oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Badanie Oobe, tylko na temat.
6umerang
post 23.09.2008 - 22:36
Post #1

Dziadek do ożehuf
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Dziwne, że ja to piszę, ale chciałbym przeprowadzić szereg mniej lub bardziej logicznych zapytań i kolejnych "wywiadów środowiskowych", które miałyby na celu określenie pewnych "warunków" zwiększonego prawdopodobieństwa wystąpienia obe.

Nie będę tłumaczył pytań, ale prosiłbym was obemaniacy o szczere odpowiedzi a ja potem przedstawię raport. Może coś z tego wyjdzie, może nie. Ankieta z pewnych przyczyn musi być zrobiona ręcznie.

Ankietę wypełniają tylko osoby, które ćwiczą oobe i oobe miały!

Na pytania odpowiadajcie krótko, ale podając możliwie dużo szczegółów, nawet niepozornych. Niektóre pytania wydają się durne - nieważne, odpowiedzcie. Wyjątkowo nie robię sobie jaj.

Modów prosiłbym dla odmiany o kasację wszystkiego co nie tyczy tematu, żeby była przejrzystość w odpowiedziach.

ANKIETA
===========================

1. Ile razy udało ci się osiągnąć świadome oobe i jakiej zazwyczaj jest jakości?
2. O jakiej porze dnia i nocy najczęściej udaje ci się oobe (nie kiedy najczęściej ćwiczysz, ale kiedy ci wychodzi)?
3. W jaki dzień tygodnia najczęściej wychodzisz z ciała?
4. Opisz jak długo i w jakich godzinach sypiasz.
5. Wypisz wszelkiego rodzaju witaminy, leki, suplementy diety które zażywasz regularnie, które dosyć często i jakie okazyjnie. Jeśli możesz, podaj w jakich godzinach/dniach/okolicznościach co bierzesz (nie narkotyki).
6. Jeśli bierzesz narkotyki - wypisz jakie i określ jak często - podaj także w jakich najczęściej godzinach.
7. Co i ile (szklanek, litrów, filiżanek,itp) pijesz w ciągu dnia (yerba,zielona herbata, rooibos, woda mineralna (jaka dokładnie), kawa, etc) - tylko zwykłe napoje codzienne! Jak nie widzisz problemu w podaniu nazwy, to zrób to.
8. Owoce i warzywa - opisz jak często i co jesz - np. codziennie 2 jabłka. Warzywa wiadomo - suróweczki do obiadu, etc - ogólnikowo - ważniejsze są rzeczy które spożywasz codziennie.
9. Jakiej muzyki słuchasz i kiedy najwięcej (godziny, dni).
10. W skali 1-10 określ ilość stresu i zmartwień, które posiadasz na codzień - to samo zrób z wrażeniami pozytywnymi.
11. Twoje hobby (ważne jest, czy to jest hobby bierne, aktywne, wymagające mózgu, czy mięśni, czy też obydwu rzeczy - chodzi o zachowanie ciała)?
12. Czy chodzisz na siłownię, aerobik, ewentualnie uprawiasz jakikolwiek sport?
13. Jak określisz swoją budowę ciała (sylwetka, wzrost, waga - chudy, grubasek, niski, wysoki)?
14. Masz zwierzęta w twoim domu - lubiane i nielubiane?
15. Związek (jak długo, czy to miłość, czy tylko tymczasowa znajomość, czy to jakaś więź szczególna, czy tylko pożądanie, etc)?
16. Ilość światła i typ w ciągu doby w pomieszczeniu w którym najczęściej przebywasz i tak samo w pomieszczeniu, w którym śpisz. Przykład: 60% dzienne (okno od południa) 40% lampa 100W (chodzi o moc, inaczej człowiek się czuje jak mu walą 4 100-watówki a inaczej jak w pokoju pali się tylko mała lampka nocna).
17. Średnia temperatura powietrza w pokoju/miejscu, w którym najczęściej udaje ci się oobe.
18. Pora roku w której masz najwięcej oobe.
19. Jaki umysł posiadasz (humanista, matematyk, etc)?
20. Jesteś lewo- czy praworęczny?
21. Wszelkiego rodzaju defekty fizyczne, genetyczne i inne fizyczne (jedna nerka, trzeci sutek, sześć palcy)
22. Praca - umysłowa/fizyczna - siedząca, stojąca, dużo ruchu, spotkań, etc
23. Na jaki kolor masz pomalowane ściany w pokoju (ewentualnie jaka tapeta) - jakie kolory dominują w ciągu dnia (najczęściej oglądane - praca, dom, ulica)
24. Podaj wiek, znak zodiaku, godzinę przyjścia na świat.
25. Czy w twojej diecie przeważają węglowodany czy białka?
26. Hałas w okolicy - wszystko co generuje hałas, autostrada, lotnisko, tory, głośny sąsiad, psy - wszystko!
27. Wszelkie inne odmienne stany świadomości jakie z powodzeniem praktykujesz świadomie (czyli nie spontany) - ld, mentalka, medytacja, trans, hipnoza, itd, itp.
===================
28. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie wszystkiego o co chciałem zapytać a wszystkiego się nie przewidzi - wypiszcie jeszcze na końcu wszystko co przychodzi wam do głowy a co jest dla was charakterystyczne w zachowaniu, diecie, trybie życia, wszystko też c oczywiste a co pominąłem, jeśli czytasz jakieś specyficzne książki, oglądasz specyficzny rodzaj filmów, jeśli masz jakiś talent (nawet jak tak nie uważasz a znajomi uważają, że masz) - nawet ma znaczenie czy robisz kupkę jasną, czy ciemną!
===================
Nie trzeba odpowiadać na wszystkie pytania, ale im więcej, tym lepiej, im szczegółowiej, tym lepiej.
Wiem, że obemaniacy uważają, że oobe każdy może opanować - owszem - ale z pewnych przyczyn jedni mają obe już po pierwszej próbie a inni latami nie mogą go osiągnąć. Jedni mają obe długie, inni tylko "wyskoki" a na wszystko składa się właśnie WSZYSTKO. Chciałbym, abyśmy poznali zwyczaje i nawyki osób, którym obe wychodzi świadomie i mają już przynajmniej te kilkanaście wyjść ładnych za sobą. Uważam, że każdy szczegół jest ważny - w zdrowym ciele zdrowy duch. Otoczenie generuje albo spokój, albo stres - wszystko jest ważne. Więc nie róbmy sobie jaj i raz niech ci prawdziwi obenauci pomogą w czymś innym.

Informacje się tu pojawiające będę zbierał i rozkładał na czynniki pierwsze a gdy już będzie odpowiednio dużo wpisów postaram się zebrać całość do kupy i przedstawić to w formie jasnej, logicznej i czytelnej.
Go to the top of the page

+Quote Post
tom
post 24.09.2008 - 18:25
Post #2

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: Moderator

Notatnik

1. Oj, ponad 100... nie wiem, nie licze...liczyłem tylko aż osiągnąłem 10ty raz;p jakoś jest różna, zależna od stanu psychicznego, samopoczucia itp
2. Ćwicze 24/dobe... staram sie;p utrzymywanie swiadomości i obserwacja siebie. A wychodzić zazwyczaj koło 4-5
3. Nie ma to znaczenia... całkowity rozrzut
4. Śpie 6-7h... w łóżku xD ciepłym pokoju :D
5. Kawa, popołudniem po szkole... cherbata do posiłków. Jogurtów dużo :D
6. Kiedyś, różnorodne psychodeliki. Zazwyczaj nocami tripowałem. Ćpając nie uzyskiwałem dobrych efektów w oobe... potem gdy wyszedłem, zrezygnowałem na jakis czas z dragów.
7. herbata, lipton, saga - to tak do posiłków. Popołudniami zawsze kawa. Wieczorem czasem zielona cherbata, rzadko jednak. W szkole różne napoje, orangady. Od czasu do czasu alko.
8. Rzadko, jeśli już to banany, mandarynki, brzoskwinie. A z warzyw, to tam różne w zupie ;p (kalafior itp) pomidor czasem, ogórek też
9. W busie, w domu... gdziekolwiek... celtycka typu Enigma/Era/Enya, Hip-hop, ambient, dance, trance, psytrance, reggae, rock, ... eh;p wszytsko:D zaleznie od chęci
10. Stres 1-2
Pozytywnie 8-9
11. Biegam głównie :) a tak sport w szerokiej skali, ale nie często.
12. jak wyżej
13. Szczupły, wystarczająco dobrze zbudowany ;D Myśle że nie ma to znaczenia, bo większe znaczenie ma nasze zadowolenie z naszego ciała - a tu jest qrna mega pozytywnie:D
14. Szczurcia :D kooocham ją :) ale nietsety musze ją oddać
15. Miłość bezwarunkowa :D w chwilach eufori przeszkadza w oobe, bo nie da sie na niczym skupić ;p
16. xD światło no... kij wi;p okno na południe ;p
17. Nie zwracam na to uwagi :) jest przyjemnie, nie za ciepło, nie za zimno ;p aczkolwiek lepiej już żeby był za zimno niż zbyt ciepło
18. Nie ma znaczenia
19. eee.... marzyciel :D? prędzej ścisłowiec
20. praworęczny
21. Wszelkiego rodzaju defekty fizyczne, genetyczne i inne fizyczne (jedna nerka, trzeci sutek, sześć palcy)
22. Siedząco, umysłowo = sie ucze ;p
23. Jasne, lekko niebieskie. Przebywam w jasnych kolorach nacodzień
24. 18, waga... godzine nie wiem ;p
25. Słodycze słodycze... ;p ale jogurty też dużo...więc ;p róznie
26. Psy, czasem samochody :)
27. ld, mentalka, medytacja, trans, hipnoza, itd, itp.
===================
28. Mało TV, kompa staram sie ograniczać, pozatym na bierząco świadomosc tu i teraz.

+Quote Post
Ketrab
post 24.09.2008 - 18:44
Post #3

Dusza Towarzystwa

witam potem odpowiem, teraz nie mam czasu,chcę tylko powiedzieć, że ludzie,otoczenie,warunki fizyczne(jako człowiek) zamazują świat, filtrują rzeczywistość, wystarczy się tego wyzbyć,być gołym lecz wesołym
p.s
Nie kasować postu potem edit , opowiem na te pytania ,choć nie ma sensu, ale odpowiem, chce też powiedzieć że twistoid robi ciemną kupę,znaczy kupkę. Pozdrawiam

"chce też powiedzieć że twistoid robi ciemną kupę,znaczy kupkę. Pozdrawiam"

Czy to jest na temat? // pozdr Silverka

+Quote Post
Majster
post 24.09.2008 - 21:31
Post #4

Dusza Towarzystwa

Świetny pomysł! :)

1. Nie wiem dokłoadnie ale kilkadziesiąt do 100, jakość jest różna jeśli jest słaba to cofka i ponowienie próby, jeśli wychodzę będąc świadomym cały czas to zazwyczaj jest FullHD++ :)
2. Rano, dokładnie między 6.00-10.00
3. Nie zwracałem nigdy na to uwagi ale chyba jednakowo w kazdy...
4. 1.00-7.00 dni robocze 1.00 - 9.00 (wolne) W moim przypadku nie ma większej różnicy bo jak miałem duzo wolnego to tak samo wychodziłem. Teraz jak wcześnie rano wstaję zdaża się obe nawet w ciągu 10 min drzemki przed wstaniem :P
5. Nic nadzwyczajnego, czasami jakis kompleks witaminowy jak sie chu**wo czuję.
6. Ja nie ćpam :(
A tak serio to, praktycznie codziennie pale mieszanki ziołowe, kaszlodyn raz na 3-4 tyg, koda - różnie, (Ostatnio nastepnego dnia po tripowaniu, znaczy tego samego bo latalem w nocy, kilka godzin po tym mialem obe)
7. 2 herbaty po pól litra - Earl grey Liptona (pycha!), soki domowej roboty kilka szklanek i soki kupne Cappy itp tez kilka szklanek. Czasami 1-2 szklanki mleka.
8. Ćwiartka arbuza prawie codziennie, miseczka winogron praktycznie codziennie, jalbko/nektrayna/brzoskwinia tez czesto. Dużo warzyw na kanapki ogórki, pomidory, cebula itp, do obiadu także obowiązkowo duża ilość.
9. D'n'B, chillout, trance, ogólnie dużo elektronicznej, metal, numetal, gotyk, ebm, i jeszcze duzooo w ch*** nie chce mi sie wymieniać! Jak tylko jestem w domu - słucham muzy, ide chodnikiem - słucham muzy, jade autobusem - słucham muzy, teraz - słucham muzy. Bez muzy nie da rady.
10. Obiektywnie: 4/3 Subiektywnie 0/8.
11. Siłka, czasami 2h codziennie czasami 2x tydz, czasami jazda na rowerze.
12. p.w.
13. Nie, że się chwale ale, DOBRZE ZBUDOWANY :D
14. 2 Koty - lubiane :)
15. Wolny strzelec!^^
16. Dużo przez cały dzień, wieczorami b.mało.
17. 21
18. Wszystkie oprócz lata xD
19. Ścisły
20. Praworęczny
21. Wszystkie podane. :D // Nic
22. Stojąca, dużo ruchu, spotkań, mówienia,słuchania.
23. Białe. Nie ma dominujących kolorów.
24. 25, Ryby, 23
25. Węglowodany
26. Czasem psy, czasem drący morde sąsiad.
27. LD, mentalka

+Quote Post
ReCaLL
post 25.09.2008 - 19:54
Post #5

Dusza Towarzystwa

Notatnik

1.ponad 50 rozne dostrojenie ale ciagle to nie jest to, czasem nie kapnalem sie ze to oobe przez bdb dostrojenie ;d
2.rano 6-10 góra 11 ale to rzadko
3.sobota/niedziela chociaz udawalo mi sie czasem w inne dni
4.24-1 do 7 , wekeendy 1-3 do 10-11 czasem 12
5.brak
6.yy cos czasem zajaram ale rzadko ;d
7. litr mleka herbatka cos tam jescze
8. banan?
9.trance, proggresive trance, house, alternative, rock, punk rock, power metall, dynamic metall, speed metall, melodic metall, + wiele innych zaleznie od nastroju. muzy slucham jak tylko moge prawie caly dzien ;] bez muzy jak bez tlenu hehe
10.3-6 . 6-6
11. gry komp. , sport, parapsychologia
12. pływanie, rwr, kosz, siłka
13. szczupły dobrze zbudowany.
14. niet
15. samotny :(
16. troche mało światła tak z 40% wpada
17. no normalna ;d ale wychodzi lepiej jak jest chłodniej
18. zima
19. humanista
20. praworeczny
21. brak
22. siedzaco uczaco
23. niebieski
24. rak 15 lipiec godzina 20.10
25. i to i to tak pol na pol ;]
26. no sasiedzi uzeraja psy szczekaja koty w sumie tez nie sa bez winy ;d no i jeszzcze jakies ptactwo denerwuje + samochody. ale zamykam okno i jest no problem ;p
27. mentalka, ld, trans i jeszcze swoje wlasne.
28. niezle 3 oko, uczuciowy, gleboki dobrze czuje energie.
27.
24.

+Quote Post
Astral%Dreamer
post 14.12.2008 - 21:05
Post #6

Dusza Towarzystwa

Notatnik

myślę że warto dokonać tej ankiety mam za sobą 3 wyjścia . nie dużo ale lubię pomagać w wielkich celach więc do dzieła

1. 3, w czym dwa w słabym dostrojeniu, trzecie - ostatnie w bardzo dobrym
2. gdy budzę się w nocy i jestem na brzegu snu, wtedy nie ruszając się w ogóle ruszam do szczytnego celu . spojrzenie na zegarek w takiej chwili jest niemożliwe
3. najczęściej w weekendy bo wiem że mogę sobie na to pozwolić
4. 22 - 7 , 8
5. raczej nie biorę . w okresie letnim i wiosennym tylko zyrtec na alergie, no i często apap ; ) ale to już profilaktyka
6. nie dotyczy
7. głównie to soki z owoców, myślę że na 1 dobę z litr wypije zależne od wysiłku
8. Owoce i warzywa - lubię ogólnie owoce i co jest w domu to jem najczęściej jabłka, mandarynki, banany
9. muzyki słucham prawie zawsze kiedy jest czas i kiedy nawet na to czasu niema :D słucham ogółem wszystkiego metal , techno , pop , hip hop co się nawinie w jakich godzinach tak bliżej to rano przed szkołą budzę sąsiadów kolumnami :D 7-7 45 a potem to tak w wieczornych godzinach
10. stres zmartwienia - 5 , rzeczy miłe pozytywne - 7
11. swego czasu lubialem pogrywać sobie czy to w csa czy w dote wymagającego bezpośredniego używania mózgu, capoeira, głebszych hobby niemam niestety żyje z dnia na dzień
12. Capoeira ale to latem jak jest cieplutko i łąka, a zimowo to ogólnie mało sportu . jak jest śnieg to wiadomo na stok, trochę sobie brzuszki robię weidera generalnie nie za dużo potu :D
13. 167 cm ? 60 kg, no taki dosyć niski gruby raczej nie. myślę że odrobinę przy wadze :D
14. Pies lubiane ;]
15. Generalnie to krucho z tym ;d Nie
16. nie lubię za bardzo światła czuję się nie swojo :D pod wieczór robi się ze mnie chojrak :D a nie pytajcie mnie ile maja wat moje zarówki w domu bo jestem tak lewy że nie mam pojęcia. aczkolwiek mam halogeny prawie wszędzie
17. Sucho, Ciepło nie aż tak bardzo gdzieś 30 parę stopni
18. Wakacje. ale to tez nie pewne info bo nie wiadomo jak będzie tej zimy. zważywszy na to że od tamtych wakacji zacząłem z tym przygodę
19. Humanistra
20. Prawo
21. brak
22. żadna nie pracuje, ale jakby przyrównać do mojego miernego życia to umysłowa siedząca mało ruchu mało spotkań ;))Praca - umysłowa/fizyczna - siedząca, stojąca, dużo ruchu, spotkań, etc
23. ściany zielone a tak ogólnie to raczej ciepłe kolory za dnia
24. 17, ryby, 6:30
25. białka
26. okolica nadzwyczaj cicha ... ; (
27. żadne prócz Obe

+Quote Post
salvinia
post 15.12.2008 - 20:06
Post #7

Dusza Towarzystwa

CYTAT(6umerang @ 23.09.2008 - 22:36) *
28. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie wszystkiego o co chciałem zapytać a wszystkiego się nie przewidzi - wypiszcie jeszcze na końcu wszystko co przychodzi wam do głowy a co jest dla was charakterystyczne w zachowaniu, diecie, trybie życia, wszystko też c oczywiste a co pominąłem, jeśli czytasz jakieś specyficzne książki, oglądasz specyficzny rodzaj filmów, jeśli masz jakiś talent (nawet jak tak nie uważasz a znajomi uważają, że masz) - nawet ma znaczenie czy robisz kupkę jasną, czy ciemną!

pytanie nr. 28. Jak oddychasz podczas ćwiczeń - relaks i wyjście...

odp. proponuję nauczyć się przez usta!

+Quote Post
AlterEgo
post 14.01.2009 - 19:47
Post #8

Przechodzień

1. OOBE osiągnąłem 6 razy w ciagu 12 ostatnich nocy, 4 noce pod rzad wychodziłem z tym, że jest to niezależne od mojej woli, nie wykonuje ku temu zadnych czynności, oobe samo przychodzi w nocy, jakość dobra -małe problemy z poruszaniem sie
2. Godzina wyjścia przeważnie miedzy 2 a 6 rano
3. Bez różnicy, pierwsze 4 wyjścia odbyły się pod rząd z nocy na noc, pózniej jakoś ucichło, nastepne 2 wyjścia wczoraj i dzisiaj w nocy
4. Przeważnie 10h od 23.00 do 9.00
5. Dość często biore wapń z magnezem B complex i vit. C wszystko naturalne od nutrilite, 1x dziennie po śniadaniu
6. ~od 2 lat w odstępach tygodniowych 450-600mg DXM + lufka grasu. Zazwyczaj wrzucam w godzinach 19.00- 22.00 dopalam grasem gdy DXM porzadnie wejdzie
7. Woda mineralna "oaza" lub"kropla beskidu" ok 4 szklanek/dzień + ostatnio mocna kawa z rana
8. Owoce 2-3x/tydz ~ 1 jabłko, 3 mandarynki, warzywa 2-3x/tydz ziemniaki na obiad+surówka z ogurków, marchwki, jabłek, pomidorów, rzodkiewki
9. TRANCE!!! codziennie od rana do wieczora :) czasem też od wieczora do rana gdy zasne z muzą na uszach:-D
10. -Negatywy 2 pkt/dzien
-Pozytywy 7-9pkt/dzien. Raz na tydzień i od świeta Skala przekracza 10 punktową granicę:)
11. Taniec-dużo tańcze wymaga jakiejś tam pracy mózgu i b. dużej pracy mięsni:)
12. Tylko w klubie i na masówkach gdy sie wyginam:) na wiosne i lato dosyć sporo na rowerze
13. Wzrost 174cm chudy nieco ponad 60kg jestem zadowolony ze swojego ciala
14. Nie posiadam
15. Chwilowo tylko pożadanie, w niedalekim czasie pewnie to sie zmieni w głebsze uczucie.
16. W dzien ok 60% duże okna w pokoju skierowane na południowy wschód, gdy sie ściemni lampka nocna 100w-40%, gdy śpie spora część światła księżycowego wpada do pokoju, w nocy mam niezły mistyczny klimat:)
17. 20stopni
18. Za krótkie doświadczenie, narazie jest to zima.
19. Raczej humanista-filozof, metafizyk, skłonności mistyczne
20.Praworeczny, co ciekawe test na dominacje półkul mózgowych wykazał wynik Prawa-84% Lewa-16% wiec chyba powinienem byc leworęczny tak? Niewiem czy dobrze mówię
21. Brak
22. Niepracuje, ucze sie narazie wiec praca umysłowa
23. Dwie sciany jasno zielone i dwie jasno czerwone sufit jasnoniebieski:P
24. data ur 25.03.1990 czyli wiek-18lat, znak zodiaku-baran:P, godzina poczęcia - niemam pojęcia:P
25. Zdecydowanie białka
26. Na ogół gdy jestem w domu zagłuszam wszystko muzyką, pozatym mieszkam w dosc spokojnej mieścinie, chwale sobie cisze i spokój, choc to jeszcze nie ta cisza która panuje na wioskach
27. Medytacja, trans, wyższe stany świadomości - dysocjacyjne i psychodeliczne po narkotykach, zażywam głównie psychodeliki, nie nazwałbym tego ćpaniem bo nie robie tego dla rozrywki(no może troszeczkę:) głównie chodzi o odkrywanie możliwości swojego mózgu i o nietuzinkową rozkminę :-D

+Quote Post
Jestem
post 16.01.2009 - 13:44
Post #9

Gość Rodziny
*

Hmm... 666 wyświetleń ;D
1. około 10 razy w tym 3 z mojej woli. Jakości nie potrafię określić bo zawsze była taka sama to skąd mam wiedzieć czy to jest dobra? xD
2. Najczęściej mi wychodzi oobe w okolicach 9 - 11 rano najczęściej niezależnie od mojej woli.
3. Sobota i Niedziela ponieważ tylko wtedy można spokojnie pospać.
4. Sypiam od 00:00 do 7 rano, w sobotę i niedziele od 1 w nocy do 12 rano ;D
5. Nic nie zażywam regularnie.
6. Nie biorę narkotyków... i nigdy nie wezmę.
7. Różne herbaty, codziennie 1 szklanke. asasaaasaas
8. Banan - 3x na tydzień, Jabłko - 1 raz na tydzień. Sok z marchwi - 2x na tydzień.
9. Rock, mocna gra gitarowa. Słucham muzy codziennie, najczęściej w okolicach godzin 16 - 21.
10. stres i zmartwienia: 6, wrażenia pozytywne: 4
11. Skateboarding, Karate
12. Skateboarding, Karate..
13. Wzrost: przeciętny, Sylwetka: Chudy. (silny) ;p
14. 2 koty i pies. wszystkie są lubiane
15. brak związku
16. 50% dzienne i 50% sztuczne (lampa 80W) w nocy mam całkowicie ciemno w pokoju ;p
17. 18 stopni
18. Zdaje mi sie że pora roku w moim przypadku nie robi różnicy...
19. Humanista
20. praworęczny
21. Brak
22. Przeważa praca umysłowa
23. wszystko biaaałeeee ;D
24. 14 lat, ryby.
25. pół na pół ;)
26. psy ale żadko
27. medytacja, trans. (kiedyś ld ale mi sie odechciało)
28. Kupka: ciemnobrązowa. xD

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park