oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V  « < 6 7 8  
Closed TopicStart new topic
> Katolik .pl, przeczytajcie ku przestrodze :)
Freddy K
post 14.03.2010 - 22:55
Post #148

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Doceniam Twoją szczerość Iguano i zarazem przykro mi, że męczysz się w tym katolickim społeczeństwie. Aby Ci było łatwiej żyć z Katolikami zmień swój stosunek do Kościoła i Katolików, bądź bardziej tolerancyjna, a przede wszystkim zacznij się modlić. Modlitwa naprawdę pomaga, szczególnie takim zbłąkanym barankom jak Ty. Niech Bóg ma Cię w swojej opiece.

Pozdrawia Freddy – nawrócony i szczęśliwy :)

Ps.
A jednak Majster, nie tylko ja zauważyłem, że zbyt emocjonalnie ripostujesz. Wyluzuj :).
Go to the top of the page

+Quote Post
Majster
post 15.03.2010 - 02:42
Post #149

Dusza Towarzystwa

Ja też wychowywany byłem w rodzinie praktykującej katolicyzm, co niedziela do kościółka, modlitwa przed spaniem i inne nikomu niepotrzebne pierdoły. Wyrosłem z tego w dość młodym wieku tak samo jak wyrasta się z wiary w świętego mikołaja i innych bajek. Każdy myślący człowiek, szukający i dociekający prawdy skapnie się w końcu, że to pic na wodę fotomontaż.

CYTAT(Freddy K @ 14.03.2010 - 22:55) *
A jednak Majster, nie tylko ja zauważyłem, że zbyt emocjonalnie ripostujesz. Wyluzuj :).

Haha... i chciałbym napisać coś więcej ale niestety ręce mi opadły.

Pozdrawiam, wkurwi*ny jak zwykle Majster.
Grrrr!!!

+Quote Post
Darion
post 15.03.2010 - 15:36
Post #150

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Majster @ 15.03.2010 - 02:42) *
Ja też wychowywany byłem w rodzinie praktykującej katolicyzm, co niedziela do kościółka, modlitwa przed spaniem i inne nikomu niepotrzebne pierdoły...

Potrzebne czy niepotrzebne to kwestia względna. Każdy człowiek ma inne potrzeby, więc nie powinno się w ten sposób uogólniać i każdy inteligentny człowiek na pewno zdaje sobie z tego sprawę. Nie twierdzę tu oczywiście, że kolega Majster jest mało inteligenty a wręcz przeciwnie. Niektóre jego wypowiedzi i spostrzeżenia są bardzo ciekawe i dające do myślenia, jednak w bardzo wielu innych postach wyraźnie widać wpływ emocji na ich treść. Przynajmniej ja tak to odbieram.

Co do modlitwy itd. to jeśli się do tego podejdzie w ten sposób jak to ująłeś to faktycznie staje się ona jedynie wyrazem ignorancji a nawet hipokryzji. Czasem zauważyć można np. w kościele takie zabawne sytuacje jak starsze panie starają się przekrzyczeć jedna drugą w trakcie śpiewania lub też inna kobieta pozornie żarliwe modły wznosi podczas mszy niemal krzyżem leżąc pod ołtarzem, tak żeby ją wszyscy widzieli jaka to ona pobożna a mijając ją później stojącą z sąsiadką równo obrabia dupę innej sąsiadce...

Faktem jest to, że jeśli powiedzmy modlitwę sprowadzi się do bezmyślnego klepania formułki, nawet gdyby była najwspanialsza to nie przyniesie żadnego pozytywnego efektu a nawet całkiem odwrotnie - efekt negatywny, ponieważ człowiek zacznie się do niej zniechęcać a w skrajnych przypadkach zacznie z niej szydzić na forach publicznych. W rezultacie lepiej by już było recytować tekst najgłupszej reklamy tv z uczuciem, przejęciem i wiarą w to, że coś pozytywnego Ci to przyniesie niż klepać najwspanialszą modlitwę z przeświadczeniem, że nie ma to sensu i pod wpływem jakiegoś nieuzasadnionego nacisku ze strony doktryny religii w jakiej zostałeś wychowany.

Myślę, że jest to analogiczne do tego co napisałem o mocy przedmiotów w temacie kolegi SORROW: Talizman szczęścia.
Zainteresowanych odsyłam do tematu.

Niech moc będzie z Wami.

+Quote Post
Wulfen
post 16.03.2010 - 04:23
Post #151

Dusza Towarzystwa

CYTAT
Chciałabym by ta religia była dla mnie tym, czym jest np.islam.

czy ja dobrze widze? ISLAM?! przeciez to najgorsza religia. islam to jedyna religia wprzypadku ktorej jestem za calkowitym zniszczeniem. ludzie zazwyczaj maja mylne wyobrazenie muzulmanow jako dobrych i pokojowych tymczasem ich religia doslownie nakazuje mordowac niewiernych i tak sie czesto dzieje wystarczy zobaczyc 11.09 czy ataki na londyn albo madryt, w afryce to juz w ogole dochodzi do masakry
http://konflikty.wp.pl/kat,1020229,title,D...ml?ticaid=19d0d
10 razy bardziej wole rydzykowe mohery niz muzulmanow fundamentalistow

polecam film ISLAM: O czym Zachód powinien wiedzieć
http://www.youtube.com/watch?v=rhUE2tg9igg

+Quote Post
Darion
post 16.03.2010 - 09:12
Post #152

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Jeśli chodzi o 11.09 to bym polemizował a za resztą takich ataków stoją fanatycy zaślepieni doktryną którą im wszczepiono. Takich fanatyków można znaleźć nie tylko pośród muzułmanów.

CYTAT
islam to jedyna religia wprzypadku ktorej jestem za calkowitym zniszczeniem.

A czy Ty chociaż czytałeś koran żeby wyciągać takie wnioski? Wróćmy parę setek lat wstecz, kiedy to organizowano krucjaty w imię boże... Czytając Biblie a w szczególności NT na którym opiera się chrześcijaństwo jakoś trudno się doczytać zachęty do takiego działania. Czasem, jak wynika z historii, wystarczy jeden na tyle charyzmatyczny człowiek żeby przekonać innych do swojej interpretacji na pozór nieszkodliwych treści aby stały się dla nich motywacją do mordu i zniszczenia. Tak więc uważam, że nie powinno się wyciągać pochopnych wniosków nie zgłębiając tematu.

Długo można by dyskutować ale to chyba nie jest odpowiednie miejsce do dyskusji na ten temat.

Niech moc będzie z Wami.

+Quote Post
dreamer_the_one
post 16.03.2010 - 11:00
Post #153

Dusza Towarzystwa

Notatnik

tutaj zjeżdżamy katoli !

przyznam ze nie da się ich nie lubić z ich pewnością własnego zdania, które tak naprawdę zostalo im wrzucone do głowy. każdy katolik jest przekonany, że ma indywidualne i własne podejście do kościola i świata, że traktuje je nieschematycznie, inaczej niż masa.
tymczasem to jest religia skupiona na masie. Im większa masa, tym łatwiej ją kontrolować, bo kazdy nowy wchodzący widzi sto-dwieście ludzi klęczących i powtarzających monotonnie te same bzdety : - ) tak to działa. wladza do potęgi n-tej

+Quote Post
Darion
post 16.03.2010 - 12:41
Post #154

Dusza Towarzystwa

Notatnik

A tak konkretnie to o co walczysz Dreamer? ;P

CYTAT
tutaj zjeżdżamy katoli !

Czyli mam rozumieć, że jest was wielu? o0

Nie jestem pewny jakie Ty bzdety monotonnie powtarzasz i chyba nie chce wiedzieć ale mam wrażenie, że zdecydowanie gorzej wpływają na Twoje zdrowie od klęczenia. :D (bez obrazy ;p)

PS. zaczynam Cie lubić Dreamer :D

Pozdrawiam

+Quote Post
dreamer_the_one
post 16.03.2010 - 13:01
Post #155

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Darion @ 16.03.2010 - 12:41) *
A tak konkretnie to o co walczysz Dreamer? ;P

Czyli mam rozumieć, że jest was wielu? o0

Nie jestem pewny jakie Ty bzdety monotonnie powtarzasz i chyba nie chce wiedzieć ale mam wrażenie, że zdecydowanie gorzej wpływają na Twoje zdrowie od klęczenia. :D (bez obrazy ;p)

Pozdrawiam

tez cie lubie :-)
ja o co walcze? o nic, dziele sie tylko obserwacjami. Ty mowiles że islam to offtop , wiec powiedzialem ze tylko katoli tu jedziemy :)

ps. nie odpisuj juz nic. dyskusja nam nie wyjdzie :P

+Quote Post
Bernard
post 16.03.2010 - 21:00
Post #156

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Darion @ 16.03.2010 - 12:41) *

Go się nie da nie lubić. Pewnie właśnie dlatego nie dostał jeszcze bana.
Wiem, wiem, wiem - offtop, ale nie usuwajcie.

Pozdrawiam, Bernard

+Quote Post
Zbyszek
post 16.03.2010 - 21:55
Post #157

cialka.net
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

Często staja mi włosy jeża , gdy go czytam, ale tez go jakoś lubię

+Quote Post
Wulfen
post 19.03.2010 - 02:48
Post #158

Dusza Towarzystwa

jescze tylko jeden maly offtop
CYTAT(Darion @ 16.03.2010 - 09:12) *
A czy Ty chociaż czytałeś koran żeby wyciągać takie wnioski?

a ty czytales koran? w filmie ktory dalem jest mnostwo fragmentow z koranu ktore nawoluja do mordowania niewiernych.
CYTAT
kiedy to organizowano krucjaty w imię boże

nie znasz historii. o tym jak wczesniej allahy mordowali chrzescijan juz nie wspomnisz? krucjaty byly odbiciem skradzionej przez arabow ziemi. gdyby nie krucjaty prawdopodobnie modlilbys sie 5 razy dziennie i kombinowal jak i gdzie sie wysadzic zabijajac niewiernych

+Quote Post
Darion
post 20.03.2010 - 13:39
Post #159

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Nie czytałem koranu i nie czuję takiej potrzeby aby go czytać. Gdybym jednak chciał budować jakiś pogląd nt. którejś religii to na pewno najpierw sięgnąłbym do źródła a nie budował go w oparciu o jakiś film, który w moim odczuciu jest interpretacją interpretacji... Ponieważ nie mam żadnej wiedzy na temat koranu nie mogę jej porównać z interpretacjami zawartymi w tym filmie i dlatego nie zamierzam ani oceniać islamu ani wyciągać na jego temat żadnych pochopnych wniosków.

Stwierdziłeś, że nie znam historii na podstawie jednej mojej wypowiedzi, która nie miała z historią za wiele wspólnego. W taki sam sposób oceniłeś cały islam opierając się na filmie, pisząc to przy tym tak, jak by to była prawda absolutna. Uważam, że to bardzo infantylne podejście do sprawy.

Jeśli chcesz ze mną podyskutować pisz PM, nie róbmy w temacie bałaganu naszymi postami.

Niech moc będzie z Wami.

+Quote Post
Bikrug
post 20.03.2010 - 17:12
Post #160

Znajomy Rodziny

Notatnik

Tak jak wspomniał kolega Wulfen ISLAM nie jest religią pokoju, chodzi tu oczywiście o fundamentalistycznych islamistów. Oni są najgroźniejszą bronią wschodu, Jeśli chodzi o odłamy islamu, to istnieją również takie grupy wyznawców Allacha, które odrzucają niektóre fragmenty Koranu, ponieważ naprawdę dotyczą nawracania niewiernych. Jest nawet takie przysłowie, nie pamiętam gdzie je słyszałem ale wywodzi się ono ze wschodu "Jezus słowem nawracał, a Allach mieczem"

Jeśli chodzi o film ISLAM: O czym Zachód powinien wiedzieć
To opowiada on o ludziach którzy interpretują Koran dosłownie, przestrzegają każdego
słowa, nawet znają Koran na pamięć. Dobrze że fanatycznych fundamentalistów jest mniej...

Pozdrawiam

+Quote Post
Wulfen
post 24.03.2010 - 14:58
Post #161

Dusza Towarzystwa

http://www.wykop.pl/ramka/332310/chrzescij...czyzne-spalono/

+Quote Post

8 Stron V  « < 6 7 8
Closed TopicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park