oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V  « < 5 6 7 8 >  
Closed TopicStart new topic
> Katolik .pl, przeczytajcie ku przestrodze :)
Wulfen
post 04.03.2010 - 02:18
Post #127

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

jednym slowem jest wszechwiedzacy i z tego wlasnie wynika sprzecznosc z wolna wola.
chodzi o to ze bog nie moze byc wszechwiedzacy a jednoczesnie czlowiek posiadac wolna wole. jezeli bog jest wszehwiedzacy to nasz los jest z gory ustalony, nie mamy zadnego wplywu na nasze decyzje bo to juz wczesniej zostalo zaplanowane, bog wie co my zrobimy wiec nasze czyny sa zdeterminowane jego wszechwiedza, z tego wynika, ze np niektorzy ludzie juz przed urodzeniem sa skazani na potepienie(jesli ktos wierzy w pieklo) a inni na zbawienie. kogo wiec bog ocenia skoro juz nas takimi stworzyl i nie mamy na to zadnego wplywu?
Go to the top of the page

+Quote Post
Andromeda
post 04.03.2010 - 08:09
Post #128

Znajomy Rodziny

Notatnik

CYTAT
nie mamy zadnego wplywu na nasze decyzje bo to juz wczesniej zostalo zaplanowane

być może istota wszechwiedząca zna najbardziej prawdopodobną przyszłość a my sami decydujemy jak będziemy żyć, lub może istnieć nieskończona ilość przyszłości a taka istota zna je wszystkie

polecam też paradoks istot wszechmogących :link

+Quote Post
dreamer_the_one
post 04.03.2010 - 09:08
Post #129

Dusza Towarzystwa

Notatnik

"Jednak jeśli ktoś jest wszechmogący, to może do tego doprowadzić."
hehehe :D

nad katolicyzmem mozna duzo sie pocic. ma wiele luk logicznych. np. np co sie dzieje z poronionym dzieckiem? bo wg KK nawet płód ma już dusze.
tych sprzecznosci jest naprawde wiele, ale zaloze sie że są w kazdej religii włączając w to buddyzm

+Quote Post
qinshy
post 04.03.2010 - 11:05
Post #130

Częsty Gość Rodziny
**

Notatnik

+Quote Post
Bernard
post 08.03.2010 - 15:02
Post #131

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(set.h @ 02.03.2010 - 21:17) *
Zobaczę to uwierzę.

Wybacz, ale czy nie leciało to jakoś tak "błogosławienie, którzy nie widzieli, a uwierzyli"?

Kiedy zobaczysz, to to już nie będzie wiara, to będzie wiedza.

Pozdrawiam, Bernard

+Quote Post
dreamer_the_one
post 08.03.2010 - 15:05
Post #132

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Bernard @ 08.03.2010 - 15:02) *
Wybacz, ale czy nie leciało to jakoś tak "błogosławienie, którzy nie widzieli, a uwierzyli"?

Kiedy zobaczysz, to to już nie będzie wiara, to będzie wiedza.

w takim razie co ty tutaj robisz, podróżniku po zaświatach?
lepiej uciekaj jak chcesz zachować i dopieszczać swoje absurdalne wierzenia ;)

+Quote Post
Dzyeson
post 09.03.2010 - 09:33
Post #133

Dusza Towarzystwa

Notatnik

szczerze mowiac to itak na początku musielismy uwierzyc w te rózne rzeczy , zresztą nadal wiele spraw opiera sie tylko na naszej wierze. przeciez jeszcze mało odkryliśmy

+Quote Post
Bernard
post 09.03.2010 - 16:56
Post #134

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(dreamer_the_one @ 08.03.2010 - 15:05) *

Uwierz mi, ja wiary nie wybrałem, nawet jeśli mam się przestawić to to i tak potrwa.

Pozdrawiam, Bernard

+Quote Post
Darion
post 12.03.2010 - 17:12
Post #135

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Nie rozumiem dlaczego krytykujesz czyjeś poglądy? Każdy ma do nich prawo i niekoniecznie musisz się z nimi zgadzać ale nie powinieneś ich w ten sposób atakować i nazywać absurdalnymi. Trochę tolerancji nikomu jeszcze nie zaszkodziło :) Jaką masz pewność przyjacielu, że akurat twoje poglądy są słuszne?

Dla wielu ludzi wiara = religia a przecież są to zupełnie różne pojęcia. Nie mam zamiaru się tu rozwodzić nad ich znaczeniem bo to nie miejsce na to. Osobiście uważam, że brak wiary to ignorancja.

...lepiej uciekaj jak chcesz zachować...
Czy to nie jest czasem tak, że sam przed czymś, być może podświadomie, uciekasz? Może już czas przestać uciekać i stanąć z tym twarzą w twarz. Możliwe, że z takiego zderzenia wyniknie coś pożytecznego :)

Przeczytałem kilka twoich postów w różnych tematach na tym forum i mam wrażenie, że często w swojej wypowiedzi starasz postawić się nieco wyżej od tego, do kogo ją kierujesz. Czy to nie jest objaw jakiegoś kompleksu ( bez obrazy :D )?

Niech moc będzie z Wami.

+Quote Post
Bernard
post 12.03.2010 - 17:36
Post #136

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Witajcie,
mam nadzieję, że nie weźmiecie tego za offtop, a nawet jeśli to jest to Hyde Park pisane przez "i", więc samo to daje mi niepisanie pozwolenie na czynienie wspomnianego offtopa.
To forum jest jednym z tych for, na które wchodzi się nie tylko po to, żeby poszukać info na konkretny temat, ale też żeby poczytać mądre i ciekawe posty. Taki post, jak ten nade mną - właśnie taki jest. Zaskoczyło mnie przede wszystkim to, że doskonale oddaje moje myśli i odczucia po tym jak potraktował mnie Dreamer razem z kilkoma innymi forumowiczami.
Zazwyczaj nie nadużywam opcji dzięki na forach, ale ostatnio mam jakiś lepszy humor więc Darionie plusa dostaniesz choćby tylko dlatego, że wyszedłeś naprzeciw Dreamerowi.
Zgadzam się, że niejednokrotnie traktuje On innych jak osoby drugiej kategorii...

Pozdrawiam, Bernard

+Quote Post
Majster
post 12.03.2010 - 18:10
Post #137

Dusza Towarzystwa

Darion nie ma to jak trochę pseudo-psychologicznego bełkotu. Nie dość, że wyjdziesz na inteligenta to jeszcze jak dobrze pójdzie to może rozmówca wkurzy się na to co o nim napisałeś. Sądzę jednak, że drimer jest ponadto.
Jeszcze wracając do wywodu o wierze i ignorancji. Mi się wydawało, że właśnie ślepa wiara jest ignorancją ale widać niektórzy myślą odwrotnie. Poza tym dopatrzyłem się pewnej niejasności najpierw sam piszesz, że forum służy do wiadomego a później sam atakujesz go zarzucając mu zakompleksienie. Coś tu jest nie tak.
Bernard, zawsze fajnie jest jak ktoś cie poprze ale, żeby tak słodzić od razu? :P
Pozdrawiam

+Quote Post
Zbyszek
post 12.03.2010 - 18:29
Post #138

cialka.net
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

E, nie stresujcie się, nie jesteście przecież opętani!!!. Ruscy wykryli , ze okultyści to bohaterzy- prekursorzy, działają na genach a nie szatanach:)

http://www.forum.obemania.pl/portal.php?ar...8371244803898b6

+Quote Post
Bernard
post 12.03.2010 - 21:09
Post #139

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Majster @ 12.03.2010 - 18:10) *
Bernard, zawsze fajnie jest jak ktoś cie poprze ale, żeby tak słodzić od razu? :P

No fajnie, fajnie. A słodzić słodzę i będę każdemu kto się postawi Dreamerowi. Oczywiście żartuję. Nie uważacie, że odbiegliśmy od tematu? Bo teraz tematem jest "kto jest zacofany i ślepy" o ile może być ślepy i bardziej ślepy.

Pozdrawiam, Bernard

+Quote Post
Darion
post 12.03.2010 - 21:10
Post #140

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Drogi Majster

W żadnej mierze nie uważam się za inteligenta w związku z tym (być może nawet na skutek mojej ułomności) nie jestem w stanie w pełni zrozumieć celu jak i intencji Twojej wypowiedzi dlatego prosił bym o wyjaśnienie kilku kwestii:
1. Co masz na myśli pod pojęciem "pseudo-psychologicznego bełkotu"?
2. Sądzisz, że "drimer jest ponadto". Ponad co konkretnie?
3. Skoro sądzisz, że Dreamer_... jest tak bardzo "ponad", czemu nie pozwolisz by bronił się sam przed tym moim, jakże agresywnym "atakiem"?

I tu sprostowanie bo widzę, że kolega Majster zbyt emocjonalnie odebrał moją wypowiedź - w żadnym razie nie miałem na celu "atakować" kolegi Dreamer_... (no, może delikatna prowokacja spowodowana ciekawością wywołanego efektu :D ) a jedynie naświetlić pewne formy wypowiedzi które stosuje on w swoich postach a które nie do końca mi (i zapewne nie tylko mi) się podobają, a już na pewno nie przeszło by mi przez myśl, że moja wypowiedź mogła by go zdenerwować :o

4. Jeśli chcesz podyskutować o wierze i ignorancji to zapraszam na PM :) Dodam tylko, że jako słaba ludzka istota bardzo żałuje, że nie posiadam tejże "ślepej wiary" bo być może wtedy byłbym w stanie "góry przenosić" :)

Odnośnie powyższego, widać chyba bardzo wyraźnie jak odmienna może być interpretacja tego samego pojęcia przez dwie różne osoby. Dlatego tak bardzo ważne dla rozszerzania własnego światopoglądu są szczere, uprzejme dyskusje.

Na koniec będę chyba musiał trochę zmartwić kolegę Bernarda ponieważ w żaden sposób nie czuję się "posłodzony" jeśli to miałeś na celu dając mi tego "plusa" jak twierdzi kolega Majster :P

Niech moc będzie z Wami.

+Quote Post
dreamer_the_one
post 12.03.2010 - 21:19
Post #141

Dusza Towarzystwa

Notatnik

czas na obronę, drodzy państwo.

Drogi Darionie!
zacznijmy od tego, że jestem nihilistą, co oznacza że kiedy pluję komuś w twarz, pluje też sobie. każda postawa- czy to racjonalizm, czy fanatyczna religijność, czy zbyteczne otwarcie(postawa przecietnego hippi ala wszystko jest możliwe), ma swoje wady i z każdej z nich można się pośmiać do łez.

Nie chciałem nikogo urazić, ale wyraziłem to szczerze, że wiara się w moim przypadku rozbiła o doświadczenie. Mówić "religia bez sensu" każdy kozak. Kwas dla mas? Może tak. Musi coś w tym być, a jednak każdy system wierzeń ma luki i niedociągnięcia.

Okej teraz jakaś pointa. Co za tym począć? Ateizm, czy samobójstwo? Wybór twój. Chcesz wierz w Jezuska, chcesz nie wierz. Ale forum jest od tego żeby wyrażać swoje myśli i pogódź sie z tym, że niektórzy mogą twoje poglądy zaatakować. Umiesz się bronić- broń się, ale w tym temacie w sumie niema czego bronić :)

pozdrawiam chociaż troche trzeźwo myślacych :)
:awe:

ps. najgorzej jak się przykiwuje i każdy akceptuje postawę tego co sie wypowie. wtedy niema żadnego rozwoju ani dyskusji ;]

ps2. wazelina wysokiego kalibru !! :P
i ten... zauważ, że w którymś z ostatnich tematów krytykowałem 6umeranga za pogląd w ala"pfe... przecie to czysto fizjologiczny proces"

+Quote Post
Darion
post 12.03.2010 - 22:31
Post #142

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Jak widać kolega Dreamer_... nie był jednak aż tak bardzo "ponad" i nawet był w stanie kilka zdań w temacie sklecić nie potrzebując heroicznej pomocy kolegi Majstra :D Doceniam, że wytłumaczyłeś co Tobą powoduje pisząc niektóre posty w ten a nie inny sposób. Teraz powinno już być wszystko jasne (chyba) :P.

CYTAT
Okej teraz jakaś pointa. Co za tym począć? Ateizm, czy samobójstwo? Wybór twój.

Uhh, powiało grozą ale zostawmy to może jednak bez komentarza :)

Czekam z niecierpliwością na odp. kolegi Majstra na moje pytania zadane w poprzednim poście :)

Również pozdrawiam chociaż trochę trzeźwo myślących, tych całkiem trzeźwo myślących i tych całkiem nietrzeźwo myślących.
Reasumując pozdrawiam wszystkich :D

Niech moc będzie z Wami.

+Quote Post
Majster
post 12.03.2010 - 23:42
Post #143

Dusza Towarzystwa

Na specjalne życzenie kolegi Dariona, tak, Dariona! Czemu? Bo przecież odmiany przez przypadki uczyli już w szkole podstawowej.
Dziwne, że często trzeba tłumaczyć z polskiego na polski ale cóż, wracamy do szkoły:
ad.1 Miałem na myśli oczywiście kawałek o tym jak to wg Ciebie biedny drimer ma kompleks mniejszości
ad.2 Ponad to co napisałem, nie zrozumiałeś, wracaj do szkoły. Później piszesz, że jednak zrozumiałeś, nie widzę w tym za grosz logiki chyba, że chciałeś się upewnić.
ad.3 Nie rozumiem, przecież nie zabroniłem mu tego. Forum jest od tego by każdy swoje 2 grosze wrzucił, tak też zrobiłem.
ad.4 Dziękuję za zaproszenie, nie skorzystam.

Cel i intencje mojego postu? Czy we wszystkim musi się kryć jakiś ukryty cel? Może chciałem Cie powqrwiać a może chciałem wytknąć nieścisłość w Twoim poście, wszystko jedno.
Jeszcze jedna sprawa, naprawdę to, że w taki a nie inny sposób odpisuję nie wynika z moich niewiadomo jakich emocji, które mną targają bądź nie. Po prostu lubię się czepiać co napisałem już chyba z miliard razy ;P

PS. Witaj na forum ;)

+Quote Post
Darion
post 13.03.2010 - 01:27
Post #144

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Uuaaa miszczu cientej riposty 8D Twoja odpowiedź prawie wyjebała mnie poza ciało! Szczególnie te powroty do szkoły wywołały silne wibracje :D ale może masz rację, spróbuję bardziej zgłębić fizolofię odmianuf aby nigdy więcej moje piśmiennictwo Cię w oko nie ubodło. Moja być bardzo smutny, że być taka głupia :(

ad. ad.2 i nadal nie rozumiem a nawet rozumiem jeszcze mniej, no cóż moja być głupia :(

Co do nieścisłości w moim poście, hmm, nie zauważyłem w nim żadnej logicznej nieścisłości mimo, iż przeanalizowałem go dokładnie pod tym względem. Zajęło mi to sporo czasu dlatego odpisuję dopiero teraz ;>

...i to by był chyba koniec offtopu w offtopie :D

PS. Dzięki za miłe powitanie :P peace!

Niech moc będzie z Wami.

+Quote Post
Bernard
post 14.03.2010 - 18:26
Post #145

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(dreamer_the_one @ 13.03.2010 - 10:22) *
zaiste żenujące.

wracając do katoli: jak wyżej, niema o czym gadać. ludzie jak ludzie, tyle że pudełka z napisem "światopogląd" mają już zaklejone i zaszyte. Nigdy ich nie ruszą, bo to przecię święte ;]

Cytuję Cię tylko dlatego, żeby mój post wydawał się poważniejszy, bo poza tym nie mam powodów by Cię cytować.

Chciałem tylko napisać drogi Dreamerze, że gdybyś był wychowywany w jakiejś kulturze, a nie tylko urodził się w rodzinie przynależącej biernie do społeczności, do której należy większość ludzi z Twojego regionu to zapewne byłbyś z nią bardzo zżyty, ale jak widzimy tak się nie stało. Możliwe, że zazdrościsz nam tego, że my wierzymy i mamy Boga, a Ty jesteś sam, choć tak nie twierdzę.

Pozdrawiam, Bernard

ps Darionie nie miałem zamiaru Ci słodzić, tylko po prostu cytowałem kolegę Majstra.

+Quote Post
dreamer_the_one
post 14.03.2010 - 18:46
Post #146

Dusza Towarzystwa

Notatnik

wiesz w zasadzie cie rozumiem.
takie same poczucie jedności budzi we mnie uczestnictwo w klubie kolekcjonerów znaczków pocztowych :-)

o mojej kulturze sie nie odzywaj, bo rodzice dali z siebie wszystko, ale nie każdy przeszczep się przyjmuje.

+Quote Post
iguana
post 14.03.2010 - 21:06
Post #147

Dusza Towarzystwa

Notatnik

A ja urodziłam się w rodzinie praktykującej. Katolicyzm.
Miałam chrzest, nawet komunię...
Tak więc nie ma tutaj reguły.
I niestety- katolicy nie mają boga na własność.
Ja np. wierzę w Boga. Nie w boga personifikowanego, ale jednak.

Poglądy bardzo ciężko jest zmienić. I bardzo ciężko jest żyć w katolickim kraju.
Od lat walczę z moją niechęcią do tej instytucji, na razie z miernymi skutkami.
Chciałabym by ta religia była dla mnie tym, czym jest np.islam.
Istnieje- ale mi nie przeszkadza.
Szkoda tylko, że katolicy na każdym kroku podkopują moją silną motywację do całkowitego zobojętnienia.
Bo nie znoszę ignorancji.
Ale jednocześnie szanuję każdego, kto określa siebie mianem katolika i STOSUJE się do praw, nakazów i zakazów swojej religii.

+Quote Post

8 Stron V  « < 5 6 7 8 >
Closed TopicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park