oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

13 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Bóg, Przemyślenia.
sonic3
post 19.11.2007 - 18:57
Post #92

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

CYTAT(Drag0n @ 19.11.2007 - 19:15) *
A czy wogóle jest koniec ? Jeżeli nie Park, nasz dom to co ? A co sie stanie jak w ziemie np za 2 dni uderzy meteor wielkosci Usa i zniszczy ziemie ? Co sie stanie z nami, z duszami ? Juz sie nie zreinkarnujemy bo gdzie skoro ludzkośc wymrze ? Ja sądze że jednak naszym celem jest własnie Park, tam jest nasz dom ale zeby do niego wrócic musimy jeszcze przezyc kilka zyc na ziemi.

Myślę, że niema końca co najwyżej przerwa. Właśnie chodzi tutaj oto, że to co w tej chwili uważamy za najwaleczniejsze tak naprawdę nim nie jest. Nie jest nam potrzebna fizyczna ziemia do egzystencji, przy nieskończonej liczbie alternatyw myślę, że nalazło by się dla nas miejsce ;)
Podrożę poza ciało to coś na wzór ryby, która wyskoczyła z wody i zobaczyła na powierzchni inny świat, ale co taka ryba może wiedzieć o przestrzeni kosmicznej. Myślę, że nasz świat, park i cały system kreacji jest właśnie taką powierzchnią ale jest coś jeszcze dalej, coś czego nieznany wyższe systemy.
Go to the top of the page

+Quote Post
Artur_flyer
post 21.11.2007 - 22:37
Post #93

Guests

Czasami mi się wydaje, że już go mam, że już złapałem go za nogi, że już go zrozumiałem.
Wiem jedno, ziomal jest dowcipny hehehe, a co ma nie być,........

.......przecież to ja

+Quote Post
uncommon
post 06.02.2013 - 14:38
Post #94

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Dziś dostałem fajny list.
Może to mój tajemniczy jajcarz przyjaciel mi go podsunął, nie wiem dokładnie. ( raz się przebrał za wilkołaka pluszowego :))
Treść w nim była mniej więcej taka.
W skrócie :
-Bóg w tym roku pozwala się obżerać dowoli pączkami.

:)

CYTAT
Ałłach

DS

Czemu akurat tak ? Czy to przez to,że często w postaci żebraka chodzi ?

+Quote Post
Darek Sugier
post 08.02.2013 - 08:34
Post #95

Dusza Towarzystwa

CYTAT(uncommon @ 07.02.2013 - 21:39) *
Czemu akurat tak ? Czy to przez to,że często w postaci żebraka chodzi ?

„AŁŁAH*” tak mi się przedstawił, gdy wypowiadał werbalnie swój ident. To jedno z JEGO imion. Nie wiem dlaczego powiedział „AŁŁAH” przez „Ł” a nie jak powinno być przez „L”, ale podobnie „zniekształca” (w cudzysłowie pisane) swoje imię Gabriel, który mi się przedstawia mówiąc „DŻABRIEL”.

* przez "H" na końcu, a nie "CH", mój błąd, już poprawiłem.

DS

Darek Sugier "Dzienniki Jessego" 2011-2012 e-book drukarski
Darek Sugier "Reportaże św. Piotra" 2011 e-book drukarski
Darek Sugier "MIŁOŚĆ i WOLNOŚĆ Poza Ciałem"
2002 e-book drukarski

archiwalna strona Darka Sugiera 2007-2009
porady Darka Sugiera na oobe.pl 2002

+Quote Post
MadziaKK
post 08.02.2013 - 15:43
Post #96

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Leelaja @ 06.02.2013 - 11:54) *
Bardzo Ci dziekuje za ten wpis MadziaczKu :)
chociaz nie był do mnie, nawet nie wiesz ile przyniósł mi dobrej energii i ciepła
i moze jeszcze trochę nadziei na cos co wydaje sie beznadziejne.... dzieki :)

CYTAT(RychuBaca @ 06.02.2013 - 12:06) *
Dziękuję Wam za podzielenie się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami. :)

Ciesze sie rowniez :)

CYTAT(Darek Sugier @ 08.02.2013 - 08:34) *
„AŁŁAH*” tak mi się przedstawił, gdy wypowiadał werbalnie swój ident. To jedno z JEGO imion. Nie wiem dlaczego powiedział „AŁŁAH” przez „Ł” a nie jak powinno być przez „L”, ale podobnie „zniekształca” (w cudzysłowie pisane) swoje imię Gabriel, który mi się przedstawia mówiąc „DŻABRIEL”.

DS

Bo moze to "przebierancy"? Niepoprawni jajcarze, jakbs mogl powiedziec... ? ;)

+Quote Post
uncommon
post 08.02.2013 - 16:24
Post #97

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Poznać cechy jakie posiada każdy człowiek, istota.
Poznajesz cechy Boga.

Jedną z nich jaką KAŻDY posiada jest humor.
Jesteśmy na wzór :)

+Quote Post
Natasza
post 08.02.2013 - 16:50
Post #98

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Darek Sugier @ 08.02.2013 - 08:34) *

DS

Z tego co wiem o jezyku arabskim to własnie nasze Allah wymawia się tam w ten sposób - Ałłah, z takim tylnojęzykowym, gardłowym Ł
Poza tym Allah znaczy Bóg, nie jest to imie Boga jak sie często wydaje sie innowiercom :> znaczy niemuzułmanom.

+Quote Post
Vesanya
post 08.02.2013 - 16:58
Post #99

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Natasza @ 08.02.2013 - 16:50) *
Z tego co wiem o jezyku arabskim to własnie nasze Allah wymawia się tam w ten sposób - Ałłah, z takim tylnojęzykowym, gardłowym Ł
Poza tym Allah znaczy Bóg, nie jest to imie Boga jak sie często wydaje sie innowiercom :> znaczy niemuzułmanom.

Nie do końca się zgodzę, Allah, wymawia się rzeczywiście z gardłowym L i z akcentem na "ah" ale dalekie jest to od "Ł" mimo wszystko.
Natomiast Dżabriel - literę "g" arabowie wymawiają jako "dż". W ich języku, Gabriel wymawia się: Dżabril

+Quote Post
Natasza
post 08.02.2013 - 17:15
Post #100

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Vesanya @ 08.02.2013 - 16:58) *
Nie do końca się zgodzę, Allah, wymawia się rzeczywiście z gardłowym L i z akcentem na "ah" ale dalekie jest to od "Ł" mimo wszystko.
Natomiast Dżabriel - literę "g" arabowie wymawiają jako "dż". W ich języku, Gabriel wymawia się: Dżabril

Nie zgodze sie jednak, ze daleko do Ł
szczególnie dla niewprawionego polskiego ucha brzmi to zdecydowanie bardziej jak Ł niż L

+Quote Post
Vesanya
post 08.02.2013 - 17:29
Post #101

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Natasza @ 08.02.2013 - 17:15) *
Nie zgodze sie jednak, ze daleko do Ł
szczególnie dla niewprawionego polskiego ucha brzmi to zdecydowanie bardziej jak Ł niż L

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...f2/Ar-allah.ogg
dla mnie to zdecydowanie l, a nie ł. ale ok, niech będzie, może rzeczywiście dla niewprawionego ucha tak to brzmi

+Quote Post
Krisss
post 08.02.2013 - 19:42
Post #102

Dusza Towarzystwa

Spotykam codziennie ludzi z tym pochodzeniem (arabskim) i potwierdzam ze jest to praktycznie 'l' jak 'lawka' a nie jak 'listopad'. Wiec Darek dobrze uslyszal...-:)

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 09.02.2013 - 00:21
Post #103

Dupa Towarzystwa

Tworząc przyjaciół wymuszamy zaistnienie wrogów. To gra a ja nie lubię zasad.

+Quote Post
bielik110
post 09.02.2013 - 10:38
Post #104

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Darek Sugier @ 08.02.2013 - 09:34) *

DS

2002 e-book drukarski

archiwalna strona Darka Sugiera
porady Darka Sugiera na oobe.pl

Coś jest na rzeczy:)Bo jak spotkałem się z Archaniołem Zadkielem:) zostałem pouczony,że tak naprawdę nazywa się Zadkelo:)

pozdrawiam:)

+Quote Post
marcinoo
post 09.02.2013 - 10:42
Post #105

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Według tego schematu można napisać :

- Uznając coś za gre, automatycznie muszą powstać jakieś zasady. Brak zasad może być takową

- Uznając że coś trwa, musimy pogodzić się z tym, że coś się skończy

- Jeśli uznajemy pewne emocje za dobre, w opozycji zostaną złe

itd. ;)

+Quote Post
bielik110
post 09.02.2013 - 10:42
Post #106

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 09.02.2013 - 01:21) *
Tworząc przyjaciół wymuszamy zaistnienie wrogów. To gra a ja nie lubię zasad.

Cieszę się:) Zielu że że to napisałeś,tak samo jest ze tzw.złem lub dobrem:)

Macinoo:)
Jak żyjesz przeszłością,widzisz też przyszłość i na odwrót:) jeżeli uświadomisz sobie że jest tylko teraz:) uczuciami,zachowaniem,słowami objawiasz siebie:)zaakceptuj to co jest,myśl i czuj z serca,bądź cały czas taki jaki pragniesz być,chwilę w tym zrozumieniu,postanowieniu,uczuciu:)a wszystko się zmieni

Pozdrawiam serdecznie

+Quote Post
Darek Sugier
post 09.02.2013 - 12:25
Post #107

Dusza Towarzystwa

Ciekawy fragment znalazłem w wikipiedii…

„Allah” jest jedynym arabskim słowem, w którym wymawiane jest /ɫ/ (stąd u Sienkiewicza pisownia „Ałłah”).

A tu źródło i całość:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Allah

DS

Darek Sugier "Dzienniki Jessego" 2011-2012 e-book drukarski
2002 e-book drukarski

archiwalna strona Darka Sugiera 2007-2009
porady Darka Sugiera na oobe.pl 2002

+Quote Post
Mr.Fallen
post 09.02.2013 - 15:10
Post #108

Znajomy Rodziny

Darek-Czy Bóg którego spotykasz ma jakiś stały wygląd,określoną płeć?

+Quote Post
Vesanya
post 09.02.2013 - 18:14
Post #109

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Darek Sugier @ 09.02.2013 - 12:25) *
Ciekawy fragment znalazłem w wikipiedii…

„Allah” jest jedynym arabskim słowem, w którym wymawiane jest /ɫ/ (stąd u Sienkiewicza pisownia „Ałłah”).

A tu źródło i całość:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Allah

Muszę w takim razie podjąć polemikę bo się mylicie kochani:) Rzeczywiście Sienkiewicz pisał Ałłah ale nie wiadomo w sumie dlaczego, a to, ze "Allah jest jedynym słowem arabskim wymawianym jako ałłah" to jest po prostu jedna wielka bzdura i musze to zgłosić na wikipedii jako błąd , albo źle sformułowane zdanie.

Allah przez Arabów wymawiamy dokłądnie tak jak tutaj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...f2/Ar-allah.ogg

czyli nie jako miękkie "l" tylko twarde "l" jak słusznie zauważyła Natasza ale nadal to jest "l" a nie "ł" przynajmniej w zamierzeniu Arabów, którzy wymawiają to słowo.

Wiem co mówię, bo mieszkałam 6 lat w kraju arabskim i znam wymowę tego języka. Może rzeczywiście niewprawione ucho słyszy "ł"- tu nie będę polemizować, bo znając ten język trudno mi jest się postawić w roli słuchającego, jednakże zapewniam, ze we wszystkich arabskich dialektach a jest ich mnóstwo, Allah wymawia się tak samo - wymawia się przez twarde "l" zwijając język do góy i dotykając czubka języka górnego podniebienia używając dźwięku gardłowego. Dla porównania przy miękkim "l" jezyk bardziej płasko i delikatniej dotyka górnego podniebienia. Dla porównania - przy wymawianiu "ł" język nie bierze udziału więc między twardym "l" a "ł" jest różnica.

A teraz z innej beczki, czytając Twoją wypowiedź a zwłaszcza to zdanie:

BÓG, PraOJCIEC Niebieski, PAN Niebios, Gigant ON/ONA, Ałłah, JAHWE, Perun, Zeus, … - to tylko jedne z Jego określeń i imion, ale to jest JEDNA OSOBA.

zaintrygowało mnie to, ze stawiasz znak równości między Allahem Jahve, z którym rozmawiasz i który jest Bogiem Jedynym, filarem monoteizmu, a wszystkimi bogami pogańskimi typu Gigant, Perun, Zeus itd. co się wzajemnie wyklucza. Z takiej fuzji religijnej wychodzi pewien absurd i już wyjaśniam dlaczego:

Filar religii monoteistycznych (Judaizm oraz Islam) stawia nieprzekraczalną barierę między Bogiem Jedynym (nie mającego płci, dzieci ani wizerunku, będącego po za wyobrażaniem człowieka i który nigdy nie został zrodzony), z bóstwami pogańskimi, które mają płeć, wizerunek i dzieci - nawet z kobietami ludzkimi, w dodatku zawsze pochodzą od kogoś a więc zostały zrodzone (czyli mają naturę astralną, a nie duchową).

Stawiasz znak równości między przeróżnymi bogami pogańskimi z hierarchii astralnych różnych kultur z Tym Bogiem Jedynym, który sam w Torze i Koranie o sobie mówi, ze jest ponad wszelkimi bogami a nawet wyraźnie podkreśla, że stawianie Go na równi z bogami pogańskimi jest śmiertelnym grzechem...

Czy Twoim zdaniem prorocy Judaizmu oraz Islamu się mylili? bo albo się oni mylili, albo Ty się mylisz, bo wszyscy nie możecie mieć racji w tak kluczowych i sprzecznych ze sobą kwestiach :)

Tylko nie obrażaj się na mnie, ja poruszam ważną kwestię, która wymaga moim zdaniem merytorycznego doprecyzowania.

+Quote Post
bielik110
post 09.02.2013 - 18:57
Post #110

Dusza Towarzystwa

:)))))))))))))

Tak na prawdę to nikt się nie myli:)

Bo wszystko jest prawdą:) wszystko jest częścią prawdy absolutnej

Uwielbiam was kochani:)))))

+Quote Post
zupełniezielony
post 09.02.2013 - 19:03
Post #111

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(bielik110 @ 09.02.2013 - 18:57) *
:)))))))))))))

Tak na prawdę to nikt się nie myli:)

Bo wszystko jest prawdą:) wszystko jest częścią prawdy absolutnej

Uwielbiam was kochani:)))))

Zgadzam się Bieliku, ale nie wszystko jest Prawdą, tylko Prawda ukryta jest we wszystkim. Aby zrozumieć gwiazdy, trzeba zrozumieć atomy :)
I nie wszystko jest częścią Prawdy, tylko jej całością. Trudno to zrozumieć, ale prawda zarówno dzieli się, jak i nie dzieli. Jest we wszystkim w całości i po części. Wszystko jest w niej, ona jest we wszystkim.

+Quote Post
Natasza
post 09.02.2013 - 19:08
Post #112

Dusza Towarzystwa

Filar religii monoteistycznych (Judaizm oraz Islam) stawia nieprzekraczalną barierę między Bogiem Jedynym (nie mającego płci, dzieci ani wizerunku, będącego po za wyobrażaniem człowieka i który nigdy nie został zrodzony), z bóstwami pogańskimi, które mają płeć, wizerunek i dzieci - nawet z kobietami ludzkimi, w dodatku zawsze pochodzą od kogoś a więc zostały zrodzone (czyli mają naturę astralną, a nie duchową).

Moze nie chodzi tu jednak o religijne podejście ?
Co do Ł czy L to wydaje sie że w wymowie słowa Allah słuszymy "Ł" ale nie to powszechnie uzywane, ale teatralne, to którego uzywali aktorzy przedwojenni, śmieszne ze tyle wymiany zdan tylko na teamt jednej literki :>

+Quote Post

13 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park