CYTAT(podróżnik1 @ 19.08.2009 - 07:28)

Jeszcze jedno pytanko do tego hemi sync - czy jest jakaś różnica w odtwarzaniu niektórych dźwięków w formacie zapisu mp3 a FLAC?
Odpowiedź może znajdziesz
tu.
Ogólnie to zamiast h-s lepiej zastosować jakąś technikę medytacji. Może na efekty trzeba dłużej poczekać, ale nie będzie przykrych niespodzianek w postaci np. bólów głowy. Kiedyś po tygodniu stosowania Gateway Experience Wave 6 w formacie flac miałem bardzo silne bule głowy w okolicach czoła, utrzymujące się przez następny tydzień. Miałem też po tym problemy z koncentracją. Gdy zaprzestałem słuchania tych dźwięków - wszystkie negatywne objawy ustąpiły. Czy tak ma wyglądać poszerzanie świadomości, trzeba ponosić takie koszty?
Myślę że sztuczne ingerowanie w fale mózgowe, zmieniające je dość często i w sposób nienaturalny, ciągłe przeskoki z beta na alfa, theta i z powrotem, mogą niestety doprowadzić do "rozregulowania" pracy mózgu, czego skutkiem mogą być np. problemy z koncentracją, bóle, głowy, bezsenność, zmiany nastroju, zmęczenie albo nadmierne pobudzenie, drażliwość itd. Na pewno nie powinno się ich używać bez skonsultowania z lekarzem specjalistą i stałej kontroli stanu psycho-fizycznego.
Nieodpowiedzialność może kosztować zbyt wiele.