuujmy burzę mózgów.

Pozdrawiam,
Karakan.
Profile CardPM
+Quote Post
starr
post 25.02.2008 - 22:03
Post #14

Guests

Odwirusowywanie
- 3 ostrzeżenia- przy 4-ym BAN

ostrzezenia za :
*obrazanie innych userów
*spam i nic nie wnoszące posty

Jezeli juz chcesz cos napisac to zastanów sie 2 razy.
Dla przykladu 2 autentyczne posty z forum:
"Nie wiem o co chodzi ale brzmi zayebiscie "
"co?"
Naprawde jezeli nie masz nic do powiedzenia to wacpan wstydu oszczędź

Tematy spamujace :
Np Temat w ktorym obwieszczasz userom ,ze napisales wlasnie 30 postow jest ptrzebny na forum? jeszcze 3 takie numery i wylatujesz

Czy naprawde nie masz co robic oprocz wklejania skopiowanych artykułow z innych stron po 8 dziennie? Jezeli znajdziesz cos ciekawego to jasne podziel sie tym, ale zastanw sie jeszcze czy naprawde jest sens

Moga zaraz sie odezwac głosy, ze to za surowe itpd.No cóż- życie :) Czasem trzeba postepowac wg wielu zasad a jezeli ktos nie potrafi sie zachowac i odwala wioske to jego spawa- do widzenia ! Wszystko bedzie dobrze jezeli bedziemy sie nawzajem szanowac oraz dzialac z rozsadkiem. Nie chcem by to forum przepadlo bo ktos lubi sobie anonimowo wylac trucizne albo podenerwowac innych ludzi
Sorrow piszesz,ze jezeli bedzimy za surowi to ludzie nam pouciekaja. Oni juz uciekli !!! Nawet Conchita juz nie mogla wytrzymac i sie spakowała ! Jezeli teraz ktos bedzie odchodzil przez to,ze nie moze pogodzic sie z nowymi zasadami to uwierz mi, ze chyba wiele na nich nie stracimy

Moderacja
Wiem,ze moderator to tez tez czlowiek i nie zawsze ma czas i siłe by czyscic forum. Zauwazylem,ze najczesciej to Karakan odwala mokra robote.Ma dobre intencje jednak czasem jest zbyt poblazliwy.Zakmniecie tematu i przeniesienie go do kosza tak naprawde na dluzsza mete nic nie daje. Potrzebna jest wieksza liczba moderatorow. Proponuje jeszcze 4 ktorzy beda sprawiedliwie robili to co do nich nalezy. Ja zglaszam sie na ochotnika, choc w sumie powinno sie wybierac demokratycznie- przez ankiete.

Forum
Podzial forum na "forum" oraz "dla poczatkujacych" to za malo. Powinno sie zrobic wiecej subfor- menatlne , ld (mowcie sobie co chcecie ale uwarzam,ze jest potrzebne) oraz pare mniejszych, np dotyczacych wibracji, technik, oraz pare innych. Oddzielny dzial trzeba zrobic na faq- tu juz swietna robote wykonal śp obe jerry :)
Gdy juz ustalimy jaie owe dzialy sa potrzebne trzeba bedzie wybrac odpowiednie tematy z worka. Potrzebna jest do tego grupa osob- np jesli jest 50 stron to gdy zadeklaruje sie 5 chetnych(ja sie zglaszam na ochotnika) to na glowe wyjdzie 10 stron do przeszukania.Jezeli rozlozymy to na pare dni to na luzie to skonczymy w wolnych chwilach

hyde parki nalezy zostawic. Jezei ktos naprawde chce pospamowac to wejdzie w hyde, ci ktorzy nie sa ty zainteresowani będą omijali ten dzia łukiem . Hide park- filozofia warto zostawic bo lubie poczytac jakie jest zdanie was na inne tematy niz obe

A teraz pare słów:

Wczesniej bylo wiele kłótni. Koniec! To co było od teraz juz ni jest podejmowane do dyskusji.Nastepuje zasada pojednania- jezeli ktos cie obrazil, wczesniej miales cos do kogos - odpusc sobie.Jezeli nie potrafisz, jezeli nie mozesz pogodzic sie czyims stylem bycia to rozwiaz to na pw.Jezeli nie pasuja ci wartosci reprezentowane przez wiekszosc- ok mozesz o tym dyskutowac ale na spokojnie. Jezeli dalej nie widzisz tu miejsca to czy jest sens dalej szargac sobie nerwy? Oszczedz sobie tego i nam i sobie.

Szanujmy sie!!!!! Traktuj innego usera jak swoja ukochana mlodsza siostrzyczke. Nawet jezeli to co ktos pisze wydaje ci sie obrzydliwie gupje i masz ochote zbesztac do cna, opluc i wysmiac... pohamuj se prosze. Kogos bardzo mocno moga urazic twe slowa. Jezeli chcesz cos napisac- napisz to z glowa. Nie wysmiewaj ale daj jakies argumenty, na spokojnie. Traktuj innych tak jakbys sam chcial byc traktowany.

I narazie prosze nie wspominac o forum Darka- wiem dlaczego to zrobil i szanuje ta decyzje.Teraz jest czas by zrobic porzadki na oobe.pl tylko na tym sie skonctrujmy
+Quote Post
Dziubas
post 25.02.2008 - 22:42
Post #15

Guests

CYTAT(starr @ 25.02.2008 - 22:03) *
Oni juz uciekli !!! Nawet Conchita juz nie mogla wytrzymac i sie spakowała ! Jezeli teraz ktos bedzie odchodzil przez to,ze nie moze pogodzic sie z nowymi zasadami to uwierz mi, ze chyba wiele na nich nie stracimy

Dokładnie i nie inaczej - wszyscy czasem strzelimy mięchem, a to w emocji, a to z podniecenia, to oki - przecież to normalne, ale jeśli ktoś pisze, że nie może być cenzury bo się zacznie jąkać, przepraszam, ale miejsce meneli jest pod mostem, ewentualnie w czasie posiłku przed monopolowym a nie w publicznym miejscu wymiany zdań - serio - jestem za wprowadzeniem autocenzury, bo bany nic nie dają - ktoś sobie może założyć 100 kont i kurwić do woli dalej - rozumiałbym oburzenie na propozycję zmiany koloru forum na różowy, ale autocenzura jest dobrym pomysłem - to forum nie tylko nasze - wielu czyta je anonimowo, wielu widzi w google, takie forum jak to potem robi opinię o OBE!!! Dziwią się potem ludziska, że kościół i niewierni widzą w oobe głupotę new age dla 13-latków - a co mają myśleć widząc stos przekleństw, opowiadań o ufo i końcu świata, etc ??

Jak już tak Darek i jego forum jest często wspominane - jeśli on chce rzucać mięchem na lewo i prawo, to oki - jego wola, ale to nie znaczy, że musimy być tacy jak on, bo chyba każdy jeszcze własny charakter ma i potrafi zrobić coś samodzielnie, według własnego rozumu...
+Quote Post
Max537
post 25.02.2008 - 23:24
Post #16

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2479

No i znowu sprawdza sie stare polskie przysłowie "gdy sie pali to polak studnię kopie" :(
Prawda jest niestety taka że DS odpowiedział na prośby forumowiczów. I gdy zainteresowani tematyką zajrzą tutaj i do DSa to wybiorą forum gdzie wszystko jest czytelne i poukładane tematycznie.Czyli forum DS. A dzieci neostrady przyjdą na oobe.pl bo od DS dostaną batem i bana.
Więc surowiej u nas musi być bo inaczej zgroza :(

Wszystkie pomysły przedmówców mi sie podobają. Szkoda tylko że dopiero teraz będą brane pod uwagę. Przypomina mi to trochę politykę :( Robi sie coś dopiero wtedy gdy konkurencja sie pojawia :(

Osobiście coraz rzadziej zacząłem zaglądać na nasze forum. Irytowało mnie tu coraz większe obniżanie poziomu wypowiedzi i zejście z tematyki forum.

Jestem za podzieleniem forum na kilka części ale tematy typu Ufo itp. zostawił bym innym forom.
Po raz kolejny przyłączam sie do prośby Dziubasa o podforum o tematyce "Podróże Mentalne i Świadome śnienie"

Jeśli chodzi o wulgaryzmy to myślę że każdy potrafi sie opanować i wyrazić emocje w inny sposób. A jak musi w ten sposób dać upust emocją to niech idzie pogadać z menelami pod nocnym. Tam nawet pozna parę nowych słówek :) Autocenzury zaproponowana przez Dziubasa to najlepsze rozwiązanie.

Starr dzięki twojemu postowi widze, że zacznie sie coś POZYTYWNEGO dziać na forum.

Dziubasa ciebie zgłaszam na ochotnika:) na moderatora działu LD ( o ile taki powstanie ) Chyba ze wszystkich z forum masz największą wiedzę w tej tematyce.

I jak tak patrze że wszyscy zaczynają walczyć o nasze forum i sie jednoczą. To wiem że będzie dobrze:D

Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego,
czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań.
Złap w żagle pomyślne wiatry.
Podróżuj, śnij, odkrywaj.

— Mark Twain

Pozdro 4 all.
Profile CardPM
+Quote Post
starr
post 25.02.2008 - 23:57
Post #17

Guests

No i elegancko.Teraz Cat musi sie zjawic i zaakceptowac powstanie nowych subfor.Ma ktos z nim kontakt???
Przypominam,ze potrzebne będą osoby by poszperac w starych tematach.sadze, ze 5 osob by zrobilo to wszystko łącznie w 2 godz a przeciez nie trzeba robic to za jednym zamachem.

Cat wracaj!
+Quote Post
Theorion
post 26.02.2008 - 02:03
Post #18

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 2534

Po przeczytaniu całego tematu, w końcu dostrzegam jakąś nadzieję na zmianę. Stworzenie nowych subfor, większa estetyka, cenzura na walgaryzmy i spam i zwiększenie liczby moderów to jak najbardziej pozytywne działania.
Ale wiecie co, oprócz naprawiania błędów z przeszłości, trzeba również pomyśleć o przyszłości. I tak od dawna chodzi mi po głowie jeden pomysł, który kiedyś był już tu omawiany. Mianowicie szkolenie nowych userów. Tak naprawde spora część tych którzy spamują, wnosząc bezsensowne posty, robi tak dlatego że o obe pewnie dowiedziała się przypadkiem lub od znajomego, zarejestrowała się, przeczytała połowę zawartości forum, ale za wiele jej nie wyszło i straciła motywacje w ciągu kilku dni. Ale wiedza o obe jest tak szokująca na pierwszy raz że nie da się o niej zapomnieć, więc ludzie pozostają dalej na forum, robiąc z niego miejsce pogaduszek jak na innych forach. Co prawda większość zapisuje się na kurs ale trwa on 10 dni i nie ma na celu wywołanie świadomego obe ale jest on raczej przygotowaniem do obcowania z obe i zjawiskami pokrewnymi. Dlatego chciałbym aby istaniało coś na kształt szkoły, kiedyś już to rozważaliśmy, ale nic z tego nie wyszło. Polegało by to na tym, że ci którzy wiedzą o obe wystarczająco dużo, mogliby zgłosić swoją kandydaturę na nauczyciela, ale nie jednorazowo, tylko coś na kształt szkolenia masowego, na dłuższą metę. Przykładowo każdy taki nauczyciel miałby określoną liczbę uczniów, sam by określił ile może ich uczyć naraz. Na przykład 8 uczniów, którzy ''podpinali'' by się pod jednego nauczyciela i otrzymywali od niego szczere nauki i odpowiedzi na ich pytania w określonym przez nauczyciela czasie, np codziennie na gg w godzinach od-do. Lub na czacie, w zahasłowanym pokoju, dla tych 9 userów, o okreslonej godzinie, albo jeszcze lepiej, konferencja na Skype. Przecież niemal wszystkie te spamujące posty w których ludzie zadają jedno pytanie, pokroju "czy to było obe?" powstają dlatego, że nie mają oni gdzie (komu) zadać tego pytania, nie mówiąc o czytaniu jakiegoś regulaminu. Ludzie przeszkoleni, nie tylko z wiedzą o obe ale też o jakichś podstawach ezoteryki, nie zamienialiby się w trollów zadających spamujące pytania albo kłócąc się z innymi bo ''ja wiem lepiej, a ty nie masz racji''. Po powiedzmy kilku tygodniach szkolenia i przekazywania wiedzy taka osoba sama mogłaby uczyć dalej nowych, gdyby się zadeklarowała. Nauczyciele musieli by być ludźmi naprawdę dobrze wybranymi przez kogoś, mieć czas, wiedzę i chęci uczenia nowych. Potem ktoś kto doświadcza swojego pierwszego obe mógłby powiedzieć - ''ja jestem ze ''szkoły'' tego i tego" =] Gdyby taka inicjatywa powstała to wyobraźcie sobie sytuację - nowy user rejestruję się na oobe.pl, cały świat dopiero co przewrócił mu się do góry nogami bo dowiedział się że człowiek może opusczać ciało (przypomnijcie sobie ten pierwszy szok). Patrzy na listę nauczycieli, wolne miejsca u danego nauczyciela i takie sprawy, ''podpina'' się pod niego i od razu mu raźniej, nie pochałania chaotycznie wiedzy o obe, przy okazji zadając po jednym pytaniu, raz po raz, w trakcie rzekomej nauki ale ma kogoś kto mu wiedzę przekazuje w sposób poukładany i kogoś kogo zawsze może zwrócić się z pytaniem, które właśnie go naszło. Dlaczego nie spróbować i zobaczyć co z tego wyjdzie, nic nie tracimy a gdyby to zadziałało sprawnie to powstała by chyba pierwsza szkoła o obe i zjawiskach pokrewnych w polsce. Z upływem czasu coraz bardziej chciałbym aby takie coś powstało, bo co jakis czas ktoś nowy zagaduje do mnie na gg i zadaje pierwsze pytania. Zawsze chęnie odpisuje, staram się pomóc i przekazać tą wiedzę którą sam chłonąłem przez miesiące i która jest dla mnie tak wspaniała, że chciałbym się dzielić nią z innymi. Trzeba by założyć nauczycielom jakieś zakładki czy coś o wolnych miejscach, opiniach czy podobnych kwestiach, albo żeby nowy user mógł od razu przy rejestracji wybrać nauczyciela. Myśle że spokojnie wystarzczyło by doświadczonych ludzi z tego forum na nauczycieli, a wyszło by to tylko na dobre - nie tylko dobitnie przekazać że należy np. spać 4 godziny i następnie rozbudziać się przez ok. godzinę ale też przekazać jakieś podstawowe zagadnienia o naszej prawdziwej naturze, rzeczach typu czakry, medytacja i całej stercie tych rzeczy. Co o tym myślicie? =]
Profile CardPM
+Quote Post
Ketrab
post 26.02.2008 - 07:00
Post #19

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 496

Ta sprawa nie dawała mi spokoju :)

kosz to odpadki, a u nas odpadki chyba segregujemy tak mi się wydaje
więc proponuję, by bez większych sentymentów wyrzucać te wspaniałe
wypowiedzi i wręcz prze ciekawe tematy od razu(bo to w tym czasie modne)
na dno Bałtyku,albo poza atmosferę

p.s
Czy na moda trzeba mieć wykształcenie informatyczne czy tylko chęć robienia ludziom
na złość ?:) bo jak tak to jestem w tym zajebiście dobry, więc się nadam .
Profile CardPM
+Quote Post
Dziubas
post 26.02.2008 - 12:36
Post #20

Guests

CYTAT(Max537 @ 25.02.2008 - 23:24) *
Dziubasa ciebie zgłaszam na ochotnika:) na moderatora działu LD ( o ile taki powstanie ) Chyba ze wszystkich z forum masz największą wiedzę w tej tematyce.

Ja?? Nieee, musiałeś mnie z kimś pomylić. Moda nie chcę, bo moderatorem musi być osoba lubiana, czy szanowana, jak zwał tak zwał, jeśli taki Karakan usuwa temat, albo daje warna, to nikt nie komentuje, jeślibym ja to zrobił byłyby wojny i kłótnie - więc nie skorzystam z tej okazji :)

Najważniejsze to wprowadzić w życie zmiany - no i lepiej późno niż wcale :)

A może zrobić by Cat mógł oobe.com? In english?? :D Mielibyśmy forum międzynarodowe polskiego pochodzenia i forum DSa zjedlibyśmy na śniadanie, hahaha :p
+Quote Post
Max537
post 26.02.2008 - 13:59
Post #21

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2479

Dziubas szkoda że nie dajesz sie skusić na tak lukratywną posadę ;)

Podobnie jak przedmówca teraz czekam na jakiś odzew ze strony admina. Teraz jego ruch.

Mamy szufladę pełną pomysłów ;) ,ale to za mało.
Cat musi teraz podjąć decyzje co z tym wszystkim zrobić.
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
7 Stron V   1 2 3 > » 
Start new topic