oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> >>ld<<, Jak mozna wywołac Ld?? czy jest to mozliwe??
Błażej
post 20.10.2006 - 19:30
Post #1

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Chcialbym sie dowiedziec czy mozna, a jesli tak to jak wywolac Ld.
piszcie do woli o LD tutaj. Kazda informacja moze byc pomocna z gory dzieki
Pozdro
Go to the top of the page

+Quote Post
KMA
post 20.10.2006 - 19:53
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Adept OOBE Kurs: 05-19.10.2006

Notatnik

Jak zwykle, tradycyjnie proponuję odpowiednią afirmację :) . Powiedz sobie przed snem, że tej nocy przeżyjesz LD. Przede wszystkim sam musisz w to uwierzyć. Afirmacja wypowiedziana bez przekonania nic nie daje. Powiedz sobie też, że po przebudzeniu zapamiętasz wszystko co przeżyłeś w LD. Najważniejszy jest zapał i wiara w to, że się uda. :)

+Quote Post
prof.dr.Wiktor W...
post 20.10.2006 - 20:33
Post #3

Znajomy Rodziny

Notatnik

tak. dokładnie zapał i wiara jest szalenie ważna pamiętaj o tym to właśnie zapał przynajmniej mnie pchał i pcha do przodu. wystarczy na dzień o tym zapomnieć i lipa ale jeśli zaczniesz to praktykować z zapałem to napewno różnicę dostrzeżesz.

+Quote Post
Raziel
post 20.10.2006 - 21:38
Post #4

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Notatnik

Ja jak na razie miałem tylko jeden LD, który trwał parę sekund :-(
Śniło mi się że wychodzę ze swojego pokoju, wchodzę do łazienki, coś tam robię ;-), a następnie podchodzę do lustra i widzę siebie. Przysuwam twarz bliżej lustra i skupiam całą swoją uwagę na oczach, nagle dociera do mnie że to jest sen! (normalnie niesamowite uczucie). Zdążyłem tylko obrócić się w stronę okna i spojrzeć w kierunku słońca, w tym momencie niezwykle jasne światło oślepiło mnie i obudziłem się :-((( (po co patrzyłem w to słońce >:-| )
Tak się potem zastanawiałem dlaczego zorientowałem się że to był sen i przypomniałem sobie pewne zdarzenie, które miało miejsce kilka dni wcześniej, kiedy wieczorem po umyciu się podeszłem do lustra, przysunąłem twarz, spojrzałem sobie w oczy i kilka razy z przekonaniem powiedziałem: "jesteś we śnie".
Scenariusz było taki sam (tylko pora dnia inna)
Nigdy nie zapomnę tego uczucia w chwili gdy się zorientowałem że to sen. To był, że tak powiem szok. Chciałbym jeszcze raz coś takiego przeżyć, tylko tym razem trochę dłużej :-)

A tak na marginesie, znalazłem taką fajną stronkę (jedną z wielu) z technikami osiągnięcia LD >>> link
Wydaje mi się że najlepszą metodą jest ta z wielokrotnym spoglądaniem w ciągu dnia na swoje dłonie i przekonywaniu siebie że w tym momencie jest się we śnie. Wtedy gdy wyrobi się ten nawyk może się zdażyć że i w czasie snu wykonasz tą czynność a wtedy zorientujesz się że śnisz. :-)

pozdro

+Quote Post
Błażej
post 21.10.2006 - 08:20
Post #5

Znajomy Rodziny

Ja osobiscie Ld mialem z 5 moze 6 razy zupelnie nieswiadomie zaczyna mi sie cos snic a po chwili orientuje sie ze w tym snie moge wszystko kontrolowac:D
To bardzo fajne uczucie. A nie stosowalem zadnych metod tylko sie polozylem i dziala jedynym minusem jest to, ze jeszce nigdy LD nie mialem kiedy to ja chcialem a nie jakos samowolnie.....:/ ale sprobuje nowych metod moze poskutkuja:)
Pozdro

+Quote Post
Psychedelic_mind
post 21.10.2006 - 09:28
Post #6

Znajomy Rodziny

Notatnik

MI sie tez nigdy nie udalo wywolac LD ale mialem kilka razy nieswiadome. Proponuje robic testy rzeczywistosci. TO chyba najprostrza metoda. Polega na tym ze kilka razy dziennie jak najczesciej oczywiscie mowisz sam do siebie "Czy to jest sen?" "Czy ja snie ? ". Po pewnym czasie wpada ci to w nawyk, i gdy spisz trafi sie taki przypadek ze we snie zrobisz test rzeczywistosci bedziesz mial LD :)

+Quote Post
SadaM
post 21.10.2006 - 12:55
Post #7

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Ja miałem jak na razie to tylko jedno prawdziwe LD. Otóż podczas snu, gdy robiłem coś zorientowałem się, że dawno tego nie robiłem, a nie miałem na razie takiego zamiaru, więc to musi być sen. Powróciła mi świadomość - to świetne uczucie. Jednocześnie czułem się dziwnie, bo czułem wszystko w tym śnie jakby to było na jawie, ale także czułem też, że leżę w łóżku i śpię. Dziwne. Niestety z tego LD nie udało mi się dużo wycisnąć. Myślę, że to dlatego, że poczułem radośćm, że mam LD i myślałem o tym. Próbowałem być spokojny i stworzyć coś na próbę, ale wszystko dookoła zaczęło się rozpadać, a ja się obudziłem. W dzieciństwie również miałem swojego rodzaju LD, ale jakieś inne. Otóż najczęściej występowały w koszmarach. Gdy w tych koszmarach się bałem, to uświadamiałem sobie, że coś takiego jest niemożliwe w prawdziwym świecie(za dużo fantastyki czytałem i miałem potem sny o jakiś wapirach czy czymś:) i odzyskiwałem świadomość - wiedziałem, że to sen, ale nie czułem że mogę przejąć nad nim kontrolę - nie wiedziałem wtedy o czymś takim jak LD. Sen toczył się dalej, a ja się już nie bałem, bo wiedziałem że tak na prawdę w tym momencie śpię i nic mi się nie stanie :)

+Quote Post
Raziel
post 21.10.2006 - 23:47
Post #8

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Mieliście kiedyś takie sny w których myślicie że się budzicie ale w rzeczywistości to ciągle jest sen? Mnie to się przydarzyło podczas koszmaru. Dwa razy(!) próbowałem się obudzić ale ciągle była ta sama (koszmarna) rzeczywistość. W jaką panikę wtedy wpadłem, pomyślałem sobie: "to nie sen, to się dzieje naprawdę". Dopiero za trzecim razem obudziłem się w rzeczywistości którą znam... pamiętam jaką niesamowitą ulgę poczułem że to jednak był sen, bo w tym koszmarze tak mi się życie popieprzyło że szok...

+Quote Post
effree
post 22.10.2006 - 01:57
Post #9

Członek Rodziny

Notatnik

jest wiele technik.. część z nich znajdziesz na tej stronie:

file://localhost/C:/Documents%20and%20Settings/TEMIDA/Pulpit/p_3/przebudzenie_3/mag/04_03.htm

Osobiście polecam afirmacje :)

pozdrawiam :)

+Quote Post
wert
post 26.10.2006 - 21:56
Post #10

Przyjaciel Rodziny

strona na ten temat w wikipedi-naprawde szeroki zakres informacji
"http://pl.wikipedia.org/wiki/Lucid_Dream"

+Quote Post
Raziel
post 18.11.2006 - 02:04
Post #11

Dusza Towarzystwa

Notatnik

a to ci dopiero, przez przypadek weszłem sobie na >>tą<< stronę i nie mogłem uwierzyć. To są już takie urządzenia na rynku ?? już niedługo każdy bez problemu będzie mógł doświadczyć LD :)

Ten post edytował Raziel 18.11.2006 - 02:06

+Quote Post
r_m
post 18.11.2006 - 14:11
Post #12

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

ja zauważyłem że jak robię testy rzeczywistości podczas dnia to pamiętam swoje sny bez tego pamięć snów jest dużo słabsza. LD osiągnąłem kiedyś w ten sposób, że zasypiając ciągle se mówiłem w myślach że to jest sen i w końcu zasnąłem i nagle olśnienie jestem w śnie mało niestety zdołałem zrobić bo ta świadomość że śnię wyrwała mnie ze snu ;].

Ostatnio miałem lepszy przypadek robiłem za dnia testy rzeczywistości i przed snem łaziłem po niefizycznych obszarach (F23 i F27) posługując się metodą Bruce'a Moena. Jak zasnąłem to miałem co chwile przeskoki świadomości i widziałem siebie że śpię i co chwilę widziałem swój sen (jak ktoś czytał Castanede to skojarzy z to z pokonywaniem jednej z bram śnienia) wyraziłem intencję powrotu do C1 i już normalnie spałem. Było to męczące dosyć doświadczenie.

Zauważyłem też, że ważnym warunkiem LD i pamięci snów jest wysypianie się.

+Quote Post
Błażej
post 18.11.2006 - 20:15
Post #13

Znajomy Rodziny

Właśnie wysypianie się i brak stersu są okropnie ważne.....
Ja nie moge się wyspac od tygodnia i nie moge ani w oobe wejśc ani nawet w Ld:(
Nie wiem moze sa jakies super metody na "wyluzowanie sie" bo jak jestem niespokojny czy tez niewyspany to nie moge wyleżec 2 minut w jednej pozycji na plecach:(
HELP
POZDRAWIAM 4LL

+Quote Post
SORROW
post 18.11.2006 - 21:56
Post #14

Guests

Czytam sobie Wasze wypowiedzi i tak sobie myślę ,że niektórzy są pod szczęśliwą gwiazdą urodzeni...
Oobe "na luzie" , LD też dosyć łatwo osiągacie. A człowiek tu wszystkie możliwe sposoby , testy, dzienniki snów od 4 zgoła miesięcy i ...nic. :(

+Quote Post
ICE
post 18.11.2006 - 22:43
Post #15

Członek Rodziny

Notatnik

tez mam to samo sorrow... ciesze sie z kazdego nowego doswiaczenia nawet jezeli jest debilnie banalne byle by nie stracic wiary i zapalu a to jest wlasnie tutaj najwazniejsze by osiagnac efekt

+Quote Post
Psychedelic_mind
post 18.11.2006 - 23:49
Post #16

Znajomy Rodziny

Notatnik

Na efekty trzeba ciezko zapracowac :) choc nie koniecznie :P ja np. oobe proboje juz dluzszy czas i jest tak ze czasem przez dluzszy czas nic nowego a czasem nawet coraz gorzej. Potem robie przerwe i cos nowego dochodzi :). Teraz tez aktualniemam przerwe ale mysle ze wkoncu czas wziasc sie do roboty

+Quote Post
Karakan
post 19.11.2006 - 11:25
Post #17

Listek
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

SORROW to troszkę błędne stwierdzenie, że niektórzy są pod szczęśliwą gwiazdą urodzeni. To prawda, że są osoby, które mają predyspozycje w różnych dziedzinach parapsychologii, jednak jest to bardzo rzadkie, a najważniejsze jest nasze nastawienie. Jeśli będziesz tak dalej myślał to dalej będzie ci ciężko do czegoś dojść. Musisz podchodzić do tematu LD, czy OOBE z entuzjazmem. Każda próba musi być dla ciebie przyjemnością i przed każdym ćwiczeniem musisz mieć ŚWIADOMOŚĆ (nie nadzieję), że tym razem ci się na pewno uda. A dalej to już tylko ćwiczenia i ćwiczenia :)

PS. Jeszcze jedno, przy przechodzeniu OOBE ważne jest to, że kiedy już czujesz się gotowy, aby wejść do świata astralnego, to nie próbujesz tego robić tak jak wcześniej tylko po prostu to robisz :)

Pozdrawiam

+Quote Post
SORROW
post 19.11.2006 - 15:42
Post #18

Guests

Powiem w tem sposób: entuzjazm miałem ogromny w lipcu tego roku ,kiedy temat mnie na maxa wciągnął .Zaczęło się od tego,że miałem kiedyś -kilkanaście lat temu -miałem wtedy około 15 ,16 lat -dwa świadome sny. Po prostu zdawałem sobie sprawę,że to jest sen ,mogłem podejmować jakieś tam namiastki własnych działań .Było to dosyć ciekawe doświadczenie ,jednak nastąpiło całkowicie spontanicznie . Później na długo o tym zapomniałem i właśnie za pośrednictwem netu dotarłem do tak wspaniałych źródeł informacji (pochodzących z praktyki ) i wspaniałych ludzi wymieniających się tą właśnie wiedzą .
W chwili obecnej poszukuję drogi .Moje dążenia do osiągnięcia celu -czy to LD ,czy oobe (bardziej w kierunku LD- bo wydaje się być bezpieczniejsze) trochę się ustabilizowały . Teraz słucham i wprowadzam w życie .
Dziś w nocy śniło mi się,że jadę tramwajem (też w nocy) a po moście ,górą mijał nas drugi tramwaj w którym widziałem jednago z moich przyjaciół .Wszystko było kolorowe, piękne (nawet tramwaje :) ) i w pewnym momencie w odbiciu w szybie zobaczyłem swoją twarz . Był to krótki przebłysk -niestety nie zajarzyłem ,że to sen. Ale ma to związek z czytanym przeze mnie wczoraj wieczorem postem jednego z forumowiczów,który wspominał o patrzeniu się w lustro i przekonywaniu siebie ,że to jest sen . Wyraźna inspiracja i widoczny skutek. A przecież o to właśnie chodzi. Inspirujmy się .

+Quote Post
Shala
post 19.11.2006 - 19:56
Post #19

Znajomy Rodziny

Notatnik

Polecam kurs e-mailem, gdzie co tydzien dostaniesz nowa technike przez 9 tyg.
http://magazin.spojrzenie.com.pl/kursy.php?show=kurs_ld

+Quote Post
SORROW
post 20.11.2006 - 00:03
Post #20

Guests

Myślę,że warto spróbować ...A Ty testowałaś ? Jeżeli tak,to jakie efekty?

+Quote Post
prof.dr.Wiktor W...
post 20.11.2006 - 00:06
Post #21

Znajomy Rodziny

Notatnik

witam.
jesli chodzi o ld to powiem wam ze ja tez kilka razy mialem ten stan nie wiem czym byl spowodowany bo bylo to dawno i nie pamietam czy jakies wydazenie temu sprzyjalo czy tez nie. mozliwe ze bylo to jakos spontanicznie wywolane. snilo mi sie ze wracam chyba ze szkoly i zatrzymuje sie przy kiosku ruchu znajomym mi kiosku ulica i wszystko do okola bardzo realne jak na sen dziwnie tylko widzialem wtedy jakby przez lekko mętne żółtawe szklo ale barzdzo realne. podchodze wiec do tego kiosku i mowie do babki tak; poprosze bilet na autobus, ona do mnie cos tam gada a ja jej wale prosto z mostu- dawaj ten bilet przeciez wiem ze to sen czemu mi pani nie powie ze to sen, przekonuje ja chwile co do tego a ona wyraznie zdziwiona jest tym co ja mowie ja wiem i czuje w tym czasie co sie dzieje ale kontroluje cala sytuacje czuje jak sie z niej smieje ale pamietam ze po chwili niestety jakbym sie zmienial tzn. sytuacja razem ze mna. nie pamietam juz dokladnie co bylo dalej.
pamietam natomiast inna ciekawa scene z zycia ktorej za nic w swiecie nie jestem w stanie powtorzyc.
mianowicie kiedys lezalem sobie na luzku i probowalem zasnac. siostra obok ogladala telewizje wiemze to byl jakis film co chciala strasznie obejrzec. ja bylem zmeczony i przeciwnie chcialem spac. i tak leze w luzku i probuje zasnac ona siedzi na fotelu obok i sie podnieca akcją w filmie i nie wiem z kad to sie wzielo ale po chwili czuje jak zasypiam czuje to normalnie jak nigdy w zyciu to bylo extra uczucie nie do opisania ja czuje ze to sie dzieje i chce tego brne w to dalej i w pewnym momencie czuje jak ona mnie budzi i mowi do mnie ze ty sluchaj patrz to i to sie tam dzieje ja jej na to spadaj obudzilas mnie i dalej spie i znow czuje to samo, wchodze w jakis dziwny trans czuje sie w tym coraz lepiej i znow mnie budzi..---- to bylo straszne tak sie wkurzylem wtedy ze zaczalem na nia kląć. dala mi spokoj ale juz wtedy niestety nie moglem tego osiagnac. wiem ze bylem jeszce strasznie dlugo na nia zly ztego powodu. pamietam to bardzo dokladnie nie dalo sie tego i nieda sie zapomniec.
to tyle

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park