Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> To jest dziwne!? Pomóżcie!, Pomóżcie!!
DJ_Maciuś
post 21.02.2007 - 11:07
Post #1

Gość Rodziny
Grupa: Podróżnicy
*
Nr użytkownika: 609

Słuchajcie mam pewien problem. Mam normalny wzrok (nie mam zeza itd.). Od pewnego czasu medytuję i próbuję wejść w OOBE. Gdy zamykam oczy i wpatruję się w ciemność to gdy otwieram oczy to robi mi się ZEZ. Oczy mi zezują gdy się wpatruję w ciemność. Też tak macie? Jak mogę to wyeliminować? To mi bardzo utrudnia wejście w OOBE. Pomóżcie!!!
Profile CardPM
+Quote Post
paciorek
post 21.02.2007 - 12:43
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 229

A skąd wiesz, ze dostajesz zeza? Masz lustro przed łóżkiem? Może to tylko takie złudzenie.

Powiedz też w którą strone dostajesz tego zeza? Jeśli do nosa to wygląda na to, że przy medytacji skupiasz się na punkcie przed oczyma (Dokładniej na przeciw nosa).
Profile CardPM
+Quote Post
kathan
post 21.02.2007 - 15:18
Post #3

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 162

CYTAT(DJ_Maciuś @ 21.02.2007 - 11:07) *
Słuchajcie mam pewien problem. Mam normalny wzrok (nie mam zeza itd.). Od pewnego czasu medytuję i próbuję wejść w OOBE. Gdy zamykam oczy i wpatruję się w ciemność to gdy otwieram oczy to robi mi się ZEZ. Oczy mi zezują gdy się wpatruję w ciemność. Też tak macie? Jak mogę to wyeliminować? To mi bardzo utrudnia wejście w OOBE. Pomóżcie!!!

Tak, to bardzo uciazliwe uczucie czasem tez tak mam, ale nic na to nie moge poradzic. Gdy nachodzilo mnie to uczucie poprostu staralem sie rozluznic i zasnac. Zeza z pewnoscia nie masz, ale zastanow sie czy moze to byc spowodowane odzywianiem (co moze brzmiec glupio, ale wcale takie nie jest). Wlasciwie to mialem tak gdy "naduzywalem" kawy (albo alkoholu ;) i malo spalem.

pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post
VegOo.
post 21.02.2007 - 16:48
Post #4

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 258

Jak u okulisty badania wzroku wychodzą Ci pozytywnie, to myśle, że nie ma powodu do zamartwiania sie...
Profile CardPM
+Quote Post
Aslan
post 21.02.2007 - 16:53
Post #5

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 472

Czy oby na pewno to jest złe? Ja też odnoszę wrażenie, że w pół śnie trzaskam zeza, ale mi to pomaga, a raczej nie przeszkadza. Wibracje przychodzą szybciej i są mocniejsze.

Bardziej się zastanawiam jakie powinno być tętno. Ktoś już kiedyś na tym forum pisał, że dość duże bo czakra serca pracuje i zachodzi wymiana energii. Z drugiej strony jednak podczas medytacji czynności życiowe są spowolnione. Tak więc nie wiem czy mam walczyć z przyspieszonym tętnem(jakbym biegł) czy odpuścić...
Profile CardPM
+Quote Post
Ketrab
post 21.02.2007 - 19:02
Post #6

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 496

Zrób zeza przy otwartych oczach a potem przy zamkniętych i zobaczysz że jest to naprawde inne uczucie,tez mam takie "złudzenie" i boje się ze gdy bedę tak dłużej trzymał to zosatnie mi zez na zawsze(:
Profile CardPM
+Quote Post
VegOo.
post 22.02.2007 - 02:32
Post #7

Przyjaciel Rodziny

Ja niestety nie mam tak ze gdy zrobie zeza to wibracje szybciej przychodzą, pod zamknietymi powikami patrze w gore. A z tym pulsem to też nie wiem jak robić, wyszedlem tylko 2 razy z ciala F. wiec również jestem ciekaw... Mam jeszcze jedno pytanie, jak sobie tak w łózku z wibracjami, to w pewnym momecie chyba w fazie REM zaczynam widzieć mój pokuj na biało i nie moge zamknąć powiek... co zrobić? dziwi mnie to troche, a najgorsze jest to ze nie wiem jak sie zachować, zamykać na siłe, olać to, czy przerwać. Poprostu 0 pomysłow na ten stan, czekam na rady z góry dziekuje :p

Pozdrawiam.
Profile CardPM
+Quote Post
zaku
post 22.02.2007 - 09:59
Post #8

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 476

Ja proponuję czekać. Nic nie robić. Ja nosze okulary, a "zez" w patrzeniu w ciemność pod powiekami nie jest potrzebny. Można lekko przymknąć oczy i ich po prostu nie wysilać. Bo to "zezowanie" jest naprężaniem oczu.
Profile CardPM
+Quote Post
DJ_Maciuś
post 22.02.2007 - 14:39
Post #9

Gość Rodziny
*
Nr użytkownika: 609

W przeróżnych poradach było napisane że trzeba wpatrywać się w ciemność pod powiekami i ja tak właśnie próbowałem i robił mi się wtedy zez przy zamkniętych oczach. Jestem na 100% pewien że robiłem zeza bo gdy potem otwierałem oczy, zachowując ten sam stan położenia gałek to miałem zeza. Te takie wpatrywanie się w tę ciemność pod powiekami sprawia że zez sam się robi, strasznie bolą oczy. Więc teraz zamiast wpatrywania się w tę ciemnośc spróbowałem sobie wizoualizować różne rzeczy. Nie piję kawy ani alkoholu.

Ps.
Jeszcze nie udało mi się osiągnąć OBE ale ciągle próbuję:)
Dzięki za odpowiedzi:)

A tak w ogóle to czy zez może zostać na stałe jak się go robi pod powiekami albo przy otwartych oczach?
Profile CardPM
+Quote Post
kathan
post 22.02.2007 - 14:55
Post #10

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 162

CYTAT(DJ_Maciuś @ 22.02.2007 - 14:39) *
A tak w ogóle to czy zez może zostać na stałe jak się go robi pod powiekami albo przy otwartych oczach?

Jak Cie ktos wystraszy :P
Profile CardPM
+Quote Post
Hubert:)
post 22.02.2007 - 15:34
Post #11

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 231

Ej to może dziwnie brzmieć, ale jak robie zeza to szybciej mam wibracje.. tak jak VegOo :) hehe... ktoś wie czemu to pomoga?
Profile CardPM
+Quote Post
Lukasz
post 22.02.2007 - 15:38
Post #12

Dusza Towarzystwa
Grupa: Adept OOBE Kurs: 05-19.10.2006
Nr użytkownika: 76

Ja mysle ze to jest sprawa sugestii, przycztales gdzies ze po tym i po tym, bedziesz mial to i to. i wlasnie tak sie dzieje. w ten sposob dziala wiele oszustwo szamanow i podobnych.

Ale tez w ten sposob dziala afirmacja, ktora jest wzna, ale nie ejst niezbedna w doznaniu eksterioryzacji.
Profile CardPM
+Quote Post
VegOo.
post 22.02.2007 - 17:29
Post #13

Przyjaciel Rodziny

CYTAT(VegOo. @ 22.02.2007 - 02:32) *
Ja niestety nie mam tak ze gdy zrobie zeza to wibracje szybciej przychodzą, pod zamknietymi powikami patrze w gore. A z tym pulsem to też nie wiem jak robić, wyszedlem tylko 2 razy z ciala F. wiec również jestem ciekaw... Mam jeszcze jedno pytanie, jak sobie tak w łózku z wibracjami, to w pewnym momecie chyba w fazie REM zaczynam widzieć mój pokuj na biało i nie moge zamknąć powiek... co zrobić? dziwi mnie to troche, a najgorsze jest to ze nie wiem jak sie zachować, zamykać na siłe, olać to, czy przerwać. Poprostu 0 pomysłow na ten stan, czekam na rady z góry dziekuje :p

Pozdrawiam.

Hubrcie:) nie napisałem, że mam szybciej wibracje... :p Czekam na odpowiedź do mojego pytania, pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post
Kazarossi
post 22.02.2007 - 18:29
Post #14

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 364

Zauważ że zaraz po przebudzeniu się ze snu tez masz zeza - oczy zezują bo nie sa przyzwyczajone do braku ostrości przy patrzeniu w ciemność - nawet podczas snu.To naturalne.Oczy w ten sposób sie układają gdy są dłużej zamknięte.Zreszta mozesz podczas wizualizacji rozluźniac mięśnie oczu - powinno pomóc.
Profile CardPM
+Quote Post
Aslan
post 22.02.2007 - 18:51
Post #15

Członek Rodziny

Nie ma się czym martwić ot co. Zez jest naturalny i nie uciekniesz od tego chyba, że przez wizualizacje. Więcej nic nie wymyślisz. Oczy cie mogą boleć bo może sztucznie napinasz gałki oczne.

Spróbuj ćwiczenia Batesa ^^ otwarte oczy przysłaniasz dłońmi tak,aby widzieć całkowitą ciemność i koncentruj się na jakimś punkcie. Rób to na początku na siedząco/stojąco. Potem oddalaj ten punkt i przybliżaj. Przyzwyczaisz się po jakimś czasie i napięcie ustąpi.

Czytałem trochę o tym tętnie (o ile w ogóle to kogoś interesuje) i znalazłem, że tętno musi być zwolnione[1 uderzenie na 3 min!!(prawidłowe tętno przy zwolnionej medytacji)].
Byłoby na tyle....
Profile CardPM
+Quote Post
Pyrokar1990
post 22.02.2007 - 19:52
Post #16

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 473

Hmm, ja nie odczuwam zeza przy oobe, ani nigdzie w ogole. Nawet po obudzeniu sie nie mam zeza (albo nie zdaje sobie z tego sprawy - licho wie). Po prostu nie miewam takich problemow. Nie wiem, moze za malo sie koncentruje, zreszta to nie wazne w sumie. To tetno jest bardziej interesujace (chyba powinien byc oddzielny temat na to :D). Ja osobiscie mam duzo nizsze tetno w czasie relaksacji, ale tuz przed wibracjami tetno mi nagle rosnie do poziomu jakbym biegl, ale tylko na moment, bo pozniej sa wibracje (tez nie jakies wielkie, ale przynajmniej odczuwalne) i juz tetna nie odczuwam. W sumie to nic nie odczuwam. Byl moment ( to juz nawet chyba oobe bylo, choc pewien osobnik sie ze mna nie zgadza - pozdrawiam go serdecznie) w ktorym nagle sie zorientowalem ze moje cialo fizyczne przestalo oddychac - jak sie mozna domyslec rzucilem sie do ciala z powrotem. No i potem to dopiero tetno mialem :D:D:D)
Profile CardPM
+Quote Post
Aslan
post 22.02.2007 - 20:13
Post #17

Członek Rodziny

Oddzielny temat założony..."^^"
Profile CardPM
+Quote Post
Hubert:)
post 22.02.2007 - 21:41
Post #18

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 231

Lukasz to nie jest sprawa sugestii bo nigdzie nie czytałem o "pomagającym zezie" <lol2> to wynikło samo z siebie. Jak robie zeza, albo wydaje mi sie że go robie to lepiej wchodze w trans itd... wszystko dzieje sie szybciej :)

P.S. to jest naprawde dziwne, nawet dziwnie brzmi... problemy zeza :D Pozdrawiam :)
Profile CardPM
+Quote Post
Pyrokar1990
post 23.02.2007 - 12:23
Post #19

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 473

Temat moze smieszny, ale nie blahy. Chyba nikt nie chce miec wady wzroku wskutek proby kontaktowania sie z wszechswiatem i ewentualnie zaswiatem. :D:D. Znam za to co najmniej jedna osobe, ktora wolalaby wrecz wade wzroku wyeleminowac poprzez takie wyjscia z ciala. Mam nadzieje ze ta uwaga nie jest nie na miejscu. Przeprzaszam wyzej wymieniona osobe jesli tak jest. Niech mnie za to trzepnie w realu a nie w astralu, bo wydaje sie byc bardziej wrazliwy po tamtej stronie:D.
Profile CardPM
+Quote Post
OOOOOOO
post 05.01.2008 - 13:04
Post #20

Guests

CYTAT(DJ_Maciuś @ 21.02.2007 - 11:07) *

Zezowanie, jak się go pozbyć?
Prosta sprawa. Nie wpatruj się tylko w jeden punkt, w jedną przestrzeń, którą masz w ciemności pod powiekami, lecz akomoduj skupienie wzroku raz bliżej, raz dalej siebie. Raz blisko nosa, raz w daleką czerń. Oczywiście powieki zamknięte. A co najważniejsze nie spinaj się tak, nie wymuszaj w sposób fizyczny patrzenia. Bardziej ma to przypominać patrzenia umysłem, niż fizycznymi oczami. Zezik powstaje, gdy usztywnią się za nadto mięśnie gałek ocznych. Unikniesz tego zmieniając akomodację.
Proste ćwiczenie i bardzo przydatne dla osób siedzących długo przed komputerem: od czasu do czasu oderwij wzrok i spójrz daleko za okno, po czym zerknij na szybę, firankę, monitor… i w końcu na dłonie* spoczywające na klawiszach. Ty?! A może to sen?! –zadaj sobie pytanie, bo naprawdę może to być już sen. Daję głowę, że nie jeden z forumowiczów śnił, że siedzi przed kompem.
Ćwicz to kiedy tylko przyjdzie ci ochota. Gdy postujesz, mailujesz, dziamiesz na gg lub ćpasz skaypa. A daję rękę, że z internauty staniesz się biegłym OBE Nautą. Nie zdziw się jak zezik minie, oczy staną się zdrowsze, a co najważniejsze obudzisz się w poza siedząc przed kompem i gapiąc się na własne dłonie…
OOOOOOO
* zmodyfikowana technika Castanedy, a właściwie Indian z Meksyku, a ściślej ich przodków, a jeszcze dokładniej ich praprzodków, jakiegoś szamana, który wpadł na to przez czysty przypadek, tudzież dostał o tym rotę we śnie… Ale to Castaneda ją rozpowszechnił, odtajnił, udostępnił więc nosi jego imię.

http://www.obemaniak.pl
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic